16 Mayıs 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı televizyonlarda bir açıklama yaptı. Bazı işverenler çalışanların maaş kartlarına 1300 TL olan asgari ücreti yatırıp, daha sonra 300 TL’ sini çalışandan geri alıyorlarmış. Ya vermezse sualini sormak bile gereksiz. Derhal aynı gün kaşının üzerinde gözün var bahanesi ile kapı dışarı. Bu tür hareket edenlere ne tür bir ceza uygulanacağını merak ediyorsak ta bir bilgi yok. Sn. Bakan yaptıkları açıklamada da bu konuya değinmediler. Eğer bunun cezası 166. 45 TL ise, bu karaktersiz işverenlerin yaptıklarından vazgeçmesi mümkün değil. Kul hakkı yeme konusunda herkese konferans verecek düzeyde Müslüman geçinen bu sözde işverenlerin yaptığı işte bu. Allahtan bizim sektörde bu denli aşağılık uygulamalar yok." Olmadığına emin misiniz? Biraz araştırsaydınız??..
  • thy typ icin sadece sivil havacılık yani uçak teknolojisi uçak govde motor vb. bölümlerden mezunları alması lazım. uçaktan anlamayanları 6 ay typ verip işe alıyorlar tamam ingilizce önemli ama birazda ucak bilgisi de onemli bizde 2 sene emek verip okuyoruz
  • Çetin bey yazınızı başdan sona kadar okudum.Güzel konulara deginmişsiniz, Amayazınızın başında kul hakkı yeme konusunda herkese konferans verecek düzeyde.MÜSLÜMAN geçinen bu sözde işverenler demişsiniz. Bunu yapanların hepsi müslüman mı? Müslüman lıgı ard niyetli ve kötü insanlarla zikretdiginiz için sizi KINIYORUM..telefonumdan AIRPORT haberi siliyorum.
  • Kendi açını doyurmadan başkasının açını doyurmaya çalışan garip bir zihniyet. Gözümüz hep dışardaki insanlarda. Şu memlekette yıllarca filistine vs devasa kampanyalarla yardım toplandı, filistin mısır için devasa gösteriler eksik olmadı, tek bir gün kendi insanımız için mesela doğudaki orta anadoludaki fakir muhtaç insanımız için bir kampanya düzenlendimi bir gösteri yapıldımı??? Neden?? Bu zihniyettekilere soruyorsun neden böyle diye, cevap aynı ''bizimkilere zaten devlet bakıyor onun için gerek yok''. Kendi komşusu yurttaşı açken başka ülkelerin insanına bakan tuhaf bir toplum olduk. Kurban bayramlarında cemaatler geliyor 300-350 tl ver afrikada somalide filistinde kurban kesecez.Benim cevabım net ''ben bu parayı verip kurban keseceksem önce kendi insanıma yediririm bana ne elin adamından. Ha bir gün gelir bütün halkımız doyar o zaman düünürüz.''
  • Suriye ve Suriyeli konusu Guneydogu veya Kurt sorunu Turkiye Cumhuriyeti devletinin ve milletinin onumuzdeki 50 yilini daha ipotek altina almistir.Bu surecte ayakta kalabilirsek.Fazla merhamet maraz getirir.Suan bu sorunlari cozebilecek belirlenmis bir politikamiz yok olsa bile bunu uygulamaya muktedir yada istekli idareciler de yok.Devletim milletim diyen nesiller yok.Ahlaksiz sozleri kendine siar edinmis milletin sonu hayir gibi gozukmuyor.Gemisini kurtaran kaptan diyorlar iste bu soz bu millete en buyuk kufurdur....
  • İşi zor bulan onu kaybetmemek için çalışır doğru ancak özellikle thy gibi son 13 yılda 10 binden fazla insanı sırf yandaşlara yer açılsın diye işten atan devlet kurumlarında çalışıyorsanız ve birilerinin adamı,oğlu,yeğeni vs değilseniz isterseniz ağzınızla kuş tutun yapacak da çok fazla şeyiniz yoktur maalesef. İçlerinde ne oldukları belirsizlerin çok olduğu suriyeli konusunda da olaya insanımız insani bakıyor ama aslında çok ciddi bir konu. Zira şimdi sayıları 3 milyon civarında olan bu toplum çok yakında gelmesi muhtemel 3 milyon kişi ile birlikte sayıları daha da artarsa ilerde onlar da güneydoğu bölgemizden hak iddia etmeye kalkmasınlar? Olur mu olur! Bunları ülkemize aldıktan sonra başımıza gelmeyen kalmadı! Terör yüzünden şehirlerimizde patlatılan bombalar,Rusya ile yaşanan krizler bunun sonucunda başta turizm, ekonomimizin kötü etkilenmesi bize çok pahalıya mal oldu ve aç,işsiz onca insanımız varken bu insanlara yardım etmeyi ve onlara iltimas geçilmesini de doğru bulmuyorum.
  • çetin bey yazı yazdıktan sonra yorumları okuyup cevaplayan tek yazar sizsiniz. öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Yazı yazdığınız kurumun sahibi ali kıdık bey ve murat herdem bey thy'nin hissedarı olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar. Kendileri bir çok bilgiye göründüğü kadarıyla kolaylıkla ve rahatlıkla ulaşabiliyorlar. sizin aracılığınızla sormak istiyorum. geçen yapılan icra kurulu toplantısından istihdam edilmesi beklenen personellerle ilgili kararlar çıktı mı? şu anda aktif istihdam ilanı yok bu konuda da gelişmeler varmı? kendileri bu sorulara yazı yazarak ya da sizin aracılığınızla yanıt verebilirse çok makbule geçicektir. Bol bol hayır dua alacaklardır.
  • BU İŞİN ALTINDA 3 MİLYAR USD'NIN BULUNDUĞUNU ZANNETMİYORUM. ZİRA ÇOK DAHA FAZLASI HARCANDI. UÇAĞA OTOBÜSE KOYUP GERİ GÖNDERMENİN ÇOK KOLAY OLDUĞUNU DA DÜŞÜNMÜYORUM.DEVLETİN SURİYELİLERE AYRICALIKLI MUAMELE ETTİĞİ AÇIK.GÜNEYDE BU KONUDA OLAN YAŞANAN OLAYLARI MAALESEF BİLEMİYORUZ.HALKIN TEPKİLİ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR.İŞ ARAMA PAZARINA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN GİRİYOR. SORUN BURADA. TAHMİNİMCE BUNLARIN ASGARİ 80%'Ü DE VASIFSIZ. İNSANİ DUYGULARI KABUL EDİYORUM DA, İSLAM DİNİ ÖNCE AÇ OLAN YAKININI DOYUR DİYOR. BİZDE BU DENLİ BİR İŞSİZLİK VARKEN.. İYİ DÜŞÜNMEK GEREK. BİRİNCİSİ MÜLTECİ KABULÜNÜ PROGRAMSIZ VE PLANSIZ YAPTIK.VE DE ABARTTIK.( FAKÜLTE İMTAHANLARI, DOĞUDA İZİNSİZ TİCARETHANE AÇMALARI ) VB... BUNLAR BU İŞİN ALTINDA NE VARI KÖRÜKLÜYOR. VEDE SİYASİ KONULARLA DÜĞÜMLENİYOR. DOĞRU YANLIŞ AMA BU BÖYLE.
  • Suriyeliler hastanelerde bedava bakılıyor gençleri sınavsız,harçsız üniversitelere kaydoluyorken bizlerin hakkı yenmiş olmuyor mu? Suriye denen yer yıllarca ülkemiz aleyhine ne kadar oluşum varsa koruyup,beslemedi mi,topraklarını açmadı mı? PKK yıllarca nereden bize saldırılar düzenledi hala düzenliyor? Biz bu ülkenin insanına neden yardım ediyoruz? IMF'ye borç verir hale geldik diyen Cbaşkanı bu duruma önce 'insani ve dini görevimiz' dedi tabii işin altında ab ile vize ve 3 milyar euro para pazarlığı vardı iş suya düşünce aynı kişi suriyeliler için 'uçaklarımız,otobüslerimiz ne güne duruyor bindirir geri yollarız' demedi mi? Gdoğu'da halkımız yazdığınız gibi kaçak çalışma vs nedeniyle isyanda ve basından gizleniyor suriyelilerle vatandaşlarımız arasında büyük olaylar çıkmakta ve daha da çıkacak maalesef! Ülkemizde iş hayatı,ekonomi,turizm,uluslararası prestijimiz vs terör ve hatalı dış ve iç politikalar nedeniyle daha kötüye gidiyor olan da ülkemize ve milletimize oluyor ne yazık ki!

İşi zor bulan onu kaybetmemek için çalışır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı televizyonlarda bir açıklama yaptı. Bazı işverenler çalışanların maaş kartlarına 1300 TL olan asgari ücreti yatırıp, daha sonra 300 TL’ sini çalışandan geri alıyorlarmış. Ya vermezse sualini sormak bile gereksiz. Derhal aynı gün kaşının üzerinde gözün var bahanesi ile kapı dışarı.  Bu tür hareket edenlere ne tür bir ceza uygulanacağını merak ediyorsak ta bir bilgi yok. Sn. Bakan yaptıkları açıklamada da bu konuya değinmediler. Eğer bunun cezası 166. 45 TL ise, bu karaktersiz işverenlerin yaptıklarından vazgeçmesi mümkün değil. Kul hakkı yeme konusunda herkese konferans verecek düzeyde Müslüman geçinen bu sözde işverenlerin yaptığı işte bu.  Allahtan bizim sektörde bu denli aşağılık uygulamalar yok.

Konuların ne şekilde istismar edildiğini en iyi bilen kim? Tabii ki hükümet. Baksanıza bu uygulamadan bizim haberimiz yoktu. Sayın Bakan uyandırdı.

Esnek Çalışma Modeli:

Her ne ise, ülkede mevcut işsizlik yetmiyormuş gibi bir de “ esnek çalışma ” modelini öngören İş Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunda TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.  Ve Cumhurbaşkanlığı onayına sunuldu. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Cumhurbaşkanlığı söz konusu kanunu onaylamayıp yine TBMM’ ne iade etmişti. Onaylamama nedeni ise iş barışı vb..konularla ilgiliydi.yanılmıyorsam. 

Yeni tasarının internette bulunabilmesi ve ilk hazırlanan ile farkını görülebilmesi mümkün. Yine de ben bu konunun üzerinde fazla durmak istemiyorum. Zira Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi durumlar ve de muhtemel erken seçim ve yine olası halk oylaması nedeni ile bahis konusu yasayı şimdilik kaydı ile yine TBMM’ ne iade edeceğini düşünüyorum.  Daha sonra ne olur tabii ki bilebilmemiz mümkün değil.

Malum Yabancıların Türkiye’de çalışma izni alabilmeleri için öncelikle oturma müsaadesi almaları gerekiyor. Pasaportu ve ikamet izni olan yabancıların ülkemizde çalışma izni alabilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Başvurmaları gerekli. Bir süre önce Bakanlık çalışma izni konusunda Suriyelilerden diğer yabancılar için istenen bazı şartların aranmamakta olduğunu açıkladı.  Peki; bu şartlar nelerdir? Suriyeli mültecileri çalıştırmak isteyen şirketlerden (5 + 1) kuralı, yani bir (1) yabancı istihdam edebilmek için işyerinde beş (5) sigortalı Türk vatandaşı çalıştırma mecburiyeti ve yine Suriyeli mültecileri çalıştırmak isteyen şirketlerin, ödenmiş sermayesi 100.000TL ve üzeri olması ve Suriyeli yabancılardan ( Tahsil ) diplomalı olmaları şartı aranmamaktadır. Bu uygulama Şubat 2016 ayı başında Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe girdi.

Görüleceği üzere bu şartlar ülkemizin Suriyeli misafirlerinin (? ) küçük şirketlerimizde iş bulmalarını kolaylaştıracaktır.

Evet, şimdiye kadar bu iznin olmamasına rağmen birçok işyerlerinde Suriyeli Mültecilerimizin çalıştıkları görülüyordu. Hepimizin bildiği ve tahmin ettiği üzere bu istihdam iş yeri sahipleri açısından daha ucuzdu. Zira insanlar çaresizdi. 650 TL ücretle çalıştığını söyleyen ve bundan duyduğu memnuniyeti anlatan bir Suriyeliye Eminönü’nde rastlamıştım. Mültecilere yapılan bu istismarın aynı şekilde devam edeceği mutlak.

Asgari ücretle çalışan işçisinin 1300 TL’lik hak edişini banka kartına yatıran ve bilahare işçisinden bu meblağın 300 TL’ sini geri alan işverenlerimizin, ine bağlanmış Suriyeli mülteci istihdamını nasıl sömürebileceklerini kestirmemiz şu an için mümkün değil. Ancak mutfak dolaplarının bir gözüne konulan sarımsağın konusunun 3 günde çıkacağı noktasından hareketle yakında bunu da öğrenebileceğimiz açık. Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın yazının girişindeki açıklamayı yaparken bu konu ile ilişkilendirmediği mutlak. Daha ucuz istihdam kapıda beklerken tabii ki saygıdeğer işverenlerimiz onları tercih edecektir.

Suriyelilerin Ekonomimize zararı var mı?

Tabii ki bir takım etkileri olacaktır.  Örneğin doğu illerimizde ev kiraları önemli ölçüde arttı. Ev sahipleri mülklerini Suriyelilere kiralamayı tercih ediyorlar. Talebin artmasının paralelinde özellikle temel maddelerin satış fiyatları da arttı haliyle. Kaçak yollarla ucuz iş gücü olarak istihdamlarının maliyeti etkilecek bir unsur olarak rekabeti haksız bir şekle soktuğu mutlak. Sınır illerinde işini kaybedenlerin %40 ile %100’ü arasında değişen oranlardaki bölümü “Suriyeliler nedeni ile işini kaybettiğine” inanıyor.. Bu durumun da yerel halk arasında haliyle iş fırsatlarının ellerinden alındığı şeklinde bir tepkiye neden olduğu / olacağı açık. Bir araştırma Kuruluşunun yaptığı anket sonucunda halkın ve işçilerin başka bir nedenle işten çıkartılmış olsalar dahi işlerini Suriyeli istihdamı nedeni ile kaybettiklerini düşündükleri ifade ediliyor. Doğu ve güneydoğu illerimizde Suriyelilerin kaçak olarak açtıkları işyerleri ticari faaliyetlerini genelde mültecilerle sürdürüyor. Bu durum yerel esnaf arasında haksız rekabet ortamı doğmasından dolayı tepki yaratıyor. Siyasilerimizin Suriyelilere daha müsamahakâr davranmalarının siyasi kutuplaşmayı körükler mi? Evet..  Bunu doğu illerimizde açıklıkla görebilmek mümkün..

Sığınmacılarca yaratılabilecek en ciddi güvenlik sorunu onlar arasında ülkemizde provokasyon çıkartmak ya da Türkiye’yi cezalandırmak isteyecek kişilerin olabileceği düşüncesidir ki bu düşüncenin yerleşmiş olması iyi bir gelişme değil. İnsanlarımızda. Suriyeliler arasında, IŞİD üyeleri ya da PKK’lıların olabileceği korkusu hâkimdir ki yaşanan bir kaç olayda yakalanan faillerin arasında mültecilerin de bulunmasının bu düşüncenin zihinlere kazınmasına sebebiyet vereceği açık.

Mültecilerin zor koşullar altında yaşıyor olmaları her türlü suç ve şiddet ortamının doğup gelişmesi açısından uygun koşullar sunmaktadır. Eğitim almamış, düşük gelir seviyesine sahip, dışlanmışlık hissi içinde kimlik bunalımı yaşayan gençlerin ileriki dönemde pek çok suçun kaynağını oluşturacağını düşünmek toplum psikolojisi açısından imkân dâhilindedir.

Türkiye’deki İşsiz Sayısı ile Suriyeli Mülteci Adedi Karşılaştırılması.

Gelelim sonuca. Türkiye’mizde kaç milyon işsiz var? TUIK  verilerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 2 milyon 686 bin kişiye yükselmiş.

Peki; ülkemizdeki Suriyeli mülteci sayısı kaç? Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan ülkemizdeki Suriyeli mülteci sayısını twitter hesabından paylaştılar. Bu bilgiye göre “10 Mart 2016 tarihi itibarı ile Türkiye’deki Suriyeli göçmen sayısının 2 milyon 733.784. 26 ‘ ya ve geçici barınma merkezinde kalan Suriyeli sayısının ise 282 bin 815’e ulaşmış olduğu bilgisini paylaştılar.

Başka bir deyişle işsiz nüfusumuzdan fazla Suriyeli mülteci barındırıyoruz ülkemizde. Kaba hesapla bir Suriyeli ailenin üç kişiden oluştuğunu düşünürsek  ( 3,06681500/ 3 ) 1,02227166 adet Suriyeli aile reisinin iş aramaya hazır olduğunu düşünebiliriz. Bu da Türkiye’deki işsiz sayısının % 38’dir.

Evet;  bizdeki asgari ücretin altında bir maaşla çalışmaya ve de aldığı parayı kimseye söylememeğe hazır olan 1.022.27168 adet Suriyeli mülteci ülkemizde iş arama pazarına girecek. Bizim asgari ücretli çalışanlarımızın 300 TL’ sını geri alan zihniyet sizce hangisini tercih eder. Her halde sn bakanımız bu hususun önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınması talimatını vermişlerdir,

İşsizlik Şubat 2015’ ten Beri En Yüksek Seviyeyi Gördü.

Yılın ilk üç aylık döneminde işsizlik oranı % 11,1 olarak gerçekleşti. Böylece işsizlik rakamları 2015 Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 31 bin kişi artarak 3 milyon 290 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşti. Böylece işsizlik Şubat 2015'ten beri en yüksek düzeye çıktı. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı 0,4 puanlık azalış ile yüzde 13 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,8 puanlık azalış ile yüzde 19,2 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,3 puanlık azalış ile yüzde 11,3 olarak gerçekleşti.  

İşsizlik konusundaki bu çalışmalar sonuçlandığı zaman Suriyelilere daha çalışma müsaadesi verileceği resmileşmemişti. Konuşuluyordu ama Başbakanlık genelgesi yayınlanmamıştı. Her ne kadar bizim bazı işverenler ( bu türleri işveren diye anmak her ne kadar doğru değilse de ) Suriyeli mültecileri de istihdama ve de ücret tespiti konusunda istismara başlamışlardı bile.

Evet;  oturma ve çalışma müsaadesi verilmesinin insancıl olduğunu söylesek bile, kendi gençlerimiz iş bulamazken salt daha ucuza çalışma eğilimindeler diye Suriyelilerin tercih edileceği kabulü zorunlu olan bir gerçek. Her ne kadar resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelikte Suriyeli Mültecilere ülkemizde geçerli olan asgari ücretin altında ödeme yapılmayacağı belirtilmekte ise de işverenlerimizce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu uygulamanın dışında hareket edildiği bilinmekteyken bu maddeye Suriyeliler için sadık kalınacağının düşünülmesi ne denli doğru olur bilemiyorum.

Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi ülkemizdeki işsizliği Etkiler mi? Şu anda işsiz olan bir kısım Suriyelilerin kadın ve çocuklarının bir kısmının ailenin geçimini sağlamak için sokaklarda para toplamaya çalıştıkları bir gerçek. Kayıt dışı istihdam edilen sığınmacıların ise düşük ücret ve ağır çalışma koşulları ile katlanmak zorunda bırakıldıkları da biliniyor. Hatırlarmısınız? Gaziantep Organize Sanayi bölgesinde vuku bulan patlamada canlarını kaybeden 7 kişiden 2 ‘ sinin Suriyeli oldukları belirlenmişti. Küçük bir oran değil.

Bu gün sektörümüzde çalışanların yaşadıkları en büyük istihdam sorununun kökeninde işverenin çalışacak işçi bulma kolaylığının yattığı konusunda okurların büyük bir bölümü ile fikir birliğinde olduğumuzu düşünmekteyim. Bu nedenle rahatlıkla beğenmeyen gider diyebiliyorlar.  Tüm dünyada büyük sıkıntı yaratan işsizliğin ülkemizde de ağırlıklı olarak hissedildiği ortada. Durum bu merkezdeyken Suriyeli misafirlerimize çalışma izni verilmesinin ülkemizdeki işsizliği de küçümsenmeyecek boyutta etkileyeceği malum. ( tarım, inşaat vb...) Bunun tersini savunanlara ve bu insanların çalıştırılmasının ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacağına ilişkin görüş serdedip, bunu yazılarına konu edenlere şaşırmamak mümkün değil. 

Evet, başlıkta da ifade edildiği üzere “İŞİ ZOR BULAN, ONU İYİ MUHAFAZA EDER” Bu ne demek mi oluyor. İşi zor bulan onu kaybetmemek için çok çalışır demek oluyor.. Birçoğumuz aldığımız maaşı beğenmiyoruz. Onlar aylık sıfır gelirin perişanlığını yaşadıktan sonra evine, çocuğuna bir şeyler götürebilme şansını yakalayacaklar. Bunun kıymetini daha iyi bilecekleri mutlak. Şimdiye kadar iş aslanın ağzındaydı. Şimdi ise onu aslanın midesinden çıkartıp almak gerek. Her ne kadar bizim sektörde çalışanın maaşının bir bölümünü gasp eden şirketlerin bulunmadığına inanıyorsak da ve bu açıdan konunun Sivil Havacılık sektörünü ilgilendirmediğini söyleyecek kimseler yine çıkacaktır. Bu zihniyete Peşin cevabımı şimdi veriyorum. Bunu da göremiyorsanız siz nerede yaşıyorsunuz? Başka cevap yok.

Belirli bir süre sonra, sektörümüzün Yer hizmetleri kuruluşlarının Uçak temizlik işlerinde Suriyelileri göreceğimizi düşünmem sizlere çok mu yanlış geliyor. Tabii ki bu gerçekleşirse bu konuda atılan ilk adım olacaktır. Neden mi ilk önce temizlik işlerinde çalıştırılacaklar diyorum? Verilen izinde bu konunun

 ( temizlik işleri olarak)  belirtildiğini bir yerde okumuştum da ondan. Evet, bu bazı kesimleri çok fazla etkilemez. Ancak şirketlerimizde çalışan vasıfsız işçi arkadaşlarımızı etkileyecektir

İşi zor bulan onu kaybetmemek için çalışır

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Selamlar, ~ 8 yıl önce
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı televizyonlarda bir açıklama yaptı. Bazı işverenler çalışanların maaş kartlarına 1300 TL olan asgari ücreti yatırıp, daha sonra 300 TL’ sini çalışandan geri alıyorlarmış. Ya vermezse sualini sormak bile gereksiz. Derhal aynı gün kaşının üzerinde gözün var bahanesi ile kapı dışarı. Bu tür hareket edenlere ne tür bir ceza uygulanacağını merak ediyorsak ta bir bilgi yok. Sn. Bakan yaptıkları açıklamada da bu konuya değinmediler. Eğer bunun cezası 166. 45 TL ise, bu karaktersiz işverenlerin yaptıklarından vazgeçmesi mümkün değil. Kul hakkı yeme konusunda herkese konferans verecek düzeyde Müslüman geçinen bu sözde işverenlerin yaptığı işte bu. Allahtan bizim sektörde bu denli aşağılık uygulamalar yok." Olmadığına emin misiniz? Biraz araştırsaydınız??..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SELAMLAR ~ 8 yıl önce
SEKTÖR KÜÇÜK DEĞİL. THY, ÇELEBİ, HAVAŞ, GÖZEN, ATLAS,ONUR, TAV' DA BU TÜR BİR ÇİRKİNLİĞİN OLMADIĞINI BİLİYORUM. HEPSİNİ ARAŞTIRMADIM. ANCAK SİZİN BİLDİĞİNİZ VARSA ONU ARAŞTIRABİLİRİM. CAYDIRICI BİR CEZA UYGULAMASININ DUYURULMASINI BEKLİYORDUM AMA ŞU ANA KADAR BÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPILMADI.
uçakcı ~ 8 yıl önce
thy typ icin sadece sivil havacılık yani uçak teknolojisi uçak govde motor vb. bölümlerden mezunları alması lazım. uçaktan anlamayanları 6 ay typ verip işe alıyorlar tamam ingilizce önemli ama birazda ucak bilgisi de onemli bizde 2 sene emek verip okuyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tahir ~ 8 yıl önce
Çetin bey yazınızı başdan sona kadar okudum.Güzel konulara deginmişsiniz, Amayazınızın başında kul hakkı yeme konusunda herkese konferans verecek düzeyde.MÜSLÜMAN geçinen bu sözde işverenler demişsiniz. Bunu yapanların hepsi müslüman mı? Müslüman lıgı ard niyetli ve kötü insanlarla zikretdiginiz için sizi KINIYORUM..telefonumdan AIRPORT haberi siliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TAHİR ~ 8 yıl önce
VURGULANMAK İSTENİLEN. MÜSLÜMANLARIN BÖYLE DAVRANIŞLAR İÇİNDE GİRMEYECEĞİDİR. APH' DA KÖŞE YAZARLARINA MÜDAHALE YOK. HERKES YAZDIĞINDAN SORUMLU. DOLAYISI İLE APH'I SİLME KARARINIZ DOĞRU DEĞİL.BENİ OKUMAMA KARARINIZ İSE TABİİ Kİ SİZE AİT.
tuhaflıklar ~ 8 yıl önce
Kendi açını doyurmadan başkasının açını doyurmaya çalışan garip bir zihniyet. Gözümüz hep dışardaki insanlarda. Şu memlekette yıllarca filistine vs devasa kampanyalarla yardım toplandı, filistin mısır için devasa gösteriler eksik olmadı, tek bir gün kendi insanımız için mesela doğudaki orta anadoludaki fakir muhtaç insanımız için bir kampanya düzenlendimi bir gösteri yapıldımı??? Neden?? Bu zihniyettekilere soruyorsun neden böyle diye, cevap aynı ''bizimkilere zaten devlet bakıyor onun için gerek yok''. Kendi komşusu yurttaşı açken başka ülkelerin insanına bakan tuhaf bir toplum olduk. Kurban bayramlarında cemaatler geliyor 300-350 tl ver afrikada somalide filistinde kurban kesecez.Benim cevabım net ''ben bu parayı verip kurban keseceksem önce kendi insanıma yediririm bana ne elin adamından. Ha bir gün gelir bütün halkımız doyar o zaman düünürüz.''

Yanıtla

Kalan karakter 1000
önce can ~ 8 yıl önce
aynen öyle. önce kendimize bakacağız sonra başkasına! geçen senelerde samsun'daydı sanırım çocuğuna yiyecek alamadığı için çocuğu vefat eden anneyi unutmayalım! ayrıca ülkemiz aleyhine olan örgütlerin kamp ve eğitim yeri filistin'e ve ordaki fakir ve savaşan din kardeşlerimize yardım etmemiz lazım bilmem ne etmemiz gerek diyenler ve edenlerin acaba arafat öldüğünde fransa'daki banka hesabında bulunan milyonlarca euro döviz için bütün ailesinin birbirine girdiğinden haberleri var mıdır ?
CVP TUHAFLIKLAR ~ 8 yıl önce
BU KONU PLANSIZ PROGRAMSIZ VE ACELE İLE BAŞLADI. BU NEDENLE GELİŞMELERİ DE DÜZGÜN OLAMIYOR. ZİHNİYET İÇİN SÖYLENECEK BİR ŞEY YOK ARTIK.
ams ~ 8 yıl önce
Suriye ve Suriyeli konusu Guneydogu veya Kurt sorunu Turkiye Cumhuriyeti devletinin ve milletinin onumuzdeki 50 yilini daha ipotek altina almistir.Bu surecte ayakta kalabilirsek.Fazla merhamet maraz getirir.Suan bu sorunlari cozebilecek belirlenmis bir politikamiz yok olsa bile bunu uygulamaya muktedir yada istekli idareciler de yok.Devletim milletim diyen nesiller yok.Ahlaksiz sozleri kendine siar edinmis milletin sonu hayir gibi gozukmuyor.Gemisini kurtaran kaptan diyorlar iste bu soz bu millete en buyuk kufurdur....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 8 yıl önce
İşi zor bulan onu kaybetmemek için çalışır doğru ancak özellikle thy gibi son 13 yılda 10 binden fazla insanı sırf yandaşlara yer açılsın diye işten atan devlet kurumlarında çalışıyorsanız ve birilerinin adamı,oğlu,yeğeni vs değilseniz isterseniz ağzınızla kuş tutun yapacak da çok fazla şeyiniz yoktur maalesef. İçlerinde ne oldukları belirsizlerin çok olduğu suriyeli konusunda da olaya insanımız insani bakıyor ama aslında çok ciddi bir konu. Zira şimdi sayıları 3 milyon civarında olan bu toplum çok yakında gelmesi muhtemel 3 milyon kişi ile birlikte sayıları daha da artarsa ilerde onlar da güneydoğu bölgemizden hak iddia etmeye kalkmasınlar? Olur mu olur! Bunları ülkemize aldıktan sonra başımıza gelmeyen kalmadı! Terör yüzünden şehirlerimizde patlatılan bombalar,Rusya ile yaşanan krizler bunun sonucunda başta turizm, ekonomimizin kötü etkilenmesi bize çok pahalıya mal oldu ve aç,işsiz onca insanımız varken bu insanlara yardım etmeyi ve onlara iltimas geçilmesini de doğru bulmuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AMS. ~ 8 yıl önce
SİZİNLE AYNI ŞEKİLDE DÜŞÜNÜYORUM. TEŞEKKÜR EDİYORUM TAKİBİNİZ İÇİN.
.. ~ 8 yıl önce
çetin bey yazı yazdıktan sonra yorumları okuyup cevaplayan tek yazar sizsiniz. öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Yazı yazdığınız kurumun sahibi ali kıdık bey ve murat herdem bey thy'nin hissedarı olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar. Kendileri bir çok bilgiye göründüğü kadarıyla kolaylıkla ve rahatlıkla ulaşabiliyorlar. sizin aracılığınızla sormak istiyorum. geçen yapılan icra kurulu toplantısından istihdam edilmesi beklenen personellerle ilgili kararlar çıktı mı? şu anda aktif istihdam ilanı yok bu konuda da gelişmeler varmı? kendileri bu sorulara yazı yazarak ya da sizin aracılığınızla yanıt verebilirse çok makbule geçicektir. Bol bol hayır dua alacaklardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ... ~ 8 yıl önce
06 NİSANDA YAPILAN GENEL KURUL TOPLANTISININ TUTANAĞINI İNTERNETDE GÖREBİLİRSİNİZ. GOOGLE'A TÜRK HAVA YOLLARI GENEL KURUL TOPLANTISI YAZIN KARŞINIZA İLK GELECEK O OLACAKTIR. ALİ BEYE VEYA MURAT BEYE SORMAYA GEREK OLMAYACAK ZANNEDERİM. İYİ AKŞAMLAR OLSUN.
CVP ÇETİN.. ~ 8 yıl önce
BU İŞİN ALTINDA 3 MİLYAR USD'NIN BULUNDUĞUNU ZANNETMİYORUM. ZİRA ÇOK DAHA FAZLASI HARCANDI. UÇAĞA OTOBÜSE KOYUP GERİ GÖNDERMENİN ÇOK KOLAY OLDUĞUNU DA DÜŞÜNMÜYORUM.DEVLETİN SURİYELİLERE AYRICALIKLI MUAMELE ETTİĞİ AÇIK.GÜNEYDE BU KONUDA OLAN YAŞANAN OLAYLARI MAALESEF BİLEMİYORUZ.HALKIN TEPKİLİ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR.İŞ ARAMA PAZARINA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN GİRİYOR. SORUN BURADA. TAHMİNİMCE BUNLARIN ASGARİ 80%'Ü DE VASIFSIZ. İNSANİ DUYGULARI KABUL EDİYORUM DA, İSLAM DİNİ ÖNCE AÇ OLAN YAKININI DOYUR DİYOR. BİZDE BU DENLİ BİR İŞSİZLİK VARKEN.. İYİ DÜŞÜNMEK GEREK. BİRİNCİSİ MÜLTECİ KABULÜNÜ PROGRAMSIZ VE PLANSIZ YAPTIK.VE DE ABARTTIK.( FAKÜLTE İMTAHANLARI, DOĞUDA İZİNSİZ TİCARETHANE AÇMALARI ) VB... BUNLAR BU İŞİN ALTINDA NE VARI KÖRÜKLÜYOR. VEDE SİYASİ KONULARLA DÜĞÜMLENİYOR. DOĞRU YANLIŞ AMA BU BÖYLE.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin bey ~ 8 yıl önce
Suriyeliler hastanelerde bedava bakılıyor gençleri sınavsız,harçsız üniversitelere kaydoluyorken bizlerin hakkı yenmiş olmuyor mu? Suriye denen yer yıllarca ülkemiz aleyhine ne kadar oluşum varsa koruyup,beslemedi mi,topraklarını açmadı mı? PKK yıllarca nereden bize saldırılar düzenledi hala düzenliyor? Biz bu ülkenin insanına neden yardım ediyoruz? IMF'ye borç verir hale geldik diyen Cbaşkanı bu duruma önce 'insani ve dini görevimiz' dedi tabii işin altında ab ile vize ve 3 milyar euro para pazarlığı vardı iş suya düşünce aynı kişi suriyeliler için 'uçaklarımız,otobüslerimiz ne güne duruyor bindirir geri yollarız' demedi mi? Gdoğu'da halkımız yazdığınız gibi kaçak çalışma vs nedeniyle isyanda ve basından gizleniyor suriyelilerle vatandaşlarımız arasında büyük olaylar çıkmakta ve daha da çıkacak maalesef! Ülkemizde iş hayatı,ekonomi,turizm,uluslararası prestijimiz vs terör ve hatalı dış ve iç politikalar nedeniyle daha kötüye gidiyor olan da ülkemize ve milletimize oluyor ne yazık ki!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çetin beye cevap ~ 8 yıl önce
halkı ayrı yönetimi ayrı ağer aynı olasydı yönetim halkını öldürürmüydü pkkyı destekleyen esad tayfası halk değil
sana mı kaldı cvp ~ 8 yıl önce
Eskiden Suriye halkı ve yönetimi farklı mıydı ki şimdi farklı olsun ? Esad'ın babası yani aynı zihniyet baştaydı sonra tahta oğlu geçti! Ayrıca Suriye pkk'yı 35 yıldır destekliyor yeni değil ! Daha düne kadar Esad ile bu ülkeyi yönetenler can ciğerlerdi o zaman Esad tayfası pkk'yı desteklemiyor muydu? Teröre her daim destek veren Suriye daha da beter olur inşallah ve hiç de üzülmem hiçbir vatandaşını da ülkemde istemem! Saçma sapan yazılar yazacağına git biraz tarih oku !
CVP SANA.... ~ 8 yıl önce
BU GÜZEL YORUMUN MUHATABI KİM? SANA MI KALDI RUMUZU İLE YAZILMIŞ BİR YORUM GÖREMEDİM. TARİH BU ANLATTIKLARINIZ İSE BEN CAHİL KALAYIM. BUNLARI BİLMEYEN YOK Kİ? YAZI SİZE SAÇMA GELİYORSA BİR TEK ŞEY YAPABİLİRSİNİZ. OKUMAZSINIZ OLUR BİTER.BU 250 İLE BİTEN PIN NUMARANIZ BANA PEK YABANCI GELMEDİ.
Çetin bey ~ 8 yıl önce
Sana mı kaldı rumuzu ile Çetin beye cevap rumuzlu kişiye cevap verdim size değil bilginiz olsun. Saygılarımla.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000