22 Mayıs 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Türk milleti çalışkandır, Türk milleti yorulmaz
  • Yöneticilik yaptığım dönemde çalışanların verimliliği konusunda çok gayret ettim,ancak çok başarılı olamadığımı düşünüyorum.Çalıştığım kurumda gün boyunca başta yöneticilerin verimli çalışmasını amaç edinmiştim.Yöneticiler ilk başta uyum sorunu yaşadılar,ancak gün içinde verimli çalışarak kendilerine ve ailelerine Zaman ayırabildiler.Böylelikle çalışanlarda önündeki iyi bir model olmaya gayret ettiler.Ancak çalıştığım kurumda verimli çalışmak malesef düşük performans göstergesi oldu.Daha sonraki dönemde yöneticilerin gün boyunca hiç iş yapmayıp ,mesaiye kaldıklarını gördüm..Bu davranışta tepe yönetiminden onay görüyordu.Bu felsefedeki yönetim anlayışı kurumun damarlarına kadar işlemiş ,tek başına değiştirmek mümkün olmadı.Gün boyunca çay kahve içip,Zaman'ını boşa geçiren yöneticiler,aynı Zaman'da çalışanlara çok kötü olup,çalışanlarında uzun saatler çalışarak fazla mesai yapmasını sağladılar.Sonuç çalıştıkları kurum gereksiz kardan zarar etmeye başladı.Çetin bey özetle çok iyi bir konuya değinmişsiniz.Ülkemizin refah düzeyinin yükselmesi,Avrupa standartlarını yakalamak için verimlilik konusunda başlansa çok iyi adım atmış oluruz.Teşekkürler
  • siz firmalar arasında pek ayırım yapmazdınız bildiğim kadarı ile. Çelebi'ye dokunmamaya özen gösteriyorsunuz. Bunun bir nedeni var mı? mutlak vardır.Çelebi yazdığınız konulardan uzak, düzgün yönetilen, mutlu çalışanları olan bir şirket olsa hadi neyse.bu tür ayırım yapmanız sizin hakkınızda yanlış düşünülmesine neden oluyor. haberiniz ola.
  • bu anket sonuçları çalışanların 2 yüzlülüğünden kaynaklanabilir mi? 1400 tl maaş alıyor adamın önceliği iş yerinde huzur. 1400 tl maaş alan arkadaşım sen o parayla sosyal hayatında huzurlu/mutlu olabiliyorsan havacılık sektörünü bir an önce bırak. Çetin ağabey burda anketlerin bu sonucu vermesi tamamiyle işçilerin elime fırsat geçmişken üst amirime afedersiniz geçireyim mantığıyla yaklaşması. Kaçtane işçi 1400 tl maaşla hem işyerinde hem dışarda mutlu? uçak altında, üstünde çalışan kaçtane adamın evi, arabası var? ya da kaçının çocuğu doğru dürüst eğitim görüyor? kaç tanesi ailesiyle rahat rahat dışarda yemeğe çıkabiliyor? Bu anket sonuçları sizinde ilk olarak algılayamadığınız gibi saçma. Neden sonlara doğru çıktığını söyleyeyim. Önüne anket konulan kişi ücret yazdığında hiç bir gelişmenin olmayacağını bilir. Bunun altının çizilmesi gerekli.
  • Çetin Bey bir sorum olacak. Çelebide maaşlar düşük, çalışma şartları kötü fakat yinede çalışanlar mutlu ve şirketini değiştirmek istemiyorlar bunun nedeni nedir acaba?
  • Benim tespitin de şu dur çok firma gördüm bu ülkede çalışan modern bir anlayışla yönetilenemiyor. İşverenler ile işçi arasında bir savaş var. Çalışana pek sahip çıkan da yok değer veren de yok ne de olsa işsiz ordusu sırada. O yuzden gayet hor bir şekilde çalistirilabiliyoruz Japonlar gibi ileri yönetim yapanlardan bizimkilerin haberi var mı acaba... bir yılda yüzde yüz elaman devri yapan firmalar var...Taşeronda çalışan mutlu olabilir mi bunu Size soruyorum.
  • İşyerindeki mutsuzlukla ilgili daha birçok şey sayılabilir, bir tane de ben eklemek istiyorum:" Aynı koşullarda mesai yaptığınız arkadaşlarınızdan birinin yeri gelipte yönetici olduğunda, yaşadığı tüm sıkıntıları unutup, yine aynı uygulamalara devam etmesi ve güvensizlik oluşturması! Bir de Tav Ceo'su Sani Şener'in çok güzel bir deyimi var: "Çalışanlarınızı mutlu etmezseniz, müşterilerinizi memnun edemezsiniz." Tav'da durumlar nasıl bilmiyorum ama umarım söylendiği gibidir.Ayrıca çok merak ediyorum, Çelebi yöneticileri yazdıklarınızı okuyup, yüzleri kızarmıyor mu çok merak ediyorum.Saygılarımla..
  • Asıl mesele 10 bin alan müdüründe ,1400 TL alan İŞÇİ ninde işçi statüsünde olması.
  • Abi 30 yasinda ileri seviyede ing rusca diline hakim olan 13 sene hizmet sektöründe çalışmış turizm lisesi mezunu 18 aylık bir issizim.calisanlar konusunda yazdiklarinizi dogruluyorum.iyilestirmeler olmamasinin akabininde insanlar mutsuz olacağını yazmışsınız.inanın issiz kalmak kadar kötü olamaz bu durum.ve şunu üzülerek söylüyorum ki keske çalışan mutsuz insanlardan olabilseydim.en azindan mutluluğu isyerimde olmasada yinede bulurdum.benim durumumdaki arkadaslar için de keşke yardimci olabilirmisiz en azından kaleminiz ile ((
  • herşeye bu ülkede Cumhurbaşkanı mı el atmalı? teesuf ederiz beyefendi!

İşçimizi Çok Yorduğumuz Tescillendi. Olsun. Onlar Mutlu ya (?)

TUIK 2016 yılında ülkemizde en son yapılan Yaşam Memnuniyeti Anketinin sonuçlarını açıkladı. Yaşam memnuniyeti araştırması bireylerin genel mutluluk algısını, toplumsal değer yargılarını, temel yaşam alanlarındaki genel memnuniyetini ve kamu hizmetlerinden memnuniyetini ölçmek, memnuniyet düzeylerinin zaman içindeki değişimini takip etmek amacıyla, 2003 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Detaylarına girmeden, Ülkemizde mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %61,3 oldu. 18-24 yaş grubunda, en düşük mutluluk oranı ise %58,2. Kamu hizmetlerinden genel memnuniyet düzeyleri de artmış ve 78,4‘ e yükselmiş. Bireylerin %76,8’i kendi geleceklerinden umutlu olduğunu ifade etmişler. Genelde mutlu bir toplulukmuşuz demek yanlış olmayacaktır. İnanırız, inanmayız bu ayrı bir konu. Bu bilgiyi bir kenara koyalım.

OECD verilerine göre 2016’ yılında da aynen 2013’ de olduğu gibi  Türkiye, 36 ülke içinde en uzun çalışan ülkeler’ arasında yine birinci. İstikrarlı bir ülkeyiz.  ITUC Küresel İşçi Hakları Endeksi’ne göre ise Türkiye, ‘işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesi’ arasında yer alıyor. Yani çok çalışıp yeterince üretemiyoruz. Üretememekten de öte, verimli değiliz. İş- Yaşam endekslerinin tümünde de kötü durumdayız.

2013 yılında bir kitap neşredilmişti. “ İnsan Kaynaklarında Yeni Bir Pozisyon Mutluluk Müdürü”. Yanılmıyorsam İnternet de görmüştüm. D&R’ a sordum, gelmedi dediler.  O anda kitabın bizim sektörün şirketleri açısından uygun bir pratik olamayacağını düşünmüştüm. Öyle ya, iş yerindeki çalışan mutluluğunun nelere bağlı olduğunu düşünebiliyordum. Kıyısından köşesinden, az da olsa bende yöneticilik yapmıştım. On iş gücünün gerektiği bir noktada 5 kişi görevlendirerek hizmeti işveren açısından daha ucuza mal ederek kotarma peşinde olan ve de allem kalem ederek personeli bir şekilde fazla çalıştıran herhangi bir  işyerinde “ Mutluluk Müdürlüğü “ .( Şunu ifade etmek isterim ki yukarıdaki satırlarda yazılanların hiçbirini Defacto firması ile ilgisi yok. Zira kurumu tanımıyorum ) . Böyle bir kadro ihdas edilirse bunun İnsan Kaynaklarına bağlanacağını düşünmüş ve de aklımdan iyi tanıdığım (?)  İnsan kaynakları tepe yöneticileri geçmişti. Yaşanmışlar aklıma geldi. Sanki bir kez daha yaşadım aynılarını.  Neticete  “ Mutluluk Müdürlüğü” komik gelmişti bana Hem de fazlası ile.

Daha sonra Hürriyet gazetesinde konu ile ilgili bir yazı neşredildiğini anımsıyorum. Defacto firması Mutluluk Müdürlüğünü kurmuş ve sistemi çalıştırıyormuş. Yazı nasıl mı sonlanmış?  Son cümlesi; O formüller mutlu personel”e yeter mi? ” şeklinde noktalanmış. Ve son cümle yazarın benden farklı düşünmediğini anlatıyordu galiba.

Araştırınca insan buluyor. Daha sonra Sn. Meral Tamer’in bir yazısını buldum İnternetde. 2016 yılında kaleme almışlar. Sn. Tamer yazısında Power of Happiness Türkiye Platformunun“ İşin Sırrı Mutluluk’ başlığıyla düzenlediği, yerli ve yabancı çok sayıda konuşmacının katılımcısı olduğu tam günlük bir toplantıda önde gelen şirketlerin ( Sabancı- Eczacıbaşı ) tepelerinin çalışanların mutluluğu konusundaki görüşlerini aktarıyordu.  Ve de yazının sonu: Araştırmalar gösteriyor ki mutlu çalışanların iş yaşamında daha
başarılı oldukları “ vb. bitiyordu.

Her ne ise “ Mutluluk Müdürü Defacto” isimli firmanın organizasyonunda varmış ve de bu nedenle ödül de almışlar. Geçtiğimiz hafta bir gazetenin IK ekinde nasıl bir plan ve programla çalıştıklarını ve neler yaptıklarını merak ile okudum. Firmayı aradım haliyle. Bir mağazalarına gidip merkezlerine bilgi vermeden çalışanları ile konuşmanın doğru olmadığını düşünmüştüm. İnsan Kaynakları Müdürü ile görüşmek istediğimi söyledim. Vatandaş Çetin Özbey. Bir Defacto müşterisi de olabilirdim. Not bıraktım. Defacto’ nun mutlu bir İnsan Kaynakları görevlisi mail adresimi spor olsun diye istemişti belli ki. Telefonumu vereyim dedim. Gerekmez ekrandan görüyorum cevabını aldım. Oysa ki santral numarasından aramıştım. Geri dönen olmadı. Ertesi sabah kalktım ve Defacto’ nun mağazalarından birine gittim ve orada yarım saat geçirdim. Her şeye uzun uzun bakarken göz ucuyla da sürekli çalışanları izledim. Konuşmak için bahane uydurmak gerekiyordu. Gömlek bedeni sormak için bir görevliden yardım istedim. Çok ilgiliydi. Mutlu musunuz diye sordum. Şaşırdı. Takiben, sizin Mutluluk Müdürünüz var ya,  sözüm ise ona yine bir şey anlatmadı.  Bilmediği kesindi. . Böyle bir suale ne cevap vermesi gerektiğini düşündü ve nihayet Allaha şükür mutluyum dedi cevaben. Mutluluğunuzda işyerinizin de payı vardı mutlak sözümü ise donuk bir ifade ile “ tabii ki” diye cevapladı. Herhalde deli olduğumu düşünmüştür. Anladığım kadarı ile Mutluluk Müdüründen ve faaliyetlerinden haberdar değildi. İkinci gittiğim mağazadaki görevli genç aynı sualimi ben şirkete yeni girdim. Mutlak bu günlerde anlatacaklardır diye cevapladı.  Zeki bir delikanlı olduğu belliydi. Vereceği cevabı düşünmedi bile. Sonuç olarak onunda bu faaliyet ile ilgili bilgisi yoktu. Yarım saat mağazada dolaş ve bir şey alma. Olmazdı.  Bir gömlek aldım zorunlu olarak. Göbeğimi dikkate almamışım. Dar kesimmiş aldığım gömlek. Ona zor sığdım. Defacto gözlemini bu noktada bitirdim.  Hani derler ya “ Yarım Doğru, tam bir yanlıştır “ o söz geldi aklıma ve firmanın başka bir işyerine gitmeğe gerek duymadım. Mutsuz bir şekilde ayrıldım mağazadan.

En son çalıştığım iş yeri Çelebi’ de  “ Çalışan memnuniyeti anketi” hiç sektirilmeden yapılırdı. İlk başta ben de inanmamıştım ama çalışanların memnuniyetsizliğinin, ilk sırasında ücrete ilişkin uygulamaların“ yer almadığı söyleniyordu.  Güvendiğim 8-10 kişi ile görüştükten sonra buna zar zor inanabilmiştim. Nedenini Çelebililer bilir.  Aslında bu tür anketler yapıldıktan sonra alınan sonuçlar uygulamalara aksettirilmez ise kurum çalışanlar gözünde inanılırlığını süratle yitirir.. Bu noktadan sonra iyi niyetli olsa bile yapılan hiçbir şeyin çalışanlar indinde kıymeti kalmıyor. Daha sonraları basının IK eklerinin bazılarında da Çelebi çalışanların da bu konudaki öngörülerini destekleyen anket sonuçlarından bahsedilmişti.

Bu arada yazıda konu ettiğim kitap bu gün elime ulaştı. Defacto’ da da ücret mutsuzluk nedenleri arasında altıncı 6 sırada olarak gösteriliyor. Aksiyon planına böyle geçilmiş ve süreç ana planında da ücret bu sırada yer alıyor. Defacto anketlerinde bu sonuç çıkmış demek ki.

Çalışanların gelir durumunu ve ülkemizde asgari ücret uygulamasını bir tarafa bırakırsak ve de ülkemiz çalışanlarının mutsuzluk sıralamasında gelir azlığının birinci sırada olmadığı noktasından hareket etmeyi becerebilsek bile aşağıda belirtilen menfi tespitlerin nasıl aşılacağını düşünmek gerekir. Bunun mümkün olup olmadığı ise ayrı bir konu. Dünya ülkelerinin birçoğunda yaşanan işsizlik ülkemizde de rahatsız edici boyutta. Cumhurbaşkanımızın bu konuya eğilmesi ve ilave istihdam yaratılacağı hususundaki ifadelerine rağmen özel sektörden vazgeçtik, kamu kurumlarında bile istihdamın düştüğünün açıklanması moral bozucu bir gelişme. Dünyada işçisini en fazla çalıştıran ülke olma şerefini başkalarına kaptırmıyoruz. Bulgular uzun çalışma saatlerinin kişisel sağlığa zarar verebileceğini, güvenliği tehlikeye düşürebileceğini ve stresi artırabileceğini gösteriyor OECD raporunda ifade edilen bu.  Türkiye'de insanlar yılda 1855 saat çalışıyor. Bu OECD ortalaması olan 1765 saatten daha fazla. Haftada 50 saat ya da fazla çalışan işçilerin genel çalışanlar içindeki payı OECD ülkelerinde çok fazla değil. Evet; açıklaması yapılan bu verilere göre Türkiye " Çok Uzun Saat Çalışan İşçiler " sıralamasında 36 ülke arasında da ilk sırada yer alıyor. Günde uyku ve yemek dâhil "Boş Zaman ve Kişisel Bakım İçin Ayrılan Zaman" sıralamasında da 36 ülke içinde de sonuncuyuz. Türkiye'de çalışma saatlerinin kadınlar aleyhine dengesizliği açısından yapılan "Cinsiyet Eşitsizliği" sıralamasında da 32 ülke arasında sonunculuğu kimseye kaptırmamış durumdayız. Vb. vb. Tabii ki bu sonuçlar basına ülkemizin çalışanlar açısından yaşanabilir statüde görülmediği şeklinde yansıyor

Evet;  çalışanlar açısından “ ücret “ çalışan memnuniyeti anketlerinin ilk sırasında yer almıyor. Peki; ilk sırada yer alan husus nedir? Ya 2 ve 3.cü sıralarda. Çalışma şartlarımı? Çalışma süreleri mi? Maliyetin aşağı çekilmesi için olması gerekenin altında istihdam yapılması mı? Çalışanlar arasında ayırım yapılıp yapılmaması mı? Sesleri duyulsun mu istiyor çalışanlar? Yoksa görüşlerine değer verilmemesi mi mutsuzluk yaratıyor? Acaba özel yaşamlarına zaman ayıramamak mı onları mutsuz kılıyor? Vb. Bunlardan biri, ikisi veya üçü mutlak anketlerin ön sıralarında yer alıyordur.

Peki; yukarıda sayılan bu konulardaki serzenişler ortadayken ve de bu konularda hiçbir iyileştirme yapılamıyorken çalışanları nasıl mutlu kılacaksınız ki? Ülkedeki mutluluk anketi sonuçları nasıl TUIK ‘in ilan ettiği şekilde çıkıyor? Malum yaşımız aldı başını gidiyor.  Benim kafam fazla çalışmıyor gibi.  Belki sizler daha iyi anlarsınız.

İşçimizi Çok Yorduğumuz Tescillendi. Olsun. Onlar Mutlu ya (?)

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Çetinim ~ 7 yıl önce
Türk milleti çalışkandır, Türk milleti yorulmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cool story bro ~ 7 yıl önce
ver gazı çalıştır insanları 3 kuruş fazla mesai öde sen ofiste otur o da uğrarsan tabi. sonra türk milleti çalışkandır.
Cool A CEVAB! ~ 7 yıl önce
Kardeş aynı zamanda akıllıdır Türk. O bakımdan benim hayat felsefem işi bilicen işe gitmiycen. Yaya yaya alıyorum 6buçukumu. Kıskanma kardeş kıskanma!!!
AYT ~ 7 yıl önce
Yöneticilik yaptığım dönemde çalışanların verimliliği konusunda çok gayret ettim,ancak çok başarılı olamadığımı düşünüyorum.Çalıştığım kurumda gün boyunca başta yöneticilerin verimli çalışmasını amaç edinmiştim.Yöneticiler ilk başta uyum sorunu yaşadılar,ancak gün içinde verimli çalışarak kendilerine ve ailelerine Zaman ayırabildiler.Böylelikle çalışanlarda önündeki iyi bir model olmaya gayret ettiler.Ancak çalıştığım kurumda verimli çalışmak malesef düşük performans göstergesi oldu.Daha sonraki dönemde yöneticilerin gün boyunca hiç iş yapmayıp ,mesaiye kaldıklarını gördüm..Bu davranışta tepe yönetiminden onay görüyordu.Bu felsefedeki yönetim anlayışı kurumun damarlarına kadar işlemiş ,tek başına değiştirmek mümkün olmadı.Gün boyunca çay kahve içip,Zaman'ını boşa geçiren yöneticiler,aynı Zaman'da çalışanlara çok kötü olup,çalışanlarında uzun saatler çalışarak fazla mesai yapmasını sağladılar.Sonuç çalıştıkları kurum gereksiz kardan zarar etmeye başladı.Çetin bey özetle çok iyi bir konuya değinmişsiniz.Ülkemizin refah düzeyinin yükselmesi,Avrupa standartlarını yakalamak için verimlilik konusunda başlansa çok iyi adım atmış oluruz.Teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Stratjik surdurulebilirlik ~ 7 yıl önce
Bu sirketler eger aile sirketi ve aile bireylerinden egitimsiz ve hastalikli kisiler YKB oldugunda bakilan ana deger kim fazla mesaiye kaliyorsa o goze gorunur. Cunku bu tip kisiler calisana para odedigi icin yapacagi eziyetin oranina gore haz alacaktir. Bunu tabii ki bizim gibi ortadogu ulkeleri firmalarinda cokca goruyoruz. Hele bir de sirket sirtini devlete dayamissa stratejik gelecegin onemi fazla olmuyor.
çetin bey ~ 7 yıl önce
siz firmalar arasında pek ayırım yapmazdınız bildiğim kadarı ile. Çelebi'ye dokunmamaya özen gösteriyorsunuz. Bunun bir nedeni var mı? mutlak vardır.Çelebi yazdığınız konulardan uzak, düzgün yönetilen, mutlu çalışanları olan bir şirket olsa hadi neyse.bu tür ayırım yapmanız sizin hakkınızda yanlış düşünülmesine neden oluyor. haberiniz ola.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN B. ~ 7 yıl önce
ÇELEBİDEN UZAK DURDUĞUM HAKİKAT. NEDENİ İSE SALT BENİM YAPTIĞIM ( BU SAYFADA ) BİR HATADAN KAYNAKLANIYOR. KONUSU ÇELEBİ OLAN BİR YAZIMDA BİR HATA YAPIP BİR FIKRAYA YER VERDİM. BU FIKRA YANLIŞ ANLAŞILDI DİYEMEM. BENİM BÖYLE DÜŞÜNÜLECEĞİNİ BİLMEM GEREKİRDİ. YAZIYI VE FIKRAYI TEKRARLAYIP İNSANLARI YENİDEN KIZDIRMAK İSTEMEM. DAHA SONRADA ÇELEBİ İLE İLGİLİ BİR TEK BİLGİ ALDIM. ONUDA YAZMADIM ZİRA ÖZEL YAŞAMLA İLGİLİYDİ ANLATILANLAR.BAŞKACA BİR BİLGİ DE ALMADIM ÇELEBİDEN. UZAK DURMAMIN NEDENİ BUDUR.
ilginç ~ 7 yıl önce
bu anket sonuçları çalışanların 2 yüzlülüğünden kaynaklanabilir mi? 1400 tl maaş alıyor adamın önceliği iş yerinde huzur. 1400 tl maaş alan arkadaşım sen o parayla sosyal hayatında huzurlu/mutlu olabiliyorsan havacılık sektörünü bir an önce bırak. Çetin ağabey burda anketlerin bu sonucu vermesi tamamiyle işçilerin elime fırsat geçmişken üst amirime afedersiniz geçireyim mantığıyla yaklaşması. Kaçtane işçi 1400 tl maaşla hem işyerinde hem dışarda mutlu? uçak altında, üstünde çalışan kaçtane adamın evi, arabası var? ya da kaçının çocuğu doğru dürüst eğitim görüyor? kaç tanesi ailesiyle rahat rahat dışarda yemeğe çıkabiliyor? Bu anket sonuçları sizinde ilk olarak algılayamadığınız gibi saçma. Neden sonlara doğru çıktığını söyleyeyim. Önüne anket konulan kişi ücret yazdığında hiç bir gelişmenin olmayacağını bilir. Bunun altının çizilmesi gerekli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İLGİNÇ ~ 7 yıl önce
TUIK YAŞAM MUTLULUĞU ANKETİNİN YAPILIŞ FORMATINI SORMUŞTUM.EKİP, KAÇ KİŞİDİR BİLMİYORUM SEÇİLEN ŞAHSIN EVİNE GİDİYOR VE DE VATANDAŞ FORMATI GÖREVLİLERİN YANINDA DOLDURUYOR.ADRES BELLİ, ŞAHIS BELLİ. SAMİMİYETİNE İNANMAK ZOR. İŞYERLERİNDE DE SÖZÜM ONA BU ANKETLERİN SONUCU GİZLİ.INSAN KAYNAKLARI ÜNİTESİ KİM NEYİ NASIL DOLDURDU BİLİYOR. KORKU MU DERSİNİZ, NE DERSİNİZ BİLEMEM. ZATEN TUIK ANKET SONUÇLARINA BAKINCA BİRBİRİ İLE ÇELİŞEN SONUÇLAR GÖRÜLÜYOR.
Çhs ~ 7 yıl önce
Çetin Bey bir sorum olacak. Çelebide maaşlar düşük, çalışma şartları kötü fakat yinede çalışanlar mutlu ve şirketini değiştirmek istemiyorlar bunun nedeni nedir acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CHS ~ 7 yıl önce
ÇELEBİNİN SON MAAŞ DURUMUNU BİLMİYORUM. EN SON NE ZAM YAPILDIĞINI DA. ANKET SONUÇLARI SAMİMİ DEĞİL. UNA İNANMIYORUM. AYRILMAK TABİİ KOLAY. AMA REALİTELER İNSANI KALMAYA ZORLUYOR. İŞSİZLİK MALUM. AZ DA OLSA BİR MAAŞ ALMAK, HİÇ ALMAMAKTAN İYİDİR DİYE DÜŞÜNÜYOR OLSALAR GEREK. NE YAPSINLAR Kİ?
Martian ~ 7 yıl önce
Çelebi'de uzun yıllar çalıştım, bunun tek sebebi Çetin Bey'in yazdığı gibi az da olsa maaş almak.Başka bir sebebi de Çelebi de çalışan yaş ortalaması çok düşük ve bu yüzden eğlenceli bir ortam var, insanlarda bu yüzden havacılıktan kopmak istemiyorlar; fırsatını buluncaya kadar tabiki..
CVP MARTİAN ~ 7 yıl önce
ARKADAŞLARIMIZA İYİ EĞLENCELER DİLİYORUM.
Tango ~ 7 yıl önce
Benim tespitin de şu dur çok firma gördüm bu ülkede çalışan modern bir anlayışla yönetilenemiyor. İşverenler ile işçi arasında bir savaş var. Çalışana pek sahip çıkan da yok değer veren de yok ne de olsa işsiz ordusu sırada. O yuzden gayet hor bir şekilde çalistirilabiliyoruz Japonlar gibi ileri yönetim yapanlardan bizimkilerin haberi var mı acaba... bir yılda yüzde yüz elaman devri yapan firmalar var...Taşeronda çalışan mutlu olabilir mi bunu Size soruyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TANGO ~ 7 yıl önce
MAALESEF HAKLISINIZ. İŞSİZLİK BU SEVİYEDE SEYREDERLKEN BAŞKA TÜRLÜ OLMASI ÇOK ZOR.
Martian ~ 7 yıl önce
İşyerindeki mutsuzlukla ilgili daha birçok şey sayılabilir, bir tane de ben eklemek istiyorum:" Aynı koşullarda mesai yaptığınız arkadaşlarınızdan birinin yeri gelipte yönetici olduğunda, yaşadığı tüm sıkıntıları unutup, yine aynı uygulamalara devam etmesi ve güvensizlik oluşturması! Bir de Tav Ceo'su Sani Şener'in çok güzel bir deyimi var: "Çalışanlarınızı mutlu etmezseniz, müşterilerinizi memnun edemezsiniz." Tav'da durumlar nasıl bilmiyorum ama umarım söylendiği gibidir.Ayrıca çok merak ediyorum, Çelebi yöneticileri yazdıklarınızı okuyup, yüzleri kızarmıyor mu çok merak ediyorum.Saygılarımla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MARTİAN ~ 7 yıl önce
SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNDE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ GÖZ ÖNÜNE ALAN KAÇ FİRMA VER BİLEMİYORUM.SANİ BEYE KATILMAMAK MÜMKÜN DEĞİL. ÇELEBİ YÖNETİCİLERİNİN YAZILARIMI OKUDUĞUNU ZANNETMEM. VE DE ÇELEBİ İLE HİÇ BİR İLİŞKİM KALMADI.ESASEN UZUN ZAMANDIR YAZI BAKIMINDAN DA İLGİ SAHAMIN DIŞINDA KALDI.DOLAYISI İLE ÇELEBİYE İLİŞKİN SUALİNİZİ CEVAPLAYAMAYACAĞIM.SAYGI İLE.
Cetin bey ~ 7 yıl önce
Asıl mesele 10 bin alan müdüründe ,1400 TL alan İŞÇİ ninde işçi statüsünde olması.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işsiz ~ 7 yıl önce
Abi 30 yasinda ileri seviyede ing rusca diline hakim olan 13 sene hizmet sektöründe çalışmış turizm lisesi mezunu 18 aylık bir issizim.calisanlar konusunda yazdiklarinizi dogruluyorum.iyilestirmeler olmamasinin akabininde insanlar mutsuz olacağını yazmışsınız.inanın issiz kalmak kadar kötü olamaz bu durum.ve şunu üzülerek söylüyorum ki keske çalışan mutsuz insanlardan olabilseydim.en azindan mutluluğu isyerimde olmasada yinede bulurdum.benim durumumdaki arkadaslar için de keşke yardimci olabilirmisiz en azından kaleminiz ile ((

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İŞSİZ ~ 7 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞIM.ÜLKEDEKİ İŞSİZLİK MALUM. VE DE İŞSİZ OLMANIN İNSANI NE DENLİ YIPRATTIĞINI DÜŞÜNEBİLİYORUM. BENİM YAZMAMLA İŞ BULUNACAK OLSA GÜNDE 24 SAAT YAZAYIM. İŞSİZLİK KONUSUNA ÇOK SIK DEĞİNMİYORUM.TABİİ Kİ YİNE DE YAZACAĞIM.
km ~ 7 yıl önce
herşeye bu ülkede Cumhurbaşkanı mı el atmalı? teesuf ederiz beyefendi!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KM ~ 7 yıl önce
ANLAMAMIŞ OLMAMI BAĞIŞLAYIN.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000