18 Ağustos 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

İNSAN HİÇ BİR ŞEYİ SEVMEDEN ANLAYAMAZ

Hiç düşündük mü? Sevgisizlik insanın yaşamını nasıl etkiler. Yaşamayı sevmeyen, evin, eşini ve işini sevmeyen ve de genelde insanları sevmeyen birinin yaşamının bir ufak bir köşesinde kim, hangi canlı kendisine bir sığınak bulabilir. Tabii ki bu mümkün değil. Gençlik yıllarımı düşünüyorum da insanlar başka türlüydü sanki. Sevgi o zamanlarda daha anlamlıydı gibi. Gülüşler daha içten ve samimiydi. İnsanlar birbirinin arkasından bu kadar çok konuşmuyorlardı? Karşılaşan insanlar önce birbirlerini anlamak için gayret ve küçümsenmesi mümkün olmayan caba sarf ediyorlardı?

Acaba çalıştığımız iş yerlerimiz için neden bu denli karmakarışık duygular hissediyoruz? İş arkadaşlarımızdan, komşularımızdan neden kopuk durumdayız?  Bu sualler gibi yüzlerce nedeni peş peşe sıralamak mümkün tabii ki. Belki tuhaf ama örneğin yüz sualin cevabı tek bir sihirli kelime ile verilebiliyorsa, o cevap tabii ki doğrudur. Evet, insanları anlamak için önce onları “ sevmek ” gerek. Değişik yapıdaki insanları anlamak bazı hareketlerini hoşgörü ile karşılamak için önce insanları genel anlamda sevmek gerek.

Yöneticilerimizin çoğundan şikâyetimiz, adil olmamalarından, çalışanlar arasında ayırım yapmalarından kaynaklandığı malum. Çalışma esnasında hata yapan personeli doğruya götürmek için caba sarf etmek yerine hemen cezalandırma yoluna gitmeleri ve ceza takdirinde bile ayırım yapmaları çalışanı yöneticilerden uzaklaştıran nedenlerin başında geliyor. Yardımlaşma ve destek olma konusundaki eksiklikleri ise tuzu biberi.

“ Japon bir mimar evini baştan sona yeniliyordu. Tamirat esnasında söktüğü kapılardan birinin duvarla irtibatlı bölümünün iç kısmında, iki tahta arasında sıkışıp kalmış bir kertenkele bulur. Biraz daha dikkatli bakınca kertenkelenin hayatta olduğunu görüp şaşırır. Onu oradan kurtarmaya çalışırken kertenkelenin bir ayağından duvara çivilenmiş olduğunu fark eder.

On yıl önce yapılmış olan eve kapısı takılırken dışarıdan çakılan bir çivi o an kapı ile duvar arasında bulunan kertenkelenin ayağına isabet etmiş olmalıydı herhalde diye düşünür. Şaşırtıcı olan ise nasıl olmuştu da bu kertenkele bir santim bile kıpırdama imkânı olmayan duvar boşluğunda canlı kalabilmişti.

Mimar tamirat işlerini bir kenara bırakarak kertenkeleyi izleme kararı verir. Zira bu canlı yalnız hava ile beslenmediğine göre bu kadar uzun bir süre yaşamını nasıl sürdürdüğünü merak eder. Epeyce bir süre sonra mimar duvar boşluğunda bir hareket olduğunu fark eder. Çivilenmiş olan kertenkelenin yanında nereden çıktığını tam olarak belirleyemediği başka bir kertenkelenin geldiğini görür. Gelen kertenkelenin yerinden kıpırdayamayan hemcinsine ağzıyla yiyecek taşıdığını görürü ve anlar.

Bu kertenkele diğerinin belki annesiydi, belki eşi ve yahut arkadaşıydı. Yaşamda neleri paylaşmışlardı? Kim bilir? Ama bilinen bir şey var ki; aralarındaki güçlü sevgi ve bağ birinin bıkıp usanmadan diğerini hayatta tutabilmek için bir anlamda fedakârlık yapmasına neden olmuştu. Bu bağa verilen isim sevgidir.

Kazların uçuşundaki düzenin nasıl bir temele dayandığını, arıların çalışmaları sırasında birbirlerine karşı tutumlarını hepimiz biliriz. Evet, hayvanlarda ki bu haslet maalesef insanlarda yok. Acaba neden insanlara verilen rehberlik eğitimlerinde, hayvanlar âleminden örnekler kullanılır? Yunuslar, kazlar vb.

Bu anlatımdan yalnız çalışanların sevgisiz olduğu sonucuna varacağınızı zannetmiyorum. Ama yine de bu hususu vurgulamak isterim.

Bunu çoğunuz bilirsiniz.

Bir adam, oğlu ile ormanda yürüyüş yaparken çocuk bir taşa takılıp düşerken “Ahhhh” diye bağırır. Hemen ilerideki dağın tepesinden “Ahhhh” diye bir ses yankılanır ve geri gelir. Çocuk şaşırır ve sesin geldiği tarafa sen kimsin “ diye seslenir. Çocuğa göre dağda bulunan biri kendisini aynı sözlerle “Sen kimsin” diye cevaplar. Çocuk babasına dönüp “Ne oluyor böyle?” diye sorar.

Baba dağa dönüp “Seni seviyorum” diye bağırır. Tabii ki yankılanma da aynı sözlerledir. Çocuk çok şaşırır. Ancak ne olduğunu da anlayamaz. Babası anlatır. “İnsanlar buna ‘Yankı’ derler, ama aslında o ‘Yaşam’dır. Yaşam daima sana senin verdiklerini geri verir.  Daha fazla sevgi istediğin zaman daha çok sevmen gerekir. Daha fazla şefkat istediğinde ise daha şefkatli olman şarttır. Saygı istiyorsan insanlara daha çok saygı duymak zorundasın. Herkesin. İnsanların sana karşı sabırlı olmasını istiyorsan, ilk önce sen sabırlı olmayı öğrenmelisin. Bu kural yaşamımızın bir parçasıdır, herkes için her zaman geçerlidir. Yaşam bir tesadüf değil, yaptıklarımızın bir aynada yansımasıdır.

Bu saatten sonra zor ama birbirimizi anlamak istiyorsak önce sevmemiz gerek. Gel gelelim tarafların birinde bu sevgi temelden yok. Diğerin de ise kaybolmuş.

İŞ YERLERİNDE TAŞERON İŞÇİ İSTİHDAMI

İşlerine büyük yatırımlar yapan insanların bu faaliyetleri sonucu para kazanmak istemelerine kimse bir şey diyemez. Ve herkesin daha fazla kazanmasını temenni ederiz

Biz yukarıda sevgiden, insanları anlamaktan bahsederken işyerlerinde özellikle kamuda geçici işçi geçici personel, sözleşmeli, mevsimlik ve diğer kategorideki çalışan sayılarında,  %30’ un üzerinde bir artış olduğunu üzülerek öğrendim. Özellikle kamu sektörünün 2003 yılında 4857 sayılı kanunla iş yaşamımıza yerleşen taşeron sistemini yaygınlaştırmaya yönelik uygulamaları çalışanları düşündürüyor.

Sevgiden vazgeçtik bu uygulamalar istihdam güvencesini de sıfırladı desek yanlış olmaz. İş kazalarının % 90’nın taşeron çalıştıran iş yerinde vuku bulduğu düşünüldüğü takdirde durumun vahameti iyice ortaya çıkıyor. Her ne kadar yasal olarak taşeron işçilerin işverenin asıl işinde çalıştırılması mümkün değilse de bu hususu göz önüne alanlar çok fazla değil.

Ve sonra gerek patronun ve gerekse, firmanın tanıtımına yönelik olarak yazılı ve sözlü basınla yapılan her röportajda ifade edilen samimiyetten uzak bir söz.” Biz Yöneticimizle, çalışanlarımızla bir bütünüz. Bir aileyiz.”

Buna inanan var mı? Var tabii. Bu sözleri sarf edenlerin etrafında ( ? ) dans edenler.

2013 Ekimde bu sıkıntı bitecek deniyordu. Olmadı.  Geldik 2014 Ekim’e. Son dakikada yine bir arıza çıkmaz ise inşallah bu kez halledilir.

İNSAN HİÇ BİR ŞEYİ SEVMEDEN ANLAYAMAZ

Yorumlar

garip fsc ~ 10 yıl önce
doco nun yalanları.......100/120 saat uçan şefler hiçbir güvenceye sahip değiller sgk primleri bile uçan personel olarak yatırılmıyor.... ne pazar mesaisi, ne limit üzeri uçuş mesaisi, ne ikramiye nede gelecek güvencesi insanlar tazminatsız olarak kovulmakta.... yalanlarla insanların geleceğiyle oynama bile var....ilk önce işe alınırken söyledikleri ile sonradan söyledikleri hep değişik...insanlara hersey mükmmel gibi gösterip maaş görüşmelerinde yüksek mevlalar verirken sonra işe girdiklerinde süprizle karşılaşıyorlar......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GARİP FSC ~ 10 yıl önce
Ç.Ö - İFADE ETTİĞİNİZ DURUMUN BİR ÇOK ŞİRKETTE OLDUĞunu ZANNEDİYORUM..ANCAK UÇUŞA GİDEN AHÇILARIN SİGORTA PRİMLERİNİN UÇUCU OLARAK YATIRILMASINDA BİR HATA OLMALI. BUNUN TESPİTİ MÜMKÜN. BELKİ DE İNSANLAR İŞTEN ÇIKARTILMA KORKUSU İLE HAKLARINI ARAMIYORLAR. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Celik ~ 10 yıl önce
iş utanmadan ne yüzle maıl atıo anlamıorm ozluk haklarınız kaybolmadan dıo ya ! YAZIKLAR OLSUN 200 tl maasıma zam yapmıssın neyı kayboluo ! ...........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇELİK ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM. BİRAZ DAHA ANLAŞILABİLİR BİR ŞEKİLDE YAZMANIZ DAHA İYİ OLACAK.
CVP... %.... ~ 10 yıl önce
21-08-2014 14:20:12 62.108.64.1 0 Köşe Yazısı Yorumları SLM; İşverenin yeni işe başlayana %20 ye yakın zam vererek eski personele %5 oranınında zam yapması da yıldırma amacı olarak sayılırmı ve bunu mahkeme ye bildirim yapılıp sözleşmeyi tek teraflı fes etmem doglurtusun da tanzimat alma hakkım doguyomu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ...%.... ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM.BEN HUKUKCU DEĞİLİM.ANCAK BAHSETTİĞİNİZ % 20 MAAŞ ARTIMI MÜNFERİT İSE İŞVEREN BUNU VE SİZE UYGULADIĞI % 5 ARTIMI PERFORMANSA DAYALI OLARAK VERDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİR.MİNAREYİ ÇALACAK OLAN KILIFINI HAZIRLAR. BUNU DA PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU İBRAZI İLE DESTEKLER. BU DURUMDA HAKKINIZ HALİYLE DOĞMAZ. TOPLU BİR UYGULAMA İSE HAKKINIZIN DOĞACAĞINI DÜŞÜNÜRÜM. TEK TARAFLI FESİH ŞARTLARI İŞ GÜVENCESİ YASASINDA MEVCUT.TABİİ Kİ BÖYLE BİR MADDE YOK YASADA. YİNE DE BİR İŞ UZMANI VE HUKUKÇUYA DANIŞMANIZDA FAYDA VAR. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
sevgi ~ 10 yıl önce
başlık doğru hem de çok. sevgi herşeyin başında geliyor. işyeri sevgisi de dahil.kertenkele hikayesini adını hatırlamadığım bir yayında okumuştum dört beş sene önce.yöneticilerimizden kopuk olmamızın nedenleri belli. Onlar kendilerine yakın görünmeğe çalışan bir kısım personelin tutumunu genel zanne yazılarınız diyorlar. bu yaşıma kadar, yedi senelik ilş hayatımda gördüğüm en büyük yalakanın, sürekli peşinde koştuğu, övgüler düzdüğü patronun arkasından neler konuştuğunu bilmek bu tür insanlara karşı nefret duygusu doğuruyor.Ama buna ne yalakalıktan hoşlanan patron inanır, nede o sözleri söyleyen karaktersiz kabul eder. Bu örnekte işlem ters çalışıyor. Önce anlıyor, sonra tiksiniyorsunuz. Güncel olaylar içinde vıcık vıcık olmayan, öğretici yazılarınız için teşekkür ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SEVGİ ~ 10 yıl önce
Ç.Ö / EVET, YAZILARIMIN GÜNCEL OLAYLARIN İÇERİSİNDE KİRLENMEMESİ İÇİN GAYRET EDİYORUM. ASLINDA SONUCA ETKİ ETMEDİKTEN SONRA YAZMANIN DA BİR FAYDASI OLMUYOR. ANCAK OKURLARIN BENİM YAZDIĞIM TÜR YAZILARA DAHA AZ RAĞBET GÖSTERDİKLERİDE BİR HAKİKAT. NOTUNUZDA BELİRTTİĞİNİZ TÜR BENİM YABANCIM DEĞİL. HER İŞYERİNDE MEVCUT BUNLAR. BAZILARI İSE DÖRT YILDIZLI. ESASEN ÜSTTEKİLER YALAKALIKTAN HOŞLANMASA VE BUNU ETRAFINA BELLİ ETSE EMİNİM Kİ BU TÜRLER AZALACAK, HATTA KAYBOLACAKLARDIR. YÜZ KİLONUN HAYLİ ÜZERİNDE BİR İNSAN “ KUĞU GİBİSİNİZ “ SÖZÜNDE BİR ART NİYET ARAMAYIP BUNU KABULLENİP GÜLÜCÜKLERLE KARŞILARSA , YAPACAK BİR ŞEY YOK. İNSAN YAPISI BÖYLE. BU DURUMDA YAĞDANLIKLAR BAŞIMIZDAN EKSİLMEYECEK VE HER ZAMAN VARLIKLARINI SÜRDÜRECEKLERDİR. HELE HELE BU İNSANIN BİR YÖNETİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRSENİZ HAKLISINIZ. NEFRET AZ GELİR. MİĞDE BULANTISI BUNLAR. TİKSİNTİ VEREN YARATIKLAR. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000