27 Nisan 2015, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Ali bey iyi gunler yazini okudum bazi konular dogrudur. Yalniz. Bazi. Yorumcular. Yok maas azmis Maaslardan ve menfaattan bas ediyorlar. Bu cok yanlis sen binbir etek operek THY. Girdin Burda. Aldigin paraya goremi is yapiyorsun .her seyden once insan tasiyan bir cihazla ograsiyorsun once allahtan korkun para ne olursa olsun ucak uzerinde calisiyorsun Cok dikkat etmek lazim Ucak hic hata kabul etmez. Ben internete seyrettim ucak once piste indi. Ve zipladi. O anda arkasinda bir parca koptu. Ilerledi yolun kenarinda durdu kimin hatasidir. Uzmanlar herhalde hata nerdedir. Rapor etmislerdir. Teknisyen. Arkadaslar. Sizler hem hocasiniz hemde bedenen fikren calisan Elemanlarsiniz Hic bir menfaat gozetmeksizin. Cok dikkatli calisin. Milli hava yolumuza zarar gormesin. Allah herturlu kaza ve belada korusun uzaylar THY. Nin olsun. Onun sayesinde kimler adam olmadiki hele pilot cok tecrubeli olacak. Cokpitin sol koltuguna oturdugu vakit. Neyin ne oldugunu bilmesi lazim ki basimiza boyle felaketler gemesin senelerimizi verdik oralara Devamli soyluyorum. Once. Emniyet Hawaii den. Hepinize selam ve sevgiler. Arz ediyorum
  • Sayin Baskan, Sirket durdu, kimse ise focus degil, telefonlar acilmiyor, emaillere donulmuyor, sizden istirhamim bir an once operasyonu yapip sobra tum yonetilerle gorusup motive edin ve guven Asilayarak yola devam Edilsin. Bu sekilde devam edemez..Isi ehline verin, elbette ekibinizle calismak halkkiniz ancak basa getirdiginiz adamlarla isler kotuye giderse ilk siz elestirilirsiniz. Unutmayinki su an ovunulen bir cok basari mevcut yonetici ve calisanlarla elde edildi.Allah yardimciniz olsun..
  • ONCE KATMANDU SONRA İSTANBUL..BU UCAKLAR BİR DAHA UCAR Mİ? KAC MİLYON BU UÇAKLAR? ZİYAN OLAN MİLLETİN PARASI SİZ YOK ŞÖYLEYDİ YOK BÖYLEYDİ DİYE ÇENE ÇALIŞTIRIYORSUNUZ. BİR KUTSALINIZ VARSA ONUN ÜZERİNE DÜŞÜNÜN VE VİCDAN ÖLÇÜSÜ KULLANIN.. SU YORUMLARDAKİ BİLGİ KİRLİLİĞİNE BAKAR MISINIZ ? HERKES BİR YERDEN YONTUYOR, KENDİNE YONTUYOR.. THY MİLLİ BİR KURULUŞ RAKİBİ DE DÜŞMANI DA ÇOK.. BÜYÜSÜN GÜÇLENSİN HAVADAKİ GURURUMUZ OLSUN.. AKIL VE VİCDAN TEK ÖLÇÜNÜZ OLSUN VE BÜTÜN YORUMLARDAN BİR SONUC ÇIKSIN VE BİR SÖZ, HZ. MEVLÂNA'dan: NE SÖYLÜYORSAN OSUN. KİŞİ DİLİNİN ALTINDA SAKLIDIR
  • Başta Ali beyin Yazısı da olmak üzere tüm yorumlara bakınca herkes herkesin bir şekilde ayıklanmasını istiyor, herkes kendinin Haklı oldugunu iddia ediyor hatta işi bilmediği halde. Başkana da yazar tavsiyede bulunuluyor. Bunca yazılandan çıkarabildiğim sonuç eğitim eksikliğimiz. Herşeyde olduğu gibi iyi bir eğitim, hemde her branşta. Aksi taktirde bugüne kadar adam olamadığımız gibi bundan böylede olamayız vesselam.
  • ilker aycı hangi havacılık geçmişine sahip te krizi nasıl yönetmiş acaba? bu iş devletin audi marka arabasını pastacı kardeşin hizmetine vermeye benzemez.bu iş madencilik ruhsatı için iş takibi yapmaya hiç benzemez.el birliğiyle thy'nin içine edeceğiz anlayacağınız.Ne kadar liyakatsiz adam varsa ülkenin en güzide kurumlarının başına geçirilmiş.yazıklar olsun. Lfthansa da hiç böyle kepazelik görebiliyor musunuz?
  • Ali bey, iyi günler. Değerli yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Bazı görüşlerinize katılırım bazılarına katılmam. Burada yapılan bir haksızlık var. Kişi katil bile olsa yargı kararını verene kadar ona katil diyemezsiniz. Anayasa hepimiz için çok önemlidir. IV. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması MADDE 15. – Savaş, seferberlik, diye başlar ve (Değişik: 7.5.2004-5170/2 md.) Birinci fıkrada belirlenen durumlarda da, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz diye biter. Burada sizin ve yorumcuların yaptığı açık anayasa ihlali var. Performans müdürüyken kuyruk vurulmuş! O Sky bugünkü THY performans müdürlüğünün 6 yıl ilerisindeydi. Yapılan yükleme/yakıt tasarrufu çalışmaları inanın daha THY'de bilinmiyor bile. Balans TGS'nin elinde oyuncak olmuş durumda. Ayrıca psikolojik olarak sorunluymuş. Istanbul trafiğine bir çıkın bakalım. O zaman İstanbul'da yaşayanların tamamı psikolojik olarak bozuk. Biraz bekleseydiniz de ön rapor çıksaydı. Kişi mahkemeye çıkacak olsaydı, yazdıklarınız mahkeme öncesi suç sayılırdı. Şimdi kurula çıkacak ve yazdıklarınız bu kurula karşı kamuoyu baskısı yaratabilir. İyi çalışmalar dilerim.
  • Ali bey,anlaşılan Selman da Sedat da gider sizin bu yazıdan sonra.Bugüne kadar yazdıklarınız hiç sekmedi.Ancak tuhaf bir sessizlik var şu anda..Fırtına öncesimi acaba?Zira bu iş Selman yada Sedat la bitmez..
  • Ya Ali bırak bu isleri, ne yani uçağın motoru havada yandı bunun sebebi de kaptan pilotun pisikolojik sorunları öylemi? Neyin kafasını yaşıyorsun sen?
  • Ali Bey, Kaza yapan pilotun performans müdürlüğü yaparken Sky Havayollarının dört kez kuyruk vurması konusunda nasıl bir bağlantı kurduğunuzu anlayamadım.
  • Sorun pilotaj değil. Shgm'nin yaptığı açıklamaya göre bundan sonra uçağın her iki tarafıda colgate ile fırçalanacak.

İLKER AYCI'YA AÇIK MEKTUP...

Yazımın hemen başında belirtmeliyim ki, Türk Hava Yolları büyük bir faciayı kimsenin burnu kanamadan atlattı. Buna ister "şans" deyin, isterseniz "pilotun soğukkanlı becerisi" deyin. Ne derseniz deyin "Allah korudu" diyorum ben. Böylece çiçeği burnunda yeni başkan İlker Aycı da ilk ciddi kriz ile karşı karşıya gelmiş oldu.

Bu kriz aslında gelecekte yaşanacak ciddi sorunların da bir göstergesi olarak görülmeli. THY'de yeni başkan ile taşlar yerinden oynarken görülmesi gereken önemli noktalar gözden kaçırılmamalı.
 
Yeni yönetim, yeni yöneticiler. Elbette İlker Aycı'nın kendi ekibini kurması kadar doğal bir tutum eleştirilemez. Sonuç olarak ekibini seçerek başarı ya da başarısızlığı birlikte inşaa edecekler.
 
Benim üzerinde durmak istediğim konu bir havayolu şirketinin kritik noktalarını İlker Aycı'ya hatırlartmak olacak. Öyle departmanlar var ki; bu departmanlara okuldan arkadaşım, iş arkadaşım, şu partiden, bu görüşten gibi atamalar yapılmamalı.
 
Örneğin; uçuş eğitim en önemsenecek birimlerden birisi. Katmandu'da yaşanan olay ile İstanbul'da yaşanan iki olay, görüşümün en önemli verisidir. 
 
Neden eğitim önemli biliyor musunuz? İstanbul'da yaşanan talihsiz olayla ilgili çok ciddi iddia var. Kaptan pilot ile ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne defalarca uyarı bilgisi gönderildiğini biliyor musunuz? Bu kaptan pilotun SKY Havayolları'nda performans müdürlüğü yaparken bir yıl içerisinde SKY uçaklarının dört kez yanlış duymadınız dört kez kuyruk vurduğunu biliyor musunuz? Bu pilotun ivedilikle psikolojik testten geçirilmesi gerekiyor.
 
Keza kaptan pilotun psikolojik sorunları olduğu iddiası da var. Bütün bunlar uçuş eğitim başkanlığının sorumluluğunda değil midir? 
 
İşte bu yüzden İlker Aycı, Uçuş İşletme Başkanlığı'nı iyi incelemeli. Oraya da atama yapacaksa O'nun adamı, bunun adamı, şunun yakını, bunun yakını, şu siyasiye yakın, bu cemaate mensup diye atama yapmamalı. İşini en iyi yapacak kişi seçilmeli. Bu işin şakası yok. İki ayrı kaza çok kelle götürmeli idi. Ama maalesef kritik noktaların sorumluları değil olmaması gereken yerlerde değişimler oluyor.
 
Kalite birimi de çok önemli Sayın Aycı. Kalite departmanı şirketin beyni demek. Kalite departmanı demek bağımsız, korkusuz, şirketin çıkarları için hiçbir olumsuzluğa göz yummayan departman demek. THY'de öyle mi? Tartışılır. Kalite departmanı tüm olumsuzlukların raporlandığı birimdir. SHGM'ye karşı sorumludur. O yüzden İlker Aycı, THY'nin geleceğini düşünüyorsa ki bundan endişem yok, bu departmana da önem vermelidir. Temel Kotil'in arkadaşı Selman Nas bu görevi layıkıyla yapıyor mu? SHGM'ye raporluyor mu?
 
THY hızlı büyümenin sancılarını yeni yeni yaşamaya başladı. Kokpitteki pilot açığı kapatılmak için, her müracaat edilen üstün körü testlerle kadroya dahil edildi. Yabancılar da yanına eklenince bir CRM sorununun da ortaya çıkma olasılığı fazla. Bu yüzden THY, Katmandu başta olmak üzere İstanbul'da yaşanan olayla birlikte şapkayı çıakrtıp önüne koymalı. Bunu yapacak olan da İlker Aycı'dır.
 
En önemlisi THY'deki iki başlılık görüntüsü kesinlikle son bulmalı. Anadolu atasözü gibi "Ali yeyip oyuna, çoban yeyip koyuna" gitmesin.
 
Sayın İlker Aycı; THY'de tehlike çanları çalıyor. Bu yüzden size 24 saat bile yetmeyecek. Aklı başında ekip oluşturmak, mevcut ekiplerin içinde de aklı başında olanları kaybetmemek sizin sorumluluğunuzda. Sırf benden önceki yönetimin atadığı kişiler diye onlara negatif bakmaktansa, onların bilgi ve becerilerini ön planda tutmanızda fayda var.

Yazılacak çok şey var. Lakin bazen dil lal olur, kulaklar duymaz olur, parmaklar yazmaz olur.

 
THY talihsizliğinin son bulmasını, iki başlılığın ortadan kalkmasını, ortak şemsiye olan THY'nin yüceltilmesi için çalışılması gerektiğini herkesin hatırlaması gerektiğini söyleyerek noktalamak istiyorum bu haftaki yazımı. 
 
Bu hafta yaşanan talihsiz olayın bir daha yaşanmaması dileğiyle.
 
İyi haftalar.
İLKER AYCI'YA AÇIK MEKTUP...

Yorumlar Tüm Yorumlar (108)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ali bey iyi gunler yazini okudum bazi konular dogrudur. Yalniz. Bazi. Yorumcular. Yok maas azmis Maaslardan ve menfaattan bas ediyorlar. Bu cok yanlis sen binbir etek operek THY. Girdin Burda. Aldigin paraya goremi is yapiyorsun .her seyden once insan tasiyan bir cihazla ograsiyorsun once allahtan korkun para ne olursa olsun ucak uzerinde calisiyorsun Cok dikkat etmek lazim Ucak hic hata kabul etmez. Ben internete seyrettim ucak once piste indi. Ve zipladi. O anda arkasinda bir parca koptu. Ilerledi yolun kenarinda durdu kimin hatasidir. Uzmanlar herhalde hata nerdedir. Rapor etmislerdir. Teknisyen. Arkadaslar. Sizler hem hocasiniz hemde bedenen fikren calisan Elemanlarsiniz Hic bir menfaat gozetmeksizin. Cok dikkatli calisin. Milli hava yolumuza zarar gormesin. Allah herturlu kaza ve belada korusun uzaylar THY. Nin olsun. Onun sayesinde kimler adam olmadiki hele pilot cok tecrubeli olacak. Cokpitin sol koltuguna oturdugu vakit. Neyin ne oldugunu bilmesi lazim ki basimiza boyle felaketler gemesin senelerimizi verdik oralara Devamli soyluyorum. Once. Emniyet Hawaii den. Hepinize selam ve sevgiler. Arz ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Dost ~ 9 yıl önce
Sayin Baskan, Sirket durdu, kimse ise focus degil, telefonlar acilmiyor, emaillere donulmuyor, sizden istirhamim bir an once operasyonu yapip sobra tum yonetilerle gorusup motive edin ve guven Asilayarak yola devam Edilsin. Bu sekilde devam edemez..Isi ehline verin, elbette ekibinizle calismak halkkiniz ancak basa getirdiginiz adamlarla isler kotuye giderse ilk siz elestirilirsiniz. Unutmayinki su an ovunulen bir cok basari mevcut yonetici ve calisanlarla elde edildi.Allah yardimciniz olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DIŞ SES ~ 9 yıl önce
ONCE KATMANDU SONRA İSTANBUL..BU UCAKLAR BİR DAHA UCAR Mİ? KAC MİLYON BU UÇAKLAR? ZİYAN OLAN MİLLETİN PARASI SİZ YOK ŞÖYLEYDİ YOK BÖYLEYDİ DİYE ÇENE ÇALIŞTIRIYORSUNUZ. BİR KUTSALINIZ VARSA ONUN ÜZERİNE DÜŞÜNÜN VE VİCDAN ÖLÇÜSÜ KULLANIN.. SU YORUMLARDAKİ BİLGİ KİRLİLİĞİNE BAKAR MISINIZ ? HERKES BİR YERDEN YONTUYOR, KENDİNE YONTUYOR.. THY MİLLİ BİR KURULUŞ RAKİBİ DE DÜŞMANI DA ÇOK.. BÜYÜSÜN GÜÇLENSİN HAVADAKİ GURURUMUZ OLSUN.. AKIL VE VİCDAN TEK ÖLÇÜNÜZ OLSUN VE BÜTÜN YORUMLARDAN BİR SONUC ÇIKSIN VE BİR SÖZ, HZ. MEVLÂNA'dan: NE SÖYLÜYORSAN OSUN. KİŞİ DİLİNİN ALTINDA SAKLIDIR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Başta Ali beyin Yazısı da olmak üzere tüm yorumlara bakınca herkes herkesin bir şekilde ayıklanmasını istiyor, herkes kendinin Haklı oldugunu iddia ediyor hatta işi bilmediği halde. Başkana da yazar tavsiyede bulunuluyor. Bunca yazılandan çıkarabildiğim sonuç eğitim eksikliğimiz. Herşeyde olduğu gibi iyi bir eğitim, hemde her branşta. Aksi taktirde bugüne kadar adam olamadığımız gibi bundan böylede olamayız vesselam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahmet vural ~ 9 yıl önce
ilker aycı hangi havacılık geçmişine sahip te krizi nasıl yönetmiş acaba? bu iş devletin audi marka arabasını pastacı kardeşin hizmetine vermeye benzemez.bu iş madencilik ruhsatı için iş takibi yapmaya hiç benzemez.el birliğiyle thy'nin içine edeceğiz anlayacağınız.Ne kadar liyakatsiz adam varsa ülkenin en güzide kurumlarının başına geçirilmiş.yazıklar olsun. Lfthansa da hiç böyle kepazelik görebiliyor musunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ali bey, iyi günler. Değerli yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Bazı görüşlerinize katılırım bazılarına katılmam. Burada yapılan bir haksızlık var. Kişi katil bile olsa yargı kararını verene kadar ona katil diyemezsiniz. Anayasa hepimiz için çok önemlidir. IV. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması MADDE 15. – Savaş, seferberlik, diye başlar ve (Değişik: 7.5.2004-5170/2 md.) Birinci fıkrada belirlenen durumlarda da, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz diye biter. Burada sizin ve yorumcuların yaptığı açık anayasa ihlali var. Performans müdürüyken kuyruk vurulmuş! O Sky bugünkü THY performans müdürlüğünün 6 yıl ilerisindeydi. Yapılan yükleme/yakıt tasarrufu çalışmaları inanın daha THY'de bilinmiyor bile. Balans TGS'nin elinde oyuncak olmuş durumda. Ayrıca psikolojik olarak sorunluymuş. Istanbul trafiğine bir çıkın bakalım. O zaman İstanbul'da yaşayanların tamamı psikolojik olarak bozuk. Biraz bekleseydiniz de ön rapor çıksaydı. Kişi mahkemeye çıkacak olsaydı, yazdıklarınız mahkeme öncesi suç sayılırdı. Şimdi kurula çıkacak ve yazdıklarınız bu kurula karşı kamuoyu baskısı yaratabilir. İyi çalışmalar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ali bey,anlaşılan Selman da Sedat da gider sizin bu yazıdan sonra.Bugüne kadar yazdıklarınız hiç sekmedi.Ancak tuhaf bir sessizlik var şu anda..Fırtına öncesimi acaba?Zira bu iş Selman yada Sedat la bitmez..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ya Ali bırak bu isleri, ne yani uçağın motoru havada yandı bunun sebebi de kaptan pilotun pisikolojik sorunları öylemi? Neyin kafasını yaşıyorsun sen?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havada mı yandı ~ 9 yıl önce
yuh be kardeşim yuh sende göz var mı okumak için kulak var mı duymak için adam hard landing yaptı uçak öyle alev aldı. yazarken aklı başında yaz
havada mı yandı ~ 9 yıl önce
yuh be kardeşim yuh sende göz var mı okumak için kulak var mı duymak için adam hard landing yaptı uçak öyle alev aldı. yazarken aklı başında yaz
havada mı yandı ~ 9 yıl önce
yuh be kardeşim yuh sende göz var mı okumak için kulak var mı duymak için adam hard landing yaptı uçak öyle alev aldı. yazarken aklı başında yaz
A320 KAPTAN PİLOT ~ 9 yıl önce
Ali Bey, Kaza yapan pilotun performans müdürlüğü yaparken Sky Havayollarının dört kez kuyruk vurması konusunda nasıl bir bağlantı kurduğunuzu anlayamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 9 yıl önce
Sorun pilotaj değil. Shgm'nin yaptığı açıklamaya göre bundan sonra uçağın her iki tarafıda colgate ile fırçalanacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000