22 Haziran 2015, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

İlker Aycı beyin İfadesi doğru mu? THY çok mu başarılı?

Sn.İlker Aycı Airporthaber’den Ali Kıdık Bey ile yaptığı görüşmede “ Ben bir başarı hikâyesinin başına geldim. THY çok başarılı bir şirket. Benden önceki yönetimin başarısı bu.  Ben bu başarı hikâyesini daha yukarı çıkartmak zorundayım" demişler.

Hani biz enkaz devraldım sözüne alışkınız ya hafiften yadırgadım demem tuhafınıza gitmesin lütfen. Galiba bu beyefendi bildiklerimizden değişik, müspet bir yapıya sahipler. Tabii ki Sn. Aycı, halen yanında taşıdığı Genel Müdürün ve görevden ayrılan Yönetim Kurulu Başkanının başarısızlıklarından bahsedecek yapıda bir insan olmadığını, ilk günlerdeki “ Bu aynı dönemin bir bayrak değişimidir “sözü ile ve de Ali Kıdık bey ile yaptığı görüşmedeki sözleri ile ortaya koymuştu. Başka türlü davranabilir miydi diye soracaksanız, kişiliğine ilaveten siyası bağlantıları ve bazı insanlara yakınlığından ötürü, hayır. Dolayısı ile Sn. Aycının bu sözlerini ihtiyatla değerlendirdiğimi söylemiştim. Bekleyip yaşayalım ve görelim. İfadeleri doğru ve samimi ise kendilerine daha yapıcı bir şekilde kalben yaklaşalım. İşlerin iyi gittiğini görürsek hep birlikte alkışlayalım kendilerini.

Eğer Türk Hava Yollarının mümtaz çalışanlarından bu yazı için sana ne vb. bir takım yorumlar alırsam, onlara son iki hafta üst üste yazdığım yazıları okumalarını önereceğim. Ve de Sn. Aycı ile ilgili yazdığım ilk yazıya yapılan yorumlardan bahsedeceğim.

Adaptasyon Süreci?; Sn. Aycı YK Başkanlığı görevine atanalı nerede ise üç ay doluyor. 2014 senesinden bu yana THY Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüttüler. Doğal olarak Türk Hava Yollarını ifade ettikleri bu başarıya taşıyan her uygulama ile ilgili üst seviyede bilgi sahibi oldukları kabulü zorunlu olan bir gerçek. Zira alınan her kararda kabulleri ve imzaları var. Bu hususlar göz önüne alındığı takdirde Sn. Aycının adaptasyon sürecinin çok yakın bir gelecekte sonlanacağına eminim. Esasen sonlanmalıdır da.

Aycı Beyin atacağı adımları bekliyoruz: Yönetim Kurulu Başkanı hangi konuların üzerinde duracağını ve de öncelik sıralarını bu süreç içerisinde mutlak belirlemiştir. Dolayısı ile Türk Hava Yollarının hepinizin benden iyi bildiği sorunlarını sıralayıp yazıyı uzatmayacağım.  Her ne kadar Türk Hava Yollarının bazı mensupları YK Başkanının uçak temizlik hizmetine soyunmasını nasıl alkışlayacaklarını şaşırdılar ve bazı gayretkeşler bunu ilk kez yaşanan özel bir davranış olarak yorumladılarsa da,  umarım ki, kendileri işçi elbisesi giyip uçak yükleme ve boşaltma ekibine de destek olmaya çalışmazlar. İlker beyi samimi olarak sevenlerle, THY için müspet adımlar atmasını bekleyenlerin bu hareketten haz duymadıkları kesin. Hayati konularda adım atmalarını heyecanla bekliyoruz.

Çalışanları Tanımak: Evet; başarılı bir şirketin başarılı yöneticisinin öncelikle işletmenin temel unsuru olan çalışanlarını tanıması şart.. Çalışanlarını bir makine olarak gören bir zihniyeti bu zihniyetin hâkim olduğu bir şirketin başarılı olduğundan söz edilememesi gerekir. İşten adam çıkartmak, istihdam etmek kadar zor ve oda profesyonellik isteyen bir çalışma. İnsana nasıl kıymet verildiği ise bu aşamada daha net görülüyor. Makineleri bile kal ederken belirli işlemler yapılıyor.

Başarı bir bütündür. Ölçümlenebilir. THY Sahiden Başarılı mı?: Dünyanın en iyi şirketlerinin altında sadece güçlü yatırımlar bulunmuyor. Onları diğer şirketlerden ayıran özelliklerinin başında yönetim tarzları var diyor Sn. Nur Gün Mutlak ve mutlak çok önemli hatta en önemli faktörlerin ilk sıralarında olduğu açıksa da bir şirketin başarılı olmasını salt bilançosunun sağ alt tarafında bulunan rakamlara bağlamak ne denli doğru bilemiyorum. Veya bu olgu alınan uçak adedine ve uçulan nokta ve yolcu sayısına bağlanabilir mi? Zannetmiyorum.  Özellikle günümüzde başarının tüm ticari ve yönetimsel konuların bir araya gelmesinden oluşan bir bütün olduğu kabul ediliyor. Şirket kaynaklarının ( alt yapı, insan ve eğitim ) verimli ve etkin bir şekilde kullanılmadığı bir kurumun başarılı olduğunu söyleyebilmek mümkün değil.

THY’ nin Finansal olmayan konularının performansı nasıl dersiniz? : İnsan kaynağını, insan gibi ve insana yakışır bir şekilde yönetmek gerek. Geçtiğimiz dönemde THY bu konudan sınıfta kaldığını bilmeyen yok. Bir yönetim ki, sendika korkusu ile baş edebilmek için şirketin en hayati ünitesi olan Teknik birimi, deneme yanılma metodu uygulamaları ile allak bullak edip yüzlerce personelini perişan ve bir o kadarını da işinden etsin. Ve de bu yöneticilerin bu şekilde idare ettiği şirket başarılı olsun.

Finansal olmayan bazı konularda yapılan performans ölçümlerine ilişkin alınan tüm sonuçların titizlikle değerlendirilmesinin şirket yöneticilerinin doğru kararlar almaları konusunda çok önemli bir rol oynayacağı kabulü zorunlu olan bir gerçek.  Türk hava Yolları yönetiminin  herhangi bir prensip ile bağdaşmayan insan kaynakları konusundaki bariz hatalı uygulamaları bir tarafa yalnız ve yalnız  HABOM konusunda sergilenen acemilik bile THY  yönetiminin stratejik planlama mantığından ne denli uzak olduğunun bir göstergesi değil mi?.Kamuoyunun ilgisini çeksin veya çekmesin bu denli yanlış uygulamalar ile yönlendirilen ve insanların perişan edilmeleri bir yana gereksiz yere milyonlarca dolar sarf ettikten sonra bahis konusu uygulamadan vazgeçerek tekrar eskiye dönen bir kuruluşun başarılı addedilmesi sizce nasıl mümkün olabilir ki? Laf aramızda İlker beyinde buna yakın düşündüğüne eminim. Ama Aynı dönemin bayrak değişimi demişlerdi ya. Ne yapabilirler ki?

Konunun özeti şudur ki; artık finansal ve finansal olmayan performans arasında bir neden-sonuç ilişkisi olmadığına artık inanılmaya başlandı gibi.  Neticeten bu iki performans kapsamında bulunan tüm konulardaki ölçüm sonuçları üst seviyede değerlendirebiliniyorsa o şirket başarılıdır. Mantık budur ve gerisi lafta kalır ve de bu başarı ancak masal veya hikâye olur.

Bu durumların yaratılmasına sebebiyet verenler malum. Biri halen yanı başınızda duruyor. Ya ben ya o diyenler gitti. O halen gülümseyen yüzü ile yerinde duruyor. Görünüme göre sizde bu değerli ağırlığı taşımaya mecbursunuz. İşiniz çok zor İlker Bey. Allah size kolaylık versin. Samimiyetle ifade ediyorum ki, ilk yaklaşımınızdan ötürü Türk Hava Yollarının hakiki başarıyı bir bütün olarak sizin döneminizde yakalamasını bekliyoruz.

Torpil Müessesesi ve Turgay Ciner Örneği: Sn. Turgay Ciner’in sahibi olduğu Havaş Yer Hizmetleri Kuruluşunda bir sene gibi bir süre görev yapmıştım. Kısaca anlatacağım bir yaşanmıştan ötürü kendilerini hep saygı ile andım. Şirkete girdiğimizde Turgay Ciner beyin bir yakını ( akraba ) Havaş’ da görev yapıyordu. Ve de bir süre sonra bu delikanlı kardeşimizin dengeleri bozduğuna inandım. Sn. Ciner’ e bu durumu açarak bu yakınının Havaş bünyesindeki görevinden alınmasını ve arzu etmeleri halinde Ciner Holding ‘ de görevlendirmelerini talep ettim. Kendisinin konuya yaklaşımını hiç unutmam. “ Biz sizden şirket için bir şeyler bekliyoruz, onun için buradasınız. Bu konuda size karşı çıkmam. Eğer bu yakınımın dengeleri bozduğuna inanıyorsanız, yarın hemen iş akdini sonlandırın ve bana gönderin “ dediler. O günden sonra patrona çok yakın olan bu personeli şirkette görmedik. Bu delikanlı Turgay Ciner beye, Sn. Hamdi Topçu beyin ve Kotil beyin bizden dedikleri ve yalnız bu nedenle istihdam ettikleri bir takım çalışanlardan çok çok daha yakındı. Yakın bir akrabasıydı. Çok kimseye basit gelecek bu örnek patronu benim gözümde yüceltmişti. Benden hoşlanmazlardı ama halen de iyi bir patron olarak gönlümdedirler. Buyurun Topçu ve Kotil beyefendilerin zihniyeti ile Ciner beyin “ torpil”  müessesesine bakışını mukayese edin. İnsan ayırımı ile kayırmanın bu denli önde olduğu THY’ nın başarısından nasıl bahsedilebilir ki?

Sn. Süleyman Demirel’i ve Bedii Faik beyefendiyi kaybettik: Birçok siyasetçinin yaşamından kendilerine örnek çıkarabileceği bir insan olan 9. Cumhurbaşkanımız Sn. Süleyman Demirel’i kaybettik. Ve de basın dünyamızın duayenlerinden örnek insan Bedii Faik Beyefendiyi yitirdik. Birçok üstün vasıfları yanında İkisi de yaşamı nükteleri ile renklendiren, hayata mizahın değişik pencereden bakabilme kabiliyetine sahip, egolarını şahsiyetlerinin önüne geçmesine müsaade etmeyen yapıda insanlardı. Allahtan kendilerine rahmet, ailelere ve milletimize, sevenlerine başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Bu arada. Rahmetli üstat Bedii Faik beyefendiyi kendisinin bir deyişi ile anmak isterim. AP iktidarı zamanında, Bedii Faik bey, köşesinde iktidar partisinin aleyhinde yazıyormuş. Adalet Partisi mensuplarından bir telgraf almış. “ Senden nefret ediyoruz. Yazılarını da artık okumuyoruz. Gazeteni ise tuvalet kâğıdı olarak kullanmak için almaya devam edeceğiz.” Bedii Faik Bey bu telgrafı gazetesine yazdığı çok kısa bir cümle ile cevaplamış .” Devam edin. Ancak bu şekilde bir gün kıçınız başınızdan, daha akıllı olacaktır ” Bu anlatım, Bedii Faik beyefendinin deyişi ile o gün mevcut olup bu gün de ortalarda gezinen YALAKA zihniyete verilen cevaptır. Anlatabildim mi acaba? Her iki büyüğümüzü de rahmet, saygı ve hürmetle anıyorum.

İlker Aycı beyin İfadesi doğru mu? THY çok mu başarılı?

Yorumlar

To Cetin Özbey, ~ 9 yıl önce
Konunun özeti şudur ki;...Neticeten bu iki performans kapsamında bulunan tüm konulardaki ölçüm sonuçları üst seviyede değerlendirebiliniyorsa o şirket başarılıdır. Mantık budur ve gerisi lafta kalır ve de bu başarı ancak masal veya hikâye olur. Konunun özeti bu değil, ikisi arasında sıkı sıkıya bir bağ vardır. THY büyüyen Pazar payında, %100 lük bir kapasiteyle değil %40lık bir kapasite ile büyüyor. fakat pazarın büyüklüğüne bakmak gerekir. Şöyle örnekleyelim : Almanya Türkiyenin 3'te 1 yüz ölçümüne sahip ama Türkiye'nin 2 katı uçak sayısına sahip, yani kaba taslak bir rakamla biz 6 birimlik büyüme gerçekleştirebilirken 2 birimlik bir büyüme gerçekleştirebiliyoruz. Kârdan zarar ediyoruz.Pegasus bu işi hiç bilmezken bile kar etmeyi başardı. Şimdi öğrendiler ve daha iyiler.Yani bildiğiniz özel teşebbüs o kadar engellemeye rağmenTHY'den daha iyi yönetiliyor.Ryanair'e izin verilmiyor, çünkü pazarı kısıtlayacak.THY'den hatta pegasustan bile daha iyi havacılık yapıyor Twitter : BrO__Dean

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EZİK TEKNİSYEN ~ 9 yıl önce
ŞİMDİ HERKEZ BİLİYORKİ HAVA İŞ KOLUNU BİTİRİP (DEVLET DESTEKLİ) ÇELİK İŞİN ÖNÜNÜ AÇMAYA CALIŞIYORLAR. FAKAT COK KISA ZAMANDA AKLIN YOLU BİR OLDUGUNDAN ÖRGÜTLENMEDEN HERKEZ DİSK DEDİ VE UYE OLDU FAKAT BUKADAR BASİT DEĞİLDİ İŞ VERENİN HAMLE LERİ HERZAMAN OLDUGU GİBİ BEL ALTI OLDU YİNE VE BUGUN YENETİCİLERİMİZDEN ÖZELLİKLE CAN ŞAŞMAZ, HİLMİ İZBUL VB GİBİ COK SAYGI DEĞER NİTELİKTEKİ ÜS DÜZEY YALAMALAR HANGARA İNİP İNSANLARI DEHDİT EDERCESİNE KONUŞMALAR YAPTILAR ; YOK PARALARINIZ TERÖRİSLEREMİ GİTSİN SİZ VATAN HAİNİSİNİZ VE DİSK TEN İSTİFA EDİP ÇELİK İŞ E GECMEYEN HERKEZ İŞİNDEN OLUR GİBİ LAFLAR ASLINDA İSTEDİKLERİNİ BU ŞEKİLDE BAŞARA BİLİRLER… BU BİR ANAYASAL SUCTUR BU DURUMA KESİNLİKLE BİRİLERİ MUDAHALE ETMESİ GEREKİR.. EVET BİLİYORUZ İŞ VEREN TARAFINDAN HANGİ SENDİKAYA ÜYE OLDUGUMUZ GÖRÜLEMİYOR FAKAT ÇELİK İŞ ÜYELERİNİ GÖREBİLİYOR VE İŞ BİRLİĞE HERZAMAN HAZIR..!!!!H

Yanıtla

Kalan karakter 1000
herkes ~ 9 yıl önce
keşke herkez yazmasaydın da yorumun devamını okusaydım. keşke..
taşeron ~ 9 yıl önce
sn aycı thynin ortak olduğu ,yarına bir türlü umutla bakamayan, çoğunun yoksulluk sınırı altında maaş aldığı,sosyal hakları sınırlı ,sendikasız ,biat edenin nemalandığı ,diger istasyonlarda fazla mesailerin bile verilmediği ,ki fazla mesailerin maaş bordrolarına dahi yansıtılmadığı,.daha doğrusu taşeron olarak çalışan personelleri hakkında nasıl bir düşünceye sahiptir acaba kendileri ?? işçilerle beraber uçak temizliği yapmış olması işçiler için pek de önemli bir ayrıntı değil maalesef... taşeron işçiler için önemsenecek tek şey daha iyi koşullar altında çalışabilmek sonuçta...tabiki bu durumdan yalnız thy yi sorumlu tutmakta doğru bir tesbit değildir..ancak biz taşeron çalışanların parasını veriyoruz gerisi bizi ilgilendirmez deyip,çalışanları bu ağır koşullarla başbaşa bırakmanın kime ne fayda vereceği de aşikardır...umuyorum ve inşallah diyerek geçmişteki o umursamaz yöneticilere benzemez dileklerimi iletiyorum vede kendisine başarılar diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Skyrover ~ 9 yıl önce
Bu makamlara oturan seçilmişler ya da atanmışlar, her ikisi de olabilir; ve bu temsil ettikleri makamlar, hiç birisini sistemin dışında düşünemeyiz. Bir öncekini görüp bir sonrakinin icraatlarına umut bağlamak yanlışın temelidir. Sadece sektörel değil, hayatın her alanında bu böyledir. İyi kötü veya başarılı başarısız gibi kavramların altı net çizilemez ki. Umutlu olmak, umudunu kaybedenlerin tesellisidir. İnsanların belki de sahip oldukları tek şeyleridir. Sistem eğer böyle işleyecek ise, sistemi oluşturan asıl unsurlar da bunun dışına çıkamayacaklardır, çıkarmazlar; bir gecede sadece isminiz kalır, o da unutulur. Şimdi o isimleri tartışmak da doğru değil, o gün söyleyemediklerimiz bugün anlamını yitirmiştir, söylediklerimiz ve gelinen yerde doğrularımız ise tespit edilen doğruların bugün de geçerli olacağının bence kanıtı olacaktır. Ama elbette, beklemeden olmaz, biz de bekleyeceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En basarili ~ 9 yıl önce
Tk nin en basarili oldugu alanlarin basinda calisanlarinin itibarsizlastirilmasi ve haklarinin elinden alinmasi gelir. Suan bir korku imparatorlugudur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EN BAŞARILI ~ 9 yıl önce
HALEN KORKULAR DEVAM EDİYORSA DEMEKTİR KLİ İLKER BEYE ÇALIŞANLAR GÜVENMİYOR. BANA KALIRSA BİRAZ DAHA BEKLEMEK GEREK.
Bilal Yıldız ~ 9 yıl önce
Çetin bey, İlker Aycı ile ilgili ihtiyatlı yaklaşım ve değerlendirmenizi çok beğendim. Siz de benim gibi henüz kararlı bir adam görmüyorsunuz:) HT nin şirketten neden gonderildiği belli . RTE nin tavassutuyla geldi, yine onun tercihiyle gitti. En çok müdahil olduğu İK yönetimi alanında resmen ve taammüden katliam yaptı. THY de çok ciddi bir dejenerasyona yol açtı sırıtan adamla birlikte.İlker Aycı nın bu konudaki duruşunun da maalesef çok farklı olmadığını görüyorum. Kendisini oraya getiren iradenin donem dönem ön plana çıkardığı kabilelerden sonuncusuna hizmet ediyor gibi. Bu konjonktürel ve tabii ki siyasi yapılanma içinde Sizin bahsettiğiniz profesyonel anlayışın hakim olacağı THY yi çok bekleriz gibi geliyor bana. Bence Ciner örneği güzel ama yanlış bir örnek! Zira, Ciner kendi şirketinin/lerinin patronu. Elbette profesyonel bir duruşu olacak. Bunlar ise tavassutla o makamlara getirildiler. Aidiyet ve sadakat duygusuyla hareket ediyorlar. Profesyonel olup olmamaları bir yana, liyakatli olup olmadıkları bile şüphe götürür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BİLAL YILDIZ. ~ 9 yıl önce
BU BEYEFENDİ ATANDIĞI GÜN SALDIRILAR BAŞLADI. FALANIN ARKADAŞI VB.. OYSAKİ BU İNSAN PERSONELE ÇOK AKLI BAŞINDA BİR DUYURU İLE SESLENMİŞTİ. BU DURUMDA BEKLEYİP GÖRELİM DEMEKTEN BAŞKA SÖYLENEBİLECEK BİR ŞEY YOKTU. ŞU ANDA İCRAATLARI İLE İLGİLİ BİR BİLGİM YOK.ÜSTELİK SIRITAN ADAMLA ÇALIŞMAYA DA MAHKUM. NOTLAR GELİYOR AMA YİNE DE NET BİR ŞEKİLDE GÖREBİLMEK GEREK. CİNER ÖRNEĞİ BANA GÖRE DOĞRU. ZİRA ÖYLELERİNİ GÖRDÜM Kİ, BU ŞİRKET ACABA BUNLARIN DEĞİL Mİ DİYE DE DÜŞÜNDÜĞÜM ÇOK OLDU.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000