25 Ocak 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

HÜZNÜMÜN NEFRETE DÖNÜŞTÜĞÜ AN

Geçen hafta Cuma günü Airport TV’de yayınladığımız Fikir Fırtınası Programı’nda sinirlerime hâkim olamadım. Bu açıdan tüm izleyicilerden ve okurlardan özür diliyorum. Ancak bizlerinde insani açıdan dayanma gücümüz olduğunu, içinde insan sevgisi olan herkesin bilmesi gerektiğini belirtmeden geçemeyeceğim.

Programımızın yorumcularından sevgili Oktay Erdağı, by-pass ameliyatı geçirdi. Kendisine acil şifa dileyip en kısa süre içerisinde aramızda olmasını diliyorum. Hem sektörün hem de bizim onun deneyimlerine ihtiyacımız var.

Yaptığımız işin ne kadar zor olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Oktay Bey’in rahatsızlığını haberleştirdiğimiz sırada gelen geçmiş olsun yorumlarının içinde yer alan bir denisizin yazdıkları beni çileden çıkarttı. Ben ona insan diyemiyorum. İnsan müsveddesi diyorum.

Gelelim havacılık sektörümüzle ilgili gelişmelere…

AirportHaber’in başyazarı ve Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’la yaptığım görüşme çerçevesinde Atatürk Havalimanı’nda yaşanan talihsiz kaza ile ilgili dilimizin döndüğü şekilde yazmak istedim.

Malum bilgi aldığım Sayın Sefa İnan aynı zamanda De-Icing hocası. İşte hocadan aldığım bilgiler ışından ortaya çıkan sonuç.

AHL’DEKİ DE-ICING KAZASI..

AHL’de 24 Ocak 2010 saat 00:30 da yaşanan De-Icing kazasında her zamanki gibi “vur abalıya” tarzı bir suçlama yapıldı. Bu De-Icing ve Push-Back konusunda deneyimli biri olarak THY’nin A-340 uçağı motor çalıştırıp de-icing yapılacak bölgeye geldiğinde, uçağın motorlarını çalıştırtan teknisyenin tekrar uçak başına gelerek de-icing yapılmasına kokpitle arasında kulaklık irtibatı (interphone) olma şartıyla nezaret etmesi gerekmekte.

A-340 uçağının kaptanının de-icing işlemi ve sonucunda işlemin bittiğini ve kendisine etraf temiz, fren serbest demesi gereken doğru kişi teknisyendir. Bu olayda duyduğum kadarıyla teknisyen de-icing yapılan yere gitmemiş veya gidememiş. Bu nedenle kaptanın teknik frekanstan acele uçak başına teknisyen istemesi ve bu de-icing olayına nezaret etmesini istemesi gerekirdi. Ancak kaptandan böyle bir talep olmadığı görünüyor. Normal prosedür olarak teknisyen kulaklıkla “de-icing işlemi bitti, araç uzaklaştı, taksiye serbestsiniz” demeden kaptanın deneyimsiz-eğitimsiz her hangi birinin el işareti ile bulunduğu yerden freni serbest bırakıp taksiye başlamaması gerekiyor. De-icing yapılan bölgedeki hareketlilik yoğun ve gece karanlığı olduğundan aşağıdan sesli olarak uyarı almadan yetkili olup olmadığı bilinmeyen birinin el işareti ile taksiye başlamak yönetmeliklere uyacak bir uygulama olmayıp kaydı mevcut olmadığından kaptanın“ aşağıdan işaret ettiler veya follow-me operatörünün “işaret etmedim” tarzı cevaplarına inanmak zorlaşır ve ispatı mümkün değildir.

Eğer bu kazayı oluşturan uygulama normalse şimdiye kadar neden THY de-icing bölgesinde A-340 gibi büyük gövdeli uçaklar için kulaklıkla kokpite bağlı teknisyeni neden bulunduruyordu diye bir soru akla gelir.

Olayda uçağın sol kanat ucu de-icing aracının kepçesine çarparak sepetteki operatörün oradan yere düşmesine, arkadan da aracın devrilerek yere düşen operatörü altına alıp ölmesine, aracı kullanan şoförün de yaralanmasına neden olmuş. Uçak taksiye başlamadan önce uçak başında bulunması gereken hat teknisyeni ile interphone vasıtasıyla konuşması en emniyetli yoldu. Taksiye başlamadan önce kokpitteki kaptan ve co-pilotun sola ve sağa bakarak etraflarının gerçekten temiz olduğunu gözleriyle görmeleri gerekirdi. Havacılıkta saniyeler bile önemlidir ama unutulmayacak düsturumuz: ÖNCE EMNİYET.

Atalarımız acele işe şeytan karışır derler. Bu defasında maalesef şeytan değil Azrail karışmış. THY bu olayı şirket dışından bir havacılık uzmanına araştırtıp eksiğini, hatasını bulup hemen düzeltici işlem uygulamalıdır. Çünkü burada insan hatalarının yanı sıra sistem hatası da gözlemlenmekte.

Ayrıca; Olay olduktan sonra da ilk yarım saat içinde cockpit voice recorder uçaktan alınıp savcıya teslim edilerek pilotların o andaki kendi aralarındaki konuşmalarda dinlenmeliydi.

AHL de 24 Ocak 2010 tarihinde yaşanan De-Icing aracı ile A-340 uçağının çarpışması neticesinde hayatını kaybeden THY personeli Güven Altan’a Allahtan rahmet, ailesi ve tüm mesai arkadaşlarına şahsım AirportHaber ve Airport TV ailesi adına başsağlığı diliyorum. 

HÜZNÜMÜN NEFRETE DÖNÜŞTÜĞÜ AN

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Ali Kıdık basın mensubu olarak bu olyın üstüne gitmeniz gerektiğini ve gündemde tutmanız gerektiğini düşünüyorum. Yapılan uygulama hatalı ilk karda aynı hata devam edecektir. İnsan hayatı bu kadar önemsiz olmamalı. Sizlere büyük iş düşüyor.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Her zaman sözle önce emniyet deriz,ama bir türlü uygulamayız.Bence bu kazanın sorumluları arastırılmalı ,özellikle her seyi bilen yönetim kademesi.Ölen bir kaptan veya arkası saglam bir yönetici olsaydı bu kadar cabuk üstü örtülürmüydü.Acaba o kepce motora veya kanada girip bir yangın cıksaydı ,faciayı tahmin edebiliyormusunuz.Kaza sonrası prosedürler neden uygulanmadı,neden hepiniz havacılık kuralları hakkında sürekli yorum yapıyorsunuz ve biliyorsunuzda THY de olan her seyin yanlıs oldugunu bir türlü söyleyip üstüne gitmiyorsunuz.?Bu olay da Kaptan dahil sucluların cok oldugunu söylemiyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sol kanat ucundan bahseden bir kişi yok. O uçak hangi kontroldan geçip yola devam etti? Çevresine bu kadar hasar veren kanat ucunda hiç hasar olmaz mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
o olay sonrasında ilk yarım saat içinde CVR'ı uçaktan alacak bir BABAYİĞİT bu ülkede yok diye düşünüyorum.yedekte başka uçak olmadığı için sefer iptal olacak.binlerce tl zarar edilecek.kurumun imajı zedelenecek.önce KAR diyen tüm şirketlerin yaptığı gibi bu olayında üstü örtülecek.vefat eden abimizin ailesinin cebine üç beş kuruş sokulacak.ve olay kapatılacak her zaman olduğu gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000