24 Eylül 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Arkadaşlar, maalesef çok harika, isabet bi' yazı olmuş. Maalesef diyorum çünkü yazılan gerçekten büyük bir sorun. Benim gibi, şahsen tanıdığım, elinde pilot lisansı olan okulu yeni bitirmiş (yada daha kötü, uzun zamandır bitirmiş) ve devasa okul borçlarının iki eli yakalarında olan insanlar biliyorum. Bu insanlar benim gibi gurbetçi Türkler ve ellerinde Türk pasaportu ile hala Türkiye'de iş yapamamaktalar. (yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için, ben henüz hala okuyorum, fakat lisansı almam yakındır, bahsettiğim kişiler okuldan mezundur). Şirketlerin yaptığı en büyük vefasızlık(!) jet saati olmayan, hatta typerating'i olmayanı ortada bırakmalarıdır. Kısacası "tecrübesize ekmek yok". Ironik bi' tablo çıkıyor ortaya: Tecrübe kazanmak için işe girmeli, öte yandan işe girmek için tecrübe gerekli! Önce yumurta mı çıksını, tavuk mu çıksın birileri karar versin! Sadece THY'den bahsetmiyorum. Artık başrol oynamayan "küçük" havayolu şirketleri bile aday pilotlara diz çöktürüyor! TT
  • Türk gurbetci bir arkadaş kanada dan Türkiye ye gelmiş iş bulabilmek için.. Türk olduğu için 2 yıldır kanadada iş bulamadığını bu yüzden Türkiye ye geldiğini söyledi fakat 1 yıl iş aradıktan sonra aynı problemin Türkiye dede olduğunu ve Türkiye dede Türke iş vermediklerini söyleyip kanada ya geri döndü. şimdi kanadada turist gezdiriyormuşş c172 de :)) acı ama gercek!!
  • artık yoldan gecen kabzımala bile lisans verilirse olacagı budur.
  • ali bey çok haklı
  • çok kötü durum izah edilemez şekilde bu işe giren yüzlerce genç mağdur. artık para ingilizce üniversite hiç bişeye yaramıyor. aklı olan bu işe bulaşmasın.
  • Şirketlerimizdeki yöneticilerin menfaatine yabancı pilot alımı. Derin sorun vesselam. Araştıracak adam gibi gazeteci gerektirir.
  • Ben bıraktım , siz de düzeltmeye çalışmayın.Türkiye'de ileri görüşlü olmayı master doktora ile bir tutmaya devam eden rezil bir anlayışın olduğu yerde , doğuştan bir lütüf olan İLERİ GÖRÜŞLÜLÜK ve ERDEMLİ OLMAK temel özellikli yönetici adaylarının çıkmaması çok normaldir.Ezberle hele hele son zamanlarda çalınan sorularla , hiç bir etik anlayışı olmayan halkın arasından çıkabilecek tüm sektörler ve alanlar için yöneticiler için hamur bu olduğundan daha fazlasını beklemek hayal olur.Ben artık ana çatının ne zaman ve nasıl çökeceğine bakıyorum ; bekliyorum güzel ve sağlam bir başlangıç için zahiri kıyameti ;dünya çapında bu ekonomik krizle de ilk sinyalini vermeye de başladı bile ...
  • Arkadas hic ucus plani doldurdunmu. 172 sabahta gecede vfr ucar vfr sartlar icin uretilmistir. Ayriyetten amrekiada gece vfr ucar 172
  • Öncelikle yazım tarzınız kişiliğinizi yansımasıdır. Ona ben bir katkıda bulunamam. Öyle verilmişsize. Sizin de pek bir gelişme gösterebileceğinizi düşünmüyorum bu konuda. Daha kendi imla hatalarının farkında olmayandan Türkçe dersi almam gereksiz. Konu yerine beni tartışmaya çalışmanız da kapasitenizin bir örneği olarak kaldı burada. Diğer konuda ise; bir başka neden Türk pilotların yabancı ülkelerdeki şirketlerin kiterlerini sağlamakta zorlanması da olabilir, ya da Türkiye'de buldukları şartların kendi yetkinliklerine göre daha uygun geliolması. Merak etmeyin, iyi Türk pilotları yüksek ücretlerle gayet de güzel işler buluyorlar yabancı büyük operatörlerde. Kendi yetersizliklerini itiraf edemeyenler ise başkalarından medet umuyorlar. Size abi tavsiyesi başkalarından medet ummak yerine çok çalışın, hak ettiğinizi alın. Hak verilmez, alınır çünkü...
  • Pilotlar şirketlere type bedelini kendileri karşılayarak alınıyorlar. Bu durumda da şirkete maliyet oluşturmuyorlar. Dolayısı ile şirket için en ekonomik pilot haline geliyorlar. İstedikleri zaman THY yada başka bir şirkete gidebilme haklıları da kendilerinde olacaktır tabiki. Onları kaybetmemek için ne yapıbilir diye düşünsünler yada giden gider demeye devam etsinler.

HEPİNİZ-HEPİMİZ SUÇLUSUNUZ-SUÇLUYUZ

 

Aslında bu konu çok yazıldı çizildi bizim sitemizde ve başka kaynaklarda.

Yabancı pilot sayılarına dair çarpıcı rapor Pilotlar Vakfı’nın sitesinde mevcut.  Dünyanın hangi ülkesinde bu kadar Türk pilot çalışıyor bilen varsa açıklasın da bilelim.

Evet, şirketlerin 2003 yılından sonra hızla büyümesiyle birlikte ortaya çıkan pilot açığını doldurmak için yabancı pilot istihdamına izin verilmişti.

Ancak bu izni kendisine göre yorumlayan sektörümüz kaptan pilot haricinde yardımcı pilotları da istihdam etti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı SHY-6A yönetmeliğindeki bu açıktan yararlanan havayolu şirketlerimiz yardımcı kaptanlara da kapı açarak ileriye dönük kaptan pilot yetiştirilmesinin önünü limitleri dâhilinde kesmiş oldu.

Ne gerek vardı onca pilot okuluna, üniversitelere.

Her gün onlarca mezun pilottan iş bulamama sorunu işitiyoruz.

Anlamak mümkün değil. Ya pilot olanlar iyi yetişmiyorlar ya da şirketler bu pilotlara yatırım yapmıyor.

Gelecek tehlikeli. Kokpitte kaptan tehlikesi var. Nasıl 2003 yılı sonrasında pilot açığı hortladı ise gelecekte de top yekûn pilot açığı ile karşı karşıya geleceğiz.

Kendi öz kaynaklarını değerlendiremeyen bir sektör ileride sorunlarla yüzleşecek ve bu yüzleşme şirketlerimize çok pahalıya patlayacak.

Gencecik arkadaşlarımız on binlerce dolar verip pilot oluyor ama istihdam etmiyoruz. Burada bir sorun var demek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu soruna bir çare bulmalı ve ivedi bir şekilde SHY-6A’da değişikliğe giderek yardımcı pilot istihdamını engellemelidir.

Tek taraflı düşünmek haksızlık olur diye düşünerek şirketlere de şu açıdan hak veriyorum.  Pilot okullarından mezun olan pilot adaylarına binlerce dolar yatırım yapıp kadrosuna dahil eden şirketlerin karşılaştıkları en büyük problem yatırım yapılan pilotların eğitim sonrası THY’ye kapağı atmak için türlü dalavereler içine girmeleridir.

Pilot okulundan mezun olanların kendilerine yatırım yapan firmaları satışa getirmemeleri gerektiğini vurgulamak isterim.

Ülkemizde ileriye dönük oluşacak kaptan pilot açığını doldurmak kolay olmayacak. SHGM’nin kaptan pilotluk terfisini şirketlerin uhdesine vermesi de çözüm olmayacaktır. Çözüm olsa bile tehlikeli bir çözüm olarak görüyorum. Zira henüz o yetiye sahip olmayan yardımcı pilotların yabancı pilotların ülkelerine dönmek istemesi veya bir başka şirkete geçişlerinden kaynaklanan açığı doldurmak isteyecek firma SHGM’nin verdiği izine dayanarak istediği kişiyi kaptan yapıp sol koltuğa oturtacaktır.

İşte ben tehlikeyi burada görüyorum.

Bir başka iç karartıcı gelişme ise üniversitelerimiz. Önüne gelen havacılık okulu açıyor. YÖK ve SHGM buna sınırlama getirmeli. Ben 5 yıla kalmaz havacılık üniversitelerinden mezun olanların işsizler ordusuna katılacağını düşünüyorum.

Sevindirici gelişmeyi de paylaşmak istiyorum. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, helikopterlerin gece uçuşlarını yapabilmeleri için gerekli çalışmayı bitirdiklerini açıkladı. Bu güzel gelişme için SHGM’yi kutlamak gerek. Bir diğer konu ise özellikle İstanbul turizmini geliştirecek balon konusu. İstanbul’da da balon uçuşları yapılabilecek. Turizme büyük katkısı olacaktır.

Bu arada Gözen Grubu da kutlamak gerek. İşte fark budur, farklılık budur. Simülatör merkezini İstanbul’dan sonra Antalya’da da açtılar. Bu yatırımcıları tüm yöneticileri ile birlikte kutluyorum.

HEPİNİZ-HEPİMİZ SUÇLUSUNUZ-SUÇLUYUZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Pilot Adayı ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar, maalesef çok harika, isabet bi' yazı olmuş. Maalesef diyorum çünkü yazılan gerçekten büyük bir sorun. Benim gibi, şahsen tanıdığım, elinde pilot lisansı olan okulu yeni bitirmiş (yada daha kötü, uzun zamandır bitirmiş) ve devasa okul borçlarının iki eli yakalarında olan insanlar biliyorum. Bu insanlar benim gibi gurbetçi Türkler ve ellerinde Türk pasaportu ile hala Türkiye'de iş yapamamaktalar. (yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için, ben henüz hala okuyorum, fakat lisansı almam yakındır, bahsettiğim kişiler okuldan mezundur). Şirketlerin yaptığı en büyük vefasızlık(!) jet saati olmayan, hatta typerating'i olmayanı ortada bırakmalarıdır. Kısacası "tecrübesize ekmek yok". Ironik bi' tablo çıkıyor ortaya: Tecrübe kazanmak için işe girmeli, öte yandan işe girmek için tecrübe gerekli! Önce yumurta mı çıksını, tavuk mu çıksın birileri karar versin! Sadece THY'den bahsetmiyorum. Artık başrol oynamayan "küçük" havayolu şirketleri bile aday pilotlara diz çöktürüyor! TT

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk olmak :) ~ 12 yıl önce
Türk gurbetci bir arkadaş kanada dan Türkiye ye gelmiş iş bulabilmek için.. Türk olduğu için 2 yıldır kanadada iş bulamadığını bu yüzden Türkiye ye geldiğini söyledi fakat 1 yıl iş aradıktan sonra aynı problemin Türkiye dede olduğunu ve Türkiye dede Türke iş vermediklerini söyleyip kanada ya geri döndü. şimdi kanadada turist gezdiriyormuşş c172 de :)) acı ama gercek!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot lugu ayaga düşürdüler ~ 12 yıl önce
artık yoldan gecen kabzımala bile lisans verilirse olacagı budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Magdur ~ 12 yıl önce
ali bey çok haklı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işsizler ~ 12 yıl önce
çok kötü durum izah edilemez şekilde bu işe giren yüzlerce genç mağdur. artık para ingilizce üniversite hiç bişeye yaramıyor. aklı olan bu işe bulaşmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İçimizdeki İrlandalılar istiyor da ondan ~ 12 yıl önce
Şirketlerimizdeki yöneticilerin menfaatine yabancı pilot alımı. Derin sorun vesselam. Araştıracak adam gibi gazeteci gerektirir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BOŞVERİN ~ 12 yıl önce
Ben bıraktım , siz de düzeltmeye çalışmayın.Türkiye'de ileri görüşlü olmayı master doktora ile bir tutmaya devam eden rezil bir anlayışın olduğu yerde , doğuştan bir lütüf olan İLERİ GÖRÜŞLÜLÜK ve ERDEMLİ OLMAK temel özellikli yönetici adaylarının çıkmaması çok normaldir.Ezberle hele hele son zamanlarda çalınan sorularla , hiç bir etik anlayışı olmayan halkın arasından çıkabilecek tüm sektörler ve alanlar için yöneticiler için hamur bu olduğundan daha fazlasını beklemek hayal olur.Ben artık ana çatının ne zaman ve nasıl çökeceğine bakıyorum ; bekliyorum güzel ve sağlam bir başlangıç için zahiri kıyameti ;dünya çapında bu ekonomik krizle de ilk sinyalini vermeye de başladı bile ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
172 ~ 12 yıl önce
Arkadas hic ucus plani doldurdunmu. 172 sabahta gecede vfr ucar vfr sartlar icin uretilmistir. Ayriyetten amrekiada gece vfr ucar 172

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Öğrenci pilot'a ~ 12 yıl önce
Öncelikle yazım tarzınız kişiliğinizi yansımasıdır. Ona ben bir katkıda bulunamam. Öyle verilmişsize. Sizin de pek bir gelişme gösterebileceğinizi düşünmüyorum bu konuda. Daha kendi imla hatalarının farkında olmayandan Türkçe dersi almam gereksiz. Konu yerine beni tartışmaya çalışmanız da kapasitenizin bir örneği olarak kaldı burada. Diğer konuda ise; bir başka neden Türk pilotların yabancı ülkelerdeki şirketlerin kiterlerini sağlamakta zorlanması da olabilir, ya da Türkiye'de buldukları şartların kendi yetkinliklerine göre daha uygun geliolması. Merak etmeyin, iyi Türk pilotları yüksek ücretlerle gayet de güzel işler buluyorlar yabancı büyük operatörlerde. Kendi yetersizliklerini itiraf edemeyenler ise başkalarından medet umuyorlar. Size abi tavsiyesi başkalarından medet ummak yerine çok çalışın, hak ettiğinizi alın. Hak verilmez, alınır çünkü...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MASRAF MI? ~ 12 yıl önce
Pilotlar şirketlere type bedelini kendileri karşılayarak alınıyorlar. Bu durumda da şirkete maliyet oluşturmuyorlar. Dolayısı ile şirket için en ekonomik pilot haline geliyorlar. İstedikleri zaman THY yada başka bir şirkete gidebilme haklıları da kendilerinde olacaktır tabiki. Onları kaybetmemek için ne yapıbilir diye düşünsünler yada giden gider demeye devam etsinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000