16 Ağustos 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Kimmiş bu ünlü havacılık uzmanımız SC bir bu eksikti.Isparta kaza raporunda SHGM ve DHMİ' ye ne tavsiye edilmiş? aman ha her pilotun yanına mutlaka bir personel oturtun pilotlar pist yerine dağa inmesin veya uçakta NO Go item varsa pilot uçmasın. Pilot pisti görmeden pisti gördüm ders onu uyarsın. Pilot iniş usullerini uygulamayı bilmiyorsa kontrolü ele alıp uçağı indirsin vb tavsiyelerdemi bulunmuş. Ayıptır ya ayıptır biraz dürüst olun
  • KOLAY GELSİN SN. ALİ KIDIK BEY, ULUSAL VE ULUSLAR ARASI DOKÜMANLARA HAKİM OLMADAN YAPILAN YORUMLARA ŞAŞIRMAMAK ELDE DEĞİL. HERKES BULUNDUĞU KONUMU VEYA KURUMUNU KORUMA DÜŞÜNCESİYLE YAZIYOR. NE YAZKI Kİ SİZ DE SİSTEME YAKINLIKLA ORTAK OLMAKTASINIZ . TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE MEYDANA GELEN KAZALAR İLE BUNLAR HAKKINDA YAZILAN RAPORLARI İNCELER EN SONLARDAN BİRİ OLAN ISPARTA İLİ KEÇİBORLU İLÇESİ YAKINLARINDA DÜŞEN MD 83 UÇAK KAZASI İLE İLGİLİ YAYINLANAN VE UZMAN SN. S.C NİN BİLE ELEŞTİRİSİNDEN OLUMLU (!)DEĞERLENDİRME ALAN KAZA RAPORUNU OKUYUP YORUMLAYABİLİRSENİZ SAVUNMAYA ÇALIŞTIĞINIZ ÜNİTELERİNDEN SHGM VE DHMİ'YE YAPILAN TAVSİYELERDEN BİRŞEYLER ANLAYABİLİRSİNİZ. GERÇEKTENAKADEMİLİLERİN FERYATLARINI ANLAR KİMLİKLERİNE SAYGI DUYARSINIZ.
  • Ali Bey yazınızı okudum. Düşüncelerinizin tamamına katılmasam bile yüzde doksanı doğru. Akademi olanlar hazmedemiyorlar gerçekten sefa beye yorum yazdım yayınlamadı bile. bir akademi üyesi bile eleştiriyi kabul etmiyorsa vay konuşacak fazla söz yok demektir.
  • Ali bey ellerinize sağlık. Adına akademi denen ancak ne olduğu ve ne yapmak istediği tarafımdan bir türlü anlaşılamayan bu güne kadar havacılığımıza hiç bir katkısı olmayan bu gurubun boş gürültüsüne birisinin dur demesi gerekirdii, o da siz oldunuz. Yani bu gurup havacılığımızın sorunlarını sn bakandan dahamı iyi bildiğini sanıyor. Ayıptır ya ayıptır.Herkes haddini bilecek.
  • Hindistan'da, Atlas okyanusunda düşen uçakların kazalarıyla ilgili görüş bildiren (gazete ve TV haberleri esas alınarak) Türkiye Sivil Havacılık Akademisi bakana verme sözü aldığı brifingi FAA ve EASA'ya, Hindistan ve Fransa Sivil Havacılık Otoritelerine de verse çok yararlı olur. O bildirgelerini de ingilizce, fransızca, ispanyolca, rusca ve çince'ye çevirttirip ICAO'ya ve tüm dünya devletleri sivil havacılık otoritelerine de göndermeleri dünya havacılığına büyük katkı olur düşüncesindeyim.
  • Ali bey, yazılarınızın konusu kalmamıştır. Off be nihayet bitti Muzaffer hocanın ağlaması. Sefa beyin yazısında, bakan beyin referandumdan sonra Akademinin brifingini dinleme sözü verdiği, ancak randevu ayarlamasının danışman Ömer beyle yapılacağı belirtiliyor. İşte sorun çözüldü. Dinleyecek bakan bey onları da. Ankara'ya gidip dönüşlerinin masrafları herhalde yine cepten olacak. Olsun, bakan bey en sonunda dinleyecek onları da. Yalnız diyorumki, bu brifingi sadece bakan beye değil, tüm sektöre ve havacılık camiasına verseler, sempozyum gibi. Sunumculara bir kaç da takviye alırlar; Uğur Cebeci, Güntay Şimşek gibi. Harika olurdu. Gelin bu Akademi Sempozyumu'nu destekleyin. Hatta bu sempozyuma THY da sponsor olur.
  • Birileri sivil havacılık adına bir şeyler yapmaya çalışıyor, eski şövenistlerde bunları engellemek uğruna, matematik hesaplar ortadayken yanlış denklem kuruyorlar. Yazarlarımızın içine malesef benlik duygusu girdimi, yazıları ben şekline dönüşüyor. İş, tecrübe sahibi veya bilgi sahibi olmak değil. İş gerçekleri ortaya koymak. Ama bazıları gerçekler ortadayken, başka yorumlar yapıyorlar.
  • Söz konusu yazı ve makalelerin tamamını yorumları ile beraber okudum. Aklıma direkt gelen de şu: madem bu konularda engin(!) bilgi ve tecrübe sahibisiniz, site yazarlarınızdan Sn Sefa İNAN gibi dahil olursunuz bu oluşuma ve az evvel belirttiğim gibi engin tecrübenizle yön verirsiniz. Neden bir kaşık suda fırtına koparıyorsunuz ki? Diğer yazınızda size destek veren tüm yorumcular için de geçerli bu. Ayrıca, diğer başarı kriterlerinize sözüm yok ancak İngilterede bir belediye başkanının ettiği kelamı başarı olarak görmenizi yadırgamadım dersem yalan olur. Saygılarımla...
  • adam yayınlamış kapak olmuştur.
  • Bora Jet Ali Bey'inde dedigi gibi Gokceada'yi bir destinasyon olarak gormeli ve ucmalidir. Son zamanlarda yurtdisindan ruzgar sorfu yapmaya gelen bircok sporcu var. Bu alan bu yuzden yurtdisindan bile yolcu alabilir.

HEKİMDEN SORMA ÇEKENDEN SOR...

Geçen hafta Sivil Havacılık Akademisi üzerine düşüncelerimi paylaşmıştım bu köşede. Bu işin fikir babalarından Muzaffer Çetingüç hocanın canı pek acımış. Ne yapsam ne etsem diye düşünürken bir akademisyene yakışmayacak yazı kaleme almış. Bizim düşündüklerimizi de "miş miş" olarak değerlendirmiş.

Anlaşılıyor ki, akademik unvan da insanlara yetmiyor. Akademik unvanların akademik düşünce yapısı ile pekişmesi gerekiyor. Sayın Çetingüç'ün bu yetiden uzak olduğunu anladım. Açıkçası yine üzüldüm.

Sayın Muzaffer Çetingüç, bir kez daha söyleyeyim akademiye sözüm yok. Sizin negatif anlayışınıza rağmen ben olumlu olan her şeyi destekliyorum.

Yayınlanan karamsar bildiriye rağmen Türkiye'de havacılık sektöründe olumlu gelişmeler oluyor. Bir örnek vermek gerekirse Atatürk Havalimanı dünyanın 39 ncu havalimanı oldu. İngiltere'de bir Belediye Başkanı Atatürk Havalimanı'nın Heatrow’u her konuda çok geçtiğini söyledi. Zafer Havaalanı ihalesi yapıldı. Gökçeada Havaalanı hizmete açıldı. Bilmem haberiniz var mı bu gelişmelerden. Akademiyiz diye ortalarda dolaşmak yerine havacılık adına yaşanan gelişmelerin sıcak noktalarında sizleri görmek isterdik. Gökçeada'nın açılışında neden yoktunuz? Nasıl akademisiniz? Gideceksiniz, göreceksiniz, gözlemleyeceksiniz ona göre düşündüklerinizi raporlayacaksınız.

Soruyorum akademinize hangi havayolu şirketini gidip incelediniz? Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ömrünüz boyunca kaç kere gittiniz? DHMİ'ye kaç kere gittiniz? Türkiye'de hangi havalimanı veya havaalanında incelemede bulundunuz? Sizin Sivil Havacılık Akademisi anlayışınız sadece Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden mi ibarettir?

Yapmış olduğunuz bildirgenin daha ilk cümlesi ofsayt. Bildirgeniz "Sivil havacılığımızda çok yönlü-çok etmenli sorunlar yumağı mevcuttur ve bu, sistemin içindeki hemen herkes tarafından farklı açılardan tespiti yapılan bir gerçektir" bu cümle ile başlıyor. Şimdi yine soruyorum bu bildirgeyi hangi araştırma sonucuna göre yayınladınız? Havacılık sektöründen kaç kişi ile görüştünüz ve bu kişiler kimlerdir? Tek söyleminiz "kaza kaza kaza" Bırakın bu otomobil tamircileri duasını. Ülkemizde meydana gelen hangi kaza SHGM’nin herhangi bir eksikliğinden kaynaklanmış? Bunu araştırdınız mı ?

Bildirgenizde bile "Sponsorumuz yoktur" diyorsunuz. Bu nasıl akademik bildirgedir. Akademik kariyerinizi alırken sponsorunuz var mıydı?

Eleştiriyi hazmedemeyenler eleştirme hakkına sahip değildir. Sizlerin her biri öyle yada böyle birer köşede yazı yazma olanağınız var. O köşelerde sağa sola sataşma yerine oturup adınıza uygun çalışma yapmak olmalı göreviniz. Sportif havacılıktan genel havacılığa, havayolu şirketlerinden yer işletme şirketlerine, MRO'lardan havalimanı işleticilerine kadar bir dizi ziyaretlerde bulunup görüş ve önerilerini, sorun ve çözüm yollarına dair düşüncelerini dinleyip öyle bir çalışmanın ürünü olarak kamuoyunun önüne çıkmanızı görmek isterdik.

Oysa akademi üyelerini birbirine bağlayan internet üzerinden yapılan görüşmelerle bu işin yürümeyeceğini kafanıza sokmalısınız. Dost acı söyler. Boşuna dememiş atalarımız "Hekimden sorma çekenden sor" diye. Sizler havayolu şirketlerinin ne sorunu olduğunu, pilot okullarının ne sorunları olduğunu nereden bileceksiniz ki? Havalimanı işleticilerinin, havacılığın diğer dallarının sorunlarını bilmeden bu yazdığınız bildirge havanda su dövmeye benzer.

Bizden söylemesi. Siz kendinizi bizim yerimize koymaya devam edin. Zira akademinizin öyle sağa sola laf yetiştirmekle bir yere varamayacağının farkına vardığınızda çok geç olacaktır. Mevcut yapı,çalışma yöntemi ve düşünce biçiminizle ülke havacılığına hiç bir katkınızın olmayacağından eminim.

Gökçeada Havaalanı Üzerine...

Bundan bir yıl önce Yunan adaları ile ilgili bir yazı kaleme almış ve Yunan adalarında havaalanları olduğunu bizim Gökçeada'da neden havaalanı olmadığını sorgulamıştım. Yazımın üzerinden çok geçmeden Gökçeada'ya giderek hem ilçenin nabzını tutmuş hem de Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay ile "Gökçeada da neden havaalanı olmalı" konusunu konuşmuştur. İşte bu yazımın ve görüşmemin ardından bir yıl geçti ki Gökçeada Havaalanı hizmete açıldı.

Nasıl açıldığı, hangi amaçlara uygun olduğu tartışılır. Öncelikle insani amaç için açıldı dense bile bu benim için bir gelişmedir. Artık şartların zorlaması ile hak ettiği yere gelecektir. Turizm açısından Gökçeada'nın gelecek vaat ettiğini görmek gerek. Öncelikle Borajet'in Gökçeada için araştırma yapmadı gerektiğini düşünüyorum. Kış sezonu nasıl olur bilinmez ama Edremit gibi en azından sezonluk uçuşlar için Gökçeada düşünülmeli.

Haftaya görüşmek dileğiyle.
HEKİMDEN SORMA ÇEKENDEN SOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 14 yıl önce
Kimmiş bu ünlü havacılık uzmanımız SC bir bu eksikti.Isparta kaza raporunda SHGM ve DHMİ' ye ne tavsiye edilmiş? aman ha her pilotun yanına mutlaka bir personel oturtun pilotlar pist yerine dağa inmesin veya uçakta NO Go item varsa pilot uçmasın. Pilot pisti görmeden pisti gördüm ders onu uyarsın. Pilot iniş usullerini uygulamayı bilmiyorsa kontrolü ele alıp uçağı indirsin vb tavsiyelerdemi bulunmuş. Ayıptır ya ayıptır biraz dürüst olun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KOLAY GELSİN SN. ALİ KIDIK BEY, ULUSAL VE ULUSLAR ARASI DOKÜMANLARA HAKİM OLMADAN YAPILAN YORUMLARA ŞAŞIRMAMAK ELDE DEĞİL. HERKES BULUNDUĞU KONUMU VEYA KURUMUNU KORUMA DÜŞÜNCESİYLE YAZIYOR. NE YAZKI Kİ SİZ DE SİSTEME YAKINLIKLA ORTAK OLMAKTASINIZ . TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE MEYDANA GELEN KAZALAR İLE BUNLAR HAKKINDA YAZILAN RAPORLARI İNCELER EN SONLARDAN BİRİ OLAN ISPARTA İLİ KEÇİBORLU İLÇESİ YAKINLARINDA DÜŞEN MD 83 UÇAK KAZASI İLE İLGİLİ YAYINLANAN VE UZMAN SN. S.C NİN BİLE ELEŞTİRİSİNDEN OLUMLU (!)DEĞERLENDİRME ALAN KAZA RAPORUNU OKUYUP YORUMLAYABİLİRSENİZ SAVUNMAYA ÇALIŞTIĞINIZ ÜNİTELERİNDEN SHGM VE DHMİ'YE YAPILAN TAVSİYELERDEN BİRŞEYLER ANLAYABİLİRSİNİZ. GERÇEKTENAKADEMİLİLERİN FERYATLARINI ANLAR KİMLİKLERİNE SAYGI DUYARSINIZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ali Bey yazınızı okudum. Düşüncelerinizin tamamına katılmasam bile yüzde doksanı doğru. Akademi olanlar hazmedemiyorlar gerçekten sefa beye yorum yazdım yayınlamadı bile. bir akademi üyesi bile eleştiriyi kabul etmiyorsa vay konuşacak fazla söz yok demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ali bey ellerinize sağlık. Adına akademi denen ancak ne olduğu ve ne yapmak istediği tarafımdan bir türlü anlaşılamayan bu güne kadar havacılığımıza hiç bir katkısı olmayan bu gurubun boş gürültüsüne birisinin dur demesi gerekirdii, o da siz oldunuz. Yani bu gurup havacılığımızın sorunlarını sn bakandan dahamı iyi bildiğini sanıyor. Ayıptır ya ayıptır.Herkes haddini bilecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hindistan'da, Atlas okyanusunda düşen uçakların kazalarıyla ilgili görüş bildiren (gazete ve TV haberleri esas alınarak) Türkiye Sivil Havacılık Akademisi bakana verme sözü aldığı brifingi FAA ve EASA'ya, Hindistan ve Fransa Sivil Havacılık Otoritelerine de verse çok yararlı olur. O bildirgelerini de ingilizce, fransızca, ispanyolca, rusca ve çince'ye çevirttirip ICAO'ya ve tüm dünya devletleri sivil havacılık otoritelerine de göndermeleri dünya havacılığına büyük katkı olur düşüncesindeyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ali bey, yazılarınızın konusu kalmamıştır. Off be nihayet bitti Muzaffer hocanın ağlaması. Sefa beyin yazısında, bakan beyin referandumdan sonra Akademinin brifingini dinleme sözü verdiği, ancak randevu ayarlamasının danışman Ömer beyle yapılacağı belirtiliyor. İşte sorun çözüldü. Dinleyecek bakan bey onları da. Ankara'ya gidip dönüşlerinin masrafları herhalde yine cepten olacak. Olsun, bakan bey en sonunda dinleyecek onları da. Yalnız diyorumki, bu brifingi sadece bakan beye değil, tüm sektöre ve havacılık camiasına verseler, sempozyum gibi. Sunumculara bir kaç da takviye alırlar; Uğur Cebeci, Güntay Şimşek gibi. Harika olurdu. Gelin bu Akademi Sempozyumu'nu destekleyin. Hatta bu sempozyuma THY da sponsor olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Birileri sivil havacılık adına bir şeyler yapmaya çalışıyor, eski şövenistlerde bunları engellemek uğruna, matematik hesaplar ortadayken yanlış denklem kuruyorlar. Yazarlarımızın içine malesef benlik duygusu girdimi, yazıları ben şekline dönüşüyor. İş, tecrübe sahibi veya bilgi sahibi olmak değil. İş gerçekleri ortaya koymak. Ama bazıları gerçekler ortadayken, başka yorumlar yapıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Söz konusu yazı ve makalelerin tamamını yorumları ile beraber okudum. Aklıma direkt gelen de şu: madem bu konularda engin(!) bilgi ve tecrübe sahibisiniz, site yazarlarınızdan Sn Sefa İNAN gibi dahil olursunuz bu oluşuma ve az evvel belirttiğim gibi engin tecrübenizle yön verirsiniz. Neden bir kaşık suda fırtına koparıyorsunuz ki? Diğer yazınızda size destek veren tüm yorumcular için de geçerli bu. Ayrıca, diğer başarı kriterlerinize sözüm yok ancak İngilterede bir belediye başkanının ettiği kelamı başarı olarak görmenizi yadırgamadım dersem yalan olur. Saygılarımla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
adam yayınlamış kapak olmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bora Jet Ali Bey'inde dedigi gibi Gokceada'yi bir destinasyon olarak gormeli ve ucmalidir. Son zamanlarda yurtdisindan ruzgar sorfu yapmaya gelen bircok sporcu var. Bu alan bu yuzden yurtdisindan bile yolcu alabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000