18 Haziran 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Sektöre can geldi, önümüzdeki 20 yıl pilot ihtiyacı olacak, en azından şirketler çürük elmaları ayıklayacak.
  • Kimse Ülkesini terketmek istemez. Şartlar gerektiriyor bunu. Ülkemizde kamplaşma ve kutuplaşma var eşkiyalarla kesinlikle kalite olmaz. Mesleğimiz hak etmeyecek kadar seviyesiz hale getirildi. Profesyonel değiller kişiseller. İnşallah büyüme ile gelen şartlar havayı temiz hale getirecektir ve en azından bayrak şirketimiz QUALITY denilecek becerikli bir kuruma dönüşecektir.
  • Yeni sendikayi bile ezen bir yonetim, yabanciyi el ustunde tutup Turk’u surunduren bir bakis acisi. Havasen ortada kaldi 4000 uyeyle bunlarin 3700’u pilot. Kabin AS ve kokpit ayrilsin bari herkesi kendi sendikasi temsil etsin. Rezalet diz boyu.
  • 42 gun yillik izin, kira yardimi, cocuk egitim masrafi karsilanmasi, daha durust insanlar arasinda calisma ortami, adaletli yonetim ve calisma kosullari. Super roster’lar. Daha ne olsun. Tk’da kalanin aklina sasarim.
  • Emirates’de ve katar’da vb. yerli-yabanci her pilota kira yardimi var. tk’da SADECE yabanci pilota var. iste sirf bu ikiyuzluluk ve komplekslerinden dolayi Turk pilotlarin gitmesi dogru ve haklidir. Borcu olanlar da gitsin thy mahkeme acsa bile kazanamaz.
  • Ben asagidaki yorumlarin pilotlara ait oldugunu dusunuyorum, cunku sektor, diger sirketler ve isleri konusunda teknik bilgileri var ve yeri gelince bahsediyorlar yorumlarda, belli oluyor yorumlarindan. Hangi yolcu ya da tgs personeli emirates kaptan ve fo maasini ve olanaklarini bu kadar yakindan bilebilir takip edebilir ki? Demek ki gercekten hepimiz gitmeyi dusunuyormusuz ortaya cikan sonuc bu.
  • Millet kacmasin diye yalan soylemek kucuk insanlarin isidir. Emirates pilotlara yeterince dinlenme firsati veriyor. Ustelik Dubai'de yapilacak o kadar sey var ki, ozellikle bekarlar icin muhtesem bir yer. Emirates kimseyi yorgun ucurmuyor ayrica pilotlarin hakkina saygi gosteriyor. Dubai'de altinda Porsche 911, yaninda manken gibi bir kiz, deniz manzarali bir penthouse'da yasamak varken, herkes neseli ve saygiliyken, Turkiye'nin kasveti cekilmez.
  • Pilotlar gider, thy’de ucaklari hostesler kullanir artik. Bosuna aglama thy, bunu sen baslattin simdi de cekiyorsun, ne yaparsan yap gidecegiz. Yabanciya kira yardimi ver Tuek pilota yok. Yabanciya spor indirim yardimi ver Turk pilota yok. Aptal mi bu millet? Turk’un Turk’e yaptigini baska kimse yapmiyor. Aglasaniz da kaptanimmm kaptanimm diye sizlasaniz da gidiyoruz.
  • Col bedevileri ellerindeki pilotlari China'ya kaptirmaya basladi.Emirates'teki Avrupalilar, Amerikalilar yuvaya donuyor.Ancak col bedevisi hala kesenin agzini acmiyor.Latin Amerika ve Turkiye ac, ucuza kapatma derdinde.15,000-16,000 dolar maasi duyunca hemen 4,75 tl ile carpip sazan gibi atlamayin:) Qatar daha fazla veriyor,China maas 25,000 dolar sartlar daha iyi.Hadi koclarim goreyim sizi:)) Turkler Collere, Yunanlilar TK'ya :)))
  • Aceba ekip planlamasının katı olduğu bilgisi nereden geliyor? Tabiiki takdir edersiniz ki kimse buradaki gibi kara kaş kara göz deyip görmezden gelmiyor, işi yapamıyorsanız sonucuna katlanırsınız olması gerektiği gibi. Aceba körfezde büyük ölçüde kullanılan Aims crew planning sisteminin ne kadar bizim Carmenden daha çok kullanışlı olduğunu, bidding system ile her üç ayda bir bile en az senyoriteli bir uçucu ekibin dahi en kıdemli olarak neredeyse tüm programdaki isteklerini kendisi belirlediği ve istediği yatıya istediği ekiple gidebilmesine olanak sağlayan o sistemin bizim sistemden daha kötü olmadığını belirtmek gerekir. Keşke bu haberi yazmadan önce bunu bilen ve yaşayan ekiplere sormuş olsaydınız daha iyi olurdu.

Haziran ayı havalimanı ayı - Türk pilotlar Emirates'e gider mi?

Türkiye’de havacılığın özellikle son 15 yılda çok ciddi oranlarda büyüme gösterdiği ve yolcu sayısının 193 milyonu geçtiğini artık bilmeyen kalmadı. Durağan geçen 2016 yılındaki o sıkıntılı dönemin çabuk atlatılması ve süratle toparlanmaya gidilmesi Türk havacılığındaki büyümeyi kaldığı yerden devam ettirdi.

Bu büyümenin akılcı yatırımlar ve mevcut potansiyelin ön görülmesi sonucu ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ama tabi, buna gelişen teknolojiyi ve artarak devam eden talepleri de eklemek yanlış olmaz.

Biliyorsunuz, Türkiye’de havalimanı sayısı sürekli artıyor. Özellikle her 100 kilometrede bir havalimanı projesiyle bu sayı şu an için 55’e ulaşmış durumda. Ancak havalimanı sayısı çok kısa bir süre içerisinde artmaya devam edecek. Özellikle Haziran ayındaki açıklamalar ve havalimanı yatırımları oldukça göze çarpıyor.

Şöyle bir bakalım;

Niğde Havalimanı 2018 yılı yatırım programına alındı. Çalışmaların başladığı ve fizibilitesinin yapıldığı duyuruldu. Yolcu kapasitesi yıllık en az 2 milyon olacak ve tek pistiyle hizmet verecek.

3 Haziran’da Yozgat Havalimanı’nın temeli atıldı.  Buranın da yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi ile 2020 yılında açılması planlanıyor.

Uzun süredir devam eden Çukurova Havalimanı’nda  üst yapı çalışmalarına da başlandı. Yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli olması beklenen havalimanında her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda  2 pist olacak.

Gaziantep Havalimanı için apron yenileme ve yeni terminal binası için ilk kazma vuruldu. Yeni terminalin büyüklüğünün 67 bin metrekare olması hedefleniyor.

Bayburt-Gümüşhane Havalimanı’nın temeli 14 Haziran itibariyle atıldı. 2 milyon yolcu kapasiteli olacak havalimanının 2020 yılına yetiştirilmesi planlanıyor. Havalimanı Gümüşhane’ye 67, Bayburt’a 47 kilometre mesafede olacak.

Kahramanmaraş’ta 2 yıl önce yapımına başlanan yeni terminal binasının bu ay içinde hizmete açılması hedefleniyor. Yeni terminal binası 22 bin metrekare büyüklüğünde.

İzmir’de Alaçatı’ya yapılacak havalimanı için uygulama sözleşme imzalandı. Bu meydan için ihaleye çıkılmış ve 2 ay önce yapılan ihaleyi Terminal Yapı kazanmıştı. Buranın da 2 yıl içinde yani 2020 yılında bitirilmesi planlanıyor.

Bunların dışında başka havalimanı yatırımları ve ihaleleri de mevcut ancak Haziran ayı itibariyle değerlendirilmekleri için değinmiyorum.

Tabi yukarıda değindiğim projeler Haziran ayında karar verilmiş projeler değil elbette. Bunlar uzun süredir planlanan, çalışmaları yapılan meydanlar. Sadece Haziran ayı itibariyle bölge halkına artık bir tarih verilmiş oldu ve kafalardaki soru işaretleri giderildi.

Bu arada bazı projeler için gereksiz yorumları da yapılıyor. Örneğin Bayburt-Gümüşhane Havalimanı için özellikle Bayburt üzerinden nüfusu ele alınarak ‘gerek yoktu’ gibi argümanlar sunuluyor. Ancak bunu sadece Bayburt üzerinden değerlendirmek kadar yersiz bir yaklaşım olamaz. Havalimanları günlük hizmet için değil, belki  50 yıl sonrası düşünülerek planlanıyor. Buranın da hem iki şehre hizmet verecek olması, hem Karadeniz gibi geniş bircoğrafyaya hitap etmesi ve alternatif bir meydan olarak ele alınması daha doğru olacaktır.

Alaçatı Havalimanı ile ilgili de ufak bir bilgi notu ekleyeyim. Havalimanı ilk etapta tarifeli seferlere hizmet vermeyecek. Özel uçuşlar ve Yunan adalarına charter seferler düzenlenecek.

Türk pilotlar Emirates’e gider mi?

Pilot yetersizliği sebebiyle 40’tan fazla uçağını yere indiren Emirates, Türkiye’den pilot transfer etmek için bir buluşma gerçekleştirecek.

Pilotlara vereceği maaşta eli açık davranacak şirketin bir kaptan pilota 80 bin TL’ye yakın maaş vereceği söyleniyor. Bunun dışında pilotların çocuklarına ve eşlerine özel imkanlar sunacağı ve villalarda ağırlayacağı da ifade ediliyor.

Peki bu imkanlar Türk pilotları ikna eder mi? Aslında bu şartları kime sunarsanız sunun kolaylıkla ‘evet’ deme sebebidir. Yerli yada yabancı futbolcuların Katar gibi Arabistan gibi seyircisi bile olmayan liglere büyük paralar karşılığında gittiğini görüyoruz. Bu, oradaki sosyal yaşam anlamında kısıtlı hayatın çok da önemsenmediğini gösteriyor.

Pilotların da bu paraları aldıktan sonra sosyal yaşamı çok da umursayacaklarını sanmıyorum. Ancak buradaki asıl mesele; futbolcuların kazandıkları paraları harcayacakları vakitlerinin olması…

Peki pilotlar buna vakit bulabilir mi? Ben hiç sanmıyorum. Çünkü Emirates ne kadar ilgi çekici bir şirket gibi gözükse de ekip planlamada ciddi sıkıntıları var. Kokpit ekiplerinin uçmaktan hiçbir şeye vakit bulamadıkları ve şirketin bu konuda son derece katı olduğu söyleniyor.

Emirates’in pilot sorunu yaşamasında hızlı büyümenin yanı sıra pilotların şirketten kaçmalarının sebep olduğunu söylemek çok yanlış bir tespit olmaz.

Emirates’in Türkiye’de beklediği ilgiyi görüp göremeyeceğini biz de bekleyerek göreceğiz…

Haziran ayı havalimanı ayı - Türk pilotlar Emirates'e gider mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (86)

Türk Pilotu ~ 6 yıl önce
Sektöre can geldi, önümüzdeki 20 yıl pilot ihtiyacı olacak, en azından şirketler çürük elmaları ayıklayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 6 yıl önce
Kimse Ülkesini terketmek istemez. Şartlar gerektiriyor bunu. Ülkemizde kamplaşma ve kutuplaşma var eşkiyalarla kesinlikle kalite olmaz. Mesleğimiz hak etmeyecek kadar seviyesiz hale getirildi. Profesyonel değiller kişiseller. İnşallah büyüme ile gelen şartlar havayı temiz hale getirecektir ve en azından bayrak şirketimiz QUALITY denilecek becerikli bir kuruma dönüşecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gercekler ~ 6 yıl önce
Yeni sendikayi bile ezen bir yonetim, yabanciyi el ustunde tutup Turk’u surunduren bir bakis acisi. Havasen ortada kaldi 4000 uyeyle bunlarin 3700’u pilot. Kabin AS ve kokpit ayrilsin bari herkesi kendi sendikasi temsil etsin. Rezalet diz boyu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
321 ~ 6 yıl önce
42 gun yillik izin, kira yardimi, cocuk egitim masrafi karsilanmasi, daha durust insanlar arasinda calisma ortami, adaletli yonetim ve calisma kosullari. Super roster’lar. Daha ne olsun. Tk’da kalanin aklina sasarim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dürüst ~ 6 yıl önce
Dürüst derken araplardan ve adil derken araplardan bahsetmediniz herhalde. Pislikten bahsederseniz olur.
Serhat ~ 6 yıl önce
Araplara karsi Irkciligin luzumu yok. Bati ozentisi ucak garsonlarina duyrulur
Kira yardimi hk ~ 6 yıl önce
Emirates’de ve katar’da vb. yerli-yabanci her pilota kira yardimi var. tk’da SADECE yabanci pilota var. iste sirf bu ikiyuzluluk ve komplekslerinden dolayi Turk pilotlarin gitmesi dogru ve haklidir. Borcu olanlar da gitsin thy mahkeme acsa bile kazanamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 6 yıl önce
Ben asagidaki yorumlarin pilotlara ait oldugunu dusunuyorum, cunku sektor, diger sirketler ve isleri konusunda teknik bilgileri var ve yeri gelince bahsediyorlar yorumlarda, belli oluyor yorumlarindan. Hangi yolcu ya da tgs personeli emirates kaptan ve fo maasini ve olanaklarini bu kadar yakindan bilebilir takip edebilir ki? Demek ki gercekten hepimiz gitmeyi dusunuyormusuz ortaya cikan sonuc bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EK staff ~ 6 yıl önce
Millet kacmasin diye yalan soylemek kucuk insanlarin isidir. Emirates pilotlara yeterince dinlenme firsati veriyor. Ustelik Dubai'de yapilacak o kadar sey var ki, ozellikle bekarlar icin muhtesem bir yer. Emirates kimseyi yorgun ucurmuyor ayrica pilotlarin hakkina saygi gosteriyor. Dubai'de altinda Porsche 911, yaninda manken gibi bir kiz, deniz manzarali bir penthouse'da yasamak varken, herkes neseli ve saygiliyken, Turkiye'nin kasveti cekilmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dokuz köyden kovulan ~ 6 yıl önce
Emirates'in cockpit ve cabin ekipleriyle konuştuklarımdan edindiğim kanaat,çok memnunlar,B777 purser emekliliği geldiği için,sözleşmesi yenilenmediği için 4-5 ay sonra istemeyerek ayrılacağı için üzgündü. B777 da F/O uçan Almancı bir Türk daha önce Sunexpress te Türkiye'de uçmuş ,Emirates en iyisi,daha iyisi yok dedi. Eğer kabul ediyorlarsa düşünmeden girin,B787 sipari edilmiş ,A380,B777,B787 eğitimi aldırılacak. Memleketimize döviz girdisi olur.
Yorum ~ 6 yıl önce
Pilotlar gider, thy’de ucaklari hostesler kullanir artik. Bosuna aglama thy, bunu sen baslattin simdi de cekiyorsun, ne yaparsan yap gidecegiz. Yabanciya kira yardimi ver Tuek pilota yok. Yabanciya spor indirim yardimi ver Turk pilota yok. Aptal mi bu millet? Turk’un Turk’e yaptigini baska kimse yapmiyor. Aglasaniz da kaptanimmm kaptanimm diye sizlasaniz da gidiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trader Joe's ~ 6 yıl önce
Col bedevileri ellerindeki pilotlari China'ya kaptirmaya basladi.Emirates'teki Avrupalilar, Amerikalilar yuvaya donuyor.Ancak col bedevisi hala kesenin agzini acmiyor.Latin Amerika ve Turkiye ac, ucuza kapatma derdinde.15,000-16,000 dolar maasi duyunca hemen 4,75 tl ile carpip sazan gibi atlamayin:) Qatar daha fazla veriyor,China maas 25,000 dolar sartlar daha iyi.Hadi koclarim goreyim sizi:)) Turkler Collere, Yunanlilar TK'ya :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 6 yıl önce
Col dedigin yer senin sehirinden daha gelismis. Onbinlerce avrupali collere dusuyor para kazanmak icin. Ama sana hak ettigin maas olarak max 7500 tl’yi uygun gordugu icin giden pilotlari kiskaniyorsun ucan garson. Sana anca thy 13 bin tl maas verir. Hakettiginiz en fazla 2900 tl
EK? ~ 6 yıl önce
Aceba ekip planlamasının katı olduğu bilgisi nereden geliyor? Tabiiki takdir edersiniz ki kimse buradaki gibi kara kaş kara göz deyip görmezden gelmiyor, işi yapamıyorsanız sonucuna katlanırsınız olması gerektiği gibi. Aceba körfezde büyük ölçüde kullanılan Aims crew planning sisteminin ne kadar bizim Carmenden daha çok kullanışlı olduğunu, bidding system ile her üç ayda bir bile en az senyoriteli bir uçucu ekibin dahi en kıdemli olarak neredeyse tüm programdaki isteklerini kendisi belirlediği ve istediği yatıya istediği ekiple gidebilmesine olanak sağlayan o sistemin bizim sistemden daha kötü olmadığını belirtmek gerekir. Keşke bu haberi yazmadan önce bunu bilen ve yaşayan ekiplere sormuş olsaydınız daha iyi olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 6 yıl önce
kati degil, TK standartlari icin oldukca rahat...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000