19 Eylül 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • İlgili bölümlerin bulunduğu üniversite rektörlerine bölümleri kapatmaları için yazı yazmanızı öneririm. Ayrıca YÖK'e baskı yapılması için AirportHaber kanalından baskı yapmanızı öneririm.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • thy yer işletmede fetö operasyonu için ne bekleniyor??
  • thkda hem bizi hem helikopter sektörünü yaktı aahh ah
  • Öncelikle yazıya yapılan iibf mezunu da işsiz matematik mezunu da işsiz yorumları tutarlı değil çünkü bir havacılık sayfasında havacılık değerlendirilmesi yapılmış. Başka bir zaman da iibf değerlendirmesi yapılır onu da kendi içinde değerlendiririz. Ali bey yazınız son derece objektif üniversitede iyi puanlarla yerleşen kendini geliştirip yabancı dil öğrenen gençlerde dahil olmak üzere havacılık eğitimi alan herkes mağdurdur. Mezunlar arasında en şanslılar yer hizmetlerine yerleşebilmişlerdir. Bizler bu işin terminal yönetimini öğrendik 4 yıl boyunca ancak günün sonunda geldiğimiz nokta işsizlik ve ciddiyetsizlik umarım sizin gibi gönlü ve vicdanı hür insanlar çıkacaktır ve hakkı hakedene verecektir. Saygılarımla
  • türkiyede shy 147 onaylı okul kaç tane var? ve bu bölümleri açan okul kaç tane? teknisyen ne kadar lazım? mezun olan kaç kişi? okuldan mezun olan mı avantajlı yoksa lise mezunu olup işe giren mi? üniversiteden gelene lisans, tip, ingilizce yeterlilik sorarken hiç ingilizcesi olmayan lisansı olmayan kişiler çalışıyor mu çalışmıyor mu? dışarıdan bakılınca süper görülen işlerde çalışanlar maruz kaldıkları davranışlardan şikayetçi mi değil mi?
  • Biz havacilik ogrencilerini dusunen sizlere tesekkur ediyoruz emeginize saglik, Allah sizden razı olsun
  • HAVACILIK OKULLARI; Mehmet Feza bey yazınızı okudum. Teşekkür ediyorum. Havacılık okullarında işin başını tutan veya okul açan kişi ve kurumların hakim olmadıkları konularda bir çok öğrencimizin, gençlerimizin canını yaktığı maalesef ortadadır. Üstelik buda yetmiyormuş gibi yetenekleri okulları eleştirerek kendilerine yer yapmaya çalışan bu kuruluşlar, kendilerinide astronot yetiştiriyor imajına sokmaya çalışıyor. Kimin ne olduğu belli değil. Resim paylaşmak bir yerde güzel ama medyadan sağlanan değil gerçekte donanımda olanı paylaşmaktır etik olan. Para ve hırs amacıyla yola çıkan bu kurum ve kuruluşları MEB, YÖK ve SHGM en azından denetlemeli ve buna göre yollarına devam etmelidirler. Biri açtı haydi bizde açalım çok para var değil konu, işin hakkını verirsen hiçte öyle karlı bir iş değil gerçekten haz ediyorsan, havacılığa gönüllüysen gel yoksa kendinide kimseyide YAKMA!!!
  • Ali bey bu mantıkla, atanamayan öğretmenler, polislik yapan fen-edebiyat fakültesi mezunları, kasiyerlik yapan İİBF (İktisat-İşletme) mezunları da kandırılmışlardır. Bu ülkede bu genç nüfusu besleyecek kadar iş imkanı yoktur. var olan işlerin çoğu da niteliksiz personel gerektirir ve herkesin yapabileceği işlerdir. Devlet politikası gereği işsizliği düşük gösterebilmek için bütün gençleri bir şekilde üniversitelere kanalize etme derdindedir. en azından bu insanların ailelerinin harcayacakları para ile ekonomi canlanır. Bu yüzden her yere üniversiteler ve bölümler açılıyor. ister istemez havacılık da bundan payını alıyor. olaya biraz daha geniş açıdan bakmanızı öneririm. bu çocukların suçu havacılık okumak değildir, başka bir bölüm okusalardı yine işsiz kalacaklardı. Ama iş garantisi ile öğrenci bulmaya çalışan tüccarlar varsa sonuna kadar eleştirilmelidir. bunlar insanların umutlarını sömürmektedir.
  • Tamam. Allah aşkına her ilçeye, yok yok her köye birer havacılık okulu açalım, ticari fikirlere açıksınız siz. Bi ara okulda çelebi mülakat ile kısmi zamanlı eleman alıyordu . Biz de hocalarımıza bu konuda yardımcı olsunlar diye rica ettik. Ne dese beğenirsiniz; Sen de tam bavul taşıyacak tip var, o yüzden bu kadar heveslisin demişti. İktisat dersine girip bir yıl boyunca simit sarayını anlatan bir insandı.

Hayalleri kararan çocuklar…

Havacılık sektörüne eğitimli personel yetiştirmek üzere kurulan, hava işletmeciliği ve türevleri adı altında kurulan fakültelerin, meslek yüksek okullarının veya kursların bir kaçı hariç diğerleri birer tuzaktır. Genç çocukların hayalleri ile oynanan eğitim fiyaskosudur.

Yineliyorum, yine yazıyorum ve yazmaya da devam edeceğim.

İki haftadır yazdığım yazı içler acısı durumu ortaya koydu. Öteden beri karşı çıktığım havacılık eğitimi veren kurumların, bugün bir kez daha haklılığımı ortaya çıkarması açıkçası beni şaşırtmıyor. Lakin benim haklı olmam,  bu okullara giden gençlerin içinde bulunduğu işsizliğe çare olmuyor.

Havacılığın limitli bir büyüme yaşayacağını, inişli-çıkışlı daralmalar, genişlemeler olacağını biz havacılar iyi bildiğimiz için bu bağlamda eğitim verecek okulların da o derece kısıtlı olması gerektiğini her defasında söylememize rağmen maalesef YÖK ve SHGM göremedi. Görse de umursamadı.

Bugün geldiğimiz noktada Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği veya diğer isimler altında eğitim ve havacılığa “eğitimli insan gücü yetiştireceğim” iddiası çökmüştür.

Neden bunu söylüyorum?

Yukarıda da belirttiğim gibi iki haftadır yazdığım yazılardan sonra aldığım, telefon, mail, mesaj iletileri bu kanaatimi doğrulamıştır.

Devlet üniversiteleri dahil eğitim veren tüm özel okulların mezun ettiği öğrencilerin belki de yüzde 10’u iş bulma şansına sahip olmuşlardır.

Binlerce öğrenci açıktadır ve iş bulma konusunda devletin hiçbir kurumundan ilgi görmemektedirler.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi başta olmak üzere SHGM de dahil olmak üzere mezun olan bu öğrencilere ne yol göstermekteler ne de istihdama yönelik tercih edilen eğitimli insanlar kategorisinde öncelik verilmiyor.

Milli bayrak taşıcımız olarak gördüğümüz Türk Hava Yolları’nda, eş, dost, partili, bakan çocuğu, bürokrat yakını derken kadrolara sivil havacılık okullarından mezun kardeşlerimize yer kalmıyor.

Özel sektör dersen yine öyle.

Yüzlerce binlerce genç, kimi dört yıllık kimi iki yıllık bu okullardan mezunlar.

Bu gençlerin vebali kimin üzerinde?

Havacılığı; oto tamirciliği gibi, tekstil gibi uçsuz bucaksız bir alan gibi gösterip onlarca okul açarak bu gençlere hayal tacirliği yapanlar, yapmasına neden olanlar, okul açanlar, özel okullarda para ile not satanlar, öğrencilerin ailelerinin cebindeki üç kuruşa, ahırındaki ineğine, yayladaki koyununa, yıllarca çalışıp aldıkları evin satılarak okul masrafı yapılmasına ön ayak olanlar bu vebali üzerinde taşıyacaklardır.

Şimdi bu öğrenciler mezun olduktan sonra ne yapıyorlar dersiniz?

KPSS sınavından 80 üzeri puan alıp atanamayanlardan tutun da kasaplık yapana kadar bir dolu öğrenci var. Sokaklarda pilav satan, palyaçoluk yapan, hırdavatçıda çalışan, çobanlık yapan, kasiyerlik yapan mezun öğrenciye kadar bir dolu kardeşimiz ekmeğinin peşinde.

Sakın ha aklınıza şunu getirmeyin. “Kendilerini geliştirememişler” yaftasını bu gençlere yapıştıramazsınız. “İmkan verdiniz de çalışmadılar mı?” derim.

Buradan açıkça çağrı yapıyorum.

Özellikle üçüncü havalimanında kısa bir süre sonra istihdamlar başlayacak. Havacılık üniversitelerinde okuyan öğrencilere öncelik verin. Ve diğer çağrım sektöredir.

THY başta olmak üzere, Pegasus, AtlasGlobal, Onur Air, Sunexpress, Borajet, MNG, Çelebi, Havaş, TGS, My Technic, THY teknik, MNG Havayolları, Corendon, TAV, ICF, Dalaman Havalimanı ve tüm irili ufaklı havacılık şirketleri bu öğrencilere kucak açın.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, istihdam edeceğiniz personeli bu okullardan temin etmeye bakın. SHGM keza öyle. Bir personel ihtiyacı varsa bile bu okullarla temasa geçin.

TAI, TEİ gibi kuruluşlar bu öneriler sizin için de geçerli.

Bu gençleri heba etmeyelim.

Ve olması gereken.

YÖK’ün, bu okulları minimize etmesi gerekir. Her önüne gelen özellikle özel üniversitelere havacılık alanında izin vermemeli. SHGM de buna müdahil olmalıdır.

Biz gençlerin sözcüsüyüz. Size de vicdan bırakıyorum.





Hayalleri kararan çocuklar…

Yorumlar Tüm Yorumlar (104)

Objetif Havacı ~ 8 yıl önce
İlgili bölümlerin bulunduğu üniversite rektörlerine bölümleri kapatmaları için yazı yazmanızı öneririm. Ayrıca YÖK'e baskı yapılması için AirportHaber kanalından baskı yapmanızı öneririm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ihbar ~ 8 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alper ~ 8 yıl önce
thy yer işletmede fetö operasyonu için ne bekleniyor??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neron ~ 8 yıl önce
thkda hem bizi hem helikopter sektörünü yaktı aahh ah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Melike ~ 8 yıl önce
Öncelikle yazıya yapılan iibf mezunu da işsiz matematik mezunu da işsiz yorumları tutarlı değil çünkü bir havacılık sayfasında havacılık değerlendirilmesi yapılmış. Başka bir zaman da iibf değerlendirmesi yapılır onu da kendi içinde değerlendiririz. Ali bey yazınız son derece objektif üniversitede iyi puanlarla yerleşen kendini geliştirip yabancı dil öğrenen gençlerde dahil olmak üzere havacılık eğitimi alan herkes mağdurdur. Mezunlar arasında en şanslılar yer hizmetlerine yerleşebilmişlerdir. Bizler bu işin terminal yönetimini öğrendik 4 yıl boyunca ancak günün sonunda geldiğimiz nokta işsizlik ve ciddiyetsizlik umarım sizin gibi gönlü ve vicdanı hür insanlar çıkacaktır ve hakkı hakedene verecektir. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
shy 147 onaylı ~ 8 yıl önce
türkiyede shy 147 onaylı okul kaç tane var? ve bu bölümleri açan okul kaç tane? teknisyen ne kadar lazım? mezun olan kaç kişi? okuldan mezun olan mı avantajlı yoksa lise mezunu olup işe giren mi? üniversiteden gelene lisans, tip, ingilizce yeterlilik sorarken hiç ingilizcesi olmayan lisansı olmayan kişiler çalışıyor mu çalışmıyor mu? dışarıdan bakılınca süper görülen işlerde çalışanlar maruz kaldıkları davranışlardan şikayetçi mi değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kamil ~ 8 yıl önce
Biz havacilik ogrencilerini dusunen sizlere tesekkur ediyoruz emeginize saglik, Allah sizden razı olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacılıkokulları ~ 8 yıl önce
HAVACILIK OKULLARI; Mehmet Feza bey yazınızı okudum. Teşekkür ediyorum. Havacılık okullarında işin başını tutan veya okul açan kişi ve kurumların hakim olmadıkları konularda bir çok öğrencimizin, gençlerimizin canını yaktığı maalesef ortadadır. Üstelik buda yetmiyormuş gibi yetenekleri okulları eleştirerek kendilerine yer yapmaya çalışan bu kuruluşlar, kendilerinide astronot yetiştiriyor imajına sokmaya çalışıyor. Kimin ne olduğu belli değil. Resim paylaşmak bir yerde güzel ama medyadan sağlanan değil gerçekte donanımda olanı paylaşmaktır etik olan. Para ve hırs amacıyla yola çıkan bu kurum ve kuruluşları MEB, YÖK ve SHGM en azından denetlemeli ve buna göre yollarına devam etmelidirler. Biri açtı haydi bizde açalım çok para var değil konu, işin hakkını verirsen hiçte öyle karlı bir iş değil gerçekten haz ediyorsan, havacılığa gönüllüysen gel yoksa kendinide kimseyide YAKMA!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekonomi ~ 8 yıl önce
Ali bey bu mantıkla, atanamayan öğretmenler, polislik yapan fen-edebiyat fakültesi mezunları, kasiyerlik yapan İİBF (İktisat-İşletme) mezunları da kandırılmışlardır. Bu ülkede bu genç nüfusu besleyecek kadar iş imkanı yoktur. var olan işlerin çoğu da niteliksiz personel gerektirir ve herkesin yapabileceği işlerdir. Devlet politikası gereği işsizliği düşük gösterebilmek için bütün gençleri bir şekilde üniversitelere kanalize etme derdindedir. en azından bu insanların ailelerinin harcayacakları para ile ekonomi canlanır. Bu yüzden her yere üniversiteler ve bölümler açılıyor. ister istemez havacılık da bundan payını alıyor. olaya biraz daha geniş açıdan bakmanızı öneririm. bu çocukların suçu havacılık okumak değildir, başka bir bölüm okusalardı yine işsiz kalacaklardı. Ama iş garantisi ile öğrenci bulmaya çalışan tüccarlar varsa sonuna kadar eleştirilmelidir. bunlar insanların umutlarını sömürmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekonomi ' ye ~ 8 yıl önce
Sayın beyfendi/hanımefendi ben sivil havacılık mezunuyum kpss den 84 aldım bize devlet kademelerinde açılan tek kurum da Dhmi.İibf li tanıdıklarım 84-85 puan ile 2014 kpss 2.atamada atandılar.Ben üniversiteyi kazandığımda onların okuduğu bölümlerden daha yüksek bir puan alıp sivil havacılığı tercih ettim.Şimdi soruyorum size ben iibf mezunu olsaydım bu puanımla atanamayacak mıydım ?
Oyunlara gel ~ 8 yıl önce
Tamam. Allah aşkına her ilçeye, yok yok her köye birer havacılık okulu açalım, ticari fikirlere açıksınız siz. Bi ara okulda çelebi mülakat ile kısmi zamanlı eleman alıyordu . Biz de hocalarımıza bu konuda yardımcı olsunlar diye rica ettik. Ne dese beğenirsiniz; Sen de tam bavul taşıyacak tip var, o yüzden bu kadar heveslisin demişti. İktisat dersine girip bir yıl boyunca simit sarayını anlatan bir insandı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000