05 Ekim 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Efendim Cafer 2 yazımdan muradım, "ülkemizde bölük pörçük olan havacılık imalat faaliyetlerinin bir çatı altında toplanmasıdır. Onlar bir arasya getirilebilirse, mesela Korede olduğu gibi, kendi uçaklarımızı yapabiliriz " Ben saydıklarımın tamamını gördüm. tesbit edebildiğim kadarıyla motorların yanma odasındaki paller dışında, bütün uçak parçalarını imal etme imkan ve kabiliyetimiz var. (Elektronik kısmını bilemiyorum) Saygılar.
  • Aslan Cafer kardeş. F-35 falan neden o kadar mütevazi düşünüyorsun. Amerikalılar NASA yı kapatsın gelecek Mars aracını bahsettiğin kuruluşlar ve ekip yapsın. Parasını da sen maaşından ödersin ne olacak.
  • TAİ-TEİ-THY Teknik-HABOM- Hv.K.K.lığının Eskişehir,Kayseri ve Ankara ve KK'nin Helikopter Ana Bakım kurum ve kuruluşlarını bir çatı altında toplayın. Fonksiyonel TUSAŞ'ı kurun. Başına da sayın Temel Bey'i getirin. Görün bakalım uçak yapıyormuyuz yapmıyormuyuz. (Not Hamdi ve Candan Beyler de bu kuruluşun yönetiminde olursa, F-35 , A-400 bile yaparız.)
  • Aslan yorumcular ve Ali bey. Hepiniz bir uçağın nasıl tasarlanıp geliştirildiğini, imal edildiğini ve pazarlandığını su gibi biliyorsunuz, bütün ömrünüz de bu meslekte geçmiş, belli oluyor. Boeing ve Airbus ta zaten kapıları Bursa kaportacılarına yaptırıyor ama kimse bilmiyor. Atışa ve hamasete devam. İşte uçak sanayi böyle kurulur, allahtan Amerikalılar ve Avrupalılar bizim kadar akıllı değil yoksa yanmıştık. Sahi bu arada bu ülkede F-16, SF 260, CN 235 gibi önemsiz uçak üretim projeleri gerçekleşmişti değil mi? Bu uçakları Arnavutlar mı yapmıştı?
  • Havacılık Bakanlığı veya öncesi olarak Denizcilik Müsteşarlığı kurulmalıdır. Kurulacak Havacılık Bakanlığına, aynen Dışişleri Bakanı gibi, kabine dışından uzman bir kişi, mesela Hamdi Topçu Bey Bakan olarak atanmalıdır.
  • ülkemizde sivil havacılık faaliyetleri olabildiğince siyasi etkilerden uzaklaştırılmalıdır...siyasetin girdiği yerde standart ve kural kalmıyor.
  • Haberinizi okudum.Çok beğendim.Size tamamiyle katılıyorum.Yazınızla tam onikiden vurmuşsunuz.Sizi TV'de ve AİRPORT HABER'de izlemeye devam ediyorum.Başarılarınızın devamını diliyorum.. SAYGILARIMLA.. BEHÇET KEMAL KUĞU..
  • Herşeye bakanlık olmaz. Bakın gelişmiş ülkelere, hangisinde var. haaa çıkıp FAA gibi güçlü bir kuruluş olsun derseniz amenna. Ama siz havacılık bakanlığı istersiniz, diğerleri oromotiv bakanlığı, öbürleri tekstil bakanlığı. Eee size bakanlık kurulursa onların da hakları değil mi?
  • Ali bey ülkemizde havaaracı denince uzay mekiği pilot denince de astronot zannediyor insanımız.Bırakalım komplekslerimizi elbette ucuş emniyeti önce gelir fakat bir civata yı bile bize yurtdışından aldırıyorlar.Nasıl bir ülkenin havacılık sanayisi gelişir.Bakanlık tan önce insanımıza ve devletimize havacılıgı iyi anlatmak lazım.Apron kartı olmayan aprona giremez peki havacılık nasıl nerde gelişecek nasıl halka yayılacak.İnsanları sadece yolcu olarak ucagabindirmekle havacılık cag atlamazatlama
  • BIRAKIN DA ÖZEL BİR SHGM VEYA REDERASYONU OLSUN ...İLK ÖNCE BU İŞİ HALLETSİNLER....TÜRKİYEDE HER ŞEY 3 GÜN HAVACILIK YAPAN KİŞİ VE ŞAHISLARIN 2 DUDAĞI ARASINDA OLMAMALIDIR..DÜNYA HANGİ KURALLARI UYGULUYOR İSE BİZDE TERCİHİMİZİ DOĞRUDAN YANA KOYALIM..YİNE BİRİLERİ BİRİLERİNİN SIRTINDAN GEÇİNMESİ İÇİN BAKANLIK KURMAYA GEREK YOK..YETER BU MİLLETİN SIRTINDAN GEÇİNEN BOŞ ADAMLARDAN YAHU SIKILDIK..ÜLKEDE 1 SANATKAR 1000 BOŞ ADAM I SIRTINDA TAŞIYOR..OLMAZ OLMAZ..İLK ÖNCE SHGM KURTARILMALIDIR..ATAMA DEĞİL SEÇİMLE GELECEKLER..

HAVACILIK BAKANLIĞI KURULMALI

Nereden çıktı bu düşünce demeyin sakın. Birazdan açıklayacağım nereden çıktığını ve gerekçelerini. Geçen hafta Türkiye iki önemli organizasyona ev sahipliği yaptı. 10. Ulaştırma Şurası ve ICAN2009’un İstanbul’da yapılması havacılığımız adına olumlu sonuçlar doğurmuştur.

Ulaştırma Şurası’nın en heyecanlandıran kararı “kendi uçağımızı kendimiz yapalım” kararı idi. İşte beni de en çok heyecanlandıran bu açıklamalar idi.

Yıllardır hayalini kurduğum zaman zaman bazı büyüklerimle paylaştığım düşüncelerimin özüydü bu karar. Geçen yıl 8 Ekim’de Airport TV’nin açılış gecesinde yaptığım konuşmanın “ufkumuz bununla sınırlı değil” demiştim. Şimdi o zaman ne demek istediğimi açıklamak istiyorum.

2002 yılında siyaset denen hizmet yarışında yer almak için Ak Parti’den Milletvekili Aday Adayı olmuştum. Tek projem vardı. Bu proje Türkiye adına, düşündüklerimi gerçekleştirmem halinde bugünkü Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın yaptığı havacılık devriminin önüne geçebilirdi. Projemin başlığı “HAVACILIK BAKANLIĞI KURULMALI” idi.

Neden bunu istiyordum. Havacılık aşığı biri olarak, dışa bağımlı bir ülke olmanın bana vermiş olduğu acıyı hazmedemiyordum. İşte bu yüzden “Havacılık Bakanlığı Kurulmalı” demiştim. Geçtiğimiz aylarda bu düşüncemi TAV CEO’su Sani Şener’le paylaşmıştım ve bana hak vermişti.

Yukarıda da belirttiğim gibi 2002 yılında siyasete heveslendiğimde Dünya Gazetesi’nde yayınlanan röportajımda bu görüşlerimi ayrıntılı bir şekilde açıklamıştım. Havacılık alanında bugüne kadar ilkleri yapmış olan Türkiye, maalesef endüstriyel anlamda hiç ilerleyememişti. Bunları görmek için kahin olmaya gerek yok. MY TECHNİC’in eski Genel Müdürü Mehmet Çeçen’in SKY Havayolları Teknik Müdürlüğü yaptığı sıralarda bazı uçak parçalarını Antalya Sanayisinde yaptırdığını duymuştum. Bir açılış sırasında kendisine bunu sorduğumda doğrulamıştı. Demek ki, istedikten sonra her şeyi yapabilirsiniz.

Türkiye olarak biz, her şeyi yapabiliriz. Ben o inancı taşıyorum. Uçak yapabilecek gücümüz de var, beyin gücümüz de var. Yeter ki inanalım. Hatta kaynak bile var.

Bugün baktığınızda havacılığımız son altı yıl içinde baş döndürücü bir hızla ilerledi. Diğer sektörlerde daralma yaşanmasına rağmen havacılık hep büyüdü ve büyümeye de devam edecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bu anlamda yaptıkları her zaman taktirle anılacak ve alkışlanacak. Ancak sektörün önünü açan bu çalışmalarla birlikte devletin de endüstriyel anlamda çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum.

Bu ülke kimleri yetiştirmedi ki. İmam Cevheri, Hezarfen Ahmet Çelebi, Lagari Hasan Çelebi, Oflu Veli Direko, Bebekli Atıf Bey, Mehmet Fesa Evrensev, Tayyareci Fethi Bey, Sami Uçan, Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ ve daha birçokları.

İsimlerini saydığım bu insanlar havacılık adına çok şey yaptılar ama kıymetleri bilinmedi. Geçmişte kıymetini bilmediklerimizi düşünerek bugün “Uçak yapacağız” diyenlerin kıymetini bilmeliyiz.

2002 yılından önce zamanın Sivil Havacılık Genel Müdürü Serdar Cebeci, “TürkJet” projesini ortaya atarak bölgesel havacılık yapılacağını söylemişti. Bende diyorum ki, “TÜRKJET” Türkiye’nin yapacağı uçağın markası olsun.

10. Ulaştırma Şurası’nda alınan bu kararın realiteye dönmesini diliyorum. ICAN2009’da Türkiye adına önemli işlere imza atan Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’yu ve tüm Sivil Havacılık çalışanlarını da kutluyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle.

2002 yılında Dünya Gazetesi’ne verdiğim “Havacılık Bakanlığı Kurulmalı” röportajımı okumak isteyenler

http://www.dunyagazetesi.com.tr/haberArsiv.asp?id=92493

HAVACILIK BAKANLIĞI KURULMALI

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 15 yıl önce
Efendim Cafer 2 yazımdan muradım, "ülkemizde bölük pörçük olan havacılık imalat faaliyetlerinin bir çatı altında toplanmasıdır. Onlar bir arasya getirilebilirse, mesela Korede olduğu gibi, kendi uçaklarımızı yapabiliriz " Ben saydıklarımın tamamını gördüm. tesbit edebildiğim kadarıyla motorların yanma odasındaki paller dışında, bütün uçak parçalarını imal etme imkan ve kabiliyetimiz var. (Elektronik kısmını bilemiyorum) Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Aslan Cafer kardeş. F-35 falan neden o kadar mütevazi düşünüyorsun. Amerikalılar NASA yı kapatsın gelecek Mars aracını bahsettiğin kuruluşlar ve ekip yapsın. Parasını da sen maaşından ödersin ne olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TAİ-TEİ-THY Teknik-HABOM- Hv.K.K.lığının Eskişehir,Kayseri ve Ankara ve KK'nin Helikopter Ana Bakım kurum ve kuruluşlarını bir çatı altında toplayın. Fonksiyonel TUSAŞ'ı kurun. Başına da sayın Temel Bey'i getirin. Görün bakalım uçak yapıyormuyuz yapmıyormuyuz. (Not Hamdi ve Candan Beyler de bu kuruluşun yönetiminde olursa, F-35 , A-400 bile yaparız.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Aslan yorumcular ve Ali bey. Hepiniz bir uçağın nasıl tasarlanıp geliştirildiğini, imal edildiğini ve pazarlandığını su gibi biliyorsunuz, bütün ömrünüz de bu meslekte geçmiş, belli oluyor. Boeing ve Airbus ta zaten kapıları Bursa kaportacılarına yaptırıyor ama kimse bilmiyor. Atışa ve hamasete devam. İşte uçak sanayi böyle kurulur, allahtan Amerikalılar ve Avrupalılar bizim kadar akıllı değil yoksa yanmıştık. Sahi bu arada bu ülkede F-16, SF 260, CN 235 gibi önemsiz uçak üretim projeleri gerçekleşmişti değil mi? Bu uçakları Arnavutlar mı yapmıştı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Havacılık Bakanlığı veya öncesi olarak Denizcilik Müsteşarlığı kurulmalıdır. Kurulacak Havacılık Bakanlığına, aynen Dışişleri Bakanı gibi, kabine dışından uzman bir kişi, mesela Hamdi Topçu Bey Bakan olarak atanmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ülkemizde sivil havacılık faaliyetleri olabildiğince siyasi etkilerden uzaklaştırılmalıdır...siyasetin girdiği yerde standart ve kural kalmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Haberinizi okudum.Çok beğendim.Size tamamiyle katılıyorum.Yazınızla tam onikiden vurmuşsunuz.Sizi TV'de ve AİRPORT HABER'de izlemeye devam ediyorum.Başarılarınızın devamını diliyorum.. SAYGILARIMLA.. BEHÇET KEMAL KUĞU..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Herşeye bakanlık olmaz. Bakın gelişmiş ülkelere, hangisinde var. haaa çıkıp FAA gibi güçlü bir kuruluş olsun derseniz amenna. Ama siz havacılık bakanlığı istersiniz, diğerleri oromotiv bakanlığı, öbürleri tekstil bakanlığı. Eee size bakanlık kurulursa onların da hakları değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali bey ülkemizde havaaracı denince uzay mekiği pilot denince de astronot zannediyor insanımız.Bırakalım komplekslerimizi elbette ucuş emniyeti önce gelir fakat bir civata yı bile bize yurtdışından aldırıyorlar.Nasıl bir ülkenin havacılık sanayisi gelişir.Bakanlık tan önce insanımıza ve devletimize havacılıgı iyi anlatmak lazım.Apron kartı olmayan aprona giremez peki havacılık nasıl nerde gelişecek nasıl halka yayılacak.İnsanları sadece yolcu olarak ucagabindirmekle havacılık cag atlamazatlama

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BIRAKIN DA ÖZEL BİR SHGM VEYA REDERASYONU OLSUN ...İLK ÖNCE BU İŞİ HALLETSİNLER....TÜRKİYEDE HER ŞEY 3 GÜN HAVACILIK YAPAN KİŞİ VE ŞAHISLARIN 2 DUDAĞI ARASINDA OLMAMALIDIR..DÜNYA HANGİ KURALLARI UYGULUYOR İSE BİZDE TERCİHİMİZİ DOĞRUDAN YANA KOYALIM..YİNE BİRİLERİ BİRİLERİNİN SIRTINDAN GEÇİNMESİ İÇİN BAKANLIK KURMAYA GEREK YOK..YETER BU MİLLETİN SIRTINDAN GEÇİNEN BOŞ ADAMLARDAN YAHU SIKILDIK..ÜLKEDE 1 SANATKAR 1000 BOŞ ADAM I SIRTINDA TAŞIYOR..OLMAZ OLMAZ..İLK ÖNCE SHGM KURTARILMALIDIR..ATAMA DEĞİL SEÇİMLE GELECEKLER..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000