28 Mart 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Sadece pass bilete takılıp kalmayalım lütfen,Iktidar degisimi ile birlikte THY üst yönetiminin hak hukuk dinlemeden gaspettikleri haklardan biriside YESİL PASAPORT.Sırf üst düzey birkac kisinin (BUNA BAZI YK UYELERI DE DAHIL OLMAK UZERE BAZI UST DUZEY YONETICILERIN YESIL PASAPORTLARI YOKTU)aniden köyden sehre inip,yesil pasaportun ayrıcalıgını farkedip; kıskanclık krizine girmeleri ile bir kısım calısanınn yesil pasaportlari ellerinden alınarak bu hakları düpedüz gaspedilmistir.
  • Bizler gercekten yorumlardanda ansildigi üzere azimsanmayacak kitleyiz özellikle gasp edilen pass bilet haklarimiz icin,mahkemeler gösteriliyor ancak hukugun olmadigi ve taninmadigi bir ülkede bunun cok zaman alacagi kanaatindeyim.Aslinda herkesin ulasabilecegi özellikle AKPli milletvekillerine bu durumu anlatip,sözü dinlenen bir vekil,bakan THY yönetiminden bunun gereginin yapilmasini istenebilir,neticede bir yön krl karari gerekligir.Mesela binlerce tasören isciler kadroya geciriliyor,bunlar icin mahkeme kararimi var veya vergi.sigorto pirim borclari siliniyor mahkeme karari mi var?.Yapilmasi gereke biz magdurlar birlik olup TBMM yi devreye soklamaya calisalim,Cetin bey bir yolu aci devami gelecek insallah..
  • ESKİ BİR THY.A.O.ÇALIŞANI OLARAK YORUMLARI OKUYUNCA, GERÇEKTEN AYNI DÖNEMDE ÇALIŞMIŞ BİRİ OLARAK YAŞADIĞIM ÜZÜNTÜLERİ VE EMEKTAR ÇALIŞAN İNSANLARA KARŞI YAPILAN KIRICI VE İNCİTİCİ UYGULAMALARI TEKRAR HİSSETTİM. ÇOK YAZIK. İNSANLARI HAKSIZ VE İNSAFSIZCA BU DAVRANIŞLARI YAŞATANLARA HAKKIMI HELAL ETMİYOR VE ALLAHA HAVALE EDİYORUM. ACENTALARA, GAZETECİLERE, BÜROKRAT VE YAKINLARINA, ÖGRENCİYE, POLİSE, ASKERE V.S. HERKESE BU HAKLARI KULLANDIRACAKSIN. FAKAT YILLARCA EMEK VERMİŞ İNSANLARI HEM ZORLA KURUMDAN KOPARACAKSIN, HEMDE KAYSERİ PAZARLIĞI YAPIP YILLARCA ÇALIŞARAK ELDE ETTİĞİ BİR HAKKI KULLANDIRMAYACAKSIN. BUNUN ÖBÜR TARAFI VAR DİNDAR KARDEŞLERİM UNUTMAYIN.
  • Avukat veya uzman değilim ancak 10 yıl ve daha eski süreli işten atılan personeller pas bilet hakları için dava açabilirler sanıyorum zira açanlar var ama şu an sonuçlanan dava yok. 3-5 yıl belki daha kısa süre bilemiyorum, çalışıp ayrılan buna rağmen daimi çed bilet hakkı verilen kendi adamları en büyük delildir. Ayrıca yandaşa,ahbaba vs bedava bilet dağıtılıyor şirket kalkıp da biz özel şirketiz istediğimize bilet veririz vs safsatası yapamaz, hak, hak sahibi eski çalışanlarındır. Bunları mahkemeye sunarsanız kazanacağınızdan eminim. Ayrıca mahkemede kazandınız buna rağmen şirket pas bilet vermedi diyelim malum bunlar mahkeme kararlarını da takmıyor ya bu sefer de pas bilet hakkı kadar olan bilet ücretini tazminat olarak isteyebilirsiniz diye düşünüyorum. Olur mu bilmem ama Çetin bey mağdurları organize etse,mail grubu vs oluştursa birleşip dava açılsa ne güzel olur. Binlerce insan dava açsın da görelim bakalım heryerde her zaman herşeye gülen ceo bu davalara da gülebilecek mi?
  • Ayaklar baş, başlar ayak oldu maalesef
  • THY'de 2003'ten once ise girenlerin cogu Dunya gorusleri nedeniyle isten ayrilmak zorunda kaldilar.Yonetim bunlarin bir kismina ya ayril ya da mufettisleri gorevlendiririm tehdidiyle is biraktirdi. THY'de tum kararlarin Genel Mudur ve/veya Icra komitesi ONAYIYLA yapilmis olmasi bile bu tehdidin saklabanlik oldugunu anlamaniz icin yeterli. Ancak insanlar yonetimin baskisi ve mobbingiyle ugrasmamak icin ayrildilar. Ayrilanlarin bazilari ise iade davasi acti ve nerdeyse tamami bu davalari kazanarak 10-12 maas arasinda kotu niyet tazminati kazandi . 10 Seneden fazla calisanlarin ayrica pas bilet haklari da mevcut iken , isveren '' isten atilanlar pass bilet hakki kazanamaz '' yonetmeligini referans gostererek eski personele hakki olan bu yillik pas biletleri vermemektedir . Zurna'nin zirt dedigi yer de burasi zaten .. ISE IADE DAVASINI KAZANAN , YANI HAKSIZ YERE ISTEN ATILDIGI YARGITAY'CA DA ONAYLANAN KISILERE Nasil oluyor da pass haklari verilmiyor ? Bu ulkede adalet ve hukuk yokmu ?
  • Arkadaşlar, arada bir düşünen aktrollerin gazına gelip zaten herkesin malumu alan gerçekleri birbirimize anlatıp durmanın alemi yok.Bizim konumuz gasp edilen pas bilet hakkımız.Bence tamamen bu konuya odaklanalım. Burada çok güzel bir forum oluştu. Herkes bilgilerini ve tecrübelerini paylaşsın. Dava açıp kazanan varsa bizi bilgilendirsin.Pas bilet hakkımız, söke söke alırız.
  • Bir an düsünelim,diye yazana vericek cok cevap var, 1-Sizler gibi hicbir zaman sirkete sef veya uzmnan girip 1-2 sene icinde müdür olunmadi 2-Sizler gibi sirketi imam hatiplilerle doldurup sonra paralelciler diye isten atilmadi 3-Sizler gibi sirket hic bu kadar ah almadi,daha ne sayayim.siz o ceyrek asirlik emekcilere dua edin biran din ahlak varsa,ama ne gezer kul hakki yiyen zihniyettern ancak bu kadari beklenebilir...
  • 2003 den önce THY ye girenlerin hepsi çetin mülakatlardan, ADİL, HAKKANİYETLİ ve SON DERECE EŞİT elemelerden geçirilerek işe alındılar değil mi? THY hiç bir zaman hükümetlerin arka bahçesi olmadı sadece AKP zamanında oldu. AKP den önceki hükümetlerce THY ye gereğinden fazla insan işe alınıp bu kişilerin yüksek makamlara getirilmeleri çok doğruydu ! AKP den önceki hükümetler ne şiş yansın ne kebap diyerek fazla personeli işten çıkartmadı ve sonucunda THY çalışanları Türk milletinin vergileriyle maaş almış oldular. Neymiş çeyrek asır hizmet etmişmiş. Tanıdıkla torpille işe girersen böyle torpille işten çıkartılırsın işte... Durum bu kadar basit.
  • Sn Özbey ,gercekten sizi takdir ve tebrik ediyorum,cok önemli konuyu kaleme aldiginiz icin.Tüm yorumlari okuyorum bir soysuz disinda herkesin haline tercuman oluyorsunuz,insallah bu yazilari yönetindeki beylerde okurda beyinlerine bir dank ederde ,bu isler mahkeme kapilarinda sütünmeden bir yönetim krl karariyla halledilir.Ama siz takibe devan eden ltf isik gözüktü gibi ...

Gözden Çıkarttığı Çalışanına Şantaj Yapan Şirket: Türk Hava Yolları

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 2 ve 3 ncü maddeleri söyle der.

MADDE  2 - Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.

MADDE 3- Kanunun iyi niyet’e hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyi niyetin varlığıdır. Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyi niyet iddiasında bulunamaz.

Evet; Kanun bunları demesine der ama kim dikkate alır o ayrı bir konu?

Sivil Havacılık sektöründe çalışanlar, şirket personelinin pass bilet haklarının kullanılma şartlarını bilirler. Sektör dışındakiler ise bu konuyu zaman zaman gazetelerde okumuşlardır. Personele seyahat yardımı adı altında verilen bu ücretsiz ve özel ücretli bilet haklarının amacı, bir yandan çalışan personel sadakatini ve aidiyetini canlı tutmak; diğer yandan da, şirketten ayrılan personele geçmiş hizmetleri nden ötürü teşekkür etmek ve belki de onore edilmesini sağlamaktır. İşte bu nedenle söz konusu biletler personelin hizmet süresini, yani kıdemini esas alan bir değerlendirmeye göre verilmektedir.

Tabii ki çalışanlara verilen bu bilet rezervasyonlu (koltuk garantili) değil. Bu uçaklarda satıştan sonra boş koltuk kaldığı takdirde personelin istifadesine sunulan ve bütün vergi ve harçları hak sahibi personel tarafından ödenen, şirkete kesinlikle hiç bir maliyet getirmeyen bir uygulamadır.

Türk Hava Yolları tarafından her yıl acentelere, şirketlere ve kişilere veya CIP & VIP şahıslara reklam ve promosyon amaçlı olarak dağıtılan rezervasyonlu on binlerce biletin milyonlarca liralık mali külfeti ile karşılaştırdığımızda, bu hakların şirkete hiç bir maliyet yüklememesi bir yana,  ikinci paragrafta belirtilen sosyal sorumluluk fonksiyonunu yerine getirmesi nedeniyle önemli ve değerli olduğu açık olup emekli personele tanınan güzel bir imkandır.

Bu kadar genel bilgi herhalde yeterlidir. Gelelim işin şantaj kısmına.

İşten ayrılan personelin ve ailesinin ( 10 yıl ya da daha fazla yıl hizmet etmiş olması koşuluyla ) çalışanlara tanınan yılda birer adet, yurtiçi-yurtdışı, gidiş-dönüş ücretsiz bilet hakkından faydalanabilmesi için ilgili Yönetmelik, “ Çalışanın ortaklıktan emekli olmak suretiyle ayrılmış olmasını” şart koşuyor. Aslında normal yönetilen ve çalışanlarla ilişkilerini sağlıklı tutan şirketler için gayet doğru bir yaklaşım. Tabii ki buna itiraz etmek mümkün değil. Zaten itirazımız da bu yaklaşıma yönelik değil.

Şimdi 83 yaşında bir şirket düşünün ve de çalışanlarının ortalama kıdem yılı 6,5 olsun. Bu nasıl sağlanır sizce? Tabii ki istihdamdaki devri hızlandırmak sureti ile. Evet; 2003 yılından bu yana 10.000 çalışanın ( Bu rakam Türk Hava Yolları çalışanları tarafından ikili görüşmelerde sıklıkla ifade edilmektedir.) iş akdinin feshedildiği konuşulmaktadır. Ancak Türk Hava Yollarının açıklaması halinde doğru rakamı öğrenebiliriz ki kişisel görüşüm söylenenlerin doğru olduğu yönündedir. On bin veya 9875 her ne ise Bu insanların bir şekilde Ortaklıktan ayrılıp, yerlerine yeni istihdamın sağlanması şirket çalışanlarının kıdem yaşı ortalamasını bu seviyelere düşürür. Her halde bunun başka bir nedeni yoktur. Olamaz.

Şimdi de  şirketin tepelerinin 2005 yılında “ Türk Hava Yollarında 2010 yılı itibarı ile 2003’ den önce işe girmiş kimse kalmayacak” beyanı ile şu kıdem yaşı anlatımını birleştirirseniz bu işten çıkarmaların iyi niyetle şekillendirilmemiş olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor zannederim.

Evet, Müdür veya Başkan sizi çağırır.  Sizinle çalışmama kararı verdik, ya dilekçe verip emekliliğinizi isteyin veya iş akdiniz şirket tarafından feshedilecek “ der. Tabii ki karar sizin. Ve de yönetimin hukuken şirketi ve kendilerini zor durumda bırakmayacak bir düzenleme yapabileceğini de düşünürsünüz o an. İki şık var önünüzde, ya uzun senelerin emeğinin karşılığı olan tazminatınızı alacak ve pass bilet haklarınızdan vazgeçeceksiniz. Veya emeklilik talep dilekçenizi verip, ihbar tazminatınızdan vazgeçerek, kıdem tazminatınız ile yetinecek ve bu ücretsiz bilet haklarınızı kullanmayı sürdüreceksiniz.

Yanlış anlaşılmasın; haklı nedenlerle şirketten yönetimce uzaklaştırılan personele de pass bilet hakları verilsin demiyoruz. Ayıp kaçar. Tabii ki çalışan Türk Hava Yollarından yüz kızartıcı nedenlerden ötürü atılmış ise bu haktan istifade ettirilmesi düşünülemez. Ancak bu personelin yaklaşık  % 90’nının “ hizmetlerinden verim alınamaması “ nedeni ile Türk Hava Yollarından uzaklaştırıldığına eminim. Hiç birinin işten atılma nedeni İş güvenliği yasasının “bildirimsiz fesih maddesinin yanından bile geçmiyor.

Yönetmeliğin ilgili maddesini adeta bir şantaj argümanı olarak kullanan Türk Hava Yolları Yönetimi yaklaşık 13 yıldır yürüttüğü bu kötü niyetli uygulama ile işten haksız fesihle attığı personelin pass bilet hakkını bir anlamda gasp etmektedir. Eğer bu ücretsiz bilet hakkınızı emekliliğiniz süresince de kullanmak istiyorsanız, yönetimin isteğini yerine getirecek ve emeklilik dilekçenizi verip işten kavgasız gürültüsün ayrılacaksınız. Bu bir zorlamadır. Bu bir şantajdır. Ve de bu mevzuat alet edilerek hakkın gaspıdır.

Özetle Türk Hava Yolları Yönetimi mevcut yönetmeliğe ve yasaya göre 60 yaşına kadar çalışma hakkı bulunan personel arasında ayrımcılık yaparak, sadece 2003 yılından önce işe girmiş personelini verimsizlik suçlamasıyla işten atmaktadır. Son senelerde üst seviyede performans notu almış olsa bile bu sonucu etkilemeyecektir.

Gelelim işin daha da samimiyetsiz bölümüne. Bilenler bilir, Türk Hava Yolları çalışanlarına 2014 yılında "özel ücretli bilet" alabilme imkânı sundu. Yapılan düzenlemeye göre, ekonomi bilet ücretinin yaklaşık % 25 ine tekabül eden bir ödemeyle, personele sınırsız sayıda bilet alabilme imkânı sağlandı.

Şirketten ayrılmış olanlar için emeklilik kıstası bu uygulamada, korunmakla birlikte, istifa ederek şirketten ayrılan personele de, bu özel ücretli biletlerden faydalanma hakkı tanındı. Bu haktan istifade edebilmek için gerekli olan hizmet süreleri de herhalde son dönemde işe alınan personelin uygulama kapsamına girebilmesini teminen kısaltıldı. Bu durumda Türk Hava Yolları’nda 3-5 yıl çalışıp şirketten istifa eden personel bu haktan yararlanabiliyor. Ama şirkete 25 yıl sadakatle hizmet edip salt 2003’ den önce Türk Hava Yollarına girmiş“ bizden değil “ gerekçesine dayanan haksız bir fesihle işten atılan personel bu hakkı tabii ki kullanamıyor.

Şirketin değerli bir ürününü tüm çalışanlar için ulaşılabilir hale getirmek başarılı yöneticilerin meziyetidir. Bunu kısıtlamak için çare üretmeğe çalışmak ise vicdan ve yönetim mantığı yoksulluğudur.

Evet; şimdi başa dönün ve yazımın girişinde yer alan 3721 sayılı Türk Medeni Kanununun 2 ve 4 ncü maddelerini bir kez daha okuyun.

İsterseniz bir de 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 107. Maddesi ne diyor? Ona bir bakın.:“ Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Güler misiniz? Ağlar mısınız?

Evet;  Kanun yapıcı bu konu ile ilintili her şeyi düşünmüş. Sorun her zamanki gibi uygulayıcılarda. Ve de onların kanun maddelerinde tarif edilen suçları işlemesine göz yuman “ Meydan senin, istediğin gibi oyna” diyen yetkililerde.

İnancım odur ki, iyi bir hukukçu bu kadar bariz bir insan ayırımının ve her türlü iyi niyetten uzak keyfi bir yaptırımın önüne geçebilecek argümanları sıralayıp bu sorunun adil bir uygulamaya dönüşmesine yardımcı olabilir.

Ve de son olarak, şu anda çalışan Türk Hava Yolları personeli “ bu konu bizi ilgilendirmiyor diye düşünmemeli ”  Eminim ki Yönetimin 10 senede işten çıkarttığı ifade edilen 10.000 çalışanda bu denli büyük, kitlesel denilebilecek bir istihdam değişikliliğini düşünmemişti.

Türk Hava Yollarında bu güne kadar gördüğüm tepe yöneticilerin hiç biri şu anda başta olan saygıdeğer yöneticiler kadar zeki değildi ( ? ) Veya zekâlarını kötüyü geliştirmek için kullanmazlardı. Ama şimdi herkes bu yönetimin fevkalade insancıl ( ? )  tarzını öğrendi. Bu uygulamaların yarın sizleri de kucaklamayacağının garantisi yok. Belli mi olur? Daha sonra iş başına gelecekler, başarının eskilerin yaptığı hataları tekrarlamamakta olduğunu dikkate almazlarsa ne olacak? Hani bir söz var ya “Ağaca dayanma rüzgâr onu yıkar. İnsana da dayanma, ömrü ne kadardır bilemezsiniz.” Bilmem anlatabildim mi?

Gözden Çıkarttığı Çalışanına Şantaj Yapan Şirket: Türk Hava Yolları

Yorumlar Tüm Yorumlar (79)

garbiyeli ~ 8 yıl önce
Sadece pass bilete takılıp kalmayalım lütfen,Iktidar degisimi ile birlikte THY üst yönetiminin hak hukuk dinlemeden gaspettikleri haklardan biriside YESİL PASAPORT.Sırf üst düzey birkac kisinin (BUNA BAZI YK UYELERI DE DAHIL OLMAK UZERE BAZI UST DUZEY YONETICILERIN YESIL PASAPORTLARI YOKTU)aniden köyden sehre inip,yesil pasaportun ayrıcalıgını farkedip; kıskanclık krizine girmeleri ile bir kısım calısanınn yesil pasaportlari ellerinden alınarak bu hakları düpedüz gaspedilmistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekli magdurlar,, ~ 8 yıl önce
Bizler gercekten yorumlardanda ansildigi üzere azimsanmayacak kitleyiz özellikle gasp edilen pass bilet haklarimiz icin,mahkemeler gösteriliyor ancak hukugun olmadigi ve taninmadigi bir ülkede bunun cok zaman alacagi kanaatindeyim.Aslinda herkesin ulasabilecegi özellikle AKPli milletvekillerine bu durumu anlatip,sözü dinlenen bir vekil,bakan THY yönetiminden bunun gereginin yapilmasini istenebilir,neticede bir yön krl karari gerekligir.Mesela binlerce tasören isciler kadroya geciriliyor,bunlar icin mahkeme kararimi var veya vergi.sigorto pirim borclari siliniyor mahkeme karari mi var?.Yapilmasi gereke biz magdurlar birlik olup TBMM yi devreye soklamaya calisalim,Cetin bey bir yolu aci devami gelecek insallah..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Radikeler ~ 8 yıl önce
Evet Turk hukuk sisteminde yeni moda davanin gorulecegi mahkemenin hakim mazeretli olarak davaya girmiyor. Otomatik olarak elindeki davalar o gun digee mahkemelere dagitiliyor(nobetci mahkeme dahil) sonra dagitilan mahkemenin hakimi ben bu davaya bakamam veya sahidi dinleyemem diyor. Bunun uzerine dava min 1 aydan baslamak uzere daha sonraya atiliyor. Sonrada deniyor ki hakimlerin uzerinde cok is yuku var. aslinda yok fakat bu milletin vergileriyle maas alan yargi sisteminin seckinleri ilk haksizligi yine bu millete yapiyor. Bir digeri de ornegin dava 2014 te acildi bu tarih ve no ile yuruyen dava uzadigi icin diger yillarda 2015 veya 2016 gibi tarihler verilerek devam ediyor. Bizde butun davalarin bir yil icerisinde cozuldugu algisina dusuyoruz. Bunu gibi ornekleri cogaltmak mumkun. Onun icin dava acmadan evvel iyi dusunmek veya uzun donemli dusunmek gerekiyor ulkemizde taki yapay zeka mahkemelerde kullanilana dek. Iyi bir hafta sonu diliyorum.
KUL HAKKI ~ 8 yıl önce
ESKİ BİR THY.A.O.ÇALIŞANI OLARAK YORUMLARI OKUYUNCA, GERÇEKTEN AYNI DÖNEMDE ÇALIŞMIŞ BİRİ OLARAK YAŞADIĞIM ÜZÜNTÜLERİ VE EMEKTAR ÇALIŞAN İNSANLARA KARŞI YAPILAN KIRICI VE İNCİTİCİ UYGULAMALARI TEKRAR HİSSETTİM. ÇOK YAZIK. İNSANLARI HAKSIZ VE İNSAFSIZCA BU DAVRANIŞLARI YAŞATANLARA HAKKIMI HELAL ETMİYOR VE ALLAHA HAVALE EDİYORUM. ACENTALARA, GAZETECİLERE, BÜROKRAT VE YAKINLARINA, ÖGRENCİYE, POLİSE, ASKERE V.S. HERKESE BU HAKLARI KULLANDIRACAKSIN. FAKAT YILLARCA EMEK VERMİŞ İNSANLARI HEM ZORLA KURUMDAN KOPARACAKSIN, HEMDE KAYSERİ PAZARLIĞI YAPIP YILLARCA ÇALIŞARAK ELDE ETTİĞİ BİR HAKKI KULLANDIRMAYACAKSIN. BUNUN ÖBÜR TARAFI VAR DİNDAR KARDEŞLERİM UNUTMAYIN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
herkes birleşsin... ~ 8 yıl önce
Avukat veya uzman değilim ancak 10 yıl ve daha eski süreli işten atılan personeller pas bilet hakları için dava açabilirler sanıyorum zira açanlar var ama şu an sonuçlanan dava yok. 3-5 yıl belki daha kısa süre bilemiyorum, çalışıp ayrılan buna rağmen daimi çed bilet hakkı verilen kendi adamları en büyük delildir. Ayrıca yandaşa,ahbaba vs bedava bilet dağıtılıyor şirket kalkıp da biz özel şirketiz istediğimize bilet veririz vs safsatası yapamaz, hak, hak sahibi eski çalışanlarındır. Bunları mahkemeye sunarsanız kazanacağınızdan eminim. Ayrıca mahkemede kazandınız buna rağmen şirket pas bilet vermedi diyelim malum bunlar mahkeme kararlarını da takmıyor ya bu sefer de pas bilet hakkı kadar olan bilet ücretini tazminat olarak isteyebilirsiniz diye düşünüyorum. Olur mu bilmem ama Çetin bey mağdurları organize etse,mail grubu vs oluştursa birleşip dava açılsa ne güzel olur. Binlerce insan dava açsın da görelim bakalım heryerde her zaman herşeye gülen ceo bu davalara da gülebilecek mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayak ~ 8 yıl önce
Ayaklar baş, başlar ayak oldu maalesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Magdure ~ 8 yıl önce
THY'de 2003'ten once ise girenlerin cogu Dunya gorusleri nedeniyle isten ayrilmak zorunda kaldilar.Yonetim bunlarin bir kismina ya ayril ya da mufettisleri gorevlendiririm tehdidiyle is biraktirdi. THY'de tum kararlarin Genel Mudur ve/veya Icra komitesi ONAYIYLA yapilmis olmasi bile bu tehdidin saklabanlik oldugunu anlamaniz icin yeterli. Ancak insanlar yonetimin baskisi ve mobbingiyle ugrasmamak icin ayrildilar. Ayrilanlarin bazilari ise iade davasi acti ve nerdeyse tamami bu davalari kazanarak 10-12 maas arasinda kotu niyet tazminati kazandi . 10 Seneden fazla calisanlarin ayrica pas bilet haklari da mevcut iken , isveren '' isten atilanlar pass bilet hakki kazanamaz '' yonetmeligini referans gostererek eski personele hakki olan bu yillik pas biletleri vermemektedir . Zurna'nin zirt dedigi yer de burasi zaten .. ISE IADE DAVASINI KAZANAN , YANI HAKSIZ YERE ISTEN ATILDIGI YARGITAY'CA DA ONAYLANAN KISILERE Nasil oluyor da pass haklari verilmiyor ? Bu ulkede adalet ve hukuk yokmu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pas bilet hakkımız ~ 8 yıl önce
Arkadaşlar, arada bir düşünen aktrollerin gazına gelip zaten herkesin malumu alan gerçekleri birbirimize anlatıp durmanın alemi yok.Bizim konumuz gasp edilen pas bilet hakkımız.Bence tamamen bu konuya odaklanalım. Burada çok güzel bir forum oluştu. Herkes bilgilerini ve tecrübelerini paylaşsın. Dava açıp kazanan varsa bizi bilgilendirsin.Pas bilet hakkımız, söke söke alırız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PASS BİLET H.. ~ 8 yıl önce
EVET ARKADAŞIM. KONU BUDUR VE DE BUNA ODAKLANMAK GEREKİR.EN ÜSTTE FACE BÖLÜMÜNDE CVP SEN DÜŞÜN RUMUZU İLE GENELE HİTAP EDEN BİR NOT YAZDIM.LÜTFEN ONU OKUYUNUZ. TEŞEKKĞRLER EDİYORUM.
CVP PASS BİLET h.. ~ 8 yıl önce
EVET KARDEŞİM. GAZA GELMEYİN. AMA DÜŞMANDA DEMEYELİM.ONLARIN YAPTIĞI HATAYI BİZLERDE YAPMAYALIM. YORUMLAR FAZLA OLUNCA GÖZDEN KAÇABİLİR DÜŞÜNCESİ İLE YORUMLARIN EN TEPESİNDE BULUNAN SOSYAL MEDYA KISMINA BİR NOT KOYDUM. ONU OKUYUNUZ LÜTFEN. TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Emekli ~ 8 yıl önce
Bir an düsünelim,diye yazana vericek cok cevap var, 1-Sizler gibi hicbir zaman sirkete sef veya uzmnan girip 1-2 sene icinde müdür olunmadi 2-Sizler gibi sirketi imam hatiplilerle doldurup sonra paralelciler diye isten atilmadi 3-Sizler gibi sirket hic bu kadar ah almadi,daha ne sayayim.siz o ceyrek asirlik emekcilere dua edin biran din ahlak varsa,ama ne gezer kul hakki yiyen zihniyettern ancak bu kadari beklenebilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir an düşünelim ~ 8 yıl önce
2003 den önce THY ye girenlerin hepsi çetin mülakatlardan, ADİL, HAKKANİYETLİ ve SON DERECE EŞİT elemelerden geçirilerek işe alındılar değil mi? THY hiç bir zaman hükümetlerin arka bahçesi olmadı sadece AKP zamanında oldu. AKP den önceki hükümetlerce THY ye gereğinden fazla insan işe alınıp bu kişilerin yüksek makamlara getirilmeleri çok doğruydu ! AKP den önceki hükümetler ne şiş yansın ne kebap diyerek fazla personeli işten çıkartmadı ve sonucunda THY çalışanları Türk milletinin vergileriyle maaş almış oldular. Neymiş çeyrek asır hizmet etmişmiş. Tanıdıkla torpille işe girersen böyle torpille işten çıkartılırsın işte... Durum bu kadar basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 8 yıl önce
kimsenin bundan once herseyin hakkaniyetle yapiliyordu gibi bir iddiasi yok, zaten gorunen koy klavuz istemez..ama oncekiler boyle yapiyordu biz de boyle yapiyoruzun mazereti olamaz..bir yanlis baska yanlisla aciklanamaz..thy de yonetici olanlarin yuzde kaci uluslararasi arenada kendi pozisyonunda is bulabilir?
CVP BİR AN DÜ. ~ 8 yıl önce
DURUM BU KADAR BASİT DEĞİL ARKADAŞIM. SİZE NEDEN BASİT GELDİĞİNİ ANLAMIYOR DEĞİLİM. ESKİDEN TÜRK HAVA YOLLARININ KOLTUK BAŞINA DÜŞEN ÇALIŞAN MİKTARI AVRUPA HAVA YOLLARI BİRLİĞİNİN BİR ÇOK ŞİRKETİ İLE AYNI SEVİYEDEYDİ. VAKTİM OLURSA ŞİMDİKİNİ HESAPLAYACAĞIM. BİR DÖNEM MHP KOALİSYON ORTAĞI OLMUŞTU. ULAŞTIRMA BAKANI DA BU PARTİDENDİ. HEPİMİZ ÇOK KORKMUŞTUK. BELKİ İNANMAYACAKSINIZ AMA THY' YE GİREN ( ALT SEVİYEYE ) 20-30 KİŞİ OLMUŞTU. HERHALDE YÖNETİM KURULUNA BİR ÜYE KOYMUŞLARDI. ESKİDEN DE TABİİ Kİ TORPİLLİLER VARDI. AMA HERKES ONLARI TANIRDI. THY İNSAN KAYNAKLARI BİR KAYIT TUTAR. İŞE ALINAN PERSONELİ KİM ÖNERDİ BU KAYITTA BELLİDİR.İLERİDE SORUN OLMASIN DİYE BU KAYIT MUNTAZAM TUTULUR.BİR BAKIN, İZİN VERİRLERSE.ESKİNİN KÖTÜLÜKLERİ İLE BU GÜNÜ SAVUNMAK DOĞRU DEĞİL. SİZE PATİNAJ YAPTIRIR. KITLERDEKİ KADROLAŞMA KONUSUNDA SUAL SORULAN BİR SİYASİ " ONLARDA BAŞA GELİNCE BİZİMKİLERİ ATARLAR" DEMİŞTİ. ÖYLEMİ OLSUN İSTİYORSUNUZ? BİZ İSTEMİYORUZ. BAKALIM SİZ ÇEYREK ASIR HİZMET EDEBİLECEK MİSİNİZ.
sen düşün ! ~ 8 yıl önce
Ben thy'na torpilsiz part time girdim benim gibi birçok insan da öyle girdi 7 sene sonra tam sözleşmeli olduk. Şimdikiler gibi 1-2 senede hatta daha kısa sürede değil ! İspatı da var! Şimdikiler işe girip 3-5 ayda müdür oluyor! 15 sene çalıştıktan sonra da işten çıkarıldım! Tıpkı son 10 yılda atılan 10 binden fazla arkadaşım gibi! Mahkemeyi de kazandım tıpkı diğer arkadaşlarım gibi! Eski dönemde işe girenler akp dönemindeki hakimler tarafından haklı bulundular buna ne diyorsun? Eski dönemlerde de torpil,hemşehricilik vardı ama hiçbir zaman akp dönemi kadar çapsız,yeteneksiz,bilgisiz,millete tepeden bakan,bırak yabancı dili türkçeyi şiveyle konuşmayı marifet sayan,beyaz çorap giyip,ayakkabı topuğuna basarak gezenler gibiler yoktu ! Haksızlığı haksızlıkla, yanlışı yanlışla düzeltemezsin! Torpil vs yaparsan,yaptırırsan kul hakkı yersin gerisi boş! Allaha şükür ne torpil yaptık ne de yaptırdık ,yapan günahkarlar ve buna zemin hazırlayanlar,hak yiyenler ahımızı aldılar onlar düşünsünler!!!
Bir an düşün ~ 8 yıl önce
Arkadaşım, burada anlatılan ve tartışılan konu atılan personelin neden işe alınıp, alınmaması değil. Konu yıllarca liyakat ile hizmet etmiş insanların, işvereni yönetenlerin dönemin siyasi konjonktüründen yararlanarak keyfi uygulamalar ile çalışanın kazanılmış haklarından biri olan PASS hakkını vermemesidir. Anladığım kadarı elinde AKP kartından başka vasfı olmayıp yüksek ücretle işe başlamış, işvereni ve uygulamalarını savunarak belli bir yer edinmiş/edinmeye gayret eden bir kişi profilinin düşüncelerini yansıtmışsınız. Yukarıdaki yazıyı okumadığınız, okuduysanız da anlamadığınız dağ gibi ortada iken, yapılan yanlışlıkları, yanlışlar ile örtmeye çalışmanız hiç etik bir davranış değil. Düşünelim diyorsunuz ya. Arkadaşım ortalama 6,5 yıl kıdem ortalaması olan bir kurumda 65 yaşına kadar bu siyasi konjontürün aynı kalıp devam etmeniz mümkün mü? Aynı akıbet sizleri de bekliyor görmüyor musunuz? Sizlerde aynı akıbeti yaşamamanız için bizler gibi mağdur edilen insanlara destek vermelisiniz
Düşün bakalım ~ 8 yıl önce
AKP zamanında olduğu gibi hiç bir zaman olmadı. Hiç kimse AKP gibi alenen yapmadı. Torpilliler girdi ama çalışanlar sırf yandaş olmadığı için işten hiç bir zaman çıkarılmadı. Bu devir de geçecek, sen ve diğer yandaşlar da öpülerek gönderileceksiniz hak ettiğiniz gibi. Çok kalmadı...
neyi düşünelim ? ~ 8 yıl önce
Akepe de kendi adamlarını bol maaş ve sosyal hakla çalıştırıyor,torpilinin gücüne göre mevki,makam,istasyon vs dağıtıyor, yer kalmayana da olmadık müdürlükler,başkanlıklar açılıyor, dil bilmeyenler yurtdışına tayin oluyor, bunlar hangi milletin vergilerinden maaş almış oluyor o muhteşem zekana göre ??? Saçma sapan yorumlar yapma, torpil eskiden de vardı yok değildi ancak akepe zamanındaki gibi rezilce değildi millet 80 ve 90'lı yıllarda sınavlara girip işe giriyordu öyle akepe dönemi gibi sokaktan geçenler,Rize'de fındık toplayanlar,uçağı havada bile görmemişler giremiyordu! Ayrıca herkes torpilli değil ve bunca insanın hakkı yenmiş hala yeniyor sen de hak yiyenleri savunuyorsun o yüzden sen de suçlarına ve günahlarına ortak oluyorsun, unutma !!!
bir an düşünmüş... ~ 8 yıl önce
Aklın sıra ironi yapmışsın! Hem de bir anlığına olsa düşünerek! Ben 2003 de isminin içinde adalet kelimesi olan AKP ye oy verdim. Neden biliyor musun? Önceki yönetimlerden hesap sorulmasını ve söz verdikleri adaletli yönetimi sağlamaları için. Peki ne oldu bu 13 yılda? Arsızlık, hırsızlık, torpil, adam kayırma, ötekileştirme, kalitesizlik, yüzsüzlük, yalancılık, riya istisnaydı esas oldu. Bütün bu bayağılıkları, senin gibi gafiller, ne yani eskiden torpil yok muydu? Ve benzeri cümlelerle savunma gaflet ve dalaletine düştüler. Evet istisnai de olsa eskiden de torpil ve adam kayırma vardı. Ama bunu bile belli bir nezaket ve incelik içinde yaparlardı. Böyle bir arsızlık ve bu dönemdeki kadar yağmacılık ve çapulculuk, hatta kendisi gibi olmayana düşmanlık ve husumet hiç bir dönemde görülmedi. Ayrıca, Personel işe girdikten sonra da adam gibi çalışırdı. THY bu günlere o kaliteli personel sayesinde gelmiştir. Sizin gibi vasıfsız kifayetsizler sayesinde değil. Siz torpilin esaslısını henüz görmediniz. Size emekli olmak bile nasip olmayacak.o söylediğin sözde objektif değerlendirmeler ise cevap vermeye değmeyecek kadar mantıksız ve mesnetsiz. Bence sen bir an değil de, daha çok düşünmeye ve okuyup öğrenmeye çalış.
Cannur ~ 8 yıl önce
THY AKP dönemindeki kadar yenip sömürülmedi. Haksızlık olurdu belki % 2 civarı asla % 5 olmamıştır. AKP dönemi % 100 illegal uygulamalarla tavan yaptı. Orda yenen öyle büyük bir pasta varki ortaya çıkar korkusu ile kendilerinden olmadığını düşündüklerini illegal yollarla gönderiyorlar.
Emekli magdurlar ,,, ~ 8 yıl önce
Sn Özbey ,gercekten sizi takdir ve tebrik ediyorum,cok önemli konuyu kaleme aldiginiz icin.Tüm yorumlari okuyorum bir soysuz disinda herkesin haline tercuman oluyorsunuz,insallah bu yazilari yönetindeki beylerde okurda beyinlerine bir dank ederde ,bu isler mahkeme kapilarinda sütünmeden bir yönetim krl karariyla halledilir.Ama siz takibe devan eden ltf isik gözüktü gibi ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EMEKLİ M.. ~ 8 yıl önce
BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. HERKESİN BİZİMLE AYNI GÖRÜŞTE OLMASINI BEKLEMEMEK EN İYİSİ. SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000