10 Kasım 2008, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Gizli kalmış gerçekler su yüzüne çıktı

Türk sivil havacılığının gizli kalmış tüm bilgi ve belgeleri birer birer ortaya çıkıyor. Bu itiraflar havacılığımız adına yüz kızartıcı vesika olarak THY’nin üzerine yapışacak en ciddi belge olarak gözler önüne serilmiş oldu.

Geçen hafta Airport TV’de sunmuş olduğum Sorun Cevaplasın Programı’nın konuğu Türkiye’nin gözbebeği İstanbul Havayolları’nın eski Genel Müdürü Safi Ergin idi.

 

Safi Ergin’in yaptığı açıklamalar tüyler ürpertici cinsten idi. Bir çöküşün ayrıntılarını anlatan Safi Ergin ilk olarak Türk Havayolları’nın baskısı ile İstanbul Havayolları’nın yurtdışı uçuşlarındaki tarifeli seferlerinin iptal edildiğini söyledi. Bu nasıl bir mantıktır, bu nasıl vatanseverliktir anlamak mümkün değil.

 

İstanbul Havayolları’nın uğradığı haksızlık bununla da bitmiş değil. Türk Havayolları her köşe başında İstanbul Havayolları’nın önüne çıkmış.

 

İstanbul Havayolları kendi tekniğini yapabilmek için bugün MNG Tekniğin sahip olduğu binayı yapmak için DHMİ ile anlaşıyor. Milyon dolarlar yatırarak inşaata başlanıyor. Sonra yine THY baskıya başlıyor DHMİ kanalı ile yapılan sözleşme iptal ediliyor. Üstüne üstlük THY’nin güvenlik elemanları İstanbul Havayolları’nın teknik hangar yaptığı inşaat alanına çalışanları sokmamak için kaba kuvvet bile kullanmış. Tabi o zamanlar medya bu kadar gelişmiş değil. İnternet haberciliği hiç yok. İnsanlar olan bitenlerden bihaber.

 

Öteden beri söylüyoruz havacılık sektöründe şirketler birbirlerinin ayaklarına basmasınlar diye. Ama nafile.

 

Safi Ergin’in anlattıklarına göre resmi engellerin yanında sözlü ve resmen tehdit eden engellemelerde de bulunulmuş. Hem de THY’nin en tepesindeki yönetici. Tezcan Yaramancı. Safi Ergin ile Özcan Toplar’ın yüzüne, “Sizi şöyle yaparım, böyle yaparım” deme cüretini göstermiş.

 

Mantığa bakar mısınız? Türk şirketi bir başka Türk şirketine kafa tutuyor. Sektör böyle gelişir mi? Dün böyle idi tehditler. Ya bugün nasıl? Bugün medya çoğaldı. Her adım başı bir gazeteciye rastlayabilirsiniz? Yapılacak en küçük engelleme medyada yer alıyor. Ancak bu kez THY’nin savunması çok basit.

 

Eskiden ne yaparsa yapsın hesap sorulamıyordu THY’ye. Şimdi medya aracılığı ile yapılan haksızlıklar anında medyada yer alıyor. THY Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın iç hatları özel sektöre açtıktan sonra THY engellemeleri ticari olarak yapmaya başladı. Örneğin Pegasus Havayolları Sabiha Gökçen’den uçmaya başladı, THY önceden bataklık diye baktığı Gökçen’e uçak yağdırmaya başladı.

 

İzAir kuruldu, ardından THY’nin de ortağı olduğu Sun Express Havayolları İzmir’de base açarak İzAir’in ekmeğine ortak oldu. Yetmedi THY Pegasus’a daha fazla darbe vurmak için SunExpress’i Sabiha Gökçen’e konuşlandırdı. Bu durumdan da Sabiha Gökçen Havalimanı faydalanmış oldu.

 

THY özel sektörü hep baltalamış. Elbet şirketler zor durumda kalır. THY, Atlasın, Onurun, Pegasus’un iç hatlarda uçtuğu her noktaya ek seferler koydu. Bunlarda yetmezmiş gibi, özel sektörün yetiştirdiği pilotlara hosteslere kanca taktı.

 

Demek istediğim şu; THY özel sektöre geçmişte de bugünde zulüm yapıyor. Ama devlet eliyle ama kendi usulleri ile. Bana göre özel sektörü yaşatmanın yolu THY’nin rekabetiyle olmaz.

 

Safi Ergin'in anlattıklarından sonra İstanbul Havayollarına bir kez daha yazık oldu diyorum.

 

Umarım başka şirketimizin başına bu tür olaylar gelmez.

 

Haftaya görüşmek dileğiyle…

Gizli kalmış gerçekler su yüzüne çıktı

Yorumlar

THY AYIBI ~ 15 yıl önce
thy devlet hava yollari ama almanyada olan seferlerni kaldiriyor mesela gecen sene haftada 3 defa stuttgartan -ankara ya ucan ucak artik hic yok insanin acil isi olsa aktarmali ucmasi lazim oysa stuttgartan istanbula hergün 2 sefer düzenleniyor biri sabah biri aksam lütfen bu soruna bir care bulunsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ELMA ~ 15 yıl önce
tamamiyle doğrusun şimdide aynı şeyi pegasus a yapmaya çalışıyor ama yemez artık devlet bile bunu karşılayamaz bu atatürk evlatları bu türk hava yolları adı altındaki ümmet şirketi umarım desteklemezler ad. soyadı l.e

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sky ~ 15 yıl önce
sayın ali bey birazda sky dan bahsedin hadi sivil havacılık birşeylere göz yumuyorda biz bu şirkettte yıllık 1000 saate ulaştık şimdi kabin ekibine parasız izin bunların resimleri çekildi kayda alındı zorla imzalatılan parasız izinler siz ne ile ilgileniyorsunuz airport haber olarak bu bize yapılan en büyük haksızlık bizim paramızla bu tahir zengin olacaksa bağışlayalım ama yarın neler görür bilinmez saygılarımızla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 15 yıl önce
Sn Ali KIDIK..Yazdıklarınızın tamamına yakını doğru..THY nın özel şirketleri engelleme çabaları her dönemde oldu olmaya da devam ediyor..Ve yazılanlar aynen gerçek..İstanbul havayolları bir ekoldü..10 sene önce batmış olan İstanbul havayolları halen güncelliğini koruyor halen milyonlarca insan tarafından biliniyor..THY o teknik bina için o dönemde yapmadığını bırakmadı kısacası kendinden başak bir şirketin büyümesini hazmedemedi..Senin benim verdiğim vergiler sayesinde devleti arkasına alarak senin benim paramla efelik yapmaya, zarar etse bile özel şirketleri zarara uğratma adına olmadık seferler koymaya her dönemde devam etti..Nasılsa hesap soran yok, zarar etse kapanırmıyım korkusu yok..devlet malı deniz yemeyen d...z misali...!!Pegasus a Sabiha da , İzair e İzmir de yaptıklarınız yazmışsınız azı var fazlası yok yazdıklarınızın..Atlasjet de Ankara seferine THY nın engelleme çabalrına karşın başlamasının ertesinde hemen atlasjet in kalkışlarının 15 dk öncesi ve sonrasına seferleri koyan da THY..Ayıp yani ayıp ama maalesef utanmaları yok..Geleleim elma armuta..Safi bey in unutmaması gereken bir şey var..İstanbul havayollarını batıran THY değil maalesef kendileridir.!! Tekstil den sonra havayolu, ordan otel sevdasına tutulup oteller inşsa ettirip yeni oteller peşinde koşup paraları oralara kanalize etmenin, yetersiz yöneticilerle çalışmanın biletini THY na kesmenin anlamı ve mantığı yok maalesef..!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Murat Önder Öztürk ~ 15 yıl önce
Çok haklısınız ve önümüzdeki haftaki yazım da bununla ilgili idi inanın. Bu hafta konuyu fazla uzatıp anlamını yitirmemesi için pilotlarımızla limitli tuttum ama sizler o son satırdaki Mehmet Aurelio'larsınız ve yazının devam eden kısmını simgelemek için o teşbihi kullandım. Alakanıza teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEKNİKB ~ 15 yıl önce
Pilotlar hakkında göstermiş olduğunuz hassasiyeti takdirle karşılamama rağmen biz diğerlerinden biri olan teknisyenlere de aynı muamelenin layık görüldüğünü bilmenizi isterim.Nasılki bir pilotun eğitimi için binlerce dolar harcanıyor.Bir teknisyenin yetişmesi için de 5 sene zaman ve binlerce dolar harcanıyor.bu işin içinde olan biri olarak çok iyi biliyorum ki birçok arkadaşımız THY de lisans alarak en az iki üç uçak tipi eğitimi alarak tam THY ye yararlı olacakken ya çeşitli nedenlerle işten çıkartılıyor ya erken emekli ediliyor yada istifa ederek özel şirketlere kaptırılıyor.Şimdi madem THY bu kadar uçak alımına gidiyor yetişmiş teknisyen ihtiyacını da yaşa bakmaksızın(tabii çalışamayacak yaştakiler hariç)özel şirketlerden temin edebilmek etmek için yeni bir düzenlemeye gitmelidir.Bu hem THY nin hemde biz çalışanların en tabii hakkıdır. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000