14 Mayıs 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Herkese selam. Öğrenci olarak size yurdışında bir çok yeri ve ülkeyi tecrübe etmiş ,Türkiyenin de sözde en iyi iki okulunu görmüş biri olarak açıkça sektöre girmeyi arzu eden arkadaşlara iletmek isterim ki uçuş okulları bu iş para kazanma prestij kazanma olarak yorumlar. Trde iyi paralar ödersiniz eğitimde size torpil nedir öğretirler kızlar ve saltanatın sahıbı pılot cocuklarından ayrı egıtım alırsınız okullar kurumsallaşmıştır. Ydısında ise Trdekinin neredeyse yarısını ödersiniz okullar yerine göre sistematiktir kurumsallaşmayı siz bulmalısınız. Ama nacizane dusuncem TRye bu cıddı paralar verılmeye degmez. Yurtdısında planlanan zaman olarak yapılır ,trde ise haddınden fazla ogrencı yıgılmasından dolayı bekler durursunuz 2 saat ucmak ıcın kı buda otel paranızıda artırır . Çalışan her yerde çalışır tr de de yurtdısında da cunku hazırcı ogrencı her yerdedir. Trde egoıstler gorursunuz egıtımde yurtdısında nadır rastlarsınız . selamlar.
  • Değerli arkadaşlar şu an Çekya’da eğtim alıyorum, toplam ödeyeceğim ücret 37.000 Euro ve EASA lisansı. EASA lisansının ne olduğunu bilen bilir. 65.000 Euro’dan başlayan fiyatlar resmen adam kazıklama. Eğer okullar fiyatları gözden geçirmez ise adayların Avrupa’ya kayacağını düşünüyorum.
  • Aldığınız şey aslında bir kurs. Çok büyütülüyor çünkü astronomik fiyata. Ciddiye alınsın diye beyaz gömlek giydirip, kıravat taktıyorlar. Bunlar zengin işi. Paranız yoksa para kazanmaya bakın. Paranız olunca zevkine uçarsınız. Zenginseniz zaten problem yok sağlık raporunu alan yarı pilot sayılır.
  • Gençler için önerim ben parayı verdim beni nasıl olsa pilot yapacaklar düşüncesini bıraksınlar.bu meslği severek yapacaklar ise buişe başlasınlar.sadece parası iyi diye buişe soyunmasınlar!
  • Havacılık okullarının pilot olma hayali kuran gençleri kandırma fuarı desenize şuna, eğitime onca parayı harcadıktan sonra kimse yüzünüze bakmaz, bir de tip parası borcuna girersiniz, senelerce işsiz kaldıktan sonra hasbel kader bir uçuş işine girdikten sonra da 10 yıl boyunca bütün maaşı borç ödemekte kullanırsınız. Bu da iyi ihtimal, kötü ihtimal ise lisansınızı çerçeveletip asarsınız, onca yılınız ve paranız boşa gider, o saatten sonra da gidip başka sektörde de iş bulamazsınız.
  • Çekya’da adam 6000€ bir ayda ppl(a) verebiliyorsa, ve de kaliteli bir eğitim veriyorsa; burası kazık üstüne kazık atıyor demektir. Gerek para gerekse zaman yönüyle. Lisansın easa olduğunu belirtmeme gerek yok zaten..
  • Borç 160.000 nerden tutarsak elimizde kalıyorrr
  • Her şeyi geçiyorum şu an THY'ye 800 bin liraya yakın servet yatırmak hiç mantıklı değil.Aynı eğitim tip dahil dışarıda 260 bin lira maks.Tip hariç 170-180.
  • Euradan haberi olan varmı
  • Değerli arkadaşlar 16.000 Euro PPL olurmu? Mis gibi Avrupa’da 7700 Euro + Konaklama 9.000 Euro ya lisansın cebinde. Günde 1 saat uçuş yapıyorsun inanın bugün bulutlu ve yağmurlu havada bile 2 saat uçuş yaptım. Eyy AFA eyy ErAh fiyatlar anormal yüksek.

Gençler IFTE 2018'de buluştu… Uçuş okullarıyla ilgili büyük merak

Cuma ve Cumartesi günü havacılık sektörü adına son derece güzel bir buluşma gerçekleşti. IFTE fuarından bahsediyorum. Wow Convention Center’da özellikle havacılık meraklısı gençler bir araya geldi, merak ettklerine yanıt bulmaya çalıştı.

Bana göre IFTE fuarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik tamamen gençlere hitap etmesi… Biliyorsunuz, havacılık denince akla ilk gelen meslek önce pilotluk, sonra da kabin memurluğu. Bu mesleklerin sektörün en popüler meslekleri olmasının sebebi kazançları mı yoksa uçuyor olmaları mı o tarafına girmek istemiyorum. Ancak bu tip buluşmalarda anlıyoruz ki, havacılık sektörü sadece kokpit ve kabinden ibaret değil.

IFTE fuarı bu anlamda oldukça verimli geçti. Fuar alanını sık sık gezdim ve başta TATCA olmak üzere hemen hemen her standın önünde gençlerin yoğun ilgisi olduğunu gördüm. Çünkü pilotluk ve kabin memurluğu ne kadar değerliyse sektörün diğer meslek dalları da onlar kadar değerli…

Eurasia’da da yazmıştım, bir kez daha buradan değineyim, böyle buluşmalar artarak devam etmeli.

UÇUŞ OKULLARI VE KAFALARDAKİ SORULAR!

IFTE fuarında en çok dikkatimi çeken şey uçuş okullarına yönelik kafalardaki soru işareti oldu. AirportHaber’in standını ziyaret eden gençler ve bir çok pilot adayı, hem gittikleri okullarla ilgili hem de gitmeyi düşündükleri okullarla ilgili  tavsiye istediler.

Tabi bir okula yönlendirip diğerini kötüleyecek durumda değiliz. Ancak, hem pilot adaylarının hem de ailelerin çok ciddi merakları var. Mesela aradaki fiyat farklarının sebebi ne, vaat edilen sürede lisansı almak mümkün mü? Öğretmenlerin yeterli tecrübesi var mı? Uçuş için aylarca bekler miyim? Parayı ödedikten sonra sırra kadem basıyorlarmış doğru mu… gibi onlarca soru var.

İşte burada hem mevcut uçuş okullarının hem de geçmişte kalanların neden olduğu bir takım olumsuz izleri görmek mümkün. Şu an faaliyette olan bazı uçuş okullarıyla ilgili aklıma gelen hususlar aslında o soruların çok da normal olduğunu gösteriyor bana.

Mesela Ulaştırma Bakanlığı’na kadar giden şikayetler, uçmak için aylarca bekleyenler, bakım yetkisi askıya alınlar vs…

Bazı okulların, hem hava trafiğinin müsaitliği hem de adayların çalışma şartlarına göre düzenlenen programlar yaptıklarını ve bu nedenle bazı hususların aksadığını söylemek de mümkün. Çünkü bu; bir öğrencinin 5 ayda aldığı PPL lisansını bir diğerinin ise 2 ay gibi bir sürede almasına neden olabiliyor.

Ben de pilotluk hayaliyle bazen düşünmeden hareket eden gençlere ve ailelerine dikkatli olmalarını ve çok iyi araştırmalarını öneriyorum. İşini hakkıyla yapan uçuş okullarını ayırarak fırsatçılara dikkat edin diyorum. Çünkü bazı aileler tüm birikimlerini çocuğunun pilotluğu için buralara verebiliyor. Çıkan herhangi bir olumsuzluk durumunda ise hakkını araması yıllar sürebiliyor.

Sektörde pilot açığı olduğu artık herkes tarafından dillendirilen bir gerçek. İşte bu durumu ellerini ovuşturarak kullananlar, bazı hayalleri yıkabilir.

Gençler IFTE 2018'de buluştu… Uçuş okullarıyla ilgili büyük merak

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Tecrübe ile sabit ~ 6 yıl önce
Herkese selam. Öğrenci olarak size yurdışında bir çok yeri ve ülkeyi tecrübe etmiş ,Türkiyenin de sözde en iyi iki okulunu görmüş biri olarak açıkça sektöre girmeyi arzu eden arkadaşlara iletmek isterim ki uçuş okulları bu iş para kazanma prestij kazanma olarak yorumlar. Trde iyi paralar ödersiniz eğitimde size torpil nedir öğretirler kızlar ve saltanatın sahıbı pılot cocuklarından ayrı egıtım alırsınız okullar kurumsallaşmıştır. Ydısında ise Trdekinin neredeyse yarısını ödersiniz okullar yerine göre sistematiktir kurumsallaşmayı siz bulmalısınız. Ama nacizane dusuncem TRye bu cıddı paralar verılmeye degmez. Yurtdısında planlanan zaman olarak yapılır ,trde ise haddınden fazla ogrencı yıgılmasından dolayı bekler durursunuz 2 saat ucmak ıcın kı buda otel paranızıda artırır . Çalışan her yerde çalışır tr de de yurtdısında da cunku hazırcı ogrencı her yerdedir. Trde egoıstler gorursunuz egıtımde yurtdısında nadır rastlarsınız . selamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir öneri lütfen ~ 6 yıl önce
Bu tecrübeye göre yurt dışından bir yer önerebilirmisiniz ?
0-ATPL ~ 6 yıl önce
Değerli arkadaşlar şu an Çekya’da eğtim alıyorum, toplam ödeyeceğim ücret 37.000 Euro ve EASA lisansı. EASA lisansının ne olduğunu bilen bilir. 65.000 Euro’dan başlayan fiyatlar resmen adam kazıklama. Eğer okullar fiyatları gözden geçirmez ise adayların Avrupa’ya kayacağını düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okul akademi falan ~ 6 yıl önce
Aldığınız şey aslında bir kurs. Çok büyütülüyor çünkü astronomik fiyata. Ciddiye alınsın diye beyaz gömlek giydirip, kıravat taktıyorlar. Bunlar zengin işi. Paranız yoksa para kazanmaya bakın. Paranız olunca zevkine uçarsınız. Zenginseniz zaten problem yok sağlık raporunu alan yarı pilot sayılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oscar ~ 6 yıl önce
Gençler için önerim ben parayı verdim beni nasıl olsa pilot yapacaklar düşüncesini bıraksınlar.bu meslği severek yapacaklar ise buişe başlasınlar.sadece parası iyi diye buişe soyunmasınlar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sevmek mi? ~ 6 yıl önce
O nasıl oluyor? Bu çocuklar daha uçmadı. Hayal kuruyorlar sadece. Zaten sıkıntı burada. Hayatında uçmamış adam bunu meslek olarak düşünüyor.
söylemesi ~ 6 yıl önce
Havacılık okullarının pilot olma hayali kuran gençleri kandırma fuarı desenize şuna, eğitime onca parayı harcadıktan sonra kimse yüzünüze bakmaz, bir de tip parası borcuna girersiniz, senelerce işsiz kaldıktan sonra hasbel kader bir uçuş işine girdikten sonra da 10 yıl boyunca bütün maaşı borç ödemekte kullanırsınız. Bu da iyi ihtimal, kötü ihtimal ise lisansınızı çerçeveletip asarsınız, onca yılınız ve paranız boşa gider, o saatten sonra da gidip başka sektörde de iş bulamazsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 6 yıl önce
Çekya’da adam 6000€ bir ayda ppl(a) verebiliyorsa, ve de kaliteli bir eğitim veriyorsa; burası kazık üstüne kazık atıyor demektir. Gerek para gerekse zaman yönüyle. Lisansın easa olduğunu belirtmeme gerek yok zaten..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaralı efo ~ 6 yıl önce
Borç 160.000 nerden tutarsak elimizde kalıyorrr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ~ 6 yıl önce
Her şeyi geçiyorum şu an THY'ye 800 bin liraya yakın servet yatırmak hiç mantıklı değil.Aynı eğitim tip dahil dışarıda 260 bin lira maks.Tip hariç 170-180.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
euro dan haber ~ 6 yıl önce
Euradan haberi olan varmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flight Academy ~ 6 yıl önce
Değerli arkadaşlar 16.000 Euro PPL olurmu? Mis gibi Avrupa’da 7700 Euro + Konaklama 9.000 Euro ya lisansın cebinde. Günde 1 saat uçuş yapıyorsun inanın bugün bulutlu ve yağmurlu havada bile 2 saat uçuş yaptım. Eyy AFA eyy ErAh fiyatlar anormal yüksek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FI ~ 6 yıl önce
Hem yurtdışında hem yurt içinde eğitim almış her ikisinde de ogretmenlik yapmış biri olarak söylüyorum ikisininde artısı eksisi var. Benim anlamadığım okul ismi vererek pazarlama yapmaya çalışmanız uygun değil. Önce pilot aday profili kendisine aynada bakmalı sonra okulunu seçmeli.
Aviator33 ~ 6 yıl önce
Erah a çamur atma
uto ~ 6 yıl önce
hangi uçuş okulundasınız ve yaşınız kaç? cevaplarsanız memnun olurum.
Pilot Adayı ~ 6 yıl önce
Çamur atmıyorum kardeşim, fiyatların aşırı yüksek olduğunu belirtiyorum. Bu konuda reklam yapıyor olmak istemem şu anda EU üyesi bir ülkede eğitim alıyorum. Bende isterdim evimde, vatanımda eğitim almayı, param ülkemde kalsın fakat %50 fiyat farkı bizi buraya sürükledi.
FO ~ 6 yıl önce
42 yaşındayım, çok geç kalmışsın diyene hedefim FI.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000