12 Haziran 2017, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

GELECEK de bir gün GELECEK

Üstel yazılım teknolojisi yazılım kabiliyeti, 5-10 yıl içinde geleneksel endüstri yöntemlerinin büyük bir bölümünü yok edecek.

Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetlerinin zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetine denir.

Deep Blue, IBM tarafından geliştirilen, satranç oynayabilen bir bilgisayar, 1997'de dünya şampiyonu Garry Kasparov'u yenmeyi başarmıştı.

Şimdi Google onun gibi binlercesini üretiyor.

45 ülkede 20 endüstri sahasında IBM, Watson ile

-  Hızla bir bilişsel arama ve içerik analizi motoru kuruyor.

-  Hızla sanal mobil ajanlar arasında cihazları, mesajlaşma platformlarını ya da fiziksel robot oluşturma, test ve dağıtım ile doğal konuşma uygulama ve kullanıcı yaratıyor.

-  Hızla önceden oluşturulmuş içerikleri kullanarak, şirket bilgileri ile sanal ajanlar yapılandırıp, müşterilere herhangi bir kanalda konuşma, kişiselleştirilmiş cevaplama yapıyor.

-  Herhangi bir kod yazmadan yapılandırılmamış metinde anlamlı bilgiler keşfetmenizi sağlıyor.

-  Watson uygulamanızda hizmetinize işlevsellik eklemek için dil, konuşma, görme ve veri anlayış ile bilişsel API'leri kullandırtıyor.

2020’lerde günümüzün otomobil endüstrisi çökmeye başlayacak. Özel bir aracınızın olması gerekmeyecek. İhtiyaç duyduğunuzda telefonla araç isteyeceksiniz, şoförsüz araç kapınıza gelecek ve sizi gitmek istediğiniz yere götürecek. Park sorunu ortadan kalkacak, gittiğiniz mesafenin karşılığı olan ücreti ödeyeceksiniz. 2025 yılına kadar yollardaki araçların büyük kısmı elektrikli olacak.

Güneş enerjisi maliyetleri o kadar düşecek ki bütün kömür şirketleri 2030 yılına kadar faaliyetini durduracak. Ucuz elektrikle birlikte ucuz ve bol su da gelecek. Bir metre küp tuzlu suyu içme suyu haline getirmek için sadece 2 kW elektriğe ihtiyaç var.

Tricorder X’in fiyatı bu yıl açıklanacak. İlaç şirketleri cep telefonu ile birlikte çalışarak retinayı tarayan, analiz için kan ve nefes örneği alıp, 54 değişik test yaparak hangi hastalık varsa ortaya çıkaran “Tricorder” adı verilen bir tıbbi cihaz üretiyor. Cihaz oldukça ucuz olacağından birkaç yıl içinde dünya üzerindeki herkes, hemen hemen hiç harcama yapmadan en üst düzeyde sağlık hizmetine kavuşacak.!

Önümüzdeki on yıl içinde en ucuz üç boyutlu yazıcıların (3DP) fiyatı 18.000 dolardan 400 dolara düşecek. Aynı zamanda cihazlar 100 kat daha hızlı hale gelecek. Uzak havaalanlarında uçak yedek parçalarının 3D yazıcılarla üretimine başlandı. Uzay istasyonunda 3D yazıcı kullanılıyor. Bu sayede ihtiyaç duyulan yedek parça veya malzeme yerinde üretilebildiğinden geçmişte olduğu gibi büyük miktarda yedek parça taşınmasına gerek kalmıyor.

Önümüzdeki yıllarda “tarım robotları” 100 dolara satılacak. 3’ncü dünya ülkelerindeki çiftçiler arazilerinde bütün gün çalışmak yerine tarım robotunu yöneten birer yönetici olacaklar. Aeroponiklerin (havada yetiştirilen bitkiler) daha az suya ihtiyacı olacak.

Hangi ruh hali içinde bulunduğunuzu söyleyen “Moodies” adında bir uygulama var. 2020’ye kadar yüz ifadenizden yalan söyleyip söylemediğinizi tespit edebilecek uygulamalar geliyor. Tartışanların doğru veya yalan söylediklerinin kolayca anlaşılabildiği politik bir tartışma izlediğinizi düşünün. Hayal tabii, politikacıları unutun, karşınızdaki eş adayınıza odaklanın. Onun da sizi aynı yazılım ile izlediğini de unutmayın. Tabii doğru söyleyenin 9 köyden de kovulduğunu hatırlayın.!

18 Mart 1906’da uçağın kanatlarına yeni kontrol yüzeyleri uygulayan Romen Trajan Vuia, ilk denemesini Paris‟de yapar. Saat 15:00‟de motoru çalıştırır ve 5 dakika sonra koşturmaya başlar. 50m kadar koşturduktan sonra havalanan Araba-Uçak (Vuia- 1), yerden 1 m kadar yükselerek 12 m yol aldıktan sonra motorun susması sonucu iniş yapar. Bu uçuşun özelliği, Wright Kardeşlerin ya da başkalarının yaptığı gibi harici yardım alarak değil (Hızlanma Rayları, Mancınık, İtme, vs.) kendi gücü ile Havadan Ağır ve Yönetilebilen (autonomous) ilk uçuş olmasıdır. Doğal olarak bu tip bir uçuş, dünya basınında yer buldu ve büyük bir heyecan yarattı. Ondan sonraki ilk araba-uçak ancak 107 yıl sonra planlanacaktı.

Terrafugia’nın TF-X modeli, hem karada hem de havada kullanılacak olan modellerin ilki sayılıyor. Ya da bu tür bir taşımacılığa geçiş döneminin ilk örneği, “araba-uçak”. Şimdilerde Drone’lar ve türevleri baş döndürücü bir hızla gelişmekte.

Fransa’da araştırmacılar, yer ile teması olmayan (temassızlık birkaç santimetre olsa bile) bir kay-kay üretmeyi başardılar. Geleceğe dönüş filminden esinlenerek değil, teknolojik gelişmelerden haberdar olan senaristler konuyu işledikleri için.!

Avrupa’da Milano Linate’de, THY’nin Common Check-in uygulamasını ilk gerçekleştirdiğimde sene 1984 idi. Yani terminalde hangi yolcu kabul bankosu boş ise oraya gidip istediğin şirketi ve seçtiği sefer için kayıt yaptırabiliyor ve bagajını verebiliyordu. Aynı zamanda bu uygulama ile Mass & Balance da otomatik üretiliyordu şimdilerdeki gibi.

2012’den beri ise artık yolcu bankosu ve yolcu kabul personeli de yok. Doğrudan bir bilgisayara gidip, koltuğunu seçip, bavulların için bagaj etiketi bastırıyor, bavuluna yapıştırıyor ve açılan kapaktan içeri bavulunu atıyorsun. Elbet fazla bagaj ücretini yine bilgisayara kart ile ödedikten sonra.

İnsanların rahat ve kolay yaşaması için üretilen her teknoloji, ne yazık ki tarih boyunca hep insana eziyet ve yıkım olarak kullanılmış.

Alfred Nobel bile Dinamit’in icadına sevindiğinden çok, insanlığa karşı kullanılmasından dolayı insanlığa hizmet edecek bilimsel buluşlar adına ödül verilmesini en çok bundan istemişti. 1901’den bu yana beş bilimsel konuda verilmeye başlayan bu ödül sayısı şimdilerde altı olmuştur. Matematik neden ödüle tabi değildir konusunda çokça tartışma halen dahi yapılmakta ve bu tartışmalar ayrıca eğlencelidir de.

Teknolojiye olan hayranlığımız önce bağımlılığa, sonra umursamazlığa, daha sonra ise düşmanlığa dönecek. Geçmiş teknolojilere bakınca bunu anlıyor insanlar. Geçmişlerde telefon görüşmelerini santrale yazdırıp saatlerce beklerken, “bak üç saat içerisinde bağladılar” diye sevinirken, şimdi evlerine telefon bağlatmayı zül sayanlar bu hissi çok iyi bilirler. Bilirler de şimdilerde çocuklarının bu gelişen teknoloji sayesinde işsiz kalmakta olduklarını bir türlü kabul etmezler.

Telefon bankacılığı, telefon ile bilgi hizmeti, “şu tuşa basın” emri ile işinizi gördüğünüz gerçeği, neden çocuklarınızın işsiz kaldığı hakkında birer delildir.

Havacılık ise doğrudan teknolojiyi yansıtır. Park yerinde kazara eli teker alma koluna çarpan pilottan dolayı gövde üzerine oturan bir uçaktan, istese de uçağı düşüremeyecek bir bilgisayarlar sistemine sahip akıllı uçaklara böyle gelindi.

Şimdi sıra Havalimanlarında. Uçakların kalkışından inişine kadar tüm gerekli düzenlemeleri yapan sistemler sayesinde zaman kaybetmeden inen-kalkan uçaklar, uçaklar hakkında anlık bilgi veren yardımcı iletişim yazılımları, sınırsız bir düzen organizasyonu ve bilgi iletişi, aslında insan olmadan yapılan işlerin ne kadar yaygın olduğunun birer göstergesidir.

Belirli bir sahada iş hayatına atılmayı düşünüyorsanız, kendinize sorun; “Bu işi yapabilir miyim?” Cevabınız evet ise; “Bunu daha erken nasıl yapabilirim?” konusuna odaklanın. Tasarladığınız iş telefonunuzla yapılamıyorsa, fikrinizi unutun. Her sene 20 meslek yok oluyor ve yerlerine 30 işkolu yaratılıyor.

Teknoloji ve insanlık iç içe insana karşı.

Astra inclinant, sed non obligant

Astrolojiye eğimli olabilirsiniz ama mecbur değilsiniz.

Tıpkı “fala inanma ama falsız da kalma” gibi bir deyiş.

Teknolojiyi insanca ve insan için kullanmak dileğiyle.

www.servetbasol.com

GELECEK de bir gün GELECEK

Yorumlar

Saim Biçen ~ 7 yıl önce
zupper yazmışın servet abi çok zevkli okudum danke

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000