20 Haziran 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

ENDİŞE VERİCİ SESSİZLİK...

Havacılığa doyduk mu ne? AnadoluJet ile Borajet dışında pek bir sessizlik hakim. Azcık SKY Havayolları'nın sesi çıkıyor. Yaz sezonuna girdik o yüzden mi bu sessizlik? Yoksa herkes halinden memnun mu? Tek sorun charter firmalarına Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği ültimatom mu yoksa?

Yaz sezonuna girdik. Kampanyaların havada uçuşacağını zannediyordum. Öyle ya okullar da tatil oldu. Tatil dönemi başladı ve yolcu kapma yarışı kızışacak sanıyordum. Ama sektörde acayip bir sessizlik hakim. Açıkçası bu sessizlik beni endişelendiriyor. 
 
AnadoluJet ve Borajet haricinde pek ses duyamıyoruz. Borajet ile AnadoluJet Edremit, Çanakkale, Gazipaşa, Çanakkale, Tokat ve daha bir çok yere ortak uçuş yapıyorlar. Borajet-AnadoluJet ortaklığında başlatılan uçuşlar bölgesel havacılık anlamında önemli bir adım olarak görülmeli.
 
Yukarıda da belirttiğim gibi havacılıkta sanki durağan bir yıla girdik gibi. Bunu  THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun söylemlerinden de anlıyoruz. Ne demişti Hamdi Topçu, "2011 yılı bizim için en durağan yıl olacak".
 
Geçen haftanın en çok konuşulan konusu ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün charter firmalarına gönderdiği ültimatom yazısı idi. Ne deniyordu bu yazıda? "Kendi sisteminizden bilet satarsanız uçuşlarınızı durdururuz". Evet, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kanunları, kuralları, yönetmelikleri uyguluyor. Bu açıdan baktığınızda söylenecek tek kelime bulamazsınız.
Ama gel gör ki, bu firmalar ülkemize turist getiriyor. En çok övündüğümüz noktalardan biri turizm gelirleri değil mi? Peki, hiç düşünüldü mü örneğin uçuşları durdurulan WizzAir'in getirdiği turistlerden ne kadar kazandık? Uçuşları durdurulacak olan diğer charter firmalarından ne kadar turizm geliri elde etmişiz?
 
Ülke olarak aldığımız kararların neler getirip neler götürdüğünü düşünerek karar vermemiz bir başka değişle çözüme yönelik kararlarımızı verirken inisiyatif kullanmak gerektiğini düşünüyorum. 
 
Sektörel anlamda düşündüğümde Sefa İnan'ın bir yazısı aklıma geliyor. İç hatlara giren yada girmek isteyen havayolu şirketlerine uyarı niteliğindeki bu yazıda "Dikkat edin dayak yersiniz" ikazı vardı. Dayak yiyen ilk şirket Turkuaz Havayolları olmuştu. SKY Havayolları bu açıdan tedbirli davranarak dayak yemeyecek sistem oluşturmalıdır. 
 
Dayak yemek üzere olan ikinci şirket ise Saga Havayolları olacak gibi. Tabi bu bir temenni değil. Sadece görünen kısımdan bahsediyorum. Çok zor bir süreçten geçiyor Saga Havayolları. Aslında geniş bir analize ihtiyaca hasıl olan bir şirket Saga Havayolları. Ama şirketin geleceğine zarar vermemek adına şimdilik bu analizi yapmayı öteliyorum. Umarım analize gerek kalmadan bir an önce düşmüş olduğu durumdan silkelenip ayağa kalkar. 
 
Dayağı yiyenler bu kez yukarıda da belirttiğim gibi charter firmaları oluyor. Tabii bu dayakların dayanakları mevcut,  o yüzden dayak yiyenlerin dayak yemeyecek şekilde hareket etmeleri gerekiyor. 
 
Madalyonun diğer tarafında ise Sabiha Gökçen Havalimanı duruyor. Diğer havalimanı işletmecilerimiz gibi onlarda yolcudan para kazanıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, uçuşu durdurulan her havayolu nedeniyle zarara itiliyor. Vicdan sahibi hiç kimse şirketlerimizin zarar etmesine razı olmamalı.
 
ENDİŞE VERİCİ SESSİZLİK...

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Ya ne dayakmış bu böyle,şirketine dünyanın parasını biçiyor ama borçlarını alacaklıları görmezden gelip hala kar etme peşinde koşup dünyanın parasını istiyor şirketin satışı yada ortaklığı için,şirketin içindeki insanları kendine mahkum ediyor.Maaşları ver maaşları daha işten aylar önce ayrılan milletin parasını vermedin bu kadar kibir ve aç gözlülük insanı yıkıma götürür !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
adam hakli beyler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sanırım zarara sürükleyen en büyük etken ist. merkezli uçuşları ankaraya çeken anadolujet oldu. birde borajetten kiraladıkları uçakları ankaraya getirdiler ve zarara çanak tuttular. bu işleri Ali bey çok iyi biliyor neden açıklamıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bunan onceki SHGM yonetimi insiyatifini hep yanlis yerlere kullanirken Ali Ariduru sizin en iyi dostunuz idi. Simdi adam gibi is yapmak isteyen, isini bilen ve kurallari uygulamak isteyen bir SHGM yonetimine neden celme takma cabalariniz var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Wizz Air sanildigi gibi Turkiye ye turist getirmiyor. Ucagin %80'i Macaristan'da yasayan ve cebinde 1000usd si oldugu icin kendine isadami diyen capulcu takimi. Bunlar zaten Malev ile ucardi. Wizz Air ucmaya basladi Malev'in yolcusu azaldi. Bu hatta ilave yolcu gelmedi. Yanlis yonlendirmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Tarafsiz olmasi gereken bir basin mensubunun, gunlerdir nasilda ISG menfaatlerini korumak icin yazilar yazarak, hesapta SHGM'yi baski altina almaya calistigini uzulerek izliyoruz. Cok yazik, coook. 50 yil sonra SHGM ilk defa basiretli politikalar izleyerek kendi koydugu kurallari uygulamaya basladi, birilerinin cani yandi, Ali bey aldi sazi eline ve ISG/Wizz Air avukatligina soyundu. Cok Ayip

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yapın ali beyde saganın gerçklerini herkes görsün... Paramızı vermediler hala

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Saga Aldığı ahlardan dolayı sürdürdüğü haksız politikalardan dolayı dayağın en büyüğü yedi,daha kendini toplayamaz.Kul hakkını teslim etmedikçe çalışanlarına hala kibir denizinde yüzen Yönetimi ile dirilemez bir daha...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000