08 Şubat 2009, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

En sert cevap

Bu köşede AirportHaber’i kurduğum günden beri hep havacılığa dair yorumlar yapmaya çalıştım. Ama bunu yaparken asla kendimi bir uzman olarak görmedim ve bundan sonra da asla görmeyeceğim. Zira biz gazeteciyiz ve gördüklerimizi yorumlamak zorundayız.

Uzmanlık bir deneyimdir ve uzmanım dediğin dalda yıllarını vermiş olman gerek. Kısacası o işi en ince ayrıntısına kadar bilip ve bu işi yaşam biçimi olarak hissetmeniz lazım. AirportHaber’de bizim uzman olarak gördüğümüz ancak uzman olmasına rağmen her şeyi kılı kırk yararak araştıran Başyazarımız Sefa İnan’ın bile “uzmanım” diye ortaya çıktığını görmedim.

Bunları neden yazdım?

Geçtiğimiz hafta Airport TV’de hazırlayıp sunduğum Sorun Cevaplasın programında Sivil Havacılık Genel Müdür Eski Yardımcısı Oktay Erdağı’yı konuk ettim. Merak ettiğim tüm konularla ilgili soruları sormaya çalıştım.

Birincisi “neden emekliye ayrıldığı” ile ilgili soruya cevap verirken gözlerinin dolması ve bu konuda yaptığı açıklama doyurucu idi. Erdağı, emekliye ayrılış sebebini kardeşinin vefatından dolayı yaşadığı psikolojik sorun olarak gösterdi. Bu konuyu anlatırken gözleri doldu. Ağlamamak için kendisini zor tuttu. Yıllardır tanırım Oktay Erdağı’yı. Rol yaptığını sanmıyorum.

Oktay Erdağı, hakkında çıkan “World Focus Havayolları’nı kayırdı, uçağın uçmaması yönünde verilen raporları uygulamadı” şeklindeki haberleri şiddetle kınadı. Oktay Erdağı özellikle Doğan Grubu Gazeteleri’ne ve televizyonuna göndermeler yaptı.

İsim vermese bile açık bir şekilde anlaşıldı ki, hedefte Uğur Dündar ile Uğur Cebeci vardı. Erdağı, Uğur Dündar’ı tavukçuluk sektörünü batırıp, daha sonra üzerine giydiği bir önlükle insanları tavuk yemeye teşvik etmek için reklâmlarda oynadığını belirterek “Kimsin sen” dedi. Erdağı, Dündar’ı böyle karalama yapıp daha sonra kendine çıkar sağlayan bir kişi olarak gösterdi.

Eleştirilerden Hürriyet Gazetesi’nde Kokpit sayfasını yapan Uğur Cebeci’de nasibini aldı. Cebeci için “Kendini uzman ilan ediyor. Bir insanın eşi hostes olunca havacılık uzmanı mı oluyormuş? En fazla uçağa binmekten başka ne yaptınız? Siz havacılık uzmanı iseniz biz 32 yıl ne yaptık” diyerek Cebeci’ye de gönderme yaptı.

Erdağı, bununla da yetinmeyerek bir internet sitesinde yazan “Adınız Euro veya dolarla anılmaz” şeklindeki sözlere de “Biz Euro veya doları devlette memur iken harcırah olarak gördük” diyerek sert tepki gösterdi. “Havacılığın Tuncay Güney’i bunlar, sadece çamur atarlar” şeklinde değerlendirdi.

Buradan kendimize ders çıkarmamız gerekirse, bizler işimizi gazetecilik anlayışı içinde yaparak mümkün olduğu sürece elimizde delil ya da yeterli bilgi olmadığı sürece insanları töhmet altında bırakacak haberlerden kaçınmaya çalışıyoruz. Bu anlayış içinde olduğumuzdan dolayı dört yıllık yayın hayatımız boyunca bir kez bile olsun tekzip yemedik. Her tarafın görüşlerine yer vermeye çalıştık. Ekibimizde bulunan deneyimli çalışma arkadaşlarımızla en az hata ile havacılık haberi sunmaya gayret ettik. İşte bu durum bizi vazgeçilmez kılıyor.

Sorumluluk anlayışımız tüm arkadaşlarımızla birlikte aynen devam edecek. Yanlış yapana yanlış yaptığını söyleme cesaretini her zaman söylemeye çalışıp doğruları da hem sayfalarımızda hem de ekranlarımızda bizleri takip edenlere sunmaya çalışacağız.

Bizi taklit etmek isteyenlere fazla sözümüz yok. Asılları için gerekli olan bu taklitçileri sizler zaten biliyorsunuz.

Sözün özü, Türkiye hukuk devleti olduğunu suçlanan insanlar hakkında vereceği kararla bir kez daha ortaya koymuş olacak. Bizlere sadece takip etmek düşer.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

En sert cevap

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ali bey tv'inizin açıldığı günden bu güne kadar bir çok program yaptınız ancak biz havacılığın emekçileri Oktay beyle yaptığınız programa doyamadık hasleten rica ediyoruz bir program daha yapabilirmisiniz. Cünkü biz hissettik o söylemesi gereken çok şeyi söylemedi. Onu bir daha dinleyemedik. belliki sekör hakkında çok şey söyleyecek. ama çok az şey söyledi, belki söyleyecekleri havacılık sektörüne yeni bir yön verecek. Ama sizde çok sıkıştırdınız kabul edin o da bir marka plduğunu ispet etti kebul edin lütfen. Biz oktay abiyi iyi tanırız az konuşur öz konuşur korkusuz konuşur. siz onu birde yurt dışı toplantılarda izleseydiniz. Ne çakardı biz Türkler onunla iftihar ederdik. Brüksel

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali bey bu güne kadar yaptığınız tüm programlarınızda olduğu gibi yine gündemi belirlediniz tarafsız yayın politikanız için çok teşekkürler. Oktay Erdağı bey geçen yıl içerisinde Vatan gazetesinde yayınlanan bir demecinde yaklaşık olarak şöyle demişti 'ben sektörün en eskilerindenim kimse şunu unutmasınki her şirket ve havacılıktaki her kes hakkında herkesten çok şey biliyorum. herkes konuşuyorda ben konuşutsam çok adam sokağa çıkamaz.' vallahi doğruymuş. adam çıktı iki laf etti herkes Fısssssssssssss

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
herkesle iddasına varım, Oktay Erdağının sözünü ettiği Atatürk hava Limanı dış hatlar terminalinde kendisine tahsis edilen yerde gazete ve dergilerini satan sözde havacılık uzmanı Esenboğa hava Limanı İç hatlar terminali gidiş katında ona tahsis edilen yerin 1/3'ü kadar yerde ayakkabı boyayan bizim boyacı kadar kira bedeli ödediğinin belgesini yayınlasın o zaman haberine itirazım yok eğer yayınlayamazsa Oktay beyin söylediklerini lütfen benim için en az 100'le çarparmısınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben havacılığı çok iyi bilmem ancak havacılık konularını en az Oktay beyin işaret ettiği uzmanlar kadar bilirim. Çünkü uçakla seyahatlerimi kendi paramla yaparım ve oktay beyin bahsettiği uzmanlar gibi hem beleş uçup hemde CİP veya VİP'leri kullanmam. ancak programınızı baştan sona kadar izledim ve Oktay beye çok hak verdim bu ülkede normal vatandaş olmayanlar normal vatandaşın halinden anlamıyorki. Adamlar ellerine bir şekilde gücü geçirmiş önlerine geleni ezip geçmeğe çalışıyorlar. hadi cıksınlar aynı programa onlarda ne biliyorsa söylesinlerde onları da dinleyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali bey . sayenizde kars hava alanındakinin AHL den , Samsun çarşambadakilerin Dalamandakilerden , ve herkesin (kendilerini uzman,herkesi cahiller sananlar) havacılıktan haberleri olmaya başladı.çatlak ses ler elbette olacaktır.sevgiler,takdirler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Görünen oki Sefa Bey haddini bildiği için Uzmanlık taslamıyor ..Kendisinin Brüt ve Net uçak üstü ve havacılık tecrübesi belli zaten :) zamanının çoğunu kulislerde geçiren adam Kalkıp birde uzmanlık mı taslayacak...Takdir etmek gerek.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ali bey program için çok teşekkürler. Programınızın amacına ulştığını düşünüyorum. Oktay beyin isim vermeden eleştirdiği havacılık uzmanlarının (sözde) telaşları ve açıklamaları ile yalan haber yazan veya verenlerin içinde bulunduğu duruma bakarsanız iyi bir program olmuş. Ancak zaman yetersizliği nedeniyle belki de Oktay bey herşeyi söyleyemedi. İnşallah önümüzdeki günlerde daha geniş bir zamanda daha uzun bir program yaparsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
saygıdeğer hocam biz ne uzmanlar gördük, ekmeklerini sektörden yemelerine rağmen sektörden neler götürdüler. sektöre yeni bir hava, heyecan , renk getirdiğinizi sağır sultan duydu. varın uzman olmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
gerçek bilenlerle temas kurabilemediğiniziçin kayırmış gibi gözüküyor iran olayının üzerine giderseniz korkunç olaylarla karşılaşırsınız amerikada nehire inen uçaktan daha büyük birmucizenin yaşandığını görürsünüz ama orda uçağı kaptan değil çok tecrübeli olan ikinci pilot kurtarmıştır isterseniz sivil havacılık tarihine geçecek bu olayı aydınlığa çıkarabilirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000