18 Kasım 2013, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • kafirlere elim bir azap var.
  • Utanma belki de yitirdiklerimiz içinde en önemli yeri tutmaktadır. Yazıdaki, Tanrı, Allah ikilemine takılıp da içeriğini göremeyenlere de fazla ileri gitmeden birşey söylemek isterdim. Utanmak veya utanmazlık arasındaki farkı, göremeyecekler için olacaktır. Utanmak, ahlaklı olmak, yalan söylememek, iftira etmemek, kul hakkı dediğimiz, dini olarak da ahlaki olarak da kendini bulan o "şeyler".. farkında olmadığımız ama en güzel kelimelerin arasına serpiştirip, yazdığımız okuduğumuz. İnsan yaşamı ile hayvanlar arasındaki farkındalık, akıl,bilim,teknoloji daha başka her şey, biliyorsunuz sadece insan olmakla bütünleşen kavramlardır. Bunların yitirildiği yerde, insani değerlerin de olmayacağı ortada iken, dümenin başındakilerin neyi kime anlattıklarının bir önemi de yoktur. Bazılarının anladığı, diğerlerinin anlamadığı bu düşünce temelinde, benim insan olmamın farkında olmam, onlarında bunun karşısında olmaları, asıl çelişkidir, uzlaşmaz bir çelişkidir. Bu olduğu sürece, gemi batacaktır.
  • Kuran'ın pek çok yerinde Allah için Tanrı ifadesi zaten kullanılmıştır. Örnek: "Allah ile beraber başka bir Tanrı edinmeyin. Muhakkak ki ben, O'ndan size (gönderilen) açık bir uyarıcıyım". Zariyat / 51 . Bilgiyi Kuran'dan alanlara önemle duyurulur.
  • cetin bey bu yazinizda sadece tanri demenize takilan ve bir anda imam din adami kesilen varandaslara sorarmisiniz aralarinda alni secde gelen kac kisi var .kaci namaz vaktini kacirmiyor.
  • Cetin bey cok guzel bir yazi olmus...Su an icin boyle kaptanlardan kurtulmak zor ama herseyin bir sonu var elbette...Gerci boyle kaptanlara tepki vermeyen,ses cikarmayanlarda da kusur var...Namuslular da namussuzlar kadar cesur olmalilar...Umarim hersey dunyadaki ve ulkemizdeki tum insanlar ve insanlik icin daha guzel olur...Ayrica yaradan, arapca da Allah turkce de Tanri dir...Bizler de yuce yaradana kendi dilimizde Tanri diyorsak bunun neresi yanlis anlamak guc...Kuran'da da illa Allah diyeceksiniz diye bir emir ve Tanri demek gunahtir diye bir sey yok...Araplar Allah Turkler Tanri diyoruz sonucta mana ayni ve asil onemli olan O'nun emirlerini yerine getirmek, hak yememek,calmamak,yalan soylememek,adil olmak vs...Saygilarimla...
  • Ben turk dil kurumundan degil kurandan bilgi alirim
  • Sayin beyfendi, Turk dil kurumu tanri tabirini evet sizin yazdiginiz sekilde tanimliyor fakat yuce Allah kendi isimleri olan esmaül- husnada ( 99 adet) kendi ismini bu sekilde tanimlamiyor, artik karar sizindir,
  • Daha Allah ile Tanrı farkını iyi etüd edememişsiniz
  • Bu kaptan dusmanligi, nedir kaptanlara saldiri?
  • Yazının özüne değil de yaradan kelimesine takılmak nasıl bir ruh halidir acaba ? Hem de okuyup araştırmadan, bilmeden öğrenmeden...

DÜNYAYI TANRI YARATTI AMA GALİBA ONU ŞEYTANLAR YÖNETİYOR

Evet;  dünyayı tanrı yarattı. 

Dünyanın ve yaşamların başlangıç düzenini o ilahi kudret şekillendirdi. 

Ama bu günümüzün dünyasında birçok şey iyi gitmiyor.

Tanrı acaba insanların bu denli egoist, başkalarını hiç dikkate almayan ve yalnız kendilerini düşünen yaratıklara dönüşebileceklerini varoluşun ilk aşamasında öngörmedi mi?

İnsanlar kendilerinden mutlu değil,

İnsanlar birbirinden mutlu değil,

İnsanlar yaşamlarından mutlu değil,

Peki, bu mutsuzluğu kim hazırlıyor?

Bu mutsuzluğu kim kime uygun görüyor?

Mutsuzluğun nedeni, hazırlayıcıları apaçık ortada değil mi?

Evet; genelleme yapmadan ifade etmek gerekirse, değişmeceli anlamı ile dünyayı şeytanlar, kötü düşünceli ve kötü niyetli kimseler yönetiyor demek yanlış bir yaklaşım değil.

Bu durumda; dünyayı kasıp kavuran, yönü ve kuvveti her an değişen rüzgârların, yaşamın iyilik tohumlarını taşıyıp bizlerin arazisine bırakması ne kadar zor değil mi?

Zor, zira marifetli şeytanlar rüzgârları da kendilerine göre estiriyor.

Evet; kaptanı usta olmayan gemi için her rüzgâr kötü.

Kaptan kim mi? Herkesin içinde bulunduğu geminin kaptanı başka değil mi?

Rumuz veya unvan kaptan ama anıldıkları, çağırıldıkları isimler birbirinden farklı.

Yanılmıyorsam Can Dündar beş altı sene önce bir hikâyecik yazmıştı köşesinde.

Onu anımsadım. Tabii ki onun gibi anlatmam mümkün değil ama yinede fikir verebileceğine inanıyorum.

“ Anne, baba ve çocuktan oluşan mutlu bir aile yapısı içindeki tek eksiklik aile reisinin, babanın işi ve gücü nedeni ile altı yaşındaki oğluna fazla zaman ayıramaması. Ve de ebeveynler bir araya gelip bu önemli eksikliği haftanın Pazar günlerini çocuklarına ayırarak ve o günlerde onun istediklerini yaparak giderme konusunda anlaşmışlar. Ve de bu uygulama ile herkes mutluymuş. Babanın hayli keyifsiz olduğu bir Pazar günü, küçük afacan, koltuğa uzanıp gazetesini okumakta olan babasına “  çocuk sinemasına gitmek istediğini söylemiş.” Hakikaten keyifsiz olan baba, çocuğuna “ bu gün olmaz” demek istememesine rağmen, kendisinde de kalkıp, giyinip dışarı çıkabilecek gücünün olmadığının farkındaymış. Bir orta yol bulmak istemiş. O anda gazetenin arka iç kapak sayfasında üzerinde dünyanın duruş noktasına göre tüm ülkelerin ve reklam veren şirketin teşkilatlandığı tüm şehirlerin belirginleştirildiği tam sayfa bir tanıtım görmüş. Tam sayfa kocaman bir dünya ve” dünyanın iki kıtasında sizleri bekliyoruz “ gibi bir slogan. Baba elindeki gazetenin o sayfasını yırtarak kırk parçaya ayırmış ve oğluna “ seninle bir oyun oynayalım, sen bu yırttığım gazete parçalarını bir saat içerinde birleştir ve dünyayı yeniden şekillendirerek bana getir. Bunu yapabildiğin takdirde seninle önce sinemaya sonra da Mac Donalds’ a gidelim, diyerek çocuğunun isteğine fast food’a götürme gibi bir bonus koymayı ihmal etmemiş. İçinden de çocuğunun nasıl olsa bunu yapamayacağını düşünerek, gazetenin kalan sayfalarını okumaya devam etmiş. Aradan yarım saat geçmiş veya geçmemiş afacan elinde yırtılmış gazetenin üzerinde tabak gibi dünya resmi olan yapıştırılmış sayfası ile babasının yanına gelmiş. Baba yırtıkların şeffaf bant ile yapıştırılmış olduğunu görmüş. Eksiklik veya yanlış yapıştırılmış bir parça olup olmadığını kontrol etmiş. Hiçbir yanlışlık görememiş. Dünya olduğu gibi karşısındaymış. Çocuğuna bunu nasıl yaptığı sormuş.

Minik afacanın cevabı ise şaşırtıcıymış. “ Sen sayfanın üzerindeki dünya resmini yırtıp bunu yeniden şekillendirmem için bana verirken gazetenin arka dış kapak sayfasında ne olduğuna bakmadın. Bu gün Pazar ilanlar genelde tam sayfa. Ben dünyaya bakmadım bile. Tüm arka kapağı kaplayan ilandaki koskoca insan resmini yeniden şekillendirdim. Çok daha kolay oldu. Gördüğün üzere İnsan düzelince, dünya’da düzeldi, haydi şimdi sinemaya ve arkadan da Mac Donalds’ a gidelim “ Baba oğlunun zekâsına hayran olarak uzandığı kanepeden kalkmış, giyinmiş ve küçük afacanın elinden tutarak onun isteğini yerine getirmek üzere birlikte dışarı çıkmışlar.

Evet;  teknoloji her gün ilerliyor, Aya gittik yetmedi, Mars’a indik. Kuşlar gibi uçuyoruz artık. Denizlerin altında yüzüyoruz, balıklar gibi. Bu önemli yetileri kazanırken bir şeyleri unuttuk. İnsan neslini sevmeyi. Ve de herkese insan gibi davranmayı. Kimsenin hakkını yememeyi ve de herkese hakkını vermeyi.

İnsanların ne kadar kötü olduğunu görmek beni hiç şaşırtmıyor, fakat bu yüzden hiç utanmadıklarını görünce hayretler içinde kalıyorum demiş Goethe. Bu söz unuttuğumuz önemli bir şeyi daha hatırlatıyor bizlere. Başka insanlara yaptığımız kötülüklerden ötürü utanmadığımızı. Başka bir deyişle “ utanmayı da unuttuğumuzu “

Şimdilik tek teselli; kötülüğe maruz kalanların acılarının ne kadar derine gömülürse gömülsün bir gün mutlak açığa çıkacağına olan inanç. Siz umursamadıklarına bakmayın. Kötüler bundan korkar.

Ne yaşanıyorsa yaşansın, onu durdurma imkânımız yoksa yapacak bir şey de yok. Bu durumda o ilahi güce sığınıp kötülüklerin açığa çıkacağı günü beklemekten öte. Siz umursamadıklarına bakmayın. Kötüler bundan korkar.

Evet, kolayını bulduk yine, her şeyin sorumlusu kaptan.

Kaptan bir tek  kişi.  İkinci kaptanı da sayarsak etti iki kişi. İyi de bu kaptana seyrüsefer bilgilerini veren görevli, geminin hayati unsurlarını daimi çalışır vaziyette tutması gereken Baş makinist ve makinist, kaptanın verdiği rota’daki deniz ve hava şartları ile ilgili kaptanı bilgilendiren seyir görevlisi, Kamarot’ dan Yağcıya, Yağcıdan  vardiya zabitine kadar sıralanabilecek tüm  görevliler vb. Ne kadar da çoklar değil mi? Bunların hepsi insan değil mi?. Kaptan tek başına ne yapar ki?  Şimdi düşünmek gerek. Geminin sakin bir limana gitmesini Kaptan tek başına sağlayabilir mi? Kaptan mı önemli, yoksa yukarıda unvanları belirtilen taşeronlar mı?

Peki;  şeytan kim bu durumda? Kaptan mı? Yoksa tamamlayıcı unsur sayılabilecek yardımcılarımı?

Tabii ki şimdi yapacak bir şey kalıyor bizlere. Oturup sektörümüzün şeytanlarını belirlemek için çalışmak. Bunun için bedelsiz, karşılıksız ( ? ) bir  fazla mesai çalışması yapmaya  gerek yok herhalde. Nasıl olsa herkes kendi kaptanlarının yardımcılarını çok iyi tanıyor.

Küçük afacan haklı. 

İnsanlar, çımacı, makinist, Serdümen, seyir görevlisi vb. düzelmez ise, bu geminin fırtınada sakin bir limana sığınabilmesi zor.

Siz siz olun, kaptanlarınıza yol gösterin beyler.

Doğru bir yol gösterin.

Unutmayın ki, siz de aynı gemidesiniz.

Fırtınaya girdikten sonra, Kaptan o ben ne yapabilirim ki?

Biz söyledik o kabul etmedi.

Bizi dinlemedi vb.

Bu sözler boş.

Sizlerde denizin altına gideceksiniz.

Kötülüklerinize, düşmanlıklarınıza maruz kalanlarla birlikte.

Onlar fazla gelire, alışık değil.

Kurtaracak biri çıkar belki onları.

Peki; ya sizi kim kurtaracak?

Hazıra dağ dayanmazmış.

DÜNYAYI TANRI YARATTI AMA GALİBA ONU ŞEYTANLAR YÖNETİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

insan ~ 10 yıl önce
kafirlere elim bir azap var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
utanma ~ 10 yıl önce
Utanma belki de yitirdiklerimiz içinde en önemli yeri tutmaktadır. Yazıdaki, Tanrı, Allah ikilemine takılıp da içeriğini göremeyenlere de fazla ileri gitmeden birşey söylemek isterdim. Utanmak veya utanmazlık arasındaki farkı, göremeyecekler için olacaktır. Utanmak, ahlaklı olmak, yalan söylememek, iftira etmemek, kul hakkı dediğimiz, dini olarak da ahlaki olarak da kendini bulan o "şeyler".. farkında olmadığımız ama en güzel kelimelerin arasına serpiştirip, yazdığımız okuduğumuz. İnsan yaşamı ile hayvanlar arasındaki farkındalık, akıl,bilim,teknoloji daha başka her şey, biliyorsunuz sadece insan olmakla bütünleşen kavramlardır. Bunların yitirildiği yerde, insani değerlerin de olmayacağı ortada iken, dümenin başındakilerin neyi kime anlattıklarının bir önemi de yoktur. Bazılarının anladığı, diğerlerinin anlamadığı bu düşünce temelinde, benim insan olmamın farkında olmam, onlarında bunun karşısında olmaları, asıl çelişkidir, uzlaşmaz bir çelişkidir. Bu olduğu sürece, gemi batacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP UTANMA ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM. BU YAZDIĞINIZI ANLAYACAKLARINDAN EMİN DEĞİLİM. BENİ OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Goethe ~ 10 yıl önce
Kuran'ın pek çok yerinde Allah için Tanrı ifadesi zaten kullanılmıştır. Örnek: "Allah ile beraber başka bir Tanrı edinmeyin. Muhakkak ki ben, O'ndan size (gönderilen) açık bir uyarıcıyım". Zariyat / 51 . Bilgiyi Kuran'dan alanlara önemle duyurulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GOETHE ~ 10 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞIM. BEN KULLANDIĞIM KELİMENİN DOĞRU OLDUĞUNU BİLİYORUM DA, YORUMU DİNİ KONULARIN UZMANI EDASINDA YAZANLAR BİLMİYOR. TEŞEKKÜR EDİYORUM. DÜN DE BİR YORUMDA BELİRTTİĞİM ÜZERE YAZILARIN ÖZÜ İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ TENKİDE HER ZAMAN AÇIK OLACAĞIM. ANCAK BU TÜR YORUMLARI CEVAPLAMAYACAĞIM. BENİ OKUDUĞUNUZ İÇİN SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.
msfr ~ 10 yıl önce
cetin bey bu yazinizda sadece tanri demenize takilan ve bir anda imam din adami kesilen varandaslara sorarmisiniz aralarinda alni secde gelen kac kisi var .kaci namaz vaktini kacirmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MİSAFİR ~ 10 yıl önce
KARDEŞİM, İBADET VE İBADET EDİŞ ŞEKLİ HERKESİN KENDİSİNİ İLGİLENDİRİR.BU İŞİN KABAHATİ BENDE.YORUMLARI CEVAPLAYARAK OKUYANLARLA DAHA SICAK BİR İLİŞKİ KURABİLECEĞİMİ DÜŞÜNMÜŞTÜM.BUNDAN SONRA YAZININ ÖZÜ İLE İLGİLİ OLMAYAN YORUMLARI CEVAPLAMAYACAĞIM. GALİBA BU EN İYİSİ.TENKİDE TABİİ Kİ AÇIK OLACAĞIZ. TENKİT BU DEĞİL. KARŞI FİKİRDE BU DEĞİL TABİİ Kİ. SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM BENİ ANLAYARAK OKUDUĞUNUZ İÇİN.
HAVACI ~ 10 yıl önce
Cetin bey cok guzel bir yazi olmus...Su an icin boyle kaptanlardan kurtulmak zor ama herseyin bir sonu var elbette...Gerci boyle kaptanlara tepki vermeyen,ses cikarmayanlarda da kusur var...Namuslular da namussuzlar kadar cesur olmalilar...Umarim hersey dunyadaki ve ulkemizdeki tum insanlar ve insanlik icin daha guzel olur...Ayrica yaradan, arapca da Allah turkce de Tanri dir...Bizler de yuce yaradana kendi dilimizde Tanri diyorsak bunun neresi yanlis anlamak guc...Kuran'da da illa Allah diyeceksiniz diye bir emir ve Tanri demek gunahtir diye bir sey yok...Araplar Allah Turkler Tanri diyoruz sonucta mana ayni ve asil onemli olan O'nun emirlerini yerine getirmek, hak yememek,calmamak,yalan soylememek,adil olmak vs...Saygilarimla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAVACI ~ 10 yıl önce
SİZİ DAHA SONRA CEVAPLAYACAĞIM. İNŞALLAH 1000 VURUŞA SIĞDIRABİLİRİM. KUSURUMA BAKMAYIN LÜTFEN.
kaptan beye cevap ~ 10 yıl önce
Ben turk dil kurumundan degil kurandan bilgi alirim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alırsın. ~ 10 yıl önce
neyi, nereden ve nasıl alacağın "Türk" kelimesini yazmandan belli zaten.
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Sayin beyfendi, Turk dil kurumu tanri tabirini evet sizin yazdiginiz sekilde tanimliyor fakat yuce Allah kendi isimleri olan esmaül- husnada ( 99 adet) kendi ismini bu sekilde tanimlamiyor, artik karar sizindir,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İSİM7RUMUZ ~ 10 yıl önce
TEŞEKKÜR EDERİM ARKADAŞIM. İKAZINIZDAKİ NEZAKET İÇİN.İLK YAZILARIMDA BİR ARKADAŞIMIZ YAZDIĞIM BİR ŞEY İÇİN GÜNAH İŞLEDİĞİMİ SÖYLEMİŞTİ. MERAKLIYIMDIR. GİTTİM DİN ADAMLARI İLE KONUŞTUM.DANIŞTIM.VE DE GÜNAH OLMADIĞINI ONLARDAN ÖĞRENDİM.YÜCE MÜSLÜMANLIK DİNİ ÇETİNİN TANRI DEMESİNİ YADIRGAMAZ.BUNDAN EMİNİM. İKİSİ DE KULLANILABİLİR. TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Başkası ~ 10 yıl önce
Daha Allah ile Tanrı farkını iyi etüd edememişsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nedir ~ 10 yıl önce
Bu kaptan dusmanligi, nedir kaptanlara saldiri?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NEDİR ? ~ 10 yıl önce
SİZ YAZIDA BELİRTİLEN KAPTANLARDAN MISINIZ, YOKSA HAKİKİ KAPTAN MISINIZ. HAKİKİ KAPTANLARA ( PİLOTLARA ) BİR SALDIRI/DÜŞMANLIK ANLATIMI FALAN YOK YAZIDA.YA BİR DAHA OKUYUN. YA DA BU NOTUMA İNANIN.
Yaradan ~ 10 yıl önce
Yazının özüne değil de yaradan kelimesine takılmak nasıl bir ruh halidir acaba ? Hem de okuyup araştırmadan, bilmeden öğrenmeden...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000