06 Aralık 2010, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • arkadaş pilotlar yorgun demiş 80 saatten 70 saate düştü onlarca milyarlık emercency olmadan maaşlar, üç dört kere uzak sefer yapılsa oto pılotla maaş geliyor nasıl olsa. ayın 20 günü evdeler yazık yazık yorgunlukmuş.
  • arkadaşlar şirinevler dahil bir çok yerde hava aracı operatörü(pilot) ehliyeti parayla alınabiliniyor, uçaklar kendi uçuyor ve uçmak o kadar kolayki sadece kapalı kokpit kapası biraz aralansın insanlara, sadece hobi artık bu meslek yerine bile koymam ben olsam..... haklarında yoruma bile gerek yok...
  • Servet bey gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Sektördeki her ferdin okuması gereken bir yazı. Tebrikler ve teşekkürler.
  • Hep derim ispanyollar bu kalite işini bilmiyor diye bakın sizde değinmişsiniz Kalite bölümü mezunu ne anlar teknikten değilmi? en az 5 yıl faal lisansı olan teknisyen gelmeliydi....) Hocam kalite bölümünü kurmak için yeterli kalite bilgisine sahip hoca var mıdır diye sorsam?
  • Hocam, çok güzel yazmışsınız kaleminize sağlık. Kalite bölümünü kuralım güzel bir nokta ama KALDER gibi bir dernek ne amaçla kuruldu ne hale geldi, SHGM (sizinde yer aldığınız ilk yapı) ne amaçla kuruldu şimdi nasıl. Kalite bölümünün geleceğinin de ne olacağı az çok belirli. Yetişmiş insanların birini yetiştirmesi lazım yada yurt dışı uygulamalarını takip edilmesi lazım bizde ikiside tam yapılmıyorki..
  • TUM PILOT CAMIASINA SOYLUYORUM SIZLERDEN NE KÖY OLUR NE KASABA..ICINIZDEKI YALAKLARI VE MAFYA OLMAYA CALISAN PATRON USAKLARINI TEMIZLEMEDIGINIZ VE BIRLIK BERABER OLMADIGINIZ SURECE SIZLERDEN HICBIR SEY OLMAZ...EEE NE YAPALIM DOGRUCU DAVUT OLUNCA BOYLE...SIZ HALA DAHA ABUK SUBUK SIVIL ASKER KAVGASI YAPIN DURUN OBUR TARAFDAN SOYLE DONUP BIR GERINIZE BAKIN BAKALIM KIMI GORECEKSINIZ ;) HEP PATRONLARI DEGILMI YAAAA AKILLI OLUN AKILLI.UGRASMAYIN ARTIK BIRBIRINIZ ILE ....YOKSA DAHA COK ARKANIZA GECERLER :)
  • Murat bey Avrupada jar a baglı olarak ucan pilotların görev saatleri ile bizimkiler cok farklı. Lüyfen SHGM ye basın olarak destek olun ve su yeni yonetmelik cıksın. Aksi taktirde acı haberler yazabilirsiniz. Piltlar özellikle THY da cok yorgun Saygılarımla Bora OR
  • asıl önemli olan s.özdemirin pilot koltuğuna oturttuğu öğrenci pilot kimin nesidir.bu araştırılması gerektir.hangi torpille nasıl oraya oturttuldu.özdemirde bunun hesabını vermelidir.murat herdem yerden göye haklı bu adam eğitim yaptırılmadan lisansı askıya alınmalıdır.
  • THY gibi bir şirketi düşünün; Şirketin Uçuş Emniyet fonksiyonu Kaza Kırım odaklı çalışsın ve Kaza Önleme Programı geliştirmesin. Tüm eğitim programlarını bu yönde tesisi etsin. Sorarım size bunun Akbabaların yaşam döngüsünden ne farkı var. İlla ki, bir Kaza olduğunda mı Uçuş Emniyet varlığını hissettirecek. Oldu olacak Uçuş Emniyeti tasvir edecek bir Akbaba motifini amblem olarak baz alın, tam olsun.
  • Özetle, THY’nin Uçuş Emniyeti bitik bir vaziyettedir. Olay ve kaza incelemeleri bu gruba gelen talimatlara uygun sonuç raporları halinde yayımlanmaktadır. Kısaca Pilotlar olarak Uçuştan doğan bir sıkıntınıza çözüm mü arıyorsunuz? Ya bu elemanlarla dostane ilişkileriniz olacak yada bedeli mukabilinde 2+2 eşitliğinde, siz sonucun kaç olmasını istiyorsanız O olacaktır. Sistemi Yönettiğini sananlar için FDR anlaşılmaz derecede karışık bir konu olarak algılandığından, önlerine ne konursa konsun bu insanoğlunun gelebileceği son noktaymış gibi muamele görmektedir. Bu durum, Uçuş Emniyet Müdürlüğü’nde, şuursuz yapılaşmanın önünü açan en önemli sebeplerdendir.

Dünya Kalite Günü ve SHGM

Bu sene Dünya Kalite Günü 11 Kasım 2010 günü kutlandı. Nazikçe “herkesin bildiği gibi” diyerek dünya kalite gününün her Kasım ayının ikinci Perşembe günü kutlandığını hatırlayalım.
 
Sınavlar öncesi soru hazırlama ve sınavlar sonrası değerlendirme arasına bir de bayram, yazmaya başlayıp bitirmek bu haftaya kısmetmiş.
 
Genelde yazılarımla birilerini hedef aldığım izlenimi edindim yapılan yorumlardan. Asla böyle bir düşüncem yok. Olması da mümkün değil. Ne de olsa ilk Inspector’leri benim ve öyle de kalacak (Tüm Meydanlar Giriş Kartı; SHGM Operations Inspector / 1996 / No.000111). Kimse bana, SHGM’ye karşı kötü bir şey söyletemez. Doğruları söyler, var ise yanlışlara dikkatlerini çekerim, yeri geldiğinde de öğüt veririm yaşım ve konumum gereği. Bu da böyle biline.
 
Amacımın mesleğime olan saygıdan ve sivil havacılığa olan sevgimden kaynaklandığını ilk ağızdan söylemeliyim. Bir de özlemim var.
 
40 senelik aktif iş ortamı sonunda şunu gördüm. İlk öğrencim Uçuş İşletme Kontrol Merkezi Müdürü iken emekli olmuş. Bir başka öğrencim yine Uçuş İşletme Kontrol Merkezi Müdürü ve çalışmaya devam ediyor. Diğer öğrencilerimin sayısı ise bir elin parmaklarından az.
 
Deneyim ve sürekli yenilenen bilginin nasıl kullanılacağı yani mesleki tavır konusunda çok az insan yetiştirdiğimi görünce, eğitmenliğe başladım. Üniversite yetmedi, sitemde sorulara cevap olsun diye mesleki yazılar ve sonra işte burada karşılıksız yazıyorum. Yeter ki yazdıklarım birilerinin işine yarasın. Benim özlemin de bu.
 
Bu hafta, paylaşım haftası gibi olacak. Çünkü hiç el değmemiş bir konuyu işleyeceğim.
 
Kalite
 
SHGM, kendisine verilen görevi yaparken çok önemli bir konuda kendini işini kolaylaştırabilir.
 
Evet, hep diyoruz, ICAO Doc.8335, "Manual of Procedures for Operations Inspection, Certification and Continued Surveillance (Fifth Edition – 2010)" çerçevesinde denetimler yapılsın ama bu bir günde gerçekleşecek bir kavram değil.
 
Bu kavramı yerleştirmek için SHGM denetçilerinin takip etmeleri gereken çok yararlı ve basit bir yöntem var. 
 
Şirketlerin Kalite bölümlerini denetlemek.
 
Tek bakacakları ve şirketin aynası olan bir tek program var.
 
Kalite Güvence Programı
 
Baksınlar bakalım Kalite Güvence Programını nasıl hazırlamışlar.
 
Neresinden baksanız 30 sayfadan az olmayacak bir program orta ölçekli bir havayolu için.
 
İstediğinizi görmek olası böyle bir programda da, yapması bilen kaç şirket var?
 
Rastgele başlıklar ile rastgele bazı konuları sıralarsak.
 
Listede personel ile ilgili şunları görmelisiniz.
 
Pilotların hangi ay hangi eğitimi alacakları, hangi ay hat kontrollerinin yapılacağı, ilgili sene içerisinde yapacakları Benzetilmiş CAT II-III iniş sayıları, hangi ay Sağlık Kontrolüne gidecekleri, 
Hosteslerin hangi ay hangi eğitimi alacakları, hangi ay hat kontrollerinin yapılacağı, terfi edecek olanların planlanan eğitimleri ve ilgili kontrolleri,
Teknisyenlerin hangi ay hangi eğitimi alacakları, planlanan yeni eğitimlerin düzeni ve süresi,
Dispatcher’ lerin hangi ay hangi eğitimi alacakları, hangi ay saha uçuşu yapılacağı,
Gelelim uçaklara.
Mevcut uçak tipi için kullanılan AMM ile ilgili Satın Alma Yöntemi, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde sözgelimi en son alınan 3 item, 2 Component, 2 Exchange ve 1 maintenance nasıl gerçekleşmiş, bu programda denetimleri planlanmış mı?
Motor değerleri analizi için programda sezonlara göre kışın 1, yazın en az iki analiz yapılması planlanmış mı?
Yetkili kılınan bakımların her biri için hem imza sahibi personel hem de yapılan iş için hangi sürelerde denetim planlanmış ve yeterli mi?
Şirketin depo düzeni ve depolama sisteminin sağlıklı ve yararlı yürütülmesi için hem depo hem de depoya girmeye yetkili kişilerin yılda en az 3 er denetimleri planlanmış mı?
 
Kalitenin Denetlenmesi
 
Denetim Kontrol Listesi, ilgili bölüm tarafından mı hazırlanmış?
Denetimler, en az bir ihtisas/lisans ve/veya sertifika sahibi personel başkanlığında mı yapılmış?
Denetim sonrası raporu, ilgili bölüm müdürüne verilen bilgilendirme sonucu imzası alınarak mı hazırlanmış?
Takip Denetimleri, kapatılan bir olumsuzluk/uyumsuzluk sonrası “plansız denetim” kapsamında hiç yapılmış mı?
Hoş, plansız denetimi, tarihi belirtilmemiş baskın denetim sananlar çoğunlukta ya, neyse.
 
Listeler ve sorular, doğrusunu isterseniz uzar da gider.
 
AMM de ki başlıklar, bitecek gibi değil.
 
1 GENERAL
1.1 Equipment List
1.2 Sources to Purchase Parts
1.3 List of Disposable Replacement Parts
1.4 Engines
1.5 Weight and Balance Information
1.6 Tire Inflation Pressures
1.7 Approved Oils and Capacities
1.8 Recommended Fastener Torque Values
1.9 General Safety Information
 
2 INSPECTIONS
2.1 General
2.2 One Time Inspections
2.3 Routine Periodic Inspections and Maintenance
 
3 STRUCTURES
3.1 General
3.2 Structures
 
4.ENGINE
 
5 FUEL SYSTEM
 
6 INSTRUMENTS AND AVIONICS
 
7 ELECTRICAL SYSTEM
 
8 PAINTING AND COATINGS
 
9 REVISIONS
 
10 FEEDBACK FORM
 
OM de ise haddinden fazla konu var.
 
AOC denetimleri (Kuruluş aşaması) dışındaki İşletme ile ilgili listeleri daha sonra ve detaylı bir biçimde ele alabiliriz. Yer İşletme listelerini de. Çünkü çok karmaşıklar ve şirketlerin yapılarına, ülkenin siyasi ve ekonomik yapısından tutun, parti politikalarına kadar çok farklı nedenlerden etkilenir. Bu karmaşıklık, Devlet kurumlarını da etkiler.
Belgeler hem kanun, hem yönetmelik, hem talimat, hem de genelge olarak karşımıza çıkar.
 
Kanun olarak kabul edilmiş olan ICAO Ek’leri 18 adet. 126 Air Navigation, 27 Air Transport, 5 Procedures for Air Navigation, 36 Conventions and Related Acts, 6 Agreements and Arrangements, 11 Legal, 3 Miscellaneous Publications, 14 Rules of Procedures and Administrative Regulations ile Assembly ve Counsil belgelerini saymıyorum bile.
 
ECAC Doc.30 da ayrı bir ihtisas konusu. Daha şirketler uygulamaktan vazgeçtim, okumadılar bile. Hep birisi çıkıyor, paçayı kurtaracak kadar bir şeyler yapıyor, diğerleri de onu kopyalıyorlar. Sorunca da: Var mı? Var.
 
Ulusal kanun, yönetmelikler, talimatlar ve genelgeler ise pek ilgimizi çekmiyor bizi doğrudan ilgilendirmediğinde.
 
SHY OPS-1 uzun süre Taslak olarak yayında kaldı. Herkes kendini ilgilendiren kısmına baktı ama altyapısı olmadan. Bakış açıları ise çıkarcı (pragmatik). Bizi ne kadar zorluyor? Ne ve ne kadarını yaparsak bize laf gelmez?
 
Bir gün İspanya’daki bir havayoluna ekipli uçak kiraya vereceğiz (Wet-Lease). 
Bilindiği üzere şirketler birbirlerini denetler kontrat yapılmadan önce.
Madrid uçağından iki genç cici hanım çıktı.
 
Biz de elimizde olmadan sorma gafletinde bulunduk.
 
“Diğerleri ne zaman gelecek?”
 
“Sadece biz geldik.” dediler.
 
Üniversitenin Kalite bölümünden mezun olmuş bu iki genç bayan, ellerindeki kontrol listeleri ile şirketimizi denetlediler.
 
Soruyu sordular, ekine verebildiğimiz belgeleri koydular, tamam. Bir sonraki soruya geçtiler.
 
Kalite, kaliteci ile gerçekleşir.
 
Sonuçlar, kalite kontrol listesini hazırlayan yetki sahibine iletilir, yorumu o yapar.
Eğer böyle basit bir denetim değil ise, kendisi de katılır denetime. Raporu yetki sahibi uzman hazırlar. Kaliteci bilgi sahibi olmadığı konuda rapor hazırlamaz. Onun görevi bellidir.
 
İşi organizatör olarak yürütmek, takibini ve belgelemesini yapmak, istatistiğini ve sonuçlarını ilgililerle paylaşmak.
 
Üniversitelerimizde kalite bölümü henüz kurulmadığı için (sanırım kalite ve kavramına henüz tam anlamıyla inanılmadığı için gerek duyulmuyor) bu yola başvuruluyor.
Kalite ile ilgili ilanlara bakarsanız kalitecimiz yok ama bol bol mühendis tüketiriz kalite işinde. İlanlar şöyle başlar;
 
Kimya fabrikamızda Üniversitelerin Kimya Mühendisliği bölümünden mezun kaliteci……
 
Bu şu anlama gelir.
 
Line Check yapmak üzere, B738 ve A322 ATPL sahibi Pilotlar, kalite bölümüne alınacaktır. İlgilenenlerin…..
 
Bakalım üniversitelerimiz ne zaman Kalite bölümü kuracaklar?
 
Geçmiş Dünya Kalite Gününüz kutlu olsun.
 
Sevgiler.
 
Dünya Kalite Günü ve SHGM

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaş pilotlar yorgun demiş 80 saatten 70 saate düştü onlarca milyarlık emercency olmadan maaşlar, üç dört kere uzak sefer yapılsa oto pılotla maaş geliyor nasıl olsa. ayın 20 günü evdeler yazık yazık yorgunlukmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşlar şirinevler dahil bir çok yerde hava aracı operatörü(pilot) ehliyeti parayla alınabiliniyor, uçaklar kendi uçuyor ve uçmak o kadar kolayki sadece kapalı kokpit kapası biraz aralansın insanlara, sadece hobi artık bu meslek yerine bile koymam ben olsam..... haklarında yoruma bile gerek yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Servet bey gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Sektördeki her ferdin okuması gereken bir yazı. Tebrikler ve teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hep derim ispanyollar bu kalite işini bilmiyor diye bakın sizde değinmişsiniz Kalite bölümü mezunu ne anlar teknikten değilmi? en az 5 yıl faal lisansı olan teknisyen gelmeliydi....) Hocam kalite bölümünü kurmak için yeterli kalite bilgisine sahip hoca var mıdır diye sorsam?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hocam, çok güzel yazmışsınız kaleminize sağlık. Kalite bölümünü kuralım güzel bir nokta ama KALDER gibi bir dernek ne amaçla kuruldu ne hale geldi, SHGM (sizinde yer aldığınız ilk yapı) ne amaçla kuruldu şimdi nasıl. Kalite bölümünün geleceğinin de ne olacağı az çok belirli. Yetişmiş insanların birini yetiştirmesi lazım yada yurt dışı uygulamalarını takip edilmesi lazım bizde ikiside tam yapılmıyorki..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
TUM PILOT CAMIASINA SOYLUYORUM SIZLERDEN NE KÖY OLUR NE KASABA..ICINIZDEKI YALAKLARI VE MAFYA OLMAYA CALISAN PATRON USAKLARINI TEMIZLEMEDIGINIZ VE BIRLIK BERABER OLMADIGINIZ SURECE SIZLERDEN HICBIR SEY OLMAZ...EEE NE YAPALIM DOGRUCU DAVUT OLUNCA BOYLE...SIZ HALA DAHA ABUK SUBUK SIVIL ASKER KAVGASI YAPIN DURUN OBUR TARAFDAN SOYLE DONUP BIR GERINIZE BAKIN BAKALIM KIMI GORECEKSINIZ ;) HEP PATRONLARI DEGILMI YAAAA AKILLI OLUN AKILLI.UGRASMAYIN ARTIK BIRBIRINIZ ILE ....YOKSA DAHA COK ARKANIZA GECERLER :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Murat bey Avrupada jar a baglı olarak ucan pilotların görev saatleri ile bizimkiler cok farklı. Lüyfen SHGM ye basın olarak destek olun ve su yeni yonetmelik cıksın. Aksi taktirde acı haberler yazabilirsiniz. Piltlar özellikle THY da cok yorgun Saygılarımla Bora OR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
asıl önemli olan s.özdemirin pilot koltuğuna oturttuğu öğrenci pilot kimin nesidir.bu araştırılması gerektir.hangi torpille nasıl oraya oturttuldu.özdemirde bunun hesabını vermelidir.murat herdem yerden göye haklı bu adam eğitim yaptırılmadan lisansı askıya alınmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY gibi bir şirketi düşünün; Şirketin Uçuş Emniyet fonksiyonu Kaza Kırım odaklı çalışsın ve Kaza Önleme Programı geliştirmesin. Tüm eğitim programlarını bu yönde tesisi etsin. Sorarım size bunun Akbabaların yaşam döngüsünden ne farkı var. İlla ki, bir Kaza olduğunda mı Uçuş Emniyet varlığını hissettirecek. Oldu olacak Uçuş Emniyeti tasvir edecek bir Akbaba motifini amblem olarak baz alın, tam olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Özetle, THY’nin Uçuş Emniyeti bitik bir vaziyettedir. Olay ve kaza incelemeleri bu gruba gelen talimatlara uygun sonuç raporları halinde yayımlanmaktadır. Kısaca Pilotlar olarak Uçuştan doğan bir sıkıntınıza çözüm mü arıyorsunuz? Ya bu elemanlarla dostane ilişkileriniz olacak yada bedeli mukabilinde 2+2 eşitliğinde, siz sonucun kaç olmasını istiyorsanız O olacaktır. Sistemi Yönettiğini sananlar için FDR anlaşılmaz derecede karışık bir konu olarak algılandığından, önlerine ne konursa konsun bu insanoğlunun gelebileceği son noktaymış gibi muamele görmektedir. Bu durum, Uçuş Emniyet Müdürlüğü’nde, şuursuz yapılaşmanın önünü açan en önemli sebeplerdendir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000