30 Ocak 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Cebine indireceği para azalmışsa,ayrılmıştır.Normaldir.Bence Saga nın hayrına olmuştur..
  • Ticarette bir kural vardır eğer kazanıyorsan bunu paylaşacaksın,Cemalettin bey iyidir kötüdür kendisini bilmem ve de tanımam ama anladığım kadarıyla bu adam sayesinde işler dönüyormuş. Şimdi bütün işleri bu adam hallediyorsa neden bu adamı tutmadın sayın patron demek ki bazıları senin aklına girmiş o zaman bu beyefendiyi göndermeden neden önlemini almadın??,demek ki bu işler hiç öyle tahmin edildiği gibi dönmüyormuş diyebiliriz,umarım bunların hepsi ders olur bu şirkette kurtulur ve insanlar ekmek yemeye devam eder,hiç unutmuyorum bir televizyon programında Onur Air in sahibine sormuşlardı en çok hangi havayoluna özeniyorsunuz diye SAGA demişti,nereden nereye,yazık oldu bunca emeğe değilmi.
  • Abdulkadir kolot pekii yılların iş adamı uyuyormuydu ki cemal bey yedi bitirdi şirketi hesaplar bakkal defterinde tutulmuyordu heralde saçmalık bu yazılanlar.Hadi Cemal bey kötüydü diyelim o gittikten sonra insanların haklarını halen vermeyen çalışanlar ın hakkını halen ödemeyen geride kalanlara ne demeli peki boşverin bu boş iftira yazılarını mahkemelik olanlar ın ispatı ortada.
  • CEZAYİR veAfganistan anlaşmalarının da emniyet siz yönleri çok fazlaydı ama çalışanların özverileri ile yürüyordu...Başkada birşey yok, birde özveriyle çalışan şirketi ayakta tutan çocukları görevden aldırdı...
  • Sivil havacılık bu ÇELEBİ lerden çektiğini kimseden çekmemiştir herhalde.(atila) Şirket kontrolsuz şekilde büyürken bu Cemalettin efendi nerelerdeydi?Cezayir veAfganistan an laşmalarından başka neyaptı?Bişkek e uçak gönder di,Dubai den uçağı kaçırarak geri getirebildik ,KABİL e 737 göndermek ayrı bir fiyasko
  • 8 ay önce olan olayları tekrardan hatırlatmak niçindir bilmiyorum. Saga'nın şirket içi kamusal yapıdaki evrak işlerinin tersine, yönetimin ve ticaret'in sadece para gelsin de gerisi halledilir mantığı hep bu sonuçları açmıştır.Araba kiralama şirketinden faksız. Personel'i ile bu kadar iletişimsiz patronlar az bulunur. Ama tüm kötü yanlarına rağmen, bir türk şirketidir! Buradan ekmek yiyen insanlar vardır ve vergi alan türkiye cumhuriyeti.
  • Şirket batınca, personel dibe vurur. Olan çalışan emekçiye olur. Şirket iyiyken sahipleri bal kavanozunu, çalışanlar kavanozdan damlayan balı yer sadece. Şirket battı sahipleri villalardan gecekonduya mı geçti sanki? Çalışanda hadi belki öbür ay paralarımızı öderler diye 3 -5 ay ücretsiz gider gelirler. Kısacası yine olan onlara olur...
  • Çok komiksiniz gerçekten.Sagayı çok güzel noktalara getirmiştir Cemal Bey :) Ayrıca A.kadir Kolot'un Cemal Bey'e değil herhangi birine Saga'yı yedircek saflıkta olduğunu düşünmüyorum.Komiksiniz gerçekten.
  • Cemal Bey gittikten sonra uçaklarınızı pazarlasaydınız.Bildiğimiz kadarıyla Birol Yüksel geldi Cemal Bey yerine pazarlasaydı uçaklarınızı.Bu durumda olmanızın sebebi yönetimin yanlış kararları ve uygulamış olduğu çifte standart durumundan kaynaklanmaktadır.Cemal Beye batışınızı maletmeyiniz.Herkes herşeyin farkında.Saga da kimin çalışıp kimin çalışanın hakkını yediğini herkes çok iyi biliyor.Cemal Beyi karalamaya çalışmayın boşuna.
  • Ey havacılar duyduk duymadık demeyin havacılıkta 30 yıl çalışırsanız çalıştığınız şirketin yaklaşık 400 personelinin en az bir aylık maaşını hiç gözünüzü kırpmadan ödeyebilecek birikime sahip olabilirsiniz. Biz 36 yıl çalıştık 5 persnelin maaşı kadar birikimiz yok. Anlaşılan odur ki o bizim geri zekalılığımızdan. Hatta cemal beyin belkide SAGA'dan bile birkaç milyon dolar dolaylı yollardan alacağı vardır. Fark budur işte çalış 30 yıl ol köşe onungibi, çalış 36 yıl ser sefil ol benim gibi enayimiymişiz ne.

CEMALETTİN GİTTİ SAGA BİTTİ...

Ne güzel günlerdi değil mi? Geçen hafta SAGA ile ilgili haberler çıkınca şöyle bir geçmişe bakıp ne tür haberleri yayınlamışız diye AirportHaber’in arşivine göz attım. Güzel haberlerin yanında üzücü haberlere de yer vermişiz.

Şimdi şöyle kısaca bir hatırlayalım SAGA için neler yazmışız;

SAGA iki uçağını kiraladı, İflas uçaklarını SAGA aldı, SAGA yarım düzine oldu, Saga Airlines’ın ilk 737-800’ü geldi, SAGA’dan muhteşem atılım, SAGA Havayolları Filosunu 7’ye çıkardı. İşte bu başlıklar AirportHaber’de SAGA Havayolları için yayınlanan güzel haberler.

SAGA uçağı pistten çıktı, Onların ne günahı var, Böyle skandal olmaz, SAGA ve ACT’ye baskın, SAGA Havayolları’na icra sarmalı, Dramatik bir SAGA fotoğrafı, SAGA’da sürpriz ayrılık. İşte bu haberler ve daha niceleri de SAGA için olumsuz haberler.

Burada amaç ahkâm kesmek değil ama görünen köyün içini yazmak ve bazı taşları yerine oturtmakta fayda var.

Çok değil sadece 16 ay öncesine kadar ufak tefek aksaklıklar hariç SAGA’dan hiç kötü haberler gelmiyordu. SAGA Havayolları’nın önemli bir pazarlayıcısı vardı. Bahsettiğim kişi Cemalettin Çelebi. SAGA Havayolları onun zamanında uçaklarını ağırlıklı olarak Cezayir’e kiralıyor ve sistem tıkır tıkır çalışıyordu.

Cemalettin Çelebi’nin ayrılış nedenini hiçbir zaman öğrenemedik ama bugün anlaşılıyor ki o ayrılış SAGA Havayolları’na pahalıya patladı.

İç hatlar hevesi, orantısız büyüme ve mevcut uçakları pazarlayamama şirketi zor duruma düşürdü. Önce uçak kiraları ödenemez hale geldi. Ardından uçaklar birer birer iade edildi veya uçakları kiralayanlar tarafından geri alındı.

Piyasa borçları ödenemez hale geldi. Bozulan mali yapı personel maaşlarının ödenememesiyle gün yüzüne çıktı. Maaş alamayan personelin motivasyonu bozuldu. Üstüne üstlük şirket üzerinde icralar içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bütün bu olumsuzluklar gidişatın kötüleşmesini tetikledi.

Elde kalan 2 uçak sayesinde Afganistan operasyonları devam etti. Devam etti etmesine ama önlerinde SHGM mevzuatı vardı. Bu mevzuata göre 3 uçaklık filo şartını yerine getirmeleri gerekiyordu.

SHGM’nin verdiği 3 aylık süre sonlarına doğru şirketin uçuş ruhsatını kaybetmemesi için bir nevi hülle yapıldı ve Onur Havayolları SAGA’nın imdadına yetişti. Onur Air’den 6 ay alınan bu uçağın da süresi dolmak üzere zaman sürekli ilerliyor.

Şirketin satılması için benim bildiğim çok sayıda görüşme yapıldı. Ama maalesef istenilen astronomik rakamlar yüzünden bu satış bir türlü gerçekleşmedi.

Gerçekleşecek gibi de görünmüyor.

Geçen hafta içimizi sızlatan görüntüler AirportHaber’de yayınlandı. Gönül isterdi ki böyle olaylara şahit olmayalım. Türkiye havacılık anlamında ileri gitti derken artık şirket batışlarına şahit olmak istemiyoruz.

Havacılık tarihimizde 76 şirket kurulup 58 şirketin battığını düşünürsek kaçınılmaz sonları yaşamamak için belki ütopik gelecek ama Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün veya Ulaştırma Bakanlığı’nın kayyum atama gibi yetkileri olsa ve bu tür şirketleri kayyumlarla yönetme imkanı olsa diye düşünmeden edemiyoruz.

Sadece havacılığımızın kötü imajı değil işsiz kalacak onca personeli de aynı derecede düşünmek gerekir.

Yukarıda de belirttiğim gibi Cemalettin Çelebi gitti SAGA da işler kötüye gitti. Bu konuda söylenecek o kadar çok şey var ki! Ama maalesef her doğru her zaman her yerde söylenmiyor.

Umarız bizim söylediklerimizin hepsi çöplüğe gider ve SAGA utandırır.
CEMALETTİN GİTTİ SAGA BİTTİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Cebine indireceği para azalmışsa,ayrılmıştır.Normaldir.Bence Saga nın hayrına olmuştur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ticarette bir kural vardır eğer kazanıyorsan bunu paylaşacaksın,Cemalettin bey iyidir kötüdür kendisini bilmem ve de tanımam ama anladığım kadarıyla bu adam sayesinde işler dönüyormuş. Şimdi bütün işleri bu adam hallediyorsa neden bu adamı tutmadın sayın patron demek ki bazıları senin aklına girmiş o zaman bu beyefendiyi göndermeden neden önlemini almadın??,demek ki bu işler hiç öyle tahmin edildiği gibi dönmüyormuş diyebiliriz,umarım bunların hepsi ders olur bu şirkette kurtulur ve insanlar ekmek yemeye devam eder,hiç unutmuyorum bir televizyon programında Onur Air in sahibine sormuşlardı en çok hangi havayoluna özeniyorsunuz diye SAGA demişti,nereden nereye,yazık oldu bunca emeğe değilmi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Abdulkadir kolot pekii yılların iş adamı uyuyormuydu ki cemal bey yedi bitirdi şirketi hesaplar bakkal defterinde tutulmuyordu heralde saçmalık bu yazılanlar.Hadi Cemal bey kötüydü diyelim o gittikten sonra insanların haklarını halen vermeyen çalışanlar ın hakkını halen ödemeyen geride kalanlara ne demeli peki boşverin bu boş iftira yazılarını mahkemelik olanlar ın ispatı ortada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
CEZAYİR veAfganistan anlaşmalarının da emniyet siz yönleri çok fazlaydı ama çalışanların özverileri ile yürüyordu...Başkada birşey yok, birde özveriyle çalışan şirketi ayakta tutan çocukları görevden aldırdı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sivil havacılık bu ÇELEBİ lerden çektiğini kimseden çekmemiştir herhalde.(atila) Şirket kontrolsuz şekilde büyürken bu Cemalettin efendi nerelerdeydi?Cezayir veAfganistan an laşmalarından başka neyaptı?Bişkek e uçak gönder di,Dubai den uçağı kaçırarak geri getirebildik ,KABİL e 737 göndermek ayrı bir fiyasko

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
8 ay önce olan olayları tekrardan hatırlatmak niçindir bilmiyorum. Saga'nın şirket içi kamusal yapıdaki evrak işlerinin tersine, yönetimin ve ticaret'in sadece para gelsin de gerisi halledilir mantığı hep bu sonuçları açmıştır.Araba kiralama şirketinden faksız. Personel'i ile bu kadar iletişimsiz patronlar az bulunur. Ama tüm kötü yanlarına rağmen, bir türk şirketidir! Buradan ekmek yiyen insanlar vardır ve vergi alan türkiye cumhuriyeti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Şirket batınca, personel dibe vurur. Olan çalışan emekçiye olur. Şirket iyiyken sahipleri bal kavanozunu, çalışanlar kavanozdan damlayan balı yer sadece. Şirket battı sahipleri villalardan gecekonduya mı geçti sanki? Çalışanda hadi belki öbür ay paralarımızı öderler diye 3 -5 ay ücretsiz gider gelirler. Kısacası yine olan onlara olur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Çok komiksiniz gerçekten.Sagayı çok güzel noktalara getirmiştir Cemal Bey :) Ayrıca A.kadir Kolot'un Cemal Bey'e değil herhangi birine Saga'yı yedircek saflıkta olduğunu düşünmüyorum.Komiksiniz gerçekten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Cemal Bey gittikten sonra uçaklarınızı pazarlasaydınız.Bildiğimiz kadarıyla Birol Yüksel geldi Cemal Bey yerine pazarlasaydı uçaklarınızı.Bu durumda olmanızın sebebi yönetimin yanlış kararları ve uygulamış olduğu çifte standart durumundan kaynaklanmaktadır.Cemal Beye batışınızı maletmeyiniz.Herkes herşeyin farkında.Saga da kimin çalışıp kimin çalışanın hakkını yediğini herkes çok iyi biliyor.Cemal Beyi karalamaya çalışmayın boşuna.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ey havacılar duyduk duymadık demeyin havacılıkta 30 yıl çalışırsanız çalıştığınız şirketin yaklaşık 400 personelinin en az bir aylık maaşını hiç gözünüzü kırpmadan ödeyebilecek birikime sahip olabilirsiniz. Biz 36 yıl çalıştık 5 persnelin maaşı kadar birikimiz yok. Anlaşılan odur ki o bizim geri zekalılığımızdan. Hatta cemal beyin belkide SAGA'dan bile birkaç milyon dolar dolaylı yollardan alacağı vardır. Fark budur işte çalış 30 yıl ol köşe onungibi, çalış 36 yıl ser sefil ol benim gibi enayimiymişiz ne.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000