22 Aralık 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • çoğumuz tarafından bilinen şu kendini bilmeze cevap vermeniz bizi üzüyor.o kendini bilmesede biz onu biliyoruz.
  • "Kabul etmek gerekir ki, İşler kendi aralarında şerefli veya şerefsiz diye ayrılmazlar. Yapılışlarındaki maksada göre işler ve o işleri yapanlar bu unvanlardan birini seçer, kendilerine yakıştırır ve ömür boyu taşırlar. " bir kaç hafta önceki yazınıza yapmış olduğum yorumda tam olarak ifade etmek istediğim de bu idi. Bu yazıda güzel olmuş, teşekkürler.
  • Sağlık dilerken mutlak akıl sağlığından bahsediyorsunuz galiba. face' de bile kendi adı ile hesap açamayan birini lütfen cevaplamayın. sizi tanıyan tanır.
  • THY A.O daki döneminizde sizin de çok fazla yalakanız vardı ne hikmetse Çetin bey ve siz onları iyi yerlere getirdiniz çok uğraştınız :) O yalakalara böl parçala yönet taktiğini siz çok iyi öğretiyordunuz :) yanılıyormuyum acaba ?
  • Çetin bey bravo yazınız icin.AH SU TGS DE DONEN HAİN İSLERİ İCİN ZULMe RİZA GÖSTEREN DİLSİZ KOR ŞEYTANLARI BİR BİLSENİZ.NASİL OLACAK BİLEMİYORUM SAYGİLAR
  • elinize saglik cok guzel bir yazi yazmissiniz...
  • Çetin bey doğruyu soyleyenin yükü fazla olur derler.yureginize emeğinize sağlık.
  • Merhabalar çetin bey. Yazınız bizim yalakaları çok kibar anlatıyor. Onlar buna layık değiller. Öyle şeyler yapıyorlarki. Söylediğiniz gibi şeytan bile şaşırır. Suç onları bu hale getirenlerde. Onların taşıyacağı bir iki dedikodu için onlara yüz verenlerde. Aslında muhtemelen sizinde bildiğiniz bir çok örnek anlatabilirim ama o zamanda hangi kuruluşta çalıştığım anlaşılır. Sorunlarımızı konu ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Saygılarımızla.

CEHENNEM BOŞALMIŞ. TÜM ŞEYTANLAR BU DÜNYADA

Yalakalık ve de dalkavukluk. Bunların bir meslek olduğunu iddia edenler var. Kimileri de bu iki özellik için kötü konuşurlar. Kabul etmek gerekir ki,  İşler kendi aralarında şerefli veya şerefsiz diye ayrılmazlar. Yapılışlarındaki maksada göre işler ve o işleri yapanlar bu unvanlardan birini seçer, kendilerine yakıştırır ve ömür boyu taşırlar.

Daha önce de konunun bu kısmına değinmiştim Eskileri eizim dönemin dalkavukları ile kıyaslama imkânı vermesi açısından bir iki maddeye tekrar değinmek isterim.  Dalkavukluk ve soytarılık mesleği ilk önce Avrupa’daki krallıklarda ortaya çıkmış. Osmanlılarda Avrupalılardan geri kalmamış tabii ki. Devr-i Osmanide Otuz altı Osmanlı padişahından Tanzimat dönemine kadar sadarette bulunanların her birinin bir soytarısı varmış. Bu genel bilgi.

Evet,  bu iş zamanımızda hayli maharet isteyen bir meslek haline dönüştü. Mesleğin ne denli ustalık istediği özellikle son dönemlerde iyice ortaya çıktı. Malum. İşin gereğini insanı olmadığı kadar yücelterek, methederek yapmaktan öte kişiyi öyle olduğuna inandırmak gibi önemli bir fonksiyon üstlendi bu beyinler. Ve de Allah biliyor ya, inanılmaz başarılılar da. Zamanımızda üst kademede olanların bu müstesna beynin ne zaman dalkavukluk yaptığını ne zaman ise hakiki duygularını dile getirdiğini anlamaları pek mümkün olmuyor herhalde. Ama insanın yapısında tabii ki kendileri için iyi ve güzel olana inanmak var. Evet, çok doğru kim söylemiş ise. Bazı halimize Melek'ler imrenir. Bazen de halimizden Şeytan bile iğrenir.

Ben çalışma yaşamımda bu türün birçok örneği ile karşılaştım. Özellikle bu eşsiz sanat erbabının söyledikleri yalanlardan dolayı şeytanın bile onlara "eyvallah ablamsın / ağabeyimsin " dediğine eminim. Burada takılan bir nokta var. İyi Yalan söylemek akıllı ve zeki olmayı gerektirir. Birine iki ay önce söylediği bir konuyu nasıl ifade ettiğini unutup aynı konuyu, aynı insana bir süre sonra değişik bir formatta anlatan biri bu tür şeytanlıklarda nasıl başarılı olabilir ki? İşte bu anda devreye başkalarının zafiyeti üzerine bina edilen bir takım yan faktörler devreye giriyor.

Masal bu ya, bulutlar üzerinde oturup dünyayı seyreden ŞEYTAN uyuklarken rüzgâr sertleşmiş. Şeytanın üzerinden üç tüy düşmüş dünyaya. Biri PARA’ ya diğeri MEVKİ’ e, üçüncüsü İHTİRAS’a konmuş... Para ve Mevki’e konan tüyler kime ne fayda sağlayacağını zaten bilirmiş.  İhtiras tüyünün konduğu insan sonuçta diğer iki tüye de sahip olacağına eminmiş. Üremiş ve çoğalmışlar. Zamanla âlemde bu üçlü YALAKA veya DALKAVUK diye anılmaya başlanmış. O gün bu gün şeytan’a dünyada yapacak hiç bir iş kalmamış. Aklına gelince, aşağıya,  bizimkilere bakıp “ Beni daha çok arayacaksınız dermiş. Eh boynuzlar kulağı geçmiş. Elden ne gelir?

Neticeten Türkiye’mizde başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Soytarılık ve Yalakalık. İnsanın içerisinde bulunduğu sistem içindeki etkinliğini artıran iki olgu haline dönüştü.. Şeytanın üç tüyüne ama öyle veya böyle sahip olmanın ve bu avantajları muhafaza etmenin bir teminatı haline dönüştü.

Ve de bu soytarıların içinde herhangi bir şekilde öldürülmüş olanı yok. Hepsi ecelleri ile nakli mekân etmişler kimse onlara saldırmamış ve kötülük yapmamış. Nedeni basit. Bunların hiç biri, izzet, ikbal gördükleri bu soytarılık sürecinde kendilerinin “hükümdar yarısı” oldukları düşüncesine kaptırmamış, öyle hareket etmemiş ve hiçbir zaman kraldan daha çok kralcı da olmamışlar. Daha kısa bir ifade ile  “Soytarılar her zaman hadlerini bilmişler ve sonuçta bir soytarı olduklarını hiçbir zaman unutmamışlar” Gelelim bizim Dalkavuklara. Hiç ilişkiniz olmasa, uzaktan izleseniz bile onların her konuda mal sahibi gibi, fütursuz hareket ettiklerini görürsünüz. Padişahlarımızın soytarılarını istedikleri gibi dövdükleri ve de gönüllerince sevdikleri de bir gerçek bu nedenle de bu soytarıların başka devlet erkânına karşı dokunulmazlıklarının da bulunduğunu ifade etmek mümkün. Bizim dalkavukların biri ile ilgili olarak bir aile mensubuna “ yahu patron bu insana nasıl tahammül ediyor “ diye bir sual yöneltmiştim. Cevap enteresandı. “ Patron onu istediği zaman dövüyor, istediği zaman ise seviyor. Buna rıza gösterecek kaç kişi var ki. Bu noktada eski ile yeni arasında bir fark yok gibi.

Sonuçta, Osmanlı kültürünün eğlendiren ve hatta kimsenin beceremediği bir şeyi yaparak padişahı eleştiren soytarısı, bizde kendisine çıkar sağlayacak olan kimselere yapmacık bir sevgi, sahte bir saygı ve buram buram yağ kokan bir hayranlık gösteren kişiliklerine dönüşmüş olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Cazip mesleğin her devirde, her kıtada, insanın bulunduğu her noktada geçerli olduğu kanıtlanmış Tanzimat döneminin başlangıcında yok olmalarına rağmen soytarıların / dalkavukların yine sahne almaları ve de bu günle deformasyonla da olsa ulaşmaları da belli ki bundandır.

Bir konu daha var ki, ibret-i âlem. Epeyce araştırdım. Bir padişahın soytarısı, o padişah bu görevden ayrıldıktan sonra tahta oturan diğer hükümdara soytarılık yapmış mı? Kayıt bulamadım. O dönemde, böyle bir durumun varit olmadığını kabul etmek gerek.

Ya bizim yalakalar?  “ Gelen ağam, giden paşam.”  Genel Müdür öldü. Yaşasın yeni Genel Müdür. Mesleğin gereğini yapmaya aynen devam. Bunlardaki karakter zafiyeti ortada da, bunu kabul eden ve soytarıyı kanatları altına alan patronlara ne demeli.

Osmanlı saraylarındaki soytarıların sarayın hiçbir işine müdahil olmadıklarını konuyu incelemiş olanlar söylüyor.  Gelelim şimdikilere. Senelerce önce görev yaptığım bir şirketin hayati derecede önemli ve gizli bir konusu ile ilgili olarak şeytan’ın uzantısı bir karakterin yaptığı bir iletişim hatası nedeni ile fazladan bilgi sahibi oldum. Hoş bu dalkavuğun şanı şöhreti şirket sınırlarını aşmış,  belirli özellikleri ile sektörde çok iyi ( ? ) tanınan ve şirketin yüzde sekseninin kendisi ile ilgili nefret ötesi duyguları beslediği ancak hislerini ve içlerinden geçeni bu insanın her zaman tahtın yanı başında oturmasından ötürü ifade edemedikleri biliniyordu. Tabii ki detaylı olarak inceledim bu kanıtı. Ve bu işin ne denli tarafgir ve keyfi bir şekilde yapıldığını açıklıkla gördüm. Belli ki kendisine ölçütler verilmiş ve uygulama yapması istenmişti. O kadar sadık biriydi ki onun yaptığı bir işi  kontrol etmeğe gerek duyulmamıştı. Yapılan işlemde ayrı tutulanlar ve kendisine yakın da olup kayırılanlar hemen göze batıyordu. Sabaha kadar uyumadım. Bu insandan şirketi kurtaracak bir delil geçmişti elime. Bu düşünce ile uyuyakalmışım. Sabah yataktan kalkınca bu kanıtı kullanmaktan vazgeçtim. Zira o karakter giderken peşinden kim bilir kaç kişiyi de sürükleyecekti. Belki de kendisini kurtaracak ve de suçu başkalarına atacaktı. Söz konusu karakter konumuzun başrol oyuncusu olan şeytana ve uzantılarına rahmet okutabilecek bir yaradılıştı. Ve de bu şirket o dönemde neleri, kimleri kime emanet etmiş. Bu da tepedekilerin zafiyetinden öte bir şey değildi. Eskinin padişahı eğlendiren dalkavukların bazıları bu gün hâkim-i mutlaklar iş yerlerinde. Dört yol ağzı gibiler. Her konu onlardan geçiyor. Kabahat tabii ki işyerlerinde bu türleri söz sahibi yapan Genel Müdürlerde ve patronlarda.

Patronların kapı kulu olmakla övünen ve büyük özverili çalışmaları ile işleri iyice içinden çıkılmaz hale koyan, getirip götürdükleri taşıdıkları laflarla bir çoğumuzun önünde engel olan ve onların günahını taşıyan değerli dalkavuklarımız; Saygıdeğer patronlarımız sizleri korusun ve Allah onlara sizlerin eksikliğinizi göstermesin.

Amin

CEHENNEM BOŞALMIŞ. TÜM ŞEYTANLAR BU DÜNYADA

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Çetin Bey'e ~ 9 yıl önce
çoğumuz tarafından bilinen şu kendini bilmeze cevap vermeniz bizi üzüyor.o kendini bilmesede biz onu biliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın Özbey, ~ 9 yıl önce
"Kabul etmek gerekir ki, İşler kendi aralarında şerefli veya şerefsiz diye ayrılmazlar. Yapılışlarındaki maksada göre işler ve o işleri yapanlar bu unvanlardan birini seçer, kendilerine yakıştırır ve ömür boyu taşırlar. " bir kaç hafta önceki yazınıza yapmış olduğum yorumda tam olarak ifade etmek istediğim de bu idi. Bu yazıda güzel olmuş, teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN ÖZBEY ~ 9 yıl önce
EVET BU CÜMLE ÇOK DOĞRU VE BİR ÇOK ŞEYİ ÖZETLİYOR. YAZIYI BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Çetin Beye ~ 9 yıl önce
Sağlık dilerken mutlak akıl sağlığından bahsediyorsunuz galiba. face' de bile kendi adı ile hesap açamayan birini lütfen cevaplamayın. sizi tanıyan tanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin bey e ~ 9 yıl önce
THY A.O daki döneminizde sizin de çok fazla yalakanız vardı ne hikmetse Çetin bey ve siz onları iyi yerlere getirdiniz çok uğraştınız :) O yalakalara böl parçala yönet taktiğini siz çok iyi öğretiyordunuz :) yanılıyormuyum acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN BEYE. ~ 9 yıl önce
SAĞLAM KARAKTERLİ YORUMCU. YALAKALIĞI KABUL ETMEDİĞİN İÇİN TERFİ EDEMEDİN HERHALDE. DAHA SONRA ÇALIŞTIĞIN ŞİRKETLERDE DE YALAKALIK YAPMADIN. SONUÇ AYNI. SAĞLAM ADAMSIN. SENİ KUTLARIM. SAHİ BU KAÇINCI İŞİN. ŞİMDİ NERELERDESİN. YOKSA BİR ŞİRKET Mİ KURACAKSIN. SENİNLE BİR KAÇ KEZ YAZIŞTIK BU KONUDA. ALLAH SANA SAĞLIK VERSİN. BU YORUMUNU YAYINLATMAMAK ELİMDEYDİ. ANCAK MENFİ OLANLARA DA YER VERECEĞİME İLİŞKİN SÖZ VERDİM KENDİME. BU TÜR ŞEYLER SANA YABANCIDIR. İSTERDİM Kİ BU NOTUNU BENİMLE VE SENİNLE ÇALIŞMIŞ OLANLAR CEVAPLASIN. AMA MÜMKÜN DEĞİL. İLK ORTAYA ÇIKTIĞINDA SENİ BİRLİKTE ÇALIŞTIĞIN İNSANLARA SORMUŞTUM. İSTERSEN O YAZIŞMALARI DA TEKRAR YAYINLAYALIM.
Çetin bey ~ 9 yıl önce
Daha hala sizin görüşünüzden olmayan insanları tehdit ediyorsunuz bravo sizin gibi yöneticilere
CVP ÇETİN BEY' E ~ 9 yıl önce
BEN SİZİN GÖRÜŞÜNÜZÜ ANLAMADIM Kİ. YANLIZ SİZİ TANIDIĞIMI VE ESKİ YAZIŞMALARINDA AYNI MEALDE OLDUĞUNU ONLARI DA ( SİZİN YAZDIKLARINIZI ) GÜNDEME TEKRAR GETİRELİMMİ Yİ SORDUM O KADAR. BUNUN NERESİ TEHDİT Kİ? ŞU YALAKALARIN ADINI VERSENİZ DE ANLASAK. SİZİN İŞİNİZ ZOR. ALLAH SİZE KOLAYLIK VERSİN. SORDUM DA BEN SİZİNLE ÇOK AZ BİR SÜRE ÇALIŞMIŞIM. O SÜREDE DE SİZİNLE HİÇ TEMASIM OLDUĞUNU HATIRLAMIYORUM. O KADAR KISA BİR SÜREDE BENİ BU KADAR İYİ TANIYABİLMENİZ TABİİ Kİ ÇOK BÜYÜK BİR KABİLİYET İŞİ.KUTLARIM.
tgs ~ 9 yıl önce
Çetin bey bravo yazınız icin.AH SU TGS DE DONEN HAİN İSLERİ İCİN ZULMe RİZA GÖSTEREN DİLSİZ KOR ŞEYTANLARI BİR BİLSENİZ.NASİL OLACAK BİLEMİYORUM SAYGİLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TGS ~ 9 yıl önce
TEŞEKKÜRLER EDİYORUM KARDEŞİM.BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. YAZILARIM GENELDE PEK TUTMUYOR. BEDDUA ETMEMEK GEREK. ALLA HEPSİNİ BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN.
kenny ~ 9 yıl önce
elinize saglik cok guzel bir yazi yazmissiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KENNY ~ 9 yıl önce
BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. SAĞOLUNUZ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Çetin bey doğruyu soyleyenin yükü fazla olur derler.yureginize emeğinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ANDROID ~ 9 yıl önce
HAKLISINIZ. BU YÜKTE BU YAŞTA TAŞIMAMAM GEREKTİĞİ KADAR AĞIR GELMEYE BAŞLADI. BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. ESEN KALIN.
kibarca ~ 9 yıl önce
Merhabalar çetin bey. Yazınız bizim yalakaları çok kibar anlatıyor. Onlar buna layık değiller. Öyle şeyler yapıyorlarki. Söylediğiniz gibi şeytan bile şaşırır. Suç onları bu hale getirenlerde. Onların taşıyacağı bir iki dedikodu için onlara yüz verenlerde. Aslında muhtemelen sizinde bildiğiniz bir çok örnek anlatabilirim ama o zamanda hangi kuruluşta çalıştığım anlaşılır. Sorunlarımızı konu ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Saygılarımızla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KİBARCA ~ 9 yıl önce
İÇİMDEN BU TÜRLERE KİBAR DAVRANMAK GELMİYOR AMA RTÜK'DEN ÖNCE APH YÖNETİMİ VAR. BU TÜR KONULARDA ÇOĞU KİMSEDE ANLATACAK ÇOK ŞEY VAR. BİR FAZLASI DA BENDE. HERKES YALAKANIN, SOYTARININ VE DE DALKAVUĞUN KİM OLDUĞUNU BİLİYOR. ALLAH TÜMÜNÜ BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000