16 Kasım 2008, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

CEHALETİN DANİSKASI

Yıllardır süregelmiş alışkanlık yerini bir türlü gerçek yaşama döndüremedi. İnsanın içini hasetlik bürümüş ise bu hasetlik düşmanlığa kadar götürebilir. Hasetliğin ardında kesinlikle kıskançlık yada fikir fakirliği vardır.

 

Cumartesi günü AirportHaber’de yayınlanan bir haber, medyanın “mal bulmuş mağribi”(sanki çok iyi bir şey bulmuş) gibi saldırmasına neden oldu. Haber şuydu. Turkuaz Havayolları’nın filosuna getirdiği uçaklarla ilgili Türk örf ve adetlerine göre kurban kesmesi idi. Ancak burada kurbanın deve olması medya açısından cazip gelebilir.

 

Deve kesilmesi hemen akıllara THY’nin yasak bölge olmasına rağmen, izinsiz bir şekilde Atatürk Havalimanı apronunda kesilen deveyi getirdi. Turkuaz’da böyle mi oldu? Hayır. Öyle düşünülmüş ki, deve hem kesimhanede kurban edildi, hem de eti fakir fukaraya dağıtıldı.

 

Haberi AirportHaber’de yayınladıktan hemen sonra tüm gazetecilerin ilgi odağı olduk. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da her zaman doğruları yayınlayama özen gösteren AirportHaber’in aksine, medya bu olayı kendi açısından yazmak için adeta yarış haline girdi. “Havayollarında 2. deve vakası, Atatürk Havalimanında ikinci deve rezaleti, Havacılıkta iki yıl sonra ikinci deve vakası, Develer bu kez apronda kesilmedi” gibi başlıklarla okuyucularına duyuruldu.

 

Aslında haberin tek cazip yönü havayolu şirketinin kurban kesmesi idi. Normal kurallara göre kesimhanede kesilmiş bir kurbanın, etinin de yoksullara dağıtılması okuyucular açısından fazla bir önem taşımadığını bilen art niyetli medya ne yaptı? İçine kendisinden bir şeyler katmak zorunda kaldı. Nedir onlar? Örneğin bir gazete “deve havalimanında kesildi” dedi. Diğerleri ise Turkuaz Havayolları’nın Genel Müdürü Hidayet Aydoğan’ın üzerine kurgu yaptı. Yaşı küçükmüş, deneyimi yokmuş. Aklın, yaşta değil başta olduğunu kavrayamayan figüranlar cehaletlerini gazetelerine veya gazetelerinin internet sayfalarına koydukları haberlerle pekiştirmiş oldular.

 

Özellikle Doğan Grubu gazetelerinin internet siteleri ve gazetelerinde şu ifadeler yer alıyordu. “Genel Müdür olmak için 5 yıl deneyimi olması gerekiyor” Böyle ifade kullanmak ancak kör cahillikle izah edilebilir. Genel Müdür olmanın böyle bir şartı olmadığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliklerinde açıkça bellidir. Bir başka cahilin söyleminden yola çıkarak üstelik “Bu söylem doğru mu” diye hiçbir araştırma yapmadan aynı ifadeleri kullanmak bugüne kadar havacılık uzmanı diye yazı yazanların oysa ne cehalet içinde olduğunun bir göstergesi değil midir? Bilmediğiniz için size bilmenize yardımcı olabilmek adına Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün çıkarmış olduğu SHY-6A yönetmeliğinin 20. maddesi a bendinde genel müdür olabilmenin şartını şöyle izah edildiğini göstermek isterim. Sorumlu Müdürün; işletmecinin tüm operasyonlarının ve bakım aktivitelerinin Genel Müdürlük tarafından gerekli kılınan standartları ve işletmeci tarafından tanımlanan ilave şartları yerine getirmek üzere finanse edebilecek ve yürütecek, ayrıca işletmeyi tek başına temsil edecek yetkiye,” şeklindedir.

 

Aslında çok merak ettiğim bir konu var. Başta Başyazarımız Sefa İnan olmak üzere AirportHaber THY’deki usulsüzlükleri hem de delilleri eşliğinde gündeme getirdiğinde nerdeydiniz? Bu deliler eşliğindeki usulsüzlüklerde bu havacılık uzmanı gibi davranan ve deve için ahkâm kesen değerli basın nerdeydi acaba?

 

Şimdi bu kör cahil arkadaşlar bu ifadeyi de anlayamamış olabilirler. Ben açıkça yazmak istiyorum ne anlama geldiğini. Her hangi bir havayolu şirketinin genel müdürü olabilmek için ne bir okul şartı, ne bir deneyim şartı nede bir başka kural getirilmiştir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün istediği tek şart gerekli finansmanı harcama yetkisidir. Keza bu yetki de dışarıdan atanacak genel müdürler için şart koşulmuştur. Şirketin sahibi aynı zamanda genel müdürü ise bu şarta bile gerek yoktur.

 

Bugüne kadar havacılık sektörünü kullananlar artık havacılıkta gerçek habercilerin olduğunu gördükleri için bu durumu hazmedemediklerini biliyorum. Fikir üretemedikleri için, akıl yürütemedikleri için kıskançlık ürünü bu tür çamurlu ithamlara cevap vermek için elimizde o kadar çok done var ki, bunları açıklasak inanın bırakın havacılık haberleri ile uğraşmayı uçağa bile binmeye utanırlar.

 

Ama biz iş üretmeye, fikir üretmeye devam edeceğiz. Onlar kendi oyuncakları ile oynamaya devam etsinler. Sadece şunu söylemek yeterli onlar için. Bugüne kadar kullandığınız insanları iktidarları bitti diye unutmayın.

 

Saygıyla kalın.

CEHALETİN DANİSKASI

Yorumlar

emr ~ 15 yıl önce
Ali Bey sanmıyorumki Türkiyede et yemeyen büyük bir çoğunluk olsun. Herkes et ve et ürünlerini tüketir.Fakat iş şükür için bir hayvan kesilmesine geldiğinde hayvan hakları savunucuları artar.Köşelerinde yorum yapan değerli yazarlarımız aynı akşam yemekte muhakkak et yemişlerdir.Fakat asıl yanlış olan thy'nin bu kurban kesme işini apronda yapmış olmasıdır.Turkuaz'ın kesimhane'de şükür için kesmiş olduğu develerde ben bu milletin bir evladı olarak bir yanlışlık göremiyorum.Eğer ki düşünenen var ise lütfen alınmasınlar ama o kişilerin bu milletin örf adet ve inançlarına ne kadar uzak oldukları kanaatine varmaktayım.Bu milli ve bizden biri olan havayolu ve değerli sahibine başarılar diliyorum.Unutmayın başarı sahibi insanlar inançlarını ve değerlerini bu yürüdükleri yolda yitirmeyenlerdir.size ve değerli okuyucularınıza saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enis Durak ~ 15 yıl önce
Airport haberin gücünü ve gerçek haber anlayışını bu olayla beraber birkez daha görmüş olduk.Ali Bey'de bunu yazısında en güzel biçimde ele almış,sağolsun.Kulaktan dolma bilgilerle yazılan yazıları,yalan yanlış haberlerle duyurmayı adet haline getirmiş basın yayın kuruluşlarını da bir havacı olarak kınıyorum.Sektörü AirportHaber & Airport Tv'den takip edebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum.İyi ki varsınız.Bu tarafsız haberciliğinizden ödün vermemeniz dileklerimle Saygılar, Enis,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zülfü ~ 15 yıl önce
Bu devirde bile insanları nasıl karalayacaklarını arayanlar ve milletimize yararlı olanları eleştirenlere yazıklar olsun.Elinize sağlık Ali bey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000