07 Aralık 2015, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Cehalet- Mutluluk- Bilgi


Latince tardus, tarda sözcesinden gelen geç, gecikmiş anlamında kullanılan, mastardan retardo ile gecikmeyi ifade eden, Fransızca “retard”, okunuşu “rötar”, şu geçirdiğimiz yaz boyunca bolca kullandığımız sözce.

Gecikme genelde kişiler için daha çok kullanılıyor olsa da gavur icadı araçlar için nedense hep bu Fransızcası kullanılır.

Kavramlar ve bu kavramların kapsamını bilerek ya da bazen bilmeyerek kullanır ve anı ifade etmeye çalışırız.

Genellikle “Şirket Prestiji” gibi bir kutsal! kavrama zarar vermemek için de gecikme-rötar bildirir ama nedenini de özensiz bir kalıp ile söyler, o kutsal saydığımız “Şirket Prestiji”ni yerle bir ederiz yolcu gözünde.

Yasal olarak gerekenleri yapma konusunda bir sorun yok. Sorun asıl bizlerin tutumunda.

Yolcuyu uçakta belirli bir düzen içerisinde tutmak için gerekli gereksiz her türlü yalanı da söyleriz. Bilgilendirme yapmaktan kaçınırız çünkü biz de çoğunlukla asıl nedeni bilmeyiz.

Bilgiden hep korkmuş ve yararlanmak için çaba harcamak gerektiğini görmüş olduğumuzdan, yararsız ve çabasız elde edeceğimiz mazeretleri tercih etmişizdir. Biliriz ki bilgi, beraberinde sorumluluk getirir ve gereği sizden beklenir.

Sokrates, "cehalet mutluluktur", onun öğrencisi olan Eflatun da "mutluluk bilgi ile kazanılır" der.!

Bu sözleri “Bilen mutlu, bilmeyen de” olarak algılayabilirsiniz, ama;

“Hiç bilenlerle bilmeyenler eşit olur mu?

Ancak gönül ve akıl sahipleri düşünüp ibret alır.” (Zümer 9).

 

Devlet eli ile kalkınma, gelişme, ilerleme dönemi çok gerilerde kaldı.

Şimdi halkını iyi eğiten ülkeler güç sahibi. Hele bazı konularda yeni bir şey icat etmenize de gerek yoktur. Elinizdeki teknoloji ile yapabileceğiniz bir gelişme.

Örnek mi? İşte size HLSC2015,

GADSS Concept, Started Jan 2015, Adopted Nov 2015, Applicable Nov 2016.

Bakalım bu güne kadar süregelen çalışmaya kimler katkı sağlamış;

Topic 2.4 Evolution of the Global Aviation Safety Plan

31.10.2014 HLSC/15-WP/6  GASP (Presented by the ICAO Secretariat)

03.12.2014 HLSC/15-WP/14 GASP UPDATE – RASGS PERSPECTIVE (Presented by the RASG-PA Co-chairperson)

17.12.2014 HLSC/15-WP/40 UPDATING THE GASP (Presented by Latvia on behalf of the European Union and its Member States and the other Member States of the European Civil Aviation Conference, and by EUROCONTROL)

23.12.2014 HLSC/15-WP/45 GASP IMPLEMENTATION INITIATIVES IN THE SAM REGION (Presented by Paraguay supported by Argentina, Brazil, Colombia, Chile, Ecuador, Panama, Peru, Uruguay, Bolivia, Guyana, Venezuela and Suriname)

02.01.2015 HLSC/15-WP/52 IMPACTS ON AVIATION SAFETY RESULTING FROM SANCTIONS ON CRITICAL AVIATION SAFETY EQUIPMENT (Presented by Sudan)

14.01.2015 HLSC/15-WP/55 PROPOSED GASP ENHANCEMENTS TO ACHIEVE GLOBAL AVIATION SAFETY OBJECTIVES
(Presented by CANSO)

23.01.2015 HLSC/15-WP/56 A CAA ROADMAP FOR SAFETY INTELLIGENCE AND MANAGEMENT IMPLEMENTATION
(Presented by the United Arab Emirates)

26.01.2015 HLSC/15-WP/58 IMPROVING EFFECTIVE IMPLEMENTATION IN AREAS OF ANS AND AGA (Presented by the United Arab Emirates)

26.01.2015 HLSC/15-WP/61 RISK MODELLING FOR ESTABLISHMENT OF A TOTAL AVIATION SYSTEM
(Presented by the United Arab Emirates)

05.02.2015 HLSC/15-WP/106 SUMMARY OF DISCUSSIONS CONCLUSIONS AND RECOMMENDATIONS FOR THEME 2: FUTURE APPROACH TO MANAGE AVIATION SAFETY (Presented by the ICAO Secretariat)

Kimler yok ki? Latvia, Paraguay, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, vs…

Bir de şu hatırlatmayı yapmakta yarar var. CANSO kuruluş ve amacını kendi sayfasında çok güzel anlatmış ve dünyanın çeşitli bölge ve kıtalarından üye ve katılımcı üyelere sahip. ICAO için enfes bir danışma kurulu görevi görmekte.

CANSO Members - Europe sayfasında “State Airports Authority & ANSP (DHMI)” diye yazmakla birlikte, High Level Safety Conferance 2015 delege listesinde ICAO Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Çağatay Erciyes, İkinci Kâtip Emin Ertop, Daimi Temsilciliğimiz Uzman Müşavir Kemal Yıllıkçı, SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, SHGM Daire Başkanı Özcan Başoğlu, ve TAI’de Kalite ve Sertifikasyon Başkanı Murat Taşpınar’dan müteşekkil bir heyetle temsil edilmiştir.

SHGM CANSU üyesi olmadığı halde, DHMI yerine bu konferansa meslekten olmayanlar ile katılmaktan hiç rahatsız olmuyor. Zaten ICAO’da Dış İşleri Bakanlığı’nca bir Büyükelçi, bir İkinci Katip ve bir Elçilik Uzman Müşaviri tarafından temsil edilmekteyiz.

Olsun, bu gün 7 Aralık (1944) 2015. Hiç olmazsa ICAO kuruluşuna Devlet Havayolları Genel Müdürü, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı ve bir büyük elçi ile katılmıştık. İkinci Dünya Savaşı sürerken Türkiye’den bin bir güçlükle Türkiye için yola çıkıp bu kuruluşta yerlerini almaları elbet unutulmayacak.

 

Dünya Sivil Havacılık Günü Kutlu olsun.

 

www.servetbasol.com

Cehalet- Mutluluk- Bilgi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000