21 Mart 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Çetin Abi, ben bu taşeron işini gerçekten anlamıyorum. Muhalefet partileri tutturdu taşeronlaştırmayı kaldıracağız diye ve iktidar da ben yaparım dedi. Taşerona iş veren bir şirkettir ve iş kanununun tüm yaptırımlarına tabidir. İşi alan taşeron da bir şirkettir ve o da iş kanununun tüm yaptırımlarına tabidir. Bu durumda çalışanlar, taşeron şirkette hangi güvenceden yoksundur ki ana şirkette kadrolu olunca bu güvenceye kavuşurlar? Söz konusu olan ücretler midir? Yoksa diğer yan kazanım ve sosyal haklar mıdır? Eğer bunlar arasında bir fark var ise, bu taşeron işletmeciliğine son verildiğinde ve tüm çalışanlar ana şirketin kadrosuna alındığında, ana şirketin aynı konularda taşeronlarca uygulanan koşulları tatbik etmeye başlamasının önünde ne engel vardır? Samimiyetle bu durumu anlayamadığım için, beni aydınlatırsan memnun olurum. Konuyu burada dile getirme amacım, benimle birlikte diğer ilgilenenlerin de aydınlanmasıdır. Sevgi ve saygılarımla.
  • Kafatasının su toplayarak büyümesi anlamina geliyor. Organizasyonlar büyürken karargahları ya da yönetim merkezleri daha hızlı büyüyor. Bu durumda sahanın ihtiyaçları yerine biribirlerini takdir veya tekdir eden, üst amirlere bakarken yaptığı asıl ise hemen hiç bakmayan bir kadro oluşuyor. Görünmek görmekten değerli olunca da toplantı kaçınılmaz hale geliyor. Körlerle sağırlar birbirini agarlar. Mutlu bir azınlığın marabalara tahakkümü tüm büyüyen organizmaların problemi olsa gerek. Saygılarımla.
  • Ekmegi ekmekciye vereceksin ustune de bir ekmek vereceksin.At binenin kilic kusananin.Bu atasozlerinden de anlasilacagi gibi biz islerimizi liyakat sahibi idareci ve calisanlarimiza vermezsek verimli olma sansimiz yok.Istisnasiz her gelen siyasi idare kendi yandaslarini yukselttikce burada verim beklemek cok zor.Ulkem icin alin teri ve liyakat sahibi bir yukselme modeli istiyorum.
  • Merhaba çetin bey konu ile alakası yok ama merak ettiğim bir soruyu size sormak istiyorum. TGS Taşeron bir şirketmidir? Yeni çıkan taşeron yasasından tgs çalışanları faydalanıp Kadrolu TK çalışanı olabilecekmidir? Bu konuda görüşleriniz nelerdir?
  • Kamuda çalışan tüm taşeron çalışanların kadroya alınması ile ilgili ne düşünüyorsunuz? THY de ve THY Teknik Aş. de çalışan taşeronlar da bu kapsamdan yararlanabilecek mi? Ve ya havacılık sektöründe çalışan taşeron çalışanlara bu oluşumun ne gibi etkisi olur? Bununla ilgilide görüşlerinizi yazarmısınız?
  • ÇOK TEŞEKKÜRLER.SAĞOLUNUZ.
  • Yöneticilerin kalitesi yüzünden hemen her sektörde,politikada,sporda,sanatta vs ne halde olduğumuz ortada! Bu ülkede torpil,hemşehricilik,es,dost,hısım ayırma bitmedikçe, gerçek anlamıyla adalet,hak,hukuk var olmadıkça yönetici ve insan kalitesi üstüne ne kadar yazı yazılırsa yazılsın bence hiçbir faydası yok! Yazılarınızı anlayan anlasın anlamayan anlamasın kendinize dert etmeyin, biz sizi çok iyi anlıyoruz ve şahsen teşekkür ediyorum aydınlatıcı,öğretici yazılarınız için. Saygılarımla...

Çamur Sudan Ağır. Yine de Dibe Yavaş Çöker.

HAYATTA BAZI ŞEYLER ÇABA İLE DEĞİL, ZAMANLA DÜZELİR. Kimsenin çamurlu bir suyu elle temizlemesi mümkün değil. Ancak bir müddet sabit ve hareketsiz kalıp bekledikten sonra su durgunlaşır. Çamur dibe çöker. Bazı şeyleri zamana bırakabilseniz bu dinginlik yavaş yavaş kendiliğinden ortaya çıkacaktır.” ( * )

Evet;  bazı menfi konularda insanoğlu çaresiz kalır. Buna rağmen yaşadığı kötü oluşumu düzletme gayretine girmesi belki de daha büyük sorunların doğmasına sebebiyet verir mi acaba?  Gerek normal yaşamda ve gerekse iş yaşamımızda bunun birçok örneklerini görebilmek mümkün. Yöneticilerimizin hal ve harekâtını beğenmiyoruz. Sistemin toplumun bir kesitinin aleyhinde çalışmasına bilinçli olarak sebebiyet veriyorlar. Çözüm basit gibi görünüyor. Ama değil. Zira o kafaları buralara yerleştiren egemen zihniyet de başta duruyor. Netice gücümüz bunu yapmaya yetmeyecek. Bu belli. Israr edip, karşı çıkıp bağırıp çağırmanın sonucu ne olur? Bir gün eve dönüp sevdiklerinize” İşten ayrıldım “ deme durumunda kalacağınız ortada.  Şimdi aranızda bu anlatımıma karşı çıkacak, “ ne yani esir mi olalım “diyecek kimseler çıkacaktır. Bana bunu yazmak, efelenmek kolay. Bana yazacağınız yorumlarla bu gösteriyi yapmanın riski yok. Ama yine de iyi düşünün. Bana kalırsa bekleyin ki suya karışmış olan çamur kendiliğinden dibe çöksün.

Gitlow’un söylediği çok doğrudur. “Yöneticiler, sorumluluğu üzerlerine almalı, kendi yarattıkları veya sürekli kıldıkları sistemlerin, problemlerin % 85’ ine yol açtığını kabul etmelidirler. Bu problemlerle ilgili olarak sistemde bir değişiklik yapılmadıkça, hiçbir şey yapılamaz. Evet, etrafımızda sistemde değişiklik yapmak isteyen bir yönetici var mı? İyi bakın. Hatta önce en tepeye bakın.

YÖNETİCİLER, ŞİRKETE KATKISI OLACAK KONULARA ZAMAN AYIRAMIYORMUŞ?  Bizde “ Yöneticimiz toplantıda efendim “ diyen sekreter hanımın ne demek istediğini sağa, sola bir sorarsanız  “ Yöneticim sizinle görüşmek istemiyor efendim” demek istediği sonucuna varırsınız. Bazı şirketlerde yapılan toplantıların kayıtlarına bakarsanız bu sonucun geçerli olmasında ziyade yönetici beyefendinin hakikaten kendi konusu ile ilgili veya ilgisiz sürekliye yakın bir şekilde toplantıda olduğunu görebilirsiniz. Şaşırtıcı ama bir çok şirkette benzeri bir durumun olduğu ifade ediliyor.

Epeyce önce bir makale okumuş ve konuyu geçmiş yıllarda işlemiştim.. Herhalde makale bir gazetenin IK kaynakları ekindeydi.  Toplantı Çılgınlığına Son Verin “ İşte bu yazıdan bir kaç pasaj.“ Şirketlerin üst düzey yöneticilerinin büyük bölümü her gün gereksiz uzunluktaki toplantılara çok değerli saatlerinden harcıyor. Hatta sürekli toplantı yapmak bazı yöneticilerin “çalışma biçimi olmuş.”  Harvard Business Manager dergisinin yaptığı araştırmaya göre, şirketlerin üst düzey yöneticileri, stratejik konulara ayda sadece üç saat zaman ayırabiliyor. Geçen yıl dünya çapında 187 şirketin ( Bunlar içinde bizimkilerin olup olmadıklarını bilemiyorum)  üst düzey yöneticilerine “ üst yönetimde hangi konuları görüşüyorsunuz?” sorusu yönetilmiş. Yöneticilerin yıl boyunca 250 saatlerini toplantı halinde geçirdikleri ortaya çıkmış. Bunun 129 saati operasyonel performansı değerlendirme, akut krizleri çözme, idari ve personelle ilgili konuların görüşüldüğü toplantılar olmuş. Yöneticiler toplantılarla geçen 80 saatte de kurumsal yönetim, finans işleri, yatırımcılarla görüşme, ekip çalışmaları, hukuki işler ve hayır konuları ile ilgilenmiş. 

Bu verilerden yola çıkarak bir değerlendirme yapan insan kaynakları uzmanlarına göre yöneticiler şirketin değerine doğrudan veya dolaylı etkisi olmayan konulara çok fazla zaman harcıyor. Özellikle plansız ve hazırlıksız yapılan toplantıların zaman israfı olduğu ve fazla sonuç alınamadığı anlaşılıyor.”

Etkili Toplantı Yönetimi bir disiplin ve alışkanlıklar bütünü. Eğer toplantı yöneticileri (hangi pozisyonda olurlarsa olsunlar) toplantı disiplinine önem vermezlerse, şirketlerde diğer kademede çalışanlara “ toplantı yönetimi eğitimi “ aldırmanın şirket verimliliğine bir katkısı olmayacağı açık.  Önemli olan doğru alışanlıkları edinmek ve toplantılarda karar almayı hızlandıracak beceriler kazanmaktır diyor uzmanlar. 

Evet; Kuruluşla ilgili stratejik konulara yalnız ayda 3 saat ayırarak yöneticiliği sürdürebilmenin mümkün olduğu belirtiliyor makalede.  İş idaresinin en gelişmiş modelinin uygulandığı İngiltere’de ahval bu durumda.  Diğer ülkelerde yapılacak benzeri bir araştırmanın sonucunu merak ediyorum doğrusu. Bu sonuçlar bizim saygıdeğer yöneticileri etkiler mi? Zannetmem. Başka bir deyişle bizde de durumun farklı olmadığı söyleyebilirler mi? Bilemem.

Bir de yöneticilerinin bu uzun toplantılarda zaman harcamasına rıza gösteren patronlar da var. Rıza göstermek bir yana bu nafile toplantıların organizatörü onlar. İnanılır gibi değiller. Daha sonra da alışkanlık haline dönüşüyor bu toplantılar. Hastalık yöneticilere de bulaşıyor. Daha sonra Şirket her an toplantıda.

Ve de gördüğümüz kurslarda, aldığımız eğitimlerde bize öğretilenleri düşünüyorum. Tepe yönetici günlük işlerle uğraşmamalı, ekibinin hep ileriye bakması ve onu planlaması için kafa yormalı. Yeni sistemlerin yaratımı ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için birlikte çalıştığı insanların ufkunu açmalı ve onları yönlendirmeli. Herhalde biz de yapılmayan / toplantılardan vakit kalmadığı için yapılamayan da budur.

Ben söylerimde, siz inanır mısınız bilmem. Çalıştığım şirketlerin birinde toplantı odasından faydalanmak için rezervasyon yapılması gerekiyordu. Bir gün bir toplu görüşme zarureti oldu. Rezervasyon yapmak istedik. Arkadaşım yanıma geldiğinde şaşkındı. Çetin, salon, salı ve Cuma günleri 09.00- 12.00 saatleri arasında önümüzdeki senenin sonuna kadar dolu. Tabii ki inanmadım. Bir ekrana, bir de gülümseyen arkadaşıma baktım. Beraberce güldük.

SİZİN KAPINIZIN ÖNÜ TEMİZ Mİ? Geçen hafta Airporthaber’e yazdığım “ Fabrika Ayarlarına dönebilir miyiz. Acaba “ başlıklı yazıma Sivil Havacılık camiasının rağbet etmediğini bir okurumuz gönderdiği yorumunda ifade etti. Üç seneye yakın bir süredir APH için yazıyorum. 144 ila 152 arası bir yazı kaleme almışım. Tabii ki her yazımın kaç kez tıklandığını görebiliyorum. Ve de hangi konuları işlediğim yazıların okunma sayısının tatminkâr veya tatminkârdan uzak olduğuna bakıyorum.  Evet; söz konusu yazımın ve de benzeri konularda kaleme aldığım yazılara karşı okurların oluşacak muhtemel ilgilerini hatasıza yakın görebiliyorum. Peki; yazı yazan herkesin yüksek okunma sayısını hedefleyeceği açık olmasına rağmen okur sayısının azalacağını bile bile neden bu tür yazılar kaleme alıyorum? Bu tamamen yazı yazan insanın kişiliğinden kaynaklanan bir konu. Anlatmak zor, anlamakta bir o kadar zordur.

Evet, hangi konuları işleyen yazılar Sivil Havacılık çalışanları tarafından daha büyük ilgi ile karşılanır. İlk sırada akçeli konuları ve de çalışanların sosyal haklarını konu alan yazılar geliyor. Bunu takiben özellikle fazla miktarda çalışanı olan şirketlerin yöneticilerini eksikliklerini ortaya koyan yazılar geliyor. Şirketlerin bir ünitelerini öne çıkartan inceleme yazıları da fazla ilgi çekiyor. Ama bu tür yazılara gelen yorumlar çalışanların kendilerini, zihniyetlerini ortaya koyan satırlar oluyor. Fabrika Ayarlarına dönebilir miyiz acaba “ başlıklı yazımda bu türlerin kendileri ile ilgili birçok şey bulabilecekleri açık. Hep birlikte yöneticileri fazlası ile tenkit ediyoruz. “ Bu yazımı kim okudu, kim okumadı bilmem ama şu suali sorabiliyorum. “ Sizin kapınızın önü temiz mi? “ İnsanlar kendi eksikliklerini görmekten hoşlanmıyorlar.. Hani bir söz var ya; 'Herkes kendi kapısının önünü temizlese, kent tertemiz olur'  Bu söz sizlere geçen haftaki yazı konusu ile birleştirildiği takdirde ne düşündürür bilemem?

Nedendir bilmem? Bazı yöneticiler, arandıkları zaman kendi için “ TOPLANTIDA” demesinden çok hoşlanıyor. Odasında bir kişi ile 3 dakikalık bir şey görüşen yönetici bile arandığı zaman  “toplantıda”  oluyor. Sanki ne kadar çok toplantı yaparsan veya ne kadar çok toplantıya iştirak edersen o kadar büyük yönetici oluyorsun veya o kadar çok çalışıyorsun.  Bu hayli değişik ve bunca senede anlayamadığım bir kültür.

(* ) Bruce Lee ‘nin hayata bakışı, Daphine Morris tarafından kaleme alınmış olup Mümin Sekmanın Hayat Bilgesi kitabından alıntı yapılmıştır.

Çamur Sudan Ağır. Yine de Dibe Yavaş Çöker.

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Murat Ö. Öztürk ~ 8 yıl önce
Çetin Abi, ben bu taşeron işini gerçekten anlamıyorum. Muhalefet partileri tutturdu taşeronlaştırmayı kaldıracağız diye ve iktidar da ben yaparım dedi. Taşerona iş veren bir şirkettir ve iş kanununun tüm yaptırımlarına tabidir. İşi alan taşeron da bir şirkettir ve o da iş kanununun tüm yaptırımlarına tabidir. Bu durumda çalışanlar, taşeron şirkette hangi güvenceden yoksundur ki ana şirkette kadrolu olunca bu güvenceye kavuşurlar? Söz konusu olan ücretler midir? Yoksa diğer yan kazanım ve sosyal haklar mıdır? Eğer bunlar arasında bir fark var ise, bu taşeron işletmeciliğine son verildiğinde ve tüm çalışanlar ana şirketin kadrosuna alındığında, ana şirketin aynı konularda taşeronlarca uygulanan koşulları tatbik etmeye başlamasının önünde ne engel vardır? Samimiyetle bu durumu anlayamadığım için, beni aydınlatırsan memnun olurum. Konuyu burada dile getirme amacım, benimle birlikte diğer ilgilenenlerin de aydınlanmasıdır. Sevgi ve saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MURAT Ö. ~ 8 yıl önce
Selamlar , Başbakanının açıklamaları güzel ama açık değil. Bildiğiniz gibi ülkedeki tüm taşeronlara kadro sözü verilmişti. Seçim öncesi muhalefette iktidarda aynı şeyi ifade etmişlerdi. Şimdi ise bu uygulama kamuda çalışan taşeronlarla sınırlı kaldı. TAŞERON KARDEŞLERİMİZ KADROLU OLUNCA İŞ AKİTLRİNİN BU KADAR KOLAY FESHEDİLMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR. İKİ GÜN ÖNCE 4 ARKADAŞIMIZLA GÖRÜŞTÜM. BUNU ANLADIM.BİR DE SENDİKA BEKLENTİSİ VAR. TIS KAPSAMINA GİRECEKLER. Türkiyede 1 Milyon civarında taişeron işçi bulunduğu dikkate alınırsa, uygulamadan mutlu olmayan büyük bir kitle var. Tabii ki herkes soruyor cevap arıyor. “Biz bu kapsama giriyor muyuz?” Bu karmaşa devam ederken Teşeron işçilerin kadroya alınmadan imtihana tabi tutulacakları söylendi. Sen adamı 4 senedir taşeron işçi diye çalıştır, sonra imtihana sok. Kazanamasın ve sen ona “ sen taşeron işçi olamazsın de . Dün bir de kıdem tazminatı konusu çıktı. Ortada şu an için yazılı ( resmi ) bir bilgi yok.
CVP MURAT Ö ~ 8 yıl önce
DURUMUN TAM NETLEŞMESİ İÇİN BİR KAÇ GÜN DAHA BEKLEMEK GEREK.EĞER BİRŞEYLERİ DÜZELTMEZLERSE KÜÇÜMSENMEYECEK BİR GAYRİ MEMNUN KİTLESİ OLUŞACAK. TAKİBİN İÇİN TEŞEKKÜRLER. SELAMLAR.
Murat Ö. Öztürk ~ 8 yıl önce
Cevap için çok teşekkürler Abi. Yıllardır olduğu gibi, sendikal yapı sadece kamu veya kamu cazlı şirketlerde var olabildiği cihetle, bu taşeronlaşmaya son verilmesi uygulamasının da kamu şirketleri için düzenlenmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Zira sendikal örgütlülük olmadıkça ve haklar TİS ile korunmadıkça, taşeron işçi olmak ile kadrolu olmak arasında pratikte bir fark görünmüyor. Doğru anlamış mıyım? Sevgi ve saygılarımla.
Hidrosefali ~ 8 yıl önce
Kafatasının su toplayarak büyümesi anlamina geliyor. Organizasyonlar büyürken karargahları ya da yönetim merkezleri daha hızlı büyüyor. Bu durumda sahanın ihtiyaçları yerine biribirlerini takdir veya tekdir eden, üst amirlere bakarken yaptığı asıl ise hemen hiç bakmayan bir kadro oluşuyor. Görünmek görmekten değerli olunca da toplantı kaçınılmaz hale geliyor. Körlerle sağırlar birbirini agarlar. Mutlu bir azınlığın marabalara tahakkümü tüm büyüyen organizmaların problemi olsa gerek. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HİDROSEFAL, ~ 8 yıl önce
ÜZGÜNÜM Kİ SÖYLEDİKLERİNİZ TAMAMI İLE DOĞRU. KEŞKE OLMASAYDI. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLERİMLE.
ams ~ 8 yıl önce
Ekmegi ekmekciye vereceksin ustune de bir ekmek vereceksin.At binenin kilic kusananin.Bu atasozlerinden de anlasilacagi gibi biz islerimizi liyakat sahibi idareci ve calisanlarimiza vermezsek verimli olma sansimiz yok.Istisnasiz her gelen siyasi idare kendi yandaslarini yukselttikce burada verim beklemek cok zor.Ulkem icin alin teri ve liyakat sahibi bir yukselme modeli istiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AMS ~ 8 yıl önce
O MODEL ŞU AN İÇİN RÜYA. AMA BENDE AYNI ŞEYİ İSTİYORUM. DAHA DOĞRUSU ÜMİT EDİYORUM. TEŞEKKÜRLERİMLE.
.. ~ 8 yıl önce
Merhaba çetin bey konu ile alakası yok ama merak ettiğim bir soruyu size sormak istiyorum. TGS Taşeron bir şirketmidir? Yeni çıkan taşeron yasasından tgs çalışanları faydalanıp Kadrolu TK çalışanı olabilecekmidir? Bu konuda görüşleriniz nelerdir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TAŞERON ~ 8 yıl önce
TGS BİR TAŞERON ŞİRKET DEĞİL. RUHSATLI BİR YER HİZMETİ ŞİRKETİ.BAŞBAKAN AÇIKLADI AMA DAHA DETAY YOK. SEKTÖRE YANSIYIP YANSIMAYACAĞI BELLİ DEĞİL. YAPILAN AÇIKLAMA KAMU KURUŞLARINDAKİ TAŞERONLARLA İLGİLİYDİ. TGS'LİLERİN thy KADROSUNA GEÇMELERİ MÜMKÜN DEĞİL. TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
TAŞERON ~ 8 yıl önce
Kamuda çalışan tüm taşeron çalışanların kadroya alınması ile ilgili ne düşünüyorsunuz? THY de ve THY Teknik Aş. de çalışan taşeronlar da bu kapsamdan yararlanabilecek mi? Ve ya havacılık sektöründe çalışan taşeron çalışanlara bu oluşumun ne gibi etkisi olur? Bununla ilgilide görüşlerinizi yazarmısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TAŞERON ~ 8 yıl önce
BU KONUDA BAŞBAKANIN AÇIKLAMASINI DİNLEDİK. DETAY BİLGİMİZ YOK. AÇIKLAMA KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERONLAR DİYE YAPILDI. ASLINA BAKARSANIZ THY KAMU KURULUŞU DEĞİL. ANCAK YİNEDE BEKLEYİP UYGULAMAYI TAM OLARAK ÖĞRENMEK GEREKİR.
CVP İNSAN K... ~ 8 yıl önce
ÇOK TEŞEKKÜRLER.SAĞOLUNUZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
insan kalitesi ~ 8 yıl önce
Yöneticilerin kalitesi yüzünden hemen her sektörde,politikada,sporda,sanatta vs ne halde olduğumuz ortada! Bu ülkede torpil,hemşehricilik,es,dost,hısım ayırma bitmedikçe, gerçek anlamıyla adalet,hak,hukuk var olmadıkça yönetici ve insan kalitesi üstüne ne kadar yazı yazılırsa yazılsın bence hiçbir faydası yok! Yazılarınızı anlayan anlasın anlamayan anlamasın kendinize dert etmeyin, biz sizi çok iyi anlıyoruz ve şahsen teşekkür ediyorum aydınlatıcı,öğretici yazılarınız için. Saygılarımla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000