29 Aralık 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Aralıksız çalışmaya devam ediyor ama duyduğum kadarıyla işini istenildiği gibi yapamadığı için o da kapı önüne konulacakmış..
  • cetin bey.saglikli seneler diliyorum. sizin yazilarinizi okumak, hamdi ne yapmiş, surada ne olmus, buradakiler nereye gitmis, sendika oksurmus ve bunun gibi seyleri okumaktan daha zevkli. belirli bir kismin ( yorumlari okuyunca sizi takip edenlerin fazla oldugunu dusunmuyorum. sizin yazilarinizin seiyesinden mi, yoksa bizim seviyemizden mi ona herkes ayri karar verir) benim gibi dusundugune emınım.sectiginiz konular hani damardan girmek diye bir tabir var ya iste o turden. bu gune kadar birilerinin damarlari delik desik olmustur herhalde ama sukur yeni yila girerken halen sagliklilar. .dikkatimizi ceken bir sey daha varki konulariniz hic bir sirkete ozgu degil. sektorun tum sirketlerinde bu konulari bulmak mumkun. boylesi daha iyi. tesekkur ediyoruz.
  • Tespit o kadar doğru ki. Patronlar ve yöneticiler kesinlikle bu konuda çok başarılı(!) Hatta ykaın bir geçmişte maalesef bir havayolu patronu sadece ve sadece tazminatsız işten çıkartmada çok başarılı diye bir yöneticiyi fahiş maaşla işe almıştı. Gerisini siz düşünün artık... Hani insanlar sadece hükümete yükleniyor ya "korku imparatorluğu yarattılar" diye. Her ne kadar istisnalar olsada genel anlamda aslında yok hiç birimizin diğerinden farkı.
  • yazınızın sonuna halklar hak ettikleri şekilde yönetilirler diye de bir dip not düşmüş olsaydınız tadından yenmezdi bu yazı.
  • başlığı görünce şaşırdım biraz. sonra nereye bağladığınız ortaya çıktı. yazı güzel olmuş.en güzeli ise yazının altında yer alan yeni yıl tebriği. Ne güzel bir kutlama. bu yıl aldıklarımıun ve gördüklerimin en güzeli. bizlere değer verdiğinizi yazılarınızdan ve face'e girdiğiniz konulardan anlıyorum. size sağlıklar diliyorum. ailenizle birlikte saadetler diliyorum.
  • Çetin bey, Devamsızlık iki boyutlu aslında bir hastalık nedenli devamsızlıklar bir de mazeret izini alınarak yapılan devamsızlıklar, 1-Hastalık izinlerinde de bir mobing olabilir ama inanın genç çalışanlar üzerinde bu tarzda yapılan mobing işe yaramıyor, 2- Bence işe yarayan uygulama kısıtlı kadro ile çalışılıyor olması işin dönebilmesi için izin aldığında diğer arkadaşlarının zorlandığını bilen personel çok gerekmedikçe yada ipler kopmadıkça izin kullanmamaya özen gösteriyor.

ÇALIŞANLAR KENDİLERİNE PAY ÇIKARTMASIN. BU BÜYÜK BAŞARI YÖNETİCİLERİMİZİN

KİGEM Kişisel Gelişim Merkezinin yaptığı açıklama. Global İnsan Kaynakları Danışmanlık Firması Mercer’ın 24 Avrupa ülkesinde 821 şirket ile gerçekleştirdiği 2008 yılı Avrupa, sağlık ve yan haklar raporu açıklandı. Rapora göre, Avrupa’da yılda ortalama işe devamsızlık kişi başı 7,4 gün. En fazla işe devamsızlık yapanlar Bulgarlar olurken, en düşük devamsızlık ise yüzde 4,6 oran ile Türklerde. Bu yeni bir araştırmanın sonucu değil. Bu kadar zaman, koskoca bir beş sene geçmesine rağmen konuyu bu gün neden işledik dersiniz?

Araştırmada katılımcı şirketler devamsızlıkların sebebini yüzde 78 eklem ağrıları ve buna bağlıklı fiziksel rahatsızlıklar, yüzde 52 stres ve mental hastalıklar ve yüzde 20 kanser olarak sıraladı. Fransa yüzde 55’lik oranla kanseri devamsızlık sebebi göstermesiyle Avrupa ortalamasının üstüne çıkarken, stres ve mental hastalıklar ise en çok Hollanda, İngiltere ve İskandinavya’da görülmüştü.

Araştırmaya göre, işe en fazla devamsızlığı Bulgarlar yapıyordu. Bu ülkeyi Portekiz, Norveç ve Çek Cumhuriyeti izlemekteydi. Türkler yüzde 4,6 ortalama ile Avrupa’nın en az devamsızlık yapan milleti olurken,  İngiltere yüzde 5,5 ve İspanya yüzde 5,7 ile Türkiye’yi takip ediyordu. Diğer yandan Amerika yüzde 5,1 ortalama ile Avrupa’dan farklı bir tablo çizmişti o dönemde.

Evet, şimdi gelelim konuyu neden bu gün işlediğimize. O dönemde araştırmayı değerlendiren Mercer Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan, Türkiye’nin işe en az devamsızlık yapan ülke olmasının nedenlerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söylemişti.  "TÜRKİYE’DE ÇALIŞANLARIN İŞ KAYBETME ENDİŞELERİNİ MUTLAKA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK DURUMUNDAYIZ derken Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’de çalışma saatleri ile ilgili esnek uygulamalara çok daha az rastlanıldığını da ifade etmişti.

 Aynı zamanda hastalıkla ilgili devamsızlığın raporlanması süreci de prosedürel olarak kendi içinde belirli zorluklar barındırdığını da ifade eden Yücesan. DOLAYISIYLA TÜRKİYE’DE ÇALIŞANLARIN HASTA DA OLSALAR İŞE DEVAM ETTİKLERİNİ İFADE EDEBİLİYORUZ." diye konuşmuştu.  İşte konuyu bu gün Airporthaber sayfalarına taşımamın nedeni bu.

Hemen hemen her yazımda işten olma korkusunun insanları birçok şeyi kabule zorladığını söyleyip duruyorum. Aylardır ısrarla ifade ettiğim bu hususun alınmış olan bu sonuçla önceden onaylanmış olduğu anlamını taşıyan bu rekora sahip olmamızın etkenleri kısmen de olsa belli olduğuna göre işverenlerin artık bir şeyleri düzeltmelerinin gerektiği açık. Beş senedir bu konuda bir şey yapılmamış. Bu gün aynı konuda bir araştırma daha yapılsa sonucun aynı olacağı mutlak. Türkçesi işten olma korkusu o gün Türkiye’yi birinci yapmış. Hiç kuşkunuz olmasın bu günde çalışanlarımız aynı sonucu alacaklardır. Yöneticilerimizin bu sonucun alınabilmesindeki büyük başarıları ise işyerlerinde ördükleri ve de ülkedeki işsizlik tarafından da sağlamlaştırılan korku duvarının yıkılmasına müsaade etmemeleri. Ve de bunun için her türlü tedbiri eksiksiz olarak almış olmaları. Arada bir de olsa hatırlatma babından sesi fazla çıkma temayülü gösteren  üç beş çalışanı işten çıkartmak sureti ile  sık sık “ biz buradayız “ demeleri.

Şu işe bakın hele. Korku bizleri Avrupa’ da en öne çıkartmış.  Bundan patronlar mutlu olmalı. Bu durumda bir şeyler yapıp korkularından arınmış bir toplum yaratarak pişmiş aşa su katmak tabii ki işlerine gelmeyecektir. Ancak şurası mutlak ki, iş kaybetme endişesi de insanları ömür boyu sessiz ve sakin, tutmaz. Bir noktada patlama olacağı mutlak. Devlet mi dönüp o tarafa bakar, ne olur bilemem ama bir husus var ki, oda bir gün çalışanlar “Korkunun kölelik olduğunu” mutlak anlayacaklardır.

FAYDASI OLACAĞINI ZANNETMEM AMA AŞAĞIDA BULUNAN EPİTEKOS ’UN SÖZÜNÜ BU SAYGIDEĞER ZEVATA BİR KEZ DAHA HATIRLATMAKTA FAYDA VAR. BU GÜN ÖNÜMÜZE ÇIKAN SIKINTILAR SANKİ GÜNAHLARIMIZIN ŞEKİL DEĞİŞTİRMİŞ HALİ GİBİ. KADER ENİNDE SONUNDA ŞÖYLE VEYA BÖYLE GÜNAHLARIMIZIN BEDELİNİ ÖNÜMÜZE KOYAR. GÖRÜNEN YA DA GÖRÜNMEYEN ZAMAN İÇİNDE HERKES GÜNAHLARININ BEDELİNİ ÖDER. EKTİĞİNİ BİÇER. BUNU BİLEN ADAM KİMSEYE KIZMAZ, GÜCENMEZ, KİMSEYİ AŞAĞILAMAZ VE  İTHAM ETMEZ   NEFRET ETMEZ, KİN TUTMAZ. BUNU BİLEN  ADAM İSE KARŞILAŞTIĞI AKSİLİKLERE ŞAŞMAZ. ÖNÜNE ÇIKAN MADDİ-MANEVİ ENGELLERİN KENDİ GÜNAHLARINDAN BAŞKA BİR ŞEY OLMADIĞINI BİLİR. ( EPİKTETOS ). PATRONLAR VE YÖNETİCİLER BUNU HİÇ DÜŞÜNÜRLER Mİ ACABA?

ÇALIŞANLAR KENDİLERİNE PAY ÇIKARTMASIN. BU BÜYÜK BAŞARI YÖNETİCİLERİMİZİN

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

çalışıyor.. ~ 9 yıl önce
Aralıksız çalışmaya devam ediyor ama duyduğum kadarıyla işini istenildiği gibi yapamadığı için o da kapı önüne konulacakmış..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇALIŞIYOR. ~ 9 yıl önce
KİMSENİN İŞTEN ATILMASINDAN MUTLULUK DUYULMAZ AMA BU ÖZEL GÖREVLİ İÇİN DE ÜZÜLMEM DOĞRUSU. HATTA TEMENNİ BİLE EDEBİLİRİM.
budur iste. ~ 9 yıl önce
cetin bey.saglikli seneler diliyorum. sizin yazilarinizi okumak, hamdi ne yapmiş, surada ne olmus, buradakiler nereye gitmis, sendika oksurmus ve bunun gibi seyleri okumaktan daha zevkli. belirli bir kismin ( yorumlari okuyunca sizi takip edenlerin fazla oldugunu dusunmuyorum. sizin yazilarinizin seiyesinden mi, yoksa bizim seviyemizden mi ona herkes ayri karar verir) benim gibi dusundugune emınım.sectiginiz konular hani damardan girmek diye bir tabir var ya iste o turden. bu gune kadar birilerinin damarlari delik desik olmustur herhalde ama sukur yeni yila girerken halen sagliklilar. .dikkatimizi ceken bir sey daha varki konulariniz hic bir sirkete ozgu degil. sektorun tum sirketlerinde bu konulari bulmak mumkun. boylesi daha iyi. tesekkur ediyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BUDUR İŞTE ~ 9 yıl önce
TESEKKUR EDIYORUM. OKUNUP OKUNMAMAMI SEVİYE MESELESİ YAPMAYALIM. HOŞ OLMAZ.KONULARA BAKIŞ AÇIMIZ VE ZEVKLERİMİZDEKİ FARKLILIK AZ OKUNMANIN NEDENİ OLMALI.TABİİ Kİ BU BENİM DÜŞÜNCEM.KALDI Kİ BEN KİMİN YAZISININ NE KADAR OKUNDUĞUNUN BİLGİSİNE SAHİP DEGİLİM. BİR BİLİYORUM Kİ BEN APH'DAKİ TÜM KÖŞE YAZILARINI ZEVKLE OKUYORUM. ŞİRKETE ÖZGÜ YAZI YAZMAK ZAMAN ZAMAN GEREKLİ OLUYOR TABİİ Kİ. AMA SEKTÖRÜN GENELİNDE ÖYLE KONULAR VARKİ ONLARA DOKUNMAK DAHA İYİ BANA GÖRE. ŞİMDİYE KADAR YAZILARN BİR YAZI NEDENİ İLE UYGULAMASINI DÜZELTEN BİR ŞİRKET GÖRMEDİM. SİZ GÖRDÜNÜZ MÜ BİLEMEM. APH’DA EN ALTTA PORTALLARIN İÇİNDE BİR HAVAYOLU ŞİKAYETLERİ BÖLÜMÜ VAR. ÇOĞUNLUKTA GELEN ŞİKAYET ADEDİNDE BİR RAKAM VAR. ÇÖZÜMLENEN ŞİKAYETLER BÖLÜMÜNDE İSE GENELDE 0 ( SIFIR ) YAZIYOR. YALNIZ ATLAS’IN BUNUN DIŞINDA OLDUĞUNU VE DE ŞİKAYETLERİ DİKKATE ALDIĞINI GÖRDÜM. KENDİLERİNE TEŞEKKÜR ETMEK GEREK. BU KADAR TOK SATICININ BULUNDUĞU YERDE TENKİT VEYA ŞİKAYETLE BİR ŞEYİN DÜZELMEYECEĞİNİN BELGESİDİR BU. HADİ SİZ OLUNDA ŞİRKETE ÖZGÜ KONU YAZIN VE YAZDIĞINIZIN BİR İŞE YARAYACAĞINI DÜŞÜNÜP KENDİNİZİ KANDIRIN. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
güzel bir tespit ~ 9 yıl önce
Tespit o kadar doğru ki. Patronlar ve yöneticiler kesinlikle bu konuda çok başarılı(!) Hatta ykaın bir geçmişte maalesef bir havayolu patronu sadece ve sadece tazminatsız işten çıkartmada çok başarılı diye bir yöneticiyi fahiş maaşla işe almıştı. Gerisini siz düşünün artık... Hani insanlar sadece hükümete yükleniyor ya "korku imparatorluğu yarattılar" diye. Her ne kadar istisnalar olsada genel anlamda aslında yok hiç birimizin diğerinden farkı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GÜZEL .... ~ 9 yıl önce
O YÖNETİCİ HALEN AYNI YERDE ÇALIŞIYOR MU? MERAK ETTİM DOĞRUSU. KORKU YARATMANIN AVANTAJLARINI İŞYERLERİNİN TEPELERİNDEKİLERDE FARKINDA. HİÇ BİRİMİZİN DİĞERİNDEN FARKI YOK SÖZÜNÜZE DE İÇİMDEN GELMESE DE KATILIYORUM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
süper yazi ~ 9 yıl önce
yazınızın sonuna halklar hak ettikleri şekilde yönetilirler diye de bir dip not düşmüş olsaydınız tadından yenmezdi bu yazı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SÜPER.. ~ 9 yıl önce
EVET BU SÖZ GENELDE DOĞRU TABİİ Kİ.BU DİP NOTTA KONULABİLİRDİ. BENİM DOKUNUŞLARIM TABİİ Kİ İŞ YAŞAMI, HATTA SEKTÖRÜMÜZLE İLGİLİ. BEN HİÇ BİR ÇALIŞANININ ( BU KADAR BİRBİRİNİN ALEYHİNDE OLMALARINA, BU DENLİ BÖLÜNMÜŞ OLMALARINA RAĞMEN ) KÖTÜ YÖNETİMİ HAK ETTİKLERİNE İNANMAK İSTEMİYORUM.VE DE İYİ YÖNETİLSELER İNSANLARIN BİRBİRİNİN ALEYHİNDE OLMA VE BÖLÜNME DURUMLARINI YAŞAMAYACAKLARINA EMİNİM. BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
güzel dilekler ~ 9 yıl önce
başlığı görünce şaşırdım biraz. sonra nereye bağladığınız ortaya çıktı. yazı güzel olmuş.en güzeli ise yazının altında yer alan yeni yıl tebriği. Ne güzel bir kutlama. bu yıl aldıklarımıun ve gördüklerimin en güzeli. bizlere değer verdiğinizi yazılarınızdan ve face'e girdiğiniz konulardan anlıyorum. size sağlıklar diliyorum. ailenizle birlikte saadetler diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GÜZEL DİLEK.. ~ 9 yıl önce
Beğeniniz için teşekkürler ediyorum. Eli kalem tutup okuruna değer vermeyen kimse tahminimce yoktur. Ben de bunlardan biriyim. Nedeni şu veya bu. İşe devam konusunda Avrupa ülkelerinden öndeyiz. O gün öndeyiz. Eminim ki bu günde öndeyiz. Bu iş yaşamının genel bir değerlendirmesi. Sektörün ayrı durumuna bakmak gerekir. Tebrikin güzelliğini biliyorum. Akla gelebilecek tüm iyi dilekleri kapsıyor. Senelerce önce gelmişti bana. Çok hoşuma gitmişti. Kaydederken göndericiyi not almayı unutmuşum. Üzerinden 20 seneden fazla geçti. Bu nedenle yazarı bilinmiyor diye not koydum. Bir ara küçük bir takım ilaveler yapmayı istedimse de ayıp olur diye düşündüm. Tekrar teşekkürlerimi sunuyor, size mutlu ve sağlıklı seneler diliyorum.
Eski Dost ~ 9 yıl önce
Çetin bey, Devamsızlık iki boyutlu aslında bir hastalık nedenli devamsızlıklar bir de mazeret izini alınarak yapılan devamsızlıklar, 1-Hastalık izinlerinde de bir mobing olabilir ama inanın genç çalışanlar üzerinde bu tarzda yapılan mobing işe yaramıyor, 2- Bence işe yarayan uygulama kısıtlı kadro ile çalışılıyor olması işin dönebilmesi için izin aldığında diğer arkadaşlarının zorlandığını bilen personel çok gerekmedikçe yada ipler kopmadıkça izin kullanmamaya özen gösteriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ESKİ DOST ~ 9 yıl önce
BU ARAŞTIRMA TABİİ Kİ YALNIZ SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜ İÇİN YAPILMADI. BİZİM ORTALAMALARIN BU 4.6'LIK ORAN İÇERİSİNDE YÜKSELTİCİ BİR PAYININ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. ANCAK DENEKLERİN KAÇI ADEDİ HANGİ SEKTÖRDEN BUNU DA BİLMİYORUZ. İKİNCİ MADDEDE İFADE ETTİĞİNİZ NEDEN BİZİM ÇALIŞTIĞIMIZ DÖNEM İÇİN GEÇERLİYDİ. TAKDİR EDERSİNİZ Kİ ŞİMDİKİ DURUMU BİLEMİYORUM. AMA İNSANLARIN DAVRANIŞINA BAKINCA SANKİ ÖNDE GELEN FAKTÖR DEĞERLENDİRMESİNDEN UZAK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. HER ZAMANKİ TAKİBİNİZ VE YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR, İYİ SENELER DİLİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000