10 Mayıs 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

BUYURUN BURADAN YAKIN

Bekliyorsunuz değil mi? Borajet ile uçtum ve onlarla ilgili kötü şeyler yazacağım. Hatta içimdeki intikam duygularımı ağzımdan tükürükler fışkırtarak, yağlandırıp ballandırıp anlatacağım. Uçakları kötüleyip bir yolcu da olsun binmemesi için işaret vereceğim. Hani geçen hafta demiştim ya "sende kimsin bize not veriyorsun" diye sorarlarsa bir yolcu olarak, bir vatandaş olarak not vereceğim demiştim.

Ama ellerini ovuşturup bekleyenlerin hayallerini yıkacağım. Borajet uçuşumuzu arkadaşım Murat Herdem her yönüyle kaleme alacak. Ben sadece iki cümle bahsedip asıl konumu yazmak istiyorum. Yolcu konforu gözüyle bakarsam uçak harika. Para verip uçacak bir yolcu gözüyle baktığımda pahalı. İnşallah ileride fiyat politikası gözden geçirilir ve belki de devletin desteği ile mantıklı bir seviyeye çekilerek bu güzel düşünce beklentileri karşılar.

Şimdi gelelim asıl mevzuumuza...

Geçen hafta Slot Koordinasyon Merkezi'nin DHMİ'ye devredilmesi havacılık gündemine bomba gibi düştü. Kimileri 5431 sayılı Sivil Havacılık Yasası'nın 9. maddesinin (h) bendine göre DHMİ'nin bu görevi yapamayacağını kimileri ise SHGM'nin sadece verilen slotların denetimini sağlayacağı görüşünü savunuyor.

Peki, mesele nedir?

Bu slot uygulamasına giden yol nereden çıkmıştı?

Hemen hatırlatalım...

Hatırlayacağınız gibi slotlar Türk Havayolları'nın uhdesinde idi. Ne zamana kadar? 2006 yılına kadar. Havacılık sektörü her geçen gün gelişirken artan hava trafiğini düzen sokmak için 1992 yılından itibaren uygulanan slot işlemi o yıllarda bavul ticareti yapan Rus uçaklarının artışı ile gündeme gelmişti.

THY bu görevi 2006 yılına kadar sürdürdü. Ancak çok sayıda şikayet ve slotların adil dağıtılmadığı iddiaları üzerine bu görev Sivil Havacılık Kanunu gereği SHGM'ye verildi. Avrupa Birliği de bu yönde karar alınmasını istiyordu ve AB'nin 95/93 sayılı konsey tüzüğünde de slotları SHGM'nin yürütmesi öngörülmüştü.


İşte AB'nin de istediği gibi yeni yapılanma ile; uygulamanın daha şeffaf olması ve hizmet alan tarafların yönetime katılmasının sağlanması amacıyla, SHGM Başkanlığında; THY A.O, DHMİ Operasyonel Slot Ünitesi, Yerli ve Yabancı Havayolu İşleticileri Temsilcileri, Terminal İşletmecileri, Yer Hizmetleri Kuruluşları ve Temsil, Yönetim ve Gözetim Kuruluşlarının yetkili temsilcilerinden oluşan bir “Slot Talep Değerlendirme Komisyonu” oluşturulmuştur. Ayrıca, Havaalanlarının saatlik kapasitelerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi için SHGM, DHMİ ve Slot Koordinasyon Merkezi’nde görevli uzman personelden oluşan “Slot Teknik Komitesi” kurulmuştu.

Yaklaşık dört yıl SHGM başkanlığında yürütülen slot koordinesi geçen hafta bakan oluru ile DHMİ'ye devredildi.

Şimdi bu uygulama ile tartışmalar ve şikayetler beraberinde gelecek. THY önderliğindeki slot koordinesi AtlasJet Havayolları'nın Ankara seferlerine başlayacağı yıl karmaşaya sebep olmuş ve AtlasJet'in uçuşlarına izin verilmemiş hatta yolcular uçaktan indirilmişti.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'ın aynı zamanda THY Yönetim Kurulu Üyesi olması yaşanacak en küçük bir hadisede Birdal'ı hedef haline getirecektir. Şikayetler artacak ve uygulama hakkında eleştiriler hat safhaya çıkacaktır.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'ın bir araya gelip bu sorunu kökten çözecek bir yol bulmaları gerekir.

Naçizane önerim Slot Koordinasyon Merkezi'nin başına bağımsız biri atanmasıdır. Bu kişi sadece bakana bağlı olarak çalışmalıdır. Örneğin sektör tarafından çok sevilen Kayıhan Kabadayı bu işi kolayca yapabilir ve şaibelerden de uzak bir uygulama yürütebilir.

Bizden önermesi, değerlendirme büyüklere kalmış.

Haftaya görüşmek dileğiyle..
BUYURUN BURADAN YAKIN

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Alman Slot Koordinasyonunun bünyesinde, LH'dan, FraPort'dan ve yeterli egitimi almis, sinavi kazanmis kisiler calismakdadirlar, maasleri geldikleri Sirket'ler tarafindan ödenir, Yönetimin basina'da Politik bir kisi atanir, sonucda Ülke politikasidir. Bu bizdede ayni olacak, sonunda, ama biz Türk'ler orada bile, kisilerin basini yakmasini biliriz. Türk Sivil Havaciligi icin senelerini (canini) vermis birisi olarak, Kabadayi'dan daha kiymetli birisi bulunamaz, ama Insallah ISKI veya IETT'den biri atanmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
slot merkezinin fikir babası ve kurucusu olan kayıhan bey ismi çok yakışır. dhmi ve yeni koordinatör çok yakında eline yüzüne bulaştırır hep birlikte göreceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Haklısınız, başına bağımsız biri atanmalı. Slotlar adil dağıtılmalı. Slot merkezde, Havaş, Çelebi ve Uçak şirketlerinden personel çalıstırılmamalı. Çok slot alıp iptal etmeyene, en büyük para cezaları verilmeli. Bu şuna benziyor ali bey. Eşinizle birlikte, yani iki kişi için, koca sinema salonunun tüm koltuklarını siz alıyorsunuz. Diğer halk o seans'tan faydalanamıyor. Tail commender.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000