16 Nisan 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Gündüz mesaisi 11.30 saat gece mesaisi 12.30 saat yüksek konsantrasyon gerektiren bu işi yapanlarda göz ve dimağ yorgunluğu oluşur.Radar skop'una (ekranına) iki saatten fazla bakar trafik atarsanız mola vermek durumundasınız bu tüm ülkelerde benzer durumdur.Gece vardiyalarını ekibi ikiye bölerek en fazla 3-4 saat uyuyabiliriz bu yasaldır düşünsenize akşam 8 de işe gelmiş çalışıyorsunuz saat sabah 4-5 ve siz yada bir yakınınız uçuyor büyük risk değilmi? ama siz bize güvenin çünkü biz en iyilerdeniz.
  • İnşaallah bu yaz alırız . Ali bey bütün DHMİ personeli bekliyor.
  • Bu yaptığınız normal mi yani? Resmi olarak bir izin var mı?
  • Sen hangi başınla gövdenle riskten söz ediyosun kardeş sende bu risk varda niye devlet size emniyet tabanca vermemiş işin bu kadar riskli olsa sana tabancada tahsis ederler değilmi.Bu memlekette emniyet jandarma güvenlik kadar daha riskli başını ve gövdesiyle risk taşıyan insanlar varken senin dediğin doğrumu şimdi.ayıppp yaa ayıp bi tutturmuşsunuz risk risk risk.Şunu şöyle söyleseniz anlayacağız avrupada maaşlar şu kadar bizde hakkımzı istiyoruz.Amaaa riske gelince orada duracaksın.Riski olanın beline tabanca takmış bu devlet.
  • DHMİ'de CNS/DP ve Terminal-Güvenlik elektronik sistemlerinin bakım, onarım ve idamesini sağlayan, satın alma için şartname hazırlayıp, teklif değerlendiren, ihalelerde riski göğüsleyen grubun mensubu bir elektronikçiyim. DHMİ'de aynı meslek sınıfında olupta, bazılarını 1.gruptan, bazılarını 2.gruptan tazminat aldıran tek grup elektroniktir. Elektronikçilerin %40'ı 2.gruptan tazminat almaktadır. Bir meydanda çalışan 2 elektronikçi frekansa mı baksın, X-Ray'emi baksın.Tabiki zamanı yettiğince ikisine de bakıyor. Ancak, "SEN İKİ SİSTEMEDE BAKIYORSUN, O ZAMAN SEN İKİNCİ GRUPTAN TAZMİNAT ALACAKSIN" diyen zihniyete ne demek gerekir. Hem meydanda az personel çalıştır, tüm işleri bu az personele yık, hem de bu şekilde cezalandır. Nedir bu?
  • biraz vicdan sahibi olan bir insan ne demek istediğimizi anlar. başıyla , gövdesiyle bütün mesleki riskleri taşıyan biziz. bunun karşılığını istemek hakkımız. karşılık derken olmadık birşeyde istemiyoruz. madem biz ingilterenin fransanın ispanyanın bağlı oldugu kurallarla çalışıyoruz ve daha fazla trafik atıyoruz, en azından maaşımız slovakya kadar olsun diyoruz. yatağımız olsun gece 3-5 nöbetine kadar 1-2 saat rahat rahat uyuyalım diyoruz.. bu ülkenin başkentinde esenboğa havalimanın da uyku tulumu içinde beton zeminde uyuyan DHMİ çalışanları var yer yokluğundan (kontrolörler vb) bunları istemek bunları sesli dile getirmek suç değil heralde.. şimdi söyleyin Allahaşkına biz paramı istiyoruz yoksa havacılık sektörüne yakışan şartlarmı?
  • sanırım bana yazılan bir cevap bu. arkadaşım ben atc 'yim.. önce mesleğini söyle lütfen. 2.cisi elektronik müh. alacağı tazminata karşı olan kim? niye karşı olalımki.. ben ve arkadaşlarım kimsenin parasına karışmayız keşke herkes aynı parayı alsa ama o para 10.000 tl olsa. sanki imzayı atc ler atmıyomuş gibi yaklaşmayın lütfen. ŞUNU ANLAYIN LÜTFEN BURDA AMAÇ PARA DEĞİLDİR, ÖZLÜK HAKLARIDIR, ÇALIŞAN FREKANSLAR,YATACAK YATAKTIR, İŞE GİRERKEN A GRUBU KADROLARI GİBİ ŞARTLARI YERİNE GETİRİP A GRUBU SAYILMAMAKTIR, EMEKLİ OLUNCA 1100 TL ALMAKTIR. GEÇEN SENE ANTALYADA RADAR GİTTİ RADAR.. GİTMEYEN RADARDIR, SALINIM YAPMAYAN VOR CİHAZIDIR. işin içinde olmadığınız için sıkıntıları bilmiyorsunuz. bu sıkıntıları biz değil hava trafiği emniyeti çekiyor
  • Neden Dhmi de çalışan tüm memurların yüksek miktarda tazminat almasını istemiyorsunuz? Neden Elektronik mühendislerinin kendinizden daha az alması için girişimde bulundunuz? Neden ortak gruptaki memurlar tavandan almıyorlar? Madem amaç yüksek miktarda tahsilat yapmak o halde Dhmi de çalışan herkese eşit miktarda 5000 lira tazminat verilsin. Buna neden karşısınız?
  • Sayın Bakan ve Sayın Gen.Müdürün samimiyetlerinin asla sorgulanamayacağını yazmışsınız.22 ay olmuş hala ortada net bişey yok, hiçbir açıklama yapanda yok.SAMİMİYET bunun neresinde.Milletvekili ve sekreter, danışmanların maaşı zamlanarak çok kısa bir sürede meclisten geçmedimi işte sana samimiyet Sn KINIK
  • WEB MASTERINIZ ne yazıkki biraz önce hakkınızda yazdığım yazıyı 2 saat önce göndermeme rağmen yayınlamadı. yazım sizin hk nızdaki menfi düşüncelerinize istinaden yazılmıştı. Demekki burdan da şu çıkıyor siz AIRPORT Haber ekibi olarak Hükümetin yardakçılığına soyunmuş bir ekipsiniz. Demokratik ortamda küfür hakarek içermeyen yazılara ki hakkınızda yazılmış bir yazıya dahi tahammülünüz yoksa neden acaba bu siteyi kurdunuz ve yorumlara açık bıraktınız. Bu kadar korkuyormusunuz bu kadar cesaretiniz yok mu acaba hk nızda dahi yazılmış menfi propoganda yazılarını bu sebeple mi yayınlattırmıyorsunuz. Demekki siz bence İŞVEREN DEN yanasınız ATC Çalışanlarından değil.

BU YAZ ÇOK ÇETİN GEÇECEK

Türk Hava Yolları için pilotların grev yapması ne kadar kabus ise hava trafik kontrolörlerinin iş yavaşlatması da havacılık sektörü için çok büyük tehlikedir. Bu tehlikenin sinyalleri yavaş yavaş alınmaya başlandı bile. İşte o yüzden diyorum ki “Bu yaz çok çetin geçecek

Havacılık tazminatı hem Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın hem de DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’ın en büyük sıkıntısı. Havacılık tazminatının ilk dağıtımı sırasında da çok büyük gürültü kopmuştu. Dağdaki VOR cihazını bekleyen güvenlikçiden aprondaki görev yapan personele, hava trafik kontrolöründen itfaiyecisine kadar hiç kimseyi memnun etmek mümkün olmamıştı.

Yeniden yapılan düzenleme ile havacılık tazminatı yine gündeme geldi. Ancak düzenlemenin üzerinden neredeyse iki seneye yakın bir süre geçti ama henüz hiçbir şey netlik kazanmış değil.

Neresinden tutarsanız tutun elinizde kalacak hassas bir konu bu. 7-8 bin DHMİ çalışanını yakından ilgilendiren bir konu Havacılık Tazminatı.

Gerek Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve gerekse DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’ın samimiyetlerinin asla sorgulanamayacağını söyleyebilirim. Hava Trafik Kontrolörlüğü yaparak DHMİ Genel Müdürlüğü’ne kadar yükselen Orhan Birdal, tazminatın bir an önce neticelenip yaz sezonunda olası iş yavaşlatmanın önüne geçmeyi arzuladığı bir gerçektir.

Her ne kadar inkar edilse bile hava trafik kontrolörlerinin içten içe eylem yapma eğilimi gün geçtikçe artıyor. Aslına bakarsanız buna eylem deme yerine prosedürleri uygulama da diyebilirsiniz. Yani kontrolörler inisiyatif alma yerine kuralları aynen uygulayarak trafiğin aksamasına yol açabilirler. Nitekim öyle de oldu.

İş yavaşlatmanın hava trafik kontrolörleri açısından hukuki bir sorun ortaya koymayacağı açık. Kuralları uygulamak onları suçlu haline getirmez.

Ancak böyle bir durumda hem turizmimiz hem de havayolu şirketlerimiz büyük zararlar görecek. Havada bir tur atmanın maliyetini en iyi havayolu şirketleri bilir. Şirketler bir yandan tasarruf etmek için kılı kırk yararken diğer yandan hava trafik kontrolörlerinin tazminat bahanesi ile ülkeye vereceği zarar çok daha büyük olacak. Tonlarca yakıt havada buhar olup gidecek. Havalimanlarında insanlar kriz geçirecek. Apronda uçak kuyrukları çoğalacak.

Twitter hesabımda da yazmıştım. Havacılık tazminatı üç gruba göre dağıtılacak. Birinci grup seyrüseferciler. İkinci grup seyrüsefere ve diğer gruba hizmet edenler. Üçüncü grup ise beyaz yakalılar. İşte en büyük sorun beyaz yakalılarda yaşanıyor. Birinci grubun tazminatını Eurocontrol karşılayacak. İkinci grubun yarısını Eurocontrol yarısını ise hazine karşılayacak.  Üçüncü grubun tazminatları ise doğrudan hazineden ödenecek. İşte bu yüzden hazine üçüncü grubun tazminat oranlarını düşük tutuyor.

Bu durum Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın hoşuna gitmiyor. Aradaki dengesizliğin çözümü için imzalanmak üzere önüne gelen belge bu yüzden imzalanmayıp yedinden düzenlensin diye hazineye iade ediliyor.

Şimdi hazineden gelecek yanıt beklenirken yaz sezonu arifesinde hava trafik kontrolörlerinden gelen tepkiler çığ gibi büyümeye başladı.

Tazminat konusu çok hassas. Bu yüzden bir kez daha belirtmek gerekir ki kontrolörler bakanlığın samimi çalışmalarını dikkate almaları gerekiyor. Yanlış anlaşılmasın hak arayışından vazgeçin demiyorum. Ülke havacılığını ve ekonomisini düşünmek gerekir diyorum.

Şöyle bir dipnot ile bitirelim yazımızı. Çok sayıda mail ve twit alıyorum.  Tazminat alacağız diyerek kredi çeken kontrolör veya DHMİ çalışanı olduğunu söyleyenler var.  Bütün bu durumlar göz önüne alınarak tazminatın bir an önce hallolması gerekiyor.

Sevgili AirportHaber okurları.

Bu hafta yeniliklerle karşınızda olduk. Airporthaber’in sayfaları yenilendi. Bu yenilikleri beğeneceğinizi umuyoruz. Görüş ve önerilerinizi her zaman bizimle paylaşabilirsiniz. Sektörün nabzını tutan Airporthaber, yeniliklerin de öncüsü olmaya devam edecek.

Hep birlikte daha güzel bir havacılık için çalışmaya devam.

BU YAZ ÇOK ÇETİN GEÇECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (74)

Misafir ~ 12 yıl önce
Gündüz mesaisi 11.30 saat gece mesaisi 12.30 saat yüksek konsantrasyon gerektiren bu işi yapanlarda göz ve dimağ yorgunluğu oluşur.Radar skop'una (ekranına) iki saatten fazla bakar trafik atarsanız mola vermek durumundasınız bu tüm ülkelerde benzer durumdur.Gece vardiyalarını ekibi ikiye bölerek en fazla 3-4 saat uyuyabiliriz bu yasaldır düşünsenize akşam 8 de işe gelmiş çalışıyorsunuz saat sabah 4-5 ve siz yada bir yakınınız uçuyor büyük risk değilmi? ama siz bize güvenin çünkü biz en iyilerdeniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İnşaallah bu yaz alırız . Ali bey bütün DHMİ personeli bekliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu yaptığınız normal mi yani? Resmi olarak bir izin var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sen hangi başınla gövdenle riskten söz ediyosun kardeş sende bu risk varda niye devlet size emniyet tabanca vermemiş işin bu kadar riskli olsa sana tabancada tahsis ederler değilmi.Bu memlekette emniyet jandarma güvenlik kadar daha riskli başını ve gövdesiyle risk taşıyan insanlar varken senin dediğin doğrumu şimdi.ayıppp yaa ayıp bi tutturmuşsunuz risk risk risk.Şunu şöyle söyleseniz anlayacağız avrupada maaşlar şu kadar bizde hakkımzı istiyoruz.Amaaa riske gelince orada duracaksın.Riski olanın beline tabanca takmış bu devlet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
DHMİ'de CNS/DP ve Terminal-Güvenlik elektronik sistemlerinin bakım, onarım ve idamesini sağlayan, satın alma için şartname hazırlayıp, teklif değerlendiren, ihalelerde riski göğüsleyen grubun mensubu bir elektronikçiyim. DHMİ'de aynı meslek sınıfında olupta, bazılarını 1.gruptan, bazılarını 2.gruptan tazminat aldıran tek grup elektroniktir. Elektronikçilerin %40'ı 2.gruptan tazminat almaktadır. Bir meydanda çalışan 2 elektronikçi frekansa mı baksın, X-Ray'emi baksın.Tabiki zamanı yettiğince ikisine de bakıyor. Ancak, "SEN İKİ SİSTEMEDE BAKIYORSUN, O ZAMAN SEN İKİNCİ GRUPTAN TAZMİNAT ALACAKSIN" diyen zihniyete ne demek gerekir. Hem meydanda az personel çalıştır, tüm işleri bu az personele yık, hem de bu şekilde cezalandır. Nedir bu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
biraz vicdan sahibi olan bir insan ne demek istediğimizi anlar. başıyla , gövdesiyle bütün mesleki riskleri taşıyan biziz. bunun karşılığını istemek hakkımız. karşılık derken olmadık birşeyde istemiyoruz. madem biz ingilterenin fransanın ispanyanın bağlı oldugu kurallarla çalışıyoruz ve daha fazla trafik atıyoruz, en azından maaşımız slovakya kadar olsun diyoruz. yatağımız olsun gece 3-5 nöbetine kadar 1-2 saat rahat rahat uyuyalım diyoruz.. bu ülkenin başkentinde esenboğa havalimanın da uyku tulumu içinde beton zeminde uyuyan DHMİ çalışanları var yer yokluğundan (kontrolörler vb) bunları istemek bunları sesli dile getirmek suç değil heralde.. şimdi söyleyin Allahaşkına biz paramı istiyoruz yoksa havacılık sektörüne yakışan şartlarmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sanırım bana yazılan bir cevap bu. arkadaşım ben atc 'yim.. önce mesleğini söyle lütfen. 2.cisi elektronik müh. alacağı tazminata karşı olan kim? niye karşı olalımki.. ben ve arkadaşlarım kimsenin parasına karışmayız keşke herkes aynı parayı alsa ama o para 10.000 tl olsa. sanki imzayı atc ler atmıyomuş gibi yaklaşmayın lütfen. ŞUNU ANLAYIN LÜTFEN BURDA AMAÇ PARA DEĞİLDİR, ÖZLÜK HAKLARIDIR, ÇALIŞAN FREKANSLAR,YATACAK YATAKTIR, İŞE GİRERKEN A GRUBU KADROLARI GİBİ ŞARTLARI YERİNE GETİRİP A GRUBU SAYILMAMAKTIR, EMEKLİ OLUNCA 1100 TL ALMAKTIR. GEÇEN SENE ANTALYADA RADAR GİTTİ RADAR.. GİTMEYEN RADARDIR, SALINIM YAPMAYAN VOR CİHAZIDIR. işin içinde olmadığınız için sıkıntıları bilmiyorsunuz. bu sıkıntıları biz değil hava trafiği emniyeti çekiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Neden Dhmi de çalışan tüm memurların yüksek miktarda tazminat almasını istemiyorsunuz? Neden Elektronik mühendislerinin kendinizden daha az alması için girişimde bulundunuz? Neden ortak gruptaki memurlar tavandan almıyorlar? Madem amaç yüksek miktarda tahsilat yapmak o halde Dhmi de çalışan herkese eşit miktarda 5000 lira tazminat verilsin. Buna neden karşısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Bakan ve Sayın Gen.Müdürün samimiyetlerinin asla sorgulanamayacağını yazmışsınız.22 ay olmuş hala ortada net bişey yok, hiçbir açıklama yapanda yok.SAMİMİYET bunun neresinde.Milletvekili ve sekreter, danışmanların maaşı zamlanarak çok kısa bir sürede meclisten geçmedimi işte sana samimiyet Sn KINIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
WEB MASTERINIZ ne yazıkki biraz önce hakkınızda yazdığım yazıyı 2 saat önce göndermeme rağmen yayınlamadı. yazım sizin hk nızdaki menfi düşüncelerinize istinaden yazılmıştı. Demekki burdan da şu çıkıyor siz AIRPORT Haber ekibi olarak Hükümetin yardakçılığına soyunmuş bir ekipsiniz. Demokratik ortamda küfür hakarek içermeyen yazılara ki hakkınızda yazılmış bir yazıya dahi tahammülünüz yoksa neden acaba bu siteyi kurdunuz ve yorumlara açık bıraktınız. Bu kadar korkuyormusunuz bu kadar cesaretiniz yok mu acaba hk nızda dahi yazılmış menfi propoganda yazılarını bu sebeple mi yayınlattırmıyorsunuz. Demekki siz bence İŞVEREN DEN yanasınız ATC Çalışanlarından değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000