30 Eylül 2013, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

BÖYLE BİR ŞİRKET VAR, YÖNETİM KURULU BAŞKANI DA

23 Eylül tarihinde siteye giren yazımla ilgili birçok yorum ve mail aldım. Kimi böyle bir şirketin olamayacağını, iyi tanıdığım bir şirketin açıklarını ifade edebilmek için böyle bir yazı yazma yöntemini seçtiğimi kimisi ise o şirketin patronu yok mu da çalışandan yana olduğu açık olan bu kadar uygulamanın yapılmasına müsaade etmişler diyordu. Çok manidar bir yaklaşım. Kimlere hitap ettiğinizi anlamak zor değil. Ancak yine arkadaşlarımızın karıştırdıkları bir husus var ki, sıralanan bu işlemler çalışandan yana olduğu kadar, şirketten de yanadır. Ve de bunlar yapılmadan şirketin düzlüğe çıkması mümkün değildir. Çalışanlarını önemsemeyen, onları gider kapısı ve sahibi oldukları masa sandalye olarak görenlerin bundan çıkartacak bir şeyleri olmalı. Ama ümitsiz olduğumu da ifade etmeliyim.

Sizlere iki haftadır yazdıklarımın dayanağını göstermek ve de bu konudaki yazışmalarımızın sizlerde biz iz bırakarak faydalanmanızı sağlayabilmek için  [email protected]  mail adresime

“ BÖYLE BİR ŞİRKET VAR” konulu boş bir mail gönderen herkese ileride yönetici olarak çalışmalarında çok güzel bir referans olabilecek 146 sayfalık bu dokümanı mail yolu ile göndereceğim. Okuma alışkanlığımızın ne denli az olduğunu çok iyi biliyorum Buna rağmen zaman harcadım ve kitabı bir linkin uzantısı olarak size sunabileceğim. Okuma alışkanlığı olanların  büyük zevk duyacağına ve istifade edeceğine eminim. Bu nedenle yazımda kitabın detaylarına girmeyeceğim. Bu talebin ve gönderimin gizliliğinden kesin olarak emin olunuz lütfen.

Evet, Şirketin adı Continental Airlines. Yönetim Kurulu Başkanı ise Gordon BETHUNE. Adı geçen Yönetim Kurulu Başkanı ile birlikte Continental Airlines 90’ lı yılların en büyük hamlesini yaptı. 1994’ de şirket öncelikle çalışanlar, yolcular ve hissedarlar tarafından gözden çıkartılmıştı. O zamandan kitabın yazıldığı tarihe kadar hisseleri yüzde 1700 değer kazandı. Şirket bu sürede 12 nci 3 aylık dönem raporunu yayınlamıştı

İflasın eşiğinde olan havayolunu hangi adımları atarak bataktan zirveye çıkarttığını, şirketten ayrıldıktan sonra kaleme aldığı   “ FROM WORST TO FIRST – BATAKTAN ZİRVEYE “ isimli kitabında anlatmış. Gordon BETHUNE’ nin bu kitaptan elde edeceği tüm geliri, kar amacı gütmeyen ve geçirilen zor günlerde Continental Havayolu çalışanlarına ve onların ailelerine her türlü desteği sağlayan “ WE CARE TRUST “ isimli kuruluşa bağışlamış olması konuya yaklaşımının özel bir göstergesi olarak düşünülmeli ve yorumlanmalıdır.

Size, bu kitapla ilgili basında çıkanlar dışında birkaç övgüden bahsetmek isterim. Gerisini gönderiyi talep edenlerin okuma imkanı olacaktır.

GEORGE BUSH-  USA BAŞKANI 23 ŞUBAT1998: Sevgili Gordon. Continental Airways’ deki başarının sırlarını ve diğer pek çok şeyi aktaran bir kitap yazmandan çok mutlu oldum. Bu kitapta muazzam dersler var. Çok zor bir işin başına geçtin ve gerçek bir liderlik yaparak bu zorluğu önemli bir başarı öyküsüne dönüştürdün İnanıyorum ki kitabın havacılık sektöründe yankı uyandıracaktır. Tanrı biliyor ya, başarılı bir liderden hepimizin öğreneceği çok şey var.

JOHN DASBURG- NORTHWEST AİRLİNES YÖNETİM KURULU BAŞKANI: Continental’ de gerçekleşen bütünsel değişim nedeniyle bu havayolu şirketinde çalışan tüm insanlar ve yönetim Kadrosu büyük bir övgüyü hak ediyor. Bu takdire değer hamleyi yapan ve başarılı liderliği anlamak isteyen herkes bu kitabı mutlak okumalı.

GEORGE PAKER- STANFORD ÜNV. YÜKSEK LİSANS PROG. DİREKTÖRÜ: G.BETHUNE ilham veren bir lider ve Continental Airways’i uçurumun kenarından düze çıkartması günümüzde gerçekleşen gerçek bir Yönetim Hamlesi. Büyüleyici bir kitap.

HEERB KELLEHER – SOUTHWEST AİRLİNES CEO: Gordon BETHUNE konuşturuyor. Tavsiye ettiklerini yaparak Continentral’i ölümün kıyısından kurtardı. Onu günümüzün sağlıklı ve başarılı bir Havayolu Şirketi haline getirdi. Bir rakip olarak dürüstçe Gordon’un Boeing’ de kalmasını tercih edeceğimi söylemeliyim.

2000-2001 yılında Türk Hava Yolları tüm sektör gibi belirli sıkıntılar yaşıyordu. Bu kitaptan bahsetti bir arkadaşım ve okumamı önerdi. Tercüme ettirdik, okudum ve etkilendim. Amerika’ da ki yayıncı ile yazıştık. Talep ettikleri telifi ödedik. Ve de bastırarak yöneticilere dağıttık. Okuyan herkes kendini ilgilendirecek bir şeyler buldu kitapta. Buna eminim.

G. BETHUNE ARKADAŞLARI İLE BİRLİKTE BUNU YAPMIŞ. BİZİMKİLER YAPAMAZ MI? TABİİ YAPABİLİRLER. KARLARININ HATIRI SAYILIR BİR BÖLÜMÜNÜ ZARAR HANESİNE KAYDETMEYİ KABULLENİRLERSE. ANCAK HER ŞEYDEN ÖNCE BUNU YAPMAYI, BAŞARMAYI İSTEMEK GEREK. SİZLER O İSTEĞİN O ARZUNUN VARLIĞINI HİSSEDEBİLİYORMUSUNUZ? ŞİMDİKİ DURUMU BİLEMEM AMA  DOĞRUSUNU İSTERSENİZ BEN HİSSETMEMİŞTİM.

MALUMUN TEKRARI

AirportHaber Sivil Havacılık Kuruluşları ile ilgili sorunları senelerdir yazıp çiziyor. Ben de bu kervana takıldım. Her hafta hangi soruna değineyim neyi yazayım diye düşünüp duruyorum. Ne yazarsam yazayım, malumun, bilinenin ve yaşananın tekrarından değişik olmuyor ve de olmayacak.

  • Amaç, kendimi meşgul etmek mi?
  • Yoksa yaşanan sorunları daha geniş kitlelere duyurmak mı?
  • Yoksa aksaklıkların düzeltilmesi için adım atılmasını sağlamak mı? 

Hadi ilkinin bana faydası var diyelim. APH’ a yazmak benim için bir meşguliyet,

Yaşanan sorunları daha geniş kitlelere duyurmanın faydası yok. Şirketlerin çalışanları işlerinden olabilecekleri varsayımı ile sorunları dile getirmekle ilgili kendilerinden yana duruşları bile açıkça desteklemiyorsa, başka kim duysa ne olur ki?  Amacımız üzüm yemek. Bağcıyı dövemeyiz zira dünya umurlarında değil.

Üçüncüye işvereni aksaklıkların düzeltilmesine zorlamaya boyumuzun yetmediği ve yetmeyeceği ise ortada açık ve net görülüyor. Sonuçta bunlar bir milyon baskısı olan günlük bir gazetede yazılmıyor. Kanunlarla ilgili olmayan keyfi uygulamalar bir tarafa, kural vazedilmiş olsa bile nasıl kitabına uydururuz diye düşünmekten öte bir şey yapan yok gibi. Konuları buraya geçmek istemiyorum ama denetim mekanizması bile bir şekilde etkileniyor. Zira onların iyimser ve hoşgörülü ikazlarına ve belirli uygulamaların düzeltilmesini istemelerine rağmen uygulamalar büyük bir umursamazlıkla halen devam ediyor. Ama mutlak olan bir şey var ki, o da yazmanın amacı bu üçünden hangisi olursa olsun şu an için çalışanlara bir fayda sağlamadığı kabulü zorunlu olan bir gerçek. 

Yazılanlarında büyük bir kitlenin ifade edemedikleri ancak içinden geçirdikleri hususları satırlara dökmekten öte bir şey değil. Ben yazarak vaktimi değerlendiriyorum. Sizler de ( tabii okuyanlar ) arada bir okuyarak ve yorumlayarak içinizi boşaltıyor, kendinizi tatmin ediyorsunuz. O kadar. Bir anlamda spor yapıyoruz desek yalan olmaz. Tabii ki  sporun hiç olmaz ise bedene ve ruha faydası var.

Ya bu zahmeti işe yarayan bir hale getireceğiz, ya da sonuçta deveyi gütmekten vaz geçeceğim veya okuyacak insan bulursam pembe panjurlu evden ve yeşil çayırlardan bahseden yazılar yazacağım. Yaklaşık üç aydır, bunu düşünüyorum. Birbirini tanımayan İnsanların muhatap oldukları bazı hatalı uygulamaları geri çevirmek için nasıl kurumsallaştıklarını, bunun için neler yaptıklarını okudum ve örneklerini tetkik ettim. Birbirini tanımayan İnsanlar konu etrafında grup oluşturuyor ve bu tür konuları kampanya haline dönüştürüyorlar. Türkiye’mizde bu tarzın uygulama örnekleri mevcut. Hatta derdinizi iyi anlatabilirseniz uluslar arası kuruluşlar bile bu tür çalışmalara destek oluyor.

Bunu denemekte fayda olduğu noktasına geldik, gelmesine de düğüm yine sizlerin elinde bulunan ipte.

Şayet tesis edilebilirse kamuoyu baskısı denetim mekanizmasının daha ciddi çalışmasını sağlayabilir. Kamuoyu baskısı işverenleri de bir şekilde etkiler. Malum şirketin değeri (?)  AirPortHaberin yazılarını bir kenara koyun, otuz, kırk bin belki de daha fazla destekçi ile konuların Bakanlıklarında dikkatini çekecek ve mevcut sorunların kalıplaşmış ve formata bağlanmış standart denetimlerin dışında mütalaa edilecek bir düzeye tırmandığını anlayacaklardır. Daha etkili olur mu ?

Biz kendi çöplüğümüzde ne var onu bir tek onu biliyoruz. Sıkıntı her yerde var.  Bunlar yalnız Sivil Havacılığın konuları değil ki? Bu nedenle konuları ilgililere duyurma işlemini, geniş bir kitle ile  olası kampanya destekçileriyle beraber yapmak denemesi gereken son çare

Kim kime güvenir bilemem. İşten olma korkusu, insanlara şikâyetçi oldukları hususların aslında varit olmadığını bile söyletebilir.  Ben de bundan korkuyorum işte. Başka bir deyişle sizlere hem hak veriyor hem de bu açıdan sizlerden çok korkuyorum. Bilmem anlatabildim mi?

BÖYLE BİR ŞİRKET VAR, YÖNETİM KURULU BAŞKANI DA

Yorumlar

Ayşegül Öztopuz ~ 11 yıl önce
Ben bu yöneticiyi biliyordum. Sizin Genel Md yardımcılığı döneminizdi bu kitaptan bizlere vermiştiniz. Şimdi düşününce bayağı ileri görüşlüymüşsünüz. Bu zamanları görmüşsünüz diyeyim bari... Ama bir hafta bekleyip de çıka çıka Continental çıkınca hayal kırıklığına uğradım örneğin bizim memleketten çıkmasını ümit edermişim meğer... Umudumuzu kaybetmiyelim artık nediyeyim...Ama bu arada hala kafası karışık arkadaşlarım için ben bir kitap tavsiye ediyorum Murat Menteş yazmış Ruhi Mücerret banada Sevgili dostum İlknur tavsiye etti kafam iyice karıştı. Duygusallığa kapılıp, insanların " iyi adam" dedikleri şeye dönüşerek kendimizi mahvetmeyelim derim ben...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP A.OZTOPUZ ~ 11 yıl önce
EVET DOĞRU HATIRLADIN. bU KİTABI SİZLERE DAĞITMIŞTIK.BİZİM MEMLEKETTEN ÇIKMASINI BEKLEMENE İSE BİR ŞEY DİYEMİYORUM. MUHTEMELEN BİZİM BİLMEDİĞİMİZ ŞİRKETLER VARDIR. ÖRNEĞİN BEN BİZİM SEKTÖRDE OLMAYAN BÖYLE BİR FİRMA GÖRMÜŞTÜM. RUHİ MÜCERRET!İ YARIN ALIP OKUYACAĞIM. İYİ ADAM TARZININ HER ZAMAN GEÇERLİ OLMADIĞI HUSUSUNDA SENİNLE HEMFİKİRİM. SENİNLE BÖYLE BİR MÜŞTEREK DOSTUMUZ VAR. O İYİ BİR ADAM.
haklısınız ~ 11 yıl önce
çtin bey. bu kampanyaları biliyorum. Hakikaten dikkat çekici sonuçlar alınıyor. ancak haklısınız bu konuda bize güvenip yola çıkmamanız gerekir. İşten olma korkusu ve de desteği açık isim ve imza ile destekleme zorunluluğu sizi yolda yalnız bırakır. Maalesef durum bu. Diğer şirketlerde de farklı olduğunu zannetmiyorum. Çalışanlar isimsiz rumuz ile yorum yazarken bile acaba bizi bulabilirler mı diye düşünüyorlar.Ve de yazmıyorlar. Değil ki isim soyadı yazıp imza atacaklar.. Biz sizi anlıyoruz. Bizim şirket çalışanı insanın kendisi için uğraşmasına alışık. Bir diğeri için uğraşanı anlamıyorlar. Siz sıkıntılarımızı daha geniş kitlelere ulaştırıyorsunuz. Hemde çalışırken şirketle kişisel bir sıkıntı yaşamamış olmanıza rağmen. Size çok teşekkür ediyoruz.Elinize sağlık. Kitap için adresinize boş bir mail gönderdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAKLISINIZ. ~ 11 yıl önce
KEŞKE HAKSIZ OLSAM DA İŞLER BÖYLE OLMASA. ÇALIŞANLARIN DURUMUNU BİLİYOR VE ZAMAN ZAMAN YAŞADIKLARI TENAKUZA RAĞMEN ONLARI ANLIYORUM. YORUMLARDAN YAZANI BULMAK KONU HUKUKİ BİR PLATFORMA DÖKÜLMEDEN MÜMKÜN DEĞİL.BU NEDENLE DE APH İÇİNDE HAKARET, AŞAĞILAMA VE KÜFÜR OLAN YORUMLARI YAYINLAMIYOR.İNSANLARIN KAMPANYAYA KATILIMLARINI İMZA İLE TEVSİK ETMEKTEN KAÇINACAKLARINI BİLİYORUM. KÜÇÜK ŞEYLERDEN MUTLU OLMAYI ÖĞRENDİK.BU SABAHTAN BERİ 4 ADET ARKADAŞIMIZ ( ŞİRKETTEN AYRILAN ) TELEFON ETTİ VE SONRADA MAİL ATTILAR. YAZDIKLARIMI PAYLAŞIYORLAR, KENDİLERİNİN BU RİSKİ TAŞIMADIKLARINI VE DE KAMPANYAYA DÖNÜŞÜM HALİNDE ZEVKLE İMZALAYACAKLARINI VE DE ARKADAŞLARINI BUNA YÖNLENDİRECEKLERİNİ İFADE ETTİLER. YORUMLARI CEVAPLAMAMA GELİNCE, BUNLARI OKUMAKTAN ZEVK ALDIKLARINI SÖYLEYEN O KADAR ÇOK İNSAN VAR Kİ. SİZE YAZILARIMI TAKİP ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
hayal... ~ 11 yıl önce
Çetin bey, öncelikle güzel yazılarınız için teşekkürler...Türkiye'deki havacılık sektöründeki sitelerde yorumcularınıza cevap yazma nezaketi göstererek bir ilke imza attığınız için de sizi tebrik ederim...Yukarıda isimlerini saydığınız isimlerde havacılığa ve çalıştıkları şirketlere, ülkemizin en büyük havayolu şirketinin başkanı gibi bakkal ve fırıncılıktan gelip de şirkete tepeden inme girip, havacılığı 6 ayda,öğrenci gibi ders çalışıp mı öğrenmişler acaba ? Böyleleri sizin gibi duayenlerden ve yukarıda isimleri olanlardan ders alırlar mı? Onlar gibi kitap yazabilirler mi ? Onlar gibi bir vizyona sahip olabilirler mi? İmkansız değil ama ona yakın...Bir rüya,hayal...Böyle insanların yönetici oldukları ülkeler ve kurumları,şirketleri hiçbir zaman hiçbir şekilde ileri gidemezler...Şu an içinde bulunduğumuz durum da bunun ispatı değil mi zaten? Saygılarımla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAYAL ~ 11 yıl önce
DEĞİL BÖYLE BİR KİTAP HAZIRLAMALARI, HAZIR YAZILMIŞ OLANI BİLE OKUMAYI VE BİR ŞEYLER KAPMAYI DÜŞÜNEMEYEN BİR ÇOK İNSAN TEPELERDE KOCAMAN UNVANLARLA DOLAŞIP DURUYORLAR. VAZİYET İYİDİR,DURUM ŞU MERKEZDE, ÖNCÜYÜZ VB.. BİZ KENDİMİZİ ALDATIYORUZ, YALAKALAR DA BU MASALLARI PATRONLARA ANLATIYOR VE ONLARDA DUYMAK İSTEDİKLERİNİ İŞİTTİKLERİ İÇİN MUTLU OLUYORLAR VEYA ÖYLE GÖRÜNÜYORLAR. SİSTEMİN HERKESİ BOZDUĞUNU KABUL ETMEK GEREKİR.DIŞARIDAN GELENLER İÇİN SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK. DENE YANIL. İŞE AL,OLMADI ÇIKAR, BAŞKASINI AL, ONU GÖNDER DİĞERİNİ AL. ÜSTELİK ADAMLAR GELİR GELMEZ ESKİLERİ BEĞENMESİNLER, BU DEFADA ESKİLERİ İŞTEN ÇIKART. BÖYLE BİR SİSTEM KARIN AĞRITIR. NEDENSE BU AĞRIYI ÇEKMESİ GEREKENLER BİR ŞEY HİSSETMEZLER VE OLAN YİNE ÇALIŞANLARA OLUR.
AA ~ 11 yıl önce
Bahsettiğiniz yöneticinin bir Türk şirketinde görev yapmadığı kesin.. Dikkatli okuyanlar için yazının içinde bunun ipuçları da var zaten. AA sadece Anadolu Ajansı'nın kısaltması değildir... :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AA ~ 11 yıl önce
GEÇEN GÜN SİZİ CEVAPLAYAMADIM. YORUMUNUZU CPYXX PASTE İLE BURAYA ALDIM. MAİLİNİZİN YARISI DOĞRU DİĞER YARISI YANLIŞ. EVET G. BETHUNE YABANCI BİR ŞİRKETİN YÖNETİM KURULU BAŞKANI. BU DOĞRU. ANCAK HAVAYOLU AA AİRLİNES DEĞİL. CONTİNENTAL AİRLİNES ADRESİNİZ [email protected] ADRESİNE GÖNDERİRSENİZ SİZE KİTABI GONDERMEYİ İSTERİM. BENİ OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000