04 Temmuz 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

BİNALİ YILDIRIM USTA OLUR MU?

Türkiye yeni bir döneme başlıyor. Yeni dönemin başlangıç tarihi olarak 12 Haziran 2011 diyebiliriz. Ülkemizde genel seçimler yapıldı ve Ak Parti her iki seçmenden birinin oyunu olarak yeniden iktidara geldi.  Seçim döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok övündüğü noktalardan biri de havacılık sektörü idi. Kısacası Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı icraatlardır.
 
Bu köşede siyasi yazılara yer vermeme konusunda azami özen göstermeme rağmen havacılığımızı doğrudan ilgilendirdiği için Ulaştırma Bakanlığı konusundaki görüşlerimi paylaşmamda hoşgörü ile karşılanmalı diye düşünüyorum.
 
Yine seçim meydanlarında başbakanın söylediği bir slogan vardı. Çıraklık dönemi, kalfalık dönemi ve ustalık dönemi. Bu dönem için ustalık dönemi tabirini kullanmıştı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.  O halde ‘Ulaştırma Bakanlığı’nın başında da bir usta olmalı’ diye söylemeden geçemeyeceğim.
 
Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda en uzun sure oturma şerefine erişen ve bu dönemde yaptığı icraatlarla gerek ulaştırmanın tüm modlarınde ve gerekse havacılık sektöründe unutulmayacak eserler bıraktı Binali Yıldırım.
 
Havacılık sektörü Binali Yıldırım döneminde resmen şaha kalktı. Başta atıl havaalanları olmak üzere tüm meydanlarda önemli gelişmeler kaydedildi. Havayolu şirketlerimiz resmen şaha kalktı. 
 
Havacılık alanında yapılacak daha çok şey var. Örneğin DHMİ yeniden yapılanabilir. Asıl devrim orada olmalı diye düşünüyorum. Seyrüsefer’in ayrılması söz konusu idi. Bu gerçekleşebilir. Bazı havaalanları ve havalimanları özelleşebilir. Zonguldak, Gazipaşa örnekleri ortada. Diğer meydanlar da bu şekilde özelleşerek  devletin üstündeki yük kalkmış olabilir.
 
‘DHMİ’de köklü değişiklik yapılmalı’ sözümün ne anlama geldiğini Sayın Binali Yıldırım’ın çok iyi anlayacağını düşünüyorum.  Son 8 buçuk yılda yaptıklarından sonra seçim arasında kanun gereği bakanlıktan uzak kaldığı dönemde havacılık sektöründen nasıl aksiyonlar alındığını, yaşananları dakika dakika takip ettiğini de biliyorum. 
 
İzlediğim kadarıyla Binali Yıldırım, sektörde kimseye pozitif ayrımcılık yapmamıştı. Yeni dönemde şayet ustalık koltuğuna oturması halinde yepyeni gelişmelere şahit olacağımızı şimdiden söyleyebilirim. 
 
Her ne kadar havacılık sektöründeki gelişimler bazı çıkar odaklarının işine gelmese bile ‘beni ikna edenin her dediğini yaparım. İkna edemeyenler benim dediğimi yapmak zorunda’ sözleri hala kulağımda olan Binali Yıldırım, gelecek tüm olumlu önerilere de açık olacaktır diye düşünüyorum.
 
Çok büyük projeler ve projeksiyonlar Binali Yıldırım’ı bekliyor. İstanbul’da yapılması düşünülen 3. havalimanı, Çukurova ve diğerleri hepsi büyük projeler. Havacılık sektöründe SHGM ve DHMİ yeniden dizayn edilmeli. SHMG’de özellikle personel konusunda yeni takviyelere gerek var. Gerekirse özel sektörden de deneyimli elamanlar sözleşme ile SHGM bünyesine katılmalı. SHGM’nin özerk hale getirilmesi de düşünelebilir. 
 
Binali Yıldırım’ın bütün bunları düşünerek geçmiş yıllardaki yapılanları ve bu yapılanlardan dolayı yaşanan olumlu-olumsuz tüm verileri değerlendirip yeni stratejiler belirlemesi havacılığımız adına önemlidir. Özel sektör mutlaka korunmalı. Özel sektörün kötüye gidişine yol açacak eylemlerden kaçınılmalı. 
 
Ulaştırma Bakanlığı’na Binali Yıldırım’ın gelmesi halinde iyi bir ustalık dönemi geçirmesini temenni ediyorum.
 
Biz havacılık adına yapılacak olumlu her şeyi alkışlamaya hazırız. Olumsuz herşeyi de yazmaya mecburuz.
 
Yeni dönemin havacılığımıza hayırlı olması dileğiyle..
BİNALİ YILDIRIM USTA OLUR MU?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Bu donemde avucunu kim yalayacak peki?Gene turk pilotlar mi?Yoksa yabanci pilot sorununa bir cozum bulunacak mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
DHMI Yapılanması kesinlikle doğru bir tespit. Aynı şekilde THY'nin de personel yapılanmasını gözden geçirmek gerekir. Hatta KPSS ve Yabancı Dil Sınavı zorunluluğu konulması THY'nin personel kalitesini arttırır diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali Bey tam isabetli bir yazı yazmışsınız. Yazınızın bugün yayınlanması da cuk oturmuş. Başarılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Hoşgeldin Usta :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hızlı tren faciasından sonra istifa edip etmeyeceğini soran gazetecilere ''treni ben mi kullanıyordum? niye istifa edeyim ki? '' diye cevap veren biri en uzun süre ulaştırma bakanı olsa ne olur olmasa ne olur? 4-5 sene evvel oğlu uçağı kaçırmasın diye taxi halindeki thy paris uçağı körüğe geri yanaştırılmıştı ve ülkeye geri geldiğinde de kotil el pençe divan karşılayıp özür dilemişti oğlundan ..o zamanlar çalışanlar iyi hatırlarlar...bu zihniyetlerdi insanlar ülkemizi 50 sene ileri götürseler de boş...herkes uçağa binecek dedi şimdi yaz mevsimi bakın bakalım bilet fiyatları kaç tl? bunlara değil bunlara oy verenlere sormak lazım asklında ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM de havacılık veya uçak mühendisi kadrosu varmı yok, uçak teknisyeni kadrosu varmı yok. sadece pilot kadrosu var. kendi yapılanmasını tamamlamamış kurum herzaman güçsüz olur. mühendis ve teknisyen sektörde 5 milyar para alır shgm de ise 1000 tl. yazık valla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ali bey, yine gündemin yakından takip eden oldukça mesaj içeren müthiş bir yazı yazmışsın.eline sağlık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM’de çalışan ancak hiç uygulamalarda bulunmamış personel, yetiştirilmesi için özel sektöre en az 5 yıl çalıştırılmak üzere gönderilsin. SHGM’ye de, özel sektörden profesyoneller (YÖNETİCİ, MÜHENDİS, PİLOT, DİSPEÇER, TEKNİSYEN, HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ, VS) transfer edilsin. Diğer yandan, SHGM’nin kanun, yönetmelik, talimat vs tüm mevzuatlarının re-regülasyon yapılması için, uluslar arası havacılık otoritelerinden (ICAO, EASA, ECAC, EUROCONTROL VS) konulara göre profesyonel uzmanlar en az 3 yıl bir çalıştırmak üzere getirtilsin. Maaş politikaları da sektöre paralel olarak uygulansın. SHGM o zaman dünya standartlarında bir Sivil Havacılık Otoritesi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
çok başarılı bir yazı.çok başarılı tesbitler.özellikle dhmi ile ilgili olanlar.sayın kıdık birileriyle kavga etmediğiniz zamanlar yazılarınızı çok başarılı buluyorum.türk sivil havacılığının böyle mantıklı ve çözüm odaklı analizlere ihtiyacı var

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000