11 Temmuz 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Beğenmiyorsan Ayrılır Başka İşe Gidersin

İş Yerindeki Sıkıntılarımızın Kökeninde “ İşsizlik “ Var. Ben çalışma hayatına girdiğim günden bu güne kadar, iş yerlerinde bazı saygıdeğer yöneticilerin özellikle her hangi bir uygulamaya karşı çıktığınız veya tepki gösterdiğiniz zamanlarda sarf ettikleri “ Beğenmiyorsan gidersin “ vb sözleri ülkede mevcut olan işsizlikten kuvvet alarak söyleyebildiklerine inanırım. Evet, on kişinin işe alınacağı bir yere mevcut 1500 müracaatın içinden seçim yapmak büyük bir konfor. Tabii ki bu durum yönetici aramaları için de geçerli ama nedense bir tık yukarı çıkınca insanlar bazı gerçekleri ve de geçmişte yaşanan tipik örnekleri unutup tepelerin talimatlarına kayıtsız şartsız uymaları sayesinde bulundukları noktada kalış sürelerini uzatıyorlar.

Evet; tüm dünya ülkelerinde olduğu üzere işsizlik Türkiye’mizde de küçümsenmeyecek boyutta. Ve de toplumda yaşanan birçok üzücü olayın altında işsizlikten kaynaklanan gerilimin yattığı da bir gerçek. Adam binanın 10’cu katına çıktı ve atladı. İntihar eden kişinin bunalımının nedeni işsiz olması ve mevcut borçlarını ödeyememesinden öte değil. Daha birçok dramatik örnekleme yapabilmek mümkün.

Uzaktan çalışma ve geçici istihdam gibi düzenlemeler içeren esnek çalışma, yürürlüğe girmesine girdi ama, bu uygulamanın işsizlik oranını müspet yönde etkileyeceğini beklemek ne denli doğru bilmiyorum. Konu ile ilgili olarak ileriye yönelik ümitli olmak da bu durumda bir o kadar zor

DEVLETİN VATANDAŞINA, VATANDAŞININ DEVLETİNE SAYGISI

İşsizliğin % 4,7 istihdamın ise % 80,6 ( OECD Ülkeleri arasında 2 nci)  olduğu İsviçre’ de "düzenli maaşı olan iyi iş bulmanın giderek zorlaştığı bir dünyada yoksulluk ve eşitsizliğe çözüm olacağı düşüncesi ile devletin herkese 2500 USD ( çocuklara 625 USD ) ödemesine ilişkin kanun teklifi halk oylamasına sunuldu.  Referandumun sonucu; Yapılması planlanan devlet ödemesi ülke ekonomisini menfi etkileyeceği gerekçesi ile halkın %78’nin “ Hayır “oyu vermesi ile reddedildi.

OECD ÜLKELERİ 2016 YILI İSTİHDAM GÖRÜNÜM RAPORU NE DİYOR?

Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz OECD ülkelerini fazlası ile etkiledi. Geçtiğimiz hafta açıklanan  “OECD 2016 Yılı İstihdam Görünüm Raporu”  Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya’yı takiben Türkiye’mizin Slovakya ile birlikte 10,4 işsizlik oranı ile OECD ülkeleri arasında 5 nci sırayı paylaştığını ortaya koydu. ( Ülkemizdeki işsizlik oranı 15-24 yaş grubunda % 18,5, kadınlarda % 12,5 ve 15-24 yaş grubundaki kadınlarda ise % 22,2 olduğu raporda vurgulandı. Bu menfi sonuçlar bir tarafa Türkiye % 51’ lik istihdam oranıyla Yunanistan ile birlikte sıralamanın en sonunda yer alıyor. Türkiye’deki İstihdam oranlarına yaş kuşağı formatında bakılması halinde 15-24 yaş grubundaki istihdamın % 34,2’ ye düştüğü görülüyor. Aynı yaş kuşağındaki kadınlarda ise istihdam oranının% 30,5 kadar düşmesi tabii ki düşündürücü. OECD raporunun son bölümünde ise; İşsizlik oranının düşürülmesi ve İstihdam oranlarının artırılmasının yeni iş sahalarının artırılabilmesine bağlı olduğu ve bunu teminen için bir takım reformların yapılmasına ihtiyaç duyulduğunun gerektiği vurgulanıyor.

SEKTÖRÜMÜZDE İSTİHDAMINA GEREK DUYULAN YENİ PERSONEL:

Özel kariyeri gerektiren iş konuları dışında ( Pilot, teknisyen, Mühendis vb..)  sektörümüze ilk giriş yapan çalışanların büyük bir bölümünün  22-24 yaş arasında bulunduklarını düşünmek mümkün. THY örneğinden hareket ile, http://www.turkishairlines.com/tr-tr/kariyer/calisan-profili linkindeki verilere bakılması halinde Havayolumuzda ki istihdamın profilini görmek mümkün. Ayrıca http://www.turkishairlines.com/tr-tr/kurumsal/basin-odasi/bir-bakista-thy/is-gucu” linkine bakılması halinde ise Türk Hava Yollarının iştirakleri ile birlikte istihdam miktarları görülebiliyor. Kısa bir değerlendirme ile THY’ de yapılan istihdamın bir bölümünün yaş grubu ile ilgili bir fikir edinebilmek olası. Bunun sonucunda ise sektörümüzü ilgilendiren işsizlik oranının % 18,5 olabileceği varsayımı kuvvet kazanıyor.

Evet; ülkemizde OECD ve dünya ülkelerinin büyük bir kısmındaki sosyal dengeleri alt üst eden bir işsizlik sonunun bulunduğu gerçeği herkes tarafından kabul ediliyor. Her ne kadar sorun genel ise de tabii ki çözümü her ülke için ayrı. Ve de konuya çare bulması hükümetlerin işi.

Psikolog. Burçak Demirkan’ a göre “ işsizliğin bireysel ve toplumsal boyutta pek çok etkisi görülmektedir. Depresyondan hırsızlığa kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bu önemli sorun, hayatımızı pek çok alanda etkilemektedir. Sorun yalnızca ekonomik yeterliliğin sağlanması değil, aynı zamanda kişinin kendisinden memnun olan bir birey olarak, sorumlulukları yerine getiren bir birey olduğu hissini yaşamasına fırsat tanımaktır. Umutsuzluk, kaygı ve depresyon sonucunda birey ya içe kapanmakta ya da öfkesini dışarı yansıtma yolunu seçmektedir, kişilik yapısına göre belirlenen bu durum ise işsiz bireyi, suçlu birey olmaya sürükleyebilir. Çünkü kişi, kendisini bir topluma ait ve kurallara uymak zorunda hissetmemektedir. Bu durumda, antisosyal davranışlar ya da aile içi şiddetle bu durum kendisini ortaya koyabilir. Aile toplumun çekirdeğidir ve aile içinde yaşanan tüm düzensizlikler, aslında toplumun ne denli sallantıda olduğunun da bir ön göstergesidir. Çalışmak bizi şu üç büyük beladan kurtarır: Can sıkıntısı, kötü alışkanlıklar ve yoksulluk. (Voltaire)  Bu söz parçanın tam olarak özetleyicisidir.”

ÜSTÜNE DE SURİYELİLER.

 Cumhurbaşkanımız “ Suriyeli “ mültecileri TC vatandaşı yapacaklarını duyurdular. Tabii bunu duyan siyasilerimizin bir kısmı hemen benimsedi, diğer bir kısmı bu ise karşı çıktılar. Olacak mı? Olabilecek mi bilemiyorum. Bir şeyi biliyorum ki, belli nedenlerden dolayı sık sık referandumdan bahseden siyasi iktidar esas bu konuda halkın fikrini almalı. Türkiye’nin önündeki seneleri etkileyecek olan böyle bir kararı hangi parti olursa olsun geçici siyasi iktidarlar vermemeli. Sonuç olarak ülkemizde kalmaktansa Egenin serin sularında ölümü tercih eden bu insanları siyasi mülahazalar ile TC vatandaşı yapmak için her zamanki gibi birbirimizle ters düşüyor, tartışıyoruz. Bir soru: Acaba belli ve sürekli bir işleri, ekonomik özgürlükleri olsaydı terör örgütlerine hizmet edenler aynı yolu rahatlıkla seçebilirler miydi? Bizi yönetenlerden bir Bakanımız “ Türkiye, Suriyeli mültecilerin duası ve bereketiyle dünyada ilk dörde giren bir büyüme oranına sahip. Cenabı Allah da onların bereketini veriyor" derken, Macaristan Başbakanı

Suriyeliler için Sn. Erdoğan’a teşekkür edip Pazar ayinlerinde kendisi için dua etmeliyiz. Civarımızda gezinmemeleri için 3 Milyar EURO  ödemeye  hazır olduğumuz bu insanları TC Vatandaşı yapmak istiyor derken bir anlamda Avrupa Birliğinin konuya yaklaşımını da ortaya koyuyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de iş arayanların sayısı bir yıl öncesine göre 5 kat arttı ve rekor bir seviyeye ulaştı. İstatistiklerde görülen bu rakamsal artışta Suriyeli mültecilerin etkisinin büyük olduğu ortada.

Türkiye enteresan bir ülke. Hiç unutmam geçmişte kurulan bir hükümet TBMM’ de güvenoyu alamamış ve hali ile siyasal bir karmaşa vuku bulmuştu. İşte o gün IMKB’ de hisse senetlerinin değerlerinde beklenilenin aksine artış meydana gelmişti. Hepimiz çok şaşırmıştık. Ve de en güzeli uzmanlar dahil kimse bunun izahını yapamamıştı.

 İnterneti karıştırırken gördüm. Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilinde işsizlik oranında düşme meydana geleceğine ilişkin hesaplama gördüm. Evet; işsizliğin ek kötü senaryoda 8,6 düşeceği öngörülüyor bu hesaplamada. Ben anlayamadım. Mutlak yazının önemli bir yerini atladım okurken Anlayan beri gelsin.

BİR SUAL:

Eğer Ülkemizde işsizlik bu boyutta olmasaydı özellikler Güneydoğu’ da gençler muntazam gelir sağladıkları sürekli bir işe sahip olsalardı, terör örgütleri bu denli rahat taraftar toplayabilirler miydi?

Okan Müderrisoğlu ”  Terör ve işsizlik “ başlıklı yazısında bu konudaki görüşünü şöyle ifade ediyor.”  Özellikle doğu ve güneydoğudaki eğitimsiz, mesleksiz ve umutsuz gençlerin dağa çıktıkları biliniyor. Gelir düzeyi arttıkça, silahtan medet umma katsayısı azalıyor. “ Ruhsal bozukluklar, sağlıksız ve dengesiz tepkiler bir yana, İşsizlik insanları buraya, bu noktaya kadar götürüyor işte.

Beğenmiyorsan Ayrılır Başka İşe Gidersin

Yorumlar

serdarokthy ~ 8 yıl önce
Sayın Çetin Bey ülkemiz ve thy omkadar enteresan bir hale geldiki 19 sene thy bilgi işlemde aynı ünvanla çalıştım son sene öyle bir oluşum olduki müdürlük kriterlerine cuma namazına gidip gitmediğimiz sorgulanır oldu.sonunda iş akdim gizli bir şekilde feshedildi.buradan genel müdür yardımcısına sesleniyorum 20 müdür varsa bunların 15 i 5 seneyi doldurmamış insanlar bu nasıl liyakat bu nasıl atama sanırım suçum Atatürkçü olmak ve müdürümle namaz kılmamak geçen sene raporumu bahane edip işten çıkarıldım.belkide arkamızda bir dayı lazım.Ama bu ülke boş değil bunu bilsinler silahla olmasada yazılarımızla mücadelemiz sürecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy ~ 8 yıl önce
kesinlikle istihdamlar konusunda yas kriterini arttirmali.insanlar issizlikten kiriliyor .turkiyenij bayrak tasiyam sirketinde yas ktiteri hala dusuk.bari yasi 32 falan yapin da bir cogu insan icin bir umit kapisi olsun.issizlikten ihtihar esigine gelmis bir cok arkadasimi biliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
heryerde ayni degil. ~ 8 yıl önce
ben ispanyada yasiyorum, ilk geldigim zaman krizin guclu oldugu zamanlardi..ama tabi tv lerde gosterilenlere bakarak geldiginizde herkesin perisan oldugu biryer bekliyorsunuz.burdaki kriz bizim iyi gunumuz gibi.ilk kriz zamanlarinda taksi soforu bana eskiden hafta 4-5 gun disari cikardik yemeye icmeye, artik krizden dolayi 2-3 kere cikabiliyoruz demisti..o yuzden bizdeki issizlik cok daha fazla etkili insanlarin yasamlarinda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isg bataklığı ~ 8 yıl önce
Bir isg düşünün ki terminal işletmecisi üstelik; Hiç bir vasfı olmayan sadece özdemir'lerin tanıdığı diye işe sokulan bir adamı işe alsın ve 2 departman değiştirerek, en son milyon dolarlık teknik departmana verilsin, orada at oynatsın. Bir mühendis düşünün ki 7 senede ünv anca bitirsin ve milyon dolarlık bagaj sisteminin başına verilsin. Bu operason genel müdür yardımcısı düşünün ki operasyon bilmediğinden bu ikisinin kuklası, maşası(adını siz koyun artık)olsun. Bir Ticari işler müdürü düşünün ki omurgasızlığından işletmelerin en mantıksız taleplerine bile hayır diyemesin. Bir genel sekreter düşünün ki altındaki elemanına muhtaç kalıp iş bilmesin. Bir satınalma düşünün ki talep karşılaştırma bile yapamasın. Bir teknik müdür düşünün ki yukarıda bahsi geçen torpillinin aynı operasyon genel müdür yardımcısı gibi ağzına bakarak hareket etsin. Bir IT direktörü düşünün ki şirkette bulana aşk olsun. Bir terminal operasyon ekibi düşünün ki vardiyalı diye hayvan muamelesi görsün. Bataklık !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin ~ 8 yıl önce
Bir kabin memuru düşünün ki insan kaynakları süreçlerinden operasyonel süreçlere mali işlerden uluslararası ilişkiler bölgesel anlaşmalar konularına kadar deneyim ve bilgi sahibi ama o kabin memuru pardon çaycı. Neden mi dayısı amcası yok.
hava'ya ~ 8 yıl önce
Yönetici bey kardeşim. Olayı anlatırsam ve de nedenlerini sıralarsam çalıştığım firmayı ve kendimi ortaya koymuş olurum. bir yönetici olarak beni korumaya gücünüz yeter mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
duymuş gibi ~ 8 yıl önce
bayramdan on gün önce bir üstümün bana söylediği sözü duyup bu yazıyı yazdığınızı düşündüm okuyunca. " Beğenmiyorsanız, ayrılır ve sizi alan olursa başka bir şirkete gidersiniz. kapıda bekleyen yüzlercesi varken bu naz aptalca değilmi". O günden beri her gün bana söylediği sözleri kendisinin yaşaması için dua ediyorum. Uzak bir ihtimal değil. yabancısı olmadığınız şirketimizde bu veya aynı kapıya çıkan benzer sözleri işiten çok çalışan var.işsizlik sorununun yakın bir gelecekte çözülmeyeceği ortada. uzun senelerdir tablo bir aşağı bir yukarı aynı. Bazı dünya devletleri de aynı sıkıntıyı çekiyor. ancak onlarda çalışanı bu kadar kolaylıkla işten çıkartmak mümkün değil.tabii ki bu bir kültür meselesi. Nasıl olsa yenisini kolaylıkla buluruz diye insanı harcamıyorlar.Allah bizlere yardım etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava ~ 8 yıl önce
Acaba neden naz yapma nedenini yazmıyorsunuz?Doğru söylemiş yönetici.Çalışma ,kaytar, sonra yöneticim şöyle dedi.Yönetici ne için maaş alır,personeli çalıştırmak için.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000