04 Aralık 2011, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Havayolu şirketleri hemen süresini geçirmeden iptal davası açsınlar. SSHGM her zaman olduğu gibi yine hukuku çiğniyor.
  • Havayolu şirketleri hemen süresini geçirmeden iptal davası açsınlar. SSHGM her zaman olduğu gibi yine hukuku çiğniyor.
  • havayolu yolcusu artıyor. Aslında yolcudan çok, uçuş sıklığı artıyor... Yoksa benim gariban işçim, köylüm, manavım, temizlikçim uçmuyor. Ali Sabancı ya da Temel Kotil sorsun çaycısına ya da odacısına "en son ne zaman uçtun." O yüzden kardeş! Yapılacak şey basit. Tüm havayolları birlik olup, fiyatları bir kademe yükseltecekler. Bu iş benzin işi gibi. Yolcu eğer şikayet ederse, hepsi toplanacak, Başbakan nasıl halka şikayet ediyor, havayolu şirketleri de yakıtı, vergileri vs halka şikayet edecek. Nasıl Cep Telefonunda, Benzinde yüksek fiyatın nedenini herkes biliyorsa, Havayolu sektöründeki bu dengesizliği de herkes bilmeli. Günümüz dünyasında Halkı ve Sosyal Medyayı arkasına alamayanın işi yaş kardeş...
  • Sayın Kıdık yazınız da bazı hatalar var ne yazık ki. Öncelikle kötü hava şartları DHMİ hatası gibi anlaşılıyor. Ayrıca bilet fiyatı ile ceza tutarı arasında bağlantı olmak zorunda değil. Bu durum havayolu şirketinin yolcusuna "al 50-TL'ni seni uçurmuyorum" demesi mantığına uyabilir ancak. Yani bilet 1-TL bile olsa cezanın 100-TL olması gayet mantıklı ve doğaldır. Ayrıca DHMİ sanki haksız olarak slot uyguluyor gibi bir sonuç çıkıyor yazınızda. Tabiki slot olacak ve DHMİ uymayana ceza uygulayacak. Yoksa o kadar trafik nasıl yönetilir? Slot olmasa her uçak belli saatlere yığılır. Herkes slotuna uymak zorunda. Bir kaçı uymayınca ilerleyen saatlerde gecikmeler katlanarak artıyor.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_International_Airport buyrun bu linki kopyalayin, acip gorun, yalniz iki paralel pist, baskada yok vallahi.Iki pistle 50 milyonun uzerinde yolcu trafigi, 87 milyonluk kapasite. Gerekirse Atakoy kaldirilsin, nasil olsa ucak gurultusunden sikayetciler, ilk basta oraya yerlesimin kurulmasi bir hata zaten, benzer hata Sabiha'da da yapildi.Ne diyelim sakamisiniz nesiniz kardesim?Kim planlamis bunlari zamaninda? Planmi? O da ne, saldim cayira mevlam kayira, her isi mevlaya birakirsak, yandik desenize.
  • Hangi akla hizmet Ikitelli istikametine iki pist yapilmis bilemem, sonucta su anda paralel kalkis/inis yapilamiyor, ne anladim iki paralel pistten?Turkiyedeki en buyuk sorun is adami yetistirememek, cikan is adamlari hep muteahhit zihniyetli, buyrun havacilikta da gostermis kendini.Radikal bir kararla AHL'nin cevresi kamulastirilip gercek bir paralel pist ve bunlara hizmet edebilecek adam akilli terminaller ile AHL dort dortluk bir havaalani olabilir, gerekirse yeni havaalanindan maliyeti 2 kati olsun, uzun vadede onca yolcunun/personelin yeni yere gitgelini onleyerek kazanilacak enerji uzun vade de kendini amorti edecektir, bizde yeni nesillere ovunecekleri bir yapi birakmis oluruz.
  • Acikcasi Ali beyin fikri bazilarina ucuk gelmis ama dunyadan bi haber olan insanlar 'vay efenim nasil olur, nasil yikarsin orayi burayi vs' yaklasimlarla Ist. icin benim dusuncemde de en mantikli cozum bir sekilde AHL'nin genisletilmesi.Daha once bu sitede benzer yorumda bulundum, ornek olarak Hong Kong havaalanini verdim, yazin International Hong Kong airport diye, gorun lutfen.Yalnizca 2 tane paralel pist, ortasinda mukemmel dusunulmus bir terminal, daha detayli bilgiyi isteyen bulur.Tam bir muhendislik harikasi, kapasitesi su anda 50 milyonun ustunde, halihazirdaki kapasite 80+ milyon civari, yalnizca iki paralel pist.
  • ona göre uygulamalar yapıyor.hep ezber aynı DHMİ suçlu SHGM suçlu.zamanında kalkması gereken uçak değil kalkmak meydana bile gelmemiş oluyor bazen.SONRA?sonrası malum yerden başlayıp gökyüzüne kadar herşey çarşafa dolanıyor.
  • dünyanın hangi ülkesinde havaalanı işletmecisi ceza ödemiş.artı meydan kapasitesi artı slot uygulaması en önemlisi uçuş emniyeti.şuanda DHMİ TAV daha çok para kazansın diye yapmadığı şey kalmadı.havaalanı için bu artık sınırdır.yeni park vs lazım.pistlerde İLS CAT lll ama neden sağlıklı değil. hep devlet kurumlarını bir engel kaşları çatık höt zöt uygulamaları olan bir başbelası yapı gibi göstermekten vazgeçin.DHMİ firmalar ne isterse
  • CNR'ı yıktın Thy yi yıktın ataköyüdemi yıkcan. risk analizi denen bişe var, alternetif şart. sabaha kadar konuşulsa bitmez bu konu.

BATIRACAK CEZAİ HÜKÜMLER…

Boşuna söylememişler “Havacılıkta milyoner olmak istiyorsan milyarder girmek zorundasın” diye. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı son yolcu hakları yönetmeliği değişikliğinden malumatınız olmuştur. Çok ama çok zor hale geliyor havayolu işletmeciliği. DHMİ’den, SHGM’den, yakıttan, slottan düşen her taş havayolu şirketlerinin başına düşüyor.

Minumum 100 Avro maksimum 600 Avro… Bu rakamlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından havayolu firmalarının yolcuları zamanında uçacakları yere ulaştıramaması halinde uygulanması için yayınlanan yönetmelikte belirtiliyor. 
 
Yolcu hakları açısından bakarsanız keyfi davranışlarda doğru bir karar. Uluslararası taşımacılıkta da buna benzer cezai müeyyideler mevcut. Hatta yolcuyu küstürmemek için tatil hediye eden şirketler bile var.
 
Türkiye şartlarında cezalar ne kadar caydırıcı olabilir? Bunu hep beraber yaşayıp ve göreceğiz. 
 
Aslın bu yazının dayanağı hava şartlarından kaynaklanan rötarlardan kaynaklanan durumların sorgulanması olacak.
 
Cezai müeyyideler baktım sadece olağanüstü durumlardan bahsedilmiş. Ama bu olağanüstü durumlara açıklık getirilmemiş.
 
Deprem, sel, hava durumu bunların hangisi olağanüstü durumdur. 
 
Hadi bunlardan deprem ve sel felaketini olağanüstü durum olarak adlandıralım.  Peki, kar yağışı, sis, fırtına bunları nasıl ayırt edeceğiz. 
 
Atatürk Havalimanı’nı ele alalım. 
 
Geçen haftadan bir anımsatma ile örnekleyelim.  Atatürk Havalimanı’nda rüzgar yön değiştirdiği anda iniş kalkışlar resmen felç oluyor.  Pist değiştirme sırasında saatlerce rötar yaşanıyor. Bu rötarlar sırasında uçakların yaktığı yakıttan tutun da  yolcuların vakit kaybına kadar bir dolu sorun yaşanıyor.
 
Havayolu şirketleri, yakıt zamlanır cezalanır. Çünkü biletleri satmıştır bu biletlere ek para talep edemez. Slotlar kaçırılır DHMİ tokmağı tepelerine iner, en küçük bir hatada SHGM cezaları çarşaf çarşaf faturalandırılır. 
 
Benim anlamadığım yukarıda da bahsettiğim gibi DHMİ’den kaynaklanan rötarlarda neden DHMİ sorumluluk almaz buna aklım ermiyor. DHMİ “yemek yerken biriz hesap öderken siz ödeyin” mantığı güdüyor.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yolcuları düşünerek yeniden düzenlediği cezai müeyyideler yolcular açısından değerlendirdiğinde güzel ama havayolu şirketleri açısından oldukça kötü. 
 
59 TL’ye bilet satıldığını düşünürseniz, 59 TL’lik bilete 100 Avro ceza biraz insafsızca görünüyor. SHGM’nin olağanüstü dediği duruma açıklık getirmesi gerekecektir. Ayrıca havayolu şirketlerinin DHMİ kaynaklı rötarları ve bu rötarlardan dolayı zararlarını karşılayacak bir formül bulunmalı.
 
DHMİ kaynaklı yakıt sarfiyatı, ekip sarfiyatı, karşı slot kaçırma, ikram harcamaları ve bir dolu kalemde zararı oluyor. İşte bu zararı telafi edici çözüm yolları bulunmalı diye düşünüyorum.
 
Belki ütopik gelecek ama Atatürk Havalimanı’nı uçuracak asıl proje sumen altında duruyor. DHMİ her milyarlarca dolar para kazanıyor. İşte o paraların bir kısmı Atatürk Havalimanı’na harcandığı taktirde çözüm çok basit. Kaldırın THY binasını, CNR’ı, Dünya Ticaret Merkezi’ni yapın oraya gerçek anlamda paralel pisti. Bakın görün rötar oluyor mu, sıkışıklık oluyor mu?
 
O zaman belki de uzun süre gündemde kalacak olan hatta benim olasılığını çok uzak gördüğüm üçüncü havalimanına da ihtiyaç olmayacağını göreceksiniz.
 
Havayolu şirketlerini yaşatmak ve en az maliyetle  uçmalarını sağlamak biraz da devletin elinde. Her ne kadar ucuz maliyet üretmek şirket yönetimlerinin maharetlerine bağlı olsa bile devleti kolaylaştırıcı hükümleri her zaman saklıdır.
 
Bu düşüncelerle herkese hayırlı haftalar diliyorum.
BATIRACAK CEZAİ HÜKÜMLER…

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 12 yıl önce
Havayolu şirketleri hemen süresini geçirmeden iptal davası açsınlar. SSHGM her zaman olduğu gibi yine hukuku çiğniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Havayolu şirketleri hemen süresini geçirmeden iptal davası açsınlar. SSHGM her zaman olduğu gibi yine hukuku çiğniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
havayolu yolcusu artıyor. Aslında yolcudan çok, uçuş sıklığı artıyor... Yoksa benim gariban işçim, köylüm, manavım, temizlikçim uçmuyor. Ali Sabancı ya da Temel Kotil sorsun çaycısına ya da odacısına "en son ne zaman uçtun." O yüzden kardeş! Yapılacak şey basit. Tüm havayolları birlik olup, fiyatları bir kademe yükseltecekler. Bu iş benzin işi gibi. Yolcu eğer şikayet ederse, hepsi toplanacak, Başbakan nasıl halka şikayet ediyor, havayolu şirketleri de yakıtı, vergileri vs halka şikayet edecek. Nasıl Cep Telefonunda, Benzinde yüksek fiyatın nedenini herkes biliyorsa, Havayolu sektöründeki bu dengesizliği de herkes bilmeli. Günümüz dünyasında Halkı ve Sosyal Medyayı arkasına alamayanın işi yaş kardeş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Kıdık yazınız da bazı hatalar var ne yazık ki. Öncelikle kötü hava şartları DHMİ hatası gibi anlaşılıyor. Ayrıca bilet fiyatı ile ceza tutarı arasında bağlantı olmak zorunda değil. Bu durum havayolu şirketinin yolcusuna "al 50-TL'ni seni uçurmuyorum" demesi mantığına uyabilir ancak. Yani bilet 1-TL bile olsa cezanın 100-TL olması gayet mantıklı ve doğaldır. Ayrıca DHMİ sanki haksız olarak slot uyguluyor gibi bir sonuç çıkıyor yazınızda. Tabiki slot olacak ve DHMİ uymayana ceza uygulayacak. Yoksa o kadar trafik nasıl yönetilir? Slot olmasa her uçak belli saatlere yığılır. Herkes slotuna uymak zorunda. Bir kaçı uymayınca ilerleyen saatlerde gecikmeler katlanarak artıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_International_Airport buyrun bu linki kopyalayin, acip gorun, yalniz iki paralel pist, baskada yok vallahi.Iki pistle 50 milyonun uzerinde yolcu trafigi, 87 milyonluk kapasite. Gerekirse Atakoy kaldirilsin, nasil olsa ucak gurultusunden sikayetciler, ilk basta oraya yerlesimin kurulmasi bir hata zaten, benzer hata Sabiha'da da yapildi.Ne diyelim sakamisiniz nesiniz kardesim?Kim planlamis bunlari zamaninda? Planmi? O da ne, saldim cayira mevlam kayira, her isi mevlaya birakirsak, yandik desenize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hangi akla hizmet Ikitelli istikametine iki pist yapilmis bilemem, sonucta su anda paralel kalkis/inis yapilamiyor, ne anladim iki paralel pistten?Turkiyedeki en buyuk sorun is adami yetistirememek, cikan is adamlari hep muteahhit zihniyetli, buyrun havacilikta da gostermis kendini.Radikal bir kararla AHL'nin cevresi kamulastirilip gercek bir paralel pist ve bunlara hizmet edebilecek adam akilli terminaller ile AHL dort dortluk bir havaalani olabilir, gerekirse yeni havaalanindan maliyeti 2 kati olsun, uzun vadede onca yolcunun/personelin yeni yere gitgelini onleyerek kazanilacak enerji uzun vade de kendini amorti edecektir, bizde yeni nesillere ovunecekleri bir yapi birakmis oluruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Acikcasi Ali beyin fikri bazilarina ucuk gelmis ama dunyadan bi haber olan insanlar 'vay efenim nasil olur, nasil yikarsin orayi burayi vs' yaklasimlarla Ist. icin benim dusuncemde de en mantikli cozum bir sekilde AHL'nin genisletilmesi.Daha once bu sitede benzer yorumda bulundum, ornek olarak Hong Kong havaalanini verdim, yazin International Hong Kong airport diye, gorun lutfen.Yalnizca 2 tane paralel pist, ortasinda mukemmel dusunulmus bir terminal, daha detayli bilgiyi isteyen bulur.Tam bir muhendislik harikasi, kapasitesi su anda 50 milyonun ustunde, halihazirdaki kapasite 80+ milyon civari, yalnizca iki paralel pist.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ona göre uygulamalar yapıyor.hep ezber aynı DHMİ suçlu SHGM suçlu.zamanında kalkması gereken uçak değil kalkmak meydana bile gelmemiş oluyor bazen.SONRA?sonrası malum yerden başlayıp gökyüzüne kadar herşey çarşafa dolanıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
dünyanın hangi ülkesinde havaalanı işletmecisi ceza ödemiş.artı meydan kapasitesi artı slot uygulaması en önemlisi uçuş emniyeti.şuanda DHMİ TAV daha çok para kazansın diye yapmadığı şey kalmadı.havaalanı için bu artık sınırdır.yeni park vs lazım.pistlerde İLS CAT lll ama neden sağlıklı değil. hep devlet kurumlarını bir engel kaşları çatık höt zöt uygulamaları olan bir başbelası yapı gibi göstermekten vazgeçin.DHMİ firmalar ne isterse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
CNR'ı yıktın Thy yi yıktın ataköyüdemi yıkcan. risk analizi denen bişe var, alternetif şart. sabaha kadar konuşulsa bitmez bu konu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000