30 Mayıs 2016, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Cetin bey, ''BİZDE ÜSTLERİMİZİ, TEPEDEKİLERİ TABİİ Kİ SEVER VE SAYARDIK.ANCAK KARŞI ÇIKILMASI GEREKEN ŞEYLERDE DE AÇIK SEÇİK MUHALEFETİMİZİ ORTAYA KOYARDIK. BU KÜLTÜRÜN ONLARA İNANMASI MÜMKÜN DEĞİL.'' demissin fakat ustleriniz sizi ve onerilerinizi pek takmiyor imis ki malesef 2002 ye kadar sirkette hicbir ilerleme kaydedilmememis.Demekki ya yoneticileriniz beceriksiz yada basiretsiz adamlarmis yada onerileriniz kaale alinmayacak kadar siradanmis. O elestirdiginiz insanlar sirketi buralara tasimistir. Senin gibi simdi de ok adam var, hicbir is yapmadan oglene kadar facebook ogleden sonra sahibinden de mesailerini doldurup kacarak sirketten cikiyorlar. Ekmek yedikleri kuruma bile saygilari yok.
  • sizi bir türlü eski yönetimler hakkında konuşturamadık.Nedenini anlayamadık. Neden korkuyorsunuz?Oysak thy'den atılmış, orada dikiş tutturamamış birisiniz.Hayret ediyoruz.
  • Onun bunun gazıyla ya da ideolojik saplantılarla sendika düşmanlığı yapanlar! Bunun sonu ortaçağ kapitalizmidir. Şimdiki etkisiz sendikaları bile arar duruma geleceksiniz. Mal gibi, araç gibi, çalışan hayvan gibi kiralandığınızda, biz ne halt ettik! Diyeceksiniz ama iş işten geçmiş olacak. Durmak yok, yola devam...
  • Arkadaşlar siz aldırmayın çetin Beyin bu çizdiği karamsar tabloya. Ne yapıyorsak yandaşlarımız için yapıyoruz.Siz boğaz tokluğunuza çalışın yeter ki! işsizliği bitirmesek namerdiz.Hatta Size iki nurtopu gibi müjde daha vereyim! Kıdem tazminatı hesaplamasına esas ücret bir aylıktan 15 günlüğe düşürülecek.Böylece işveren kıdem tazminatınızı seve seve ödeyecek.işçimizi mağdur etmeyiz dememiş miydik?Demiştk. Buyrun ispatı.İkincisi, SGKdan emekli olmanız mümkün değil. Bunun için de zorunlu BES geliyor. Herkesten en az 100 lira keseceğiz.Böylece İki emekli maaşıbirden alacaksınız!Bu arada, Mütedeyyin, muhafazakar, mümin,ensarlar, işçi kardeşler, sakın bizden ümidinizi kesmeyin! mitinglerde döner ekmek, vapurda çorba, ramazanda iftar ve gıda yardımı, kışın kömür, çocuk parası vb sosyal adalet projelerimiz hız kesmeden devam edecektir. Yine, yeni, yeniden kişnemeye devam.En yüksek emekli maaşını da biz veriyoruz. Avrupa bizi kıskanıyor, Amerikanın canı cehenneme...
  • meceralı bir THY hayatınız olmuş.Başkalarından çok dinledik.siz bunları neden anlatmıyorsunuz? insanlar merak ile okur ve çok beğeni alır?
  • 2002'de 5 milyondan fazla olan sendikalı işçi sayısı günümüzde 500 bin'e kadar düştü ve sendikalar da hiç olmadıkları kadar sarılaştı ancak işçi kesimi, sendikalı işçi sayısını indirip,patronların yanında olan zihniyete yıllardır durmadan oy veriyorsa,hesap sormuyorsa,biat ediyorsa o zaman onlar için yapacak hiçbir şey yok boşuna ağlamasınlar...
  • Bilgi birikiminin neticesinde teferruatlı bir yazı çıkmış elinize sağlık.

Bakalım Kimin Hangi Yakını ÖİB Açacak ve Kimlerle Çalışacak?

Zannediyordum ki, Cumhurbaşkanı kamuoyunda “ kiralık işçi istihdamı” olarak isimlendirilen ve selefi tarafından “İş barışını zedeleyeceği “ düşüncesi ile TBMM’ ne geri gönderilen düzenlemeyi “Başkanlık” konusundaki muhtemel bir halk oylaması nedeni ile ve bahis konusu kanunun çalışanlar nezdinde huzursuzluk yaratacağı düşüncesi ile imzalamaz. Yanılmışım.

Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan işçi kiralanması ve özel İstihdam büroları kurulmasına imkân tanıyan kanunu onaylandı ve de kanun 20 Mayıs tarihli Resmi Gazetede de yayınlanarak yürürlüğe girdi.  Medya; bu suretle Yargıtay’ın “ İşçi Çalıştırmaya Aracılık ” olarak nitelendirdiği ve yasadışı olduğuna karar verdiği “ Kiralık İşçi ” uygulaması meşrulaşmış olduğunu söylüyor.

Sektörümüz Her Zaman Olduğu Üzere Önde. Kim ne kadarını hatırlar bilemem ama sektörümüzde ki biri iki firma geçmiş tarihlerde buna benzer bir uygulamayı yapmıştı. Kendilerinin büyük ortak olduğu diğer ortakların ise yakınlarından oluştuğu bir yan şirket kurmuşlardı. Kurulan bu şirketlerin 20 Mayıs 2016’ da kanunlaşan mevzuatta “ Özel İstihdam Bürosu “ diye isimlendirilen firmalardan pratikte farkı yoktu. Ana şirket, havalimanında çalışacak olan personeli bu yan firma üzerinde kiralıyorlar ve de 8 ay sonunda kıdem tazminatı hakkı doğmadan işten çıkartıyorlardı. İşsizlik o zamanlarda da insanların canını acıtan boyuttaydı. Bu yan kuruluş sektörümüzdeki ana firmalarına daha ucuz istihdam sağlıyor tabii ki arada aldıkları komisyonu da kar hanesine yazıyordu. Sonuçta kar eden kimdi. Yan şirketinde patronu olan ana şirket tabii ki. Sistem hemen hemen aynıydı. Daha sonra DHMI araya girdi ve de firmalara bir genelge gönderdi. Sektör şirketleri işe alacağı personelin kendisi tarafından sigortalanmamış olması ve de bu kaydın ibraz edilmemesi halinde apron kartı verilmeyeceğini duyurdu ve uygulamaya başladı. Tabii ki aracı kurumlar eridi ve kapandı. Anlayacağınız sektörümüzün uyanık şirketleri devletin bu gün yaptığını 15 -20 sene önce uygulamaya başlamıştı.

Tabii bir farkla, şimdi uygulama kanuna istinaden yapılacak. Aynı konuda aksi bir yönetmelik yoksa veya mevcut olan iptal edilmeden eskisinin geçerliliğini muhafaza edeceği açık. Tabii ki, kanunlar hali ile yönetmeliklerin üzerinde. Başka bir deyişle DHMI ister hizmet kalitesi, ister güvenlik gerekçelerini öne sürsün ne derse desin, kanuna uymakla mükellef. Paşa paşa vereceklerdir apron kartını. Şimdi oturup düşünelim. Yaklaşık 15- 20 sene önce bunu planlayan sektör işverenleri şimdi ne yapmayı düşünüyorlardır? Eminim ki bu tür karlı uygulamalara meraklı olan şirketlerin İnsan Kaynakları üniteleri, bu kanundan istifade ile şirketin daha fazla kazanmasının yöntemlerini araştırmaya başlamışlardır. Çekirdek kadroyu minimuma indirip geri kalan istihdamı kiralık işçi ile tamamlamak gibi bir format üzerinde titizlikle çalışacaklardır.

Internet’ de rastladım. Konu ile ilgili yazıda aşağıdaki paragraf dikkatimi çekti. “Tasarının gerekçesine göre, kiralık işçi “güvenceli esneklik” uygulamasının bir örneğidir. İşçi açısından güvenceli çalışma; çalışanın ücretinin, sosyal güvenlik ve örgütlenme haklarının güvence altına alındığı bir çalışmadır. Kiralık işçi sistemindeki işçi ise ücreti dahil sosyal güvenlik ve sendika hakları güvence altında olmadan çalışmayı kabul etmek zorunda kalan çalışandır..”

Yeni uygulamada Ücretlerin Asgari Ücretin Altında olmayacak.. Evet; kanun her ne kadar Özel İstihdam Büroları ile yapılan sözleşmede belirlenecek olan ücretin asgari ücretin altında olmamasını öngörmekte ise de;  bu gerçekçi bir yaklaşım değil. İş bulabilmek için bu aracı kuruluşa ihtiyaç duyan kiralık işçinin bu kuruluşla alacağı ücreti konuşması / pazarlık etmesi sizce mümkün olabilir mi?  Çalışana asgari ücretin üzerinde bir ödeme yapılmalı ki, aracı kuruluş bunun içinden kendi payını aldıktan sonra işçiye 1.300.000 Tl ödeyebilsin. Kulağa hoş geliyor değil mi? Sizce mümkün mü Peki olmaz olmaz ya, OİB İşçilerinin maaşını ödemediği takdirde bunun üst işverenden talep edilmesi mümkün olabilecek mi? Cevap tek kelime. .Hayır. Yapılan bu değişiklik 4857 sayılı yasanın 7. maddesindeki düzenlemeden kiralık işçinin yararlanma olanağını kaldırmaktadır. Bu durumda ücret güvencesinden söz edebilmek mümkün değil.

Kiralık işçiler Sendika Üyesi Olmayacak ve Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanamayacaklar. Yanlış mı hatırlıyorum? Bilemiyorum. Bir Başbakan seçimden zaferle çıktıktan sonra yaptığı bir konuşmada “ “İşçilere bir değil, isterlerse iki sendikaya üye olma hakkı vereceğiz” demişti. O tarihten bu yana sendikalı çalışan sayısında azalma olduğunu zannediyorum. Yasaya göre çalışanın toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmesi için sigorta primlerinin Toplu İş Sözleşmesinin direk tarafı olan işveren tarafından ödenmesi ve TIS için yetki almış bulunan sendikanın üyesi olması gereklidir. Kiralık işçi ise işverenin işçisi sayılmamaktadır. Dolayısı ile Toplu İş Sözleşmesinden faydalanması mümkün değildir. Kısaca bu işçi arkadaşlarımız temel bir hak olan sendika üyesi olma,  toplu iş sözleşmesinden faydalanma ve grev haklarından yoksun kalacakları mutlaktır.

Tüm Bunlara ilaveten, Kiralık çalışana mevzuatın iş güvencesi hükümleri uygulanamayacak, bu arada kiralık işçinin kıdem ihbar ve yıllık izin hakları da olmayacak. Vb. Ve de bu işçiler için emeklilik bir hayal olmaktan öte değil?

Tabii ki kanunun işçiyi koruma altına alan maddeleri de var. Örneğin toplu işçi çıkartan iş yerleri  sekiz aylık bir süre boyunca geçici işçi çalıştıramayacak. Grev ve Lokavt esnasında da keza işin devamı için geçici işçi istihdamı yapılamayacak.100 işçi çalıştıran işyerleri ancak 25 geçici işçi çalıştırabilecek. İş akdi feshedilen bir işçi aynı kuruluşta 6 ay geçmeden geçici işçi olarak istihdam edilemeyecek. Geçici işçiler diğer işçilerle aynı haklara sahip olacak.

Kanaatimce en önemli hususu aynı işyerinde aynı işi farklı maaşla yapma durumunda olan işçilerin ruh hali. Bu uygulamanın ne denli kötü olduğunu THY Teknik ve Habom uygulamalarından hatırlamamız gerek. Kuruma bağlılık yok. Sevgi yok, saygı yok, iş barışı hiç yok.Hizmet kalitesi düşük.  Bu duruma aldıran işveren ise hiç yok. Önemli olan kar artsın.

Evet; bu uygulamanın işsizliği müspet etkileyeceğini söyleyenler de var etrafta. Bunun nasıl olacağını ben kavrayamıyorum. Eğer başlıktaki yaklaşım doğru olursa, işten peyderpey çıkartılanların yerine geçici işçi alınacak.  Bu uygulamayı yapan ülkelerde işsizlik oranının yüzde iki gibi azaldığı görülmekteyse de, gazeteler uzmanların bunun bir süreç içinde gerçekleşebileceğini ve bu rakamlara hemen ulaşılmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Kontrolsüzlüğün en iyi uygulamaları bile rayından çıkarttığı malum. Ülkemizde, kontrol mekanizmasının ne denli sistemsiz /  bozuk çalıştığını veya çok hayati konularda bile hiç çalışmadığını değişik vesilelerle gördük, üzüldük ve kahrolduk. Korkarım ki, bu kanunun işçiyi koruyan öngörülerini de saf dışı bırakacak uygulamalara tevessül edilmesin. Yazıyı kapatırken aklıma geldi. Geçici İşçilerin ücret ve diğer hakları ( ? )  OİB tarafından ödenecek. Peki, İstihdamı yapan şirket çalışanların bu haklarını garanti altına alıyor mu? Kefaleti var mı? Farz edin ki 300 geçici işçi istihdam edildi.

ŞİMDİ TAKİP EDELİM.  BAKALIM. İLK ÖNCE KİMİN HANGİ YAKINI ÖZEL İSTİHDAM BÜROSU AÇACAK? VE BU BÜRO HANGİ ŞİRKETLERLE İŞBİRLİĞİ YAPACAK?

Bakalım Kimin Hangi Yakını ÖİB Açacak ve Kimlerle Çalışacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Exthy ~ 8 yıl önce
Cetin bey, ''BİZDE ÜSTLERİMİZİ, TEPEDEKİLERİ TABİİ Kİ SEVER VE SAYARDIK.ANCAK KARŞI ÇIKILMASI GEREKEN ŞEYLERDE DE AÇIK SEÇİK MUHALEFETİMİZİ ORTAYA KOYARDIK. BU KÜLTÜRÜN ONLARA İNANMASI MÜMKÜN DEĞİL.'' demissin fakat ustleriniz sizi ve onerilerinizi pek takmiyor imis ki malesef 2002 ye kadar sirkette hicbir ilerleme kaydedilmememis.Demekki ya yoneticileriniz beceriksiz yada basiretsiz adamlarmis yada onerileriniz kaale alinmayacak kadar siradanmis. O elestirdiginiz insanlar sirketi buralara tasimistir. Senin gibi simdi de ok adam var, hicbir is yapmadan oglene kadar facebook ogleden sonra sahibinden de mesailerini doldurup kacarak sirketten cikiyorlar. Ekmek yedikleri kuruma bile saygilari yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EXTHY ~ 8 yıl önce
KETE GİRDİĞİMİZ ZAMAN KAÇ UÇAĞI VARDI YHY'NİN BİLİYORMUSUNUZ. JETLEŞME NE ZAMAN BAŞLADI HABERİNİZ VAR MI? BENİ BOŞ VERİN, YARAR BİR ADAM OLSAYDIM BENİ ATMAZLARDI.SİZİN TÜM ÖNERİLERİNİZİN NASIL DİKKATE ALINDIĞINI DÜŞÜNEBİLİYORUM. YÖNETİCİLERİNİZ DEDİĞİNİZ KADAR İYİ İSE ÇALIŞMA SAATİNDE FACEBOOK LA VAKİR GEÇİRMEYE ENGEL OLABİLİRLER. ÇOK BASİTTİR.TEKRAR EDİYORUM BİAT KÜLTÜRÜ İLE YETİŞMİŞ OLANLAR BİZİ ANLAYAMAZ.BU GÜN THY VARSA VE DE SİZLERE MAAŞ ÖDÜYORSA ESKİLERİN SAYESİNDEDİR.
exthy' ye ~ 8 yıl önce
siz o adamın eskiden şirkette ne iş yaptığını biliyormusunuz? kaç seneliksiniz bilmiyorum.en dazla 13 senelik olabilirsiniz. daha eski olsanız bu sözleri söylemezdiniz. Mesailerini doldurup kaçmalarına göz yumanlara yönetici mi diyorsunuz.Bunu siz biliyorsunuz d onlar bilmiyormu?
Neden 2 ~ 8 yıl önce
sizi bir türlü eski yönetimler hakkında konuşturamadık.Nedenini anlayamadık. Neden korkuyorsunuz?Oysak thy'den atılmış, orada dikiş tutturamamış birisiniz.Hayret ediyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP NEDEN 2 ~ 8 yıl önce
İLK YORUMUNUZU SAMİMİ ZANNETTİM. ATILMAYA ATILDIM AMA DİKİŞ TUTTURAMAYAN BİR İNSAN 30 SENEDEN FAZLA ÇALIŞIR MI AYNI KURUMDA.BU YÖNETİM KAÇ KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARTTI TAM BİLEMİYORUM. ŞUNA EMİNİM Kİ 2003' DEN SONRA İŞE GİRİP BİR SÜRE SONRA ÇIKARTILANLARIN HİÇ BİRİNİN İŞTEN ATILIŞ NEDENİ BENİMKİNE BENZEMEZ. NE SİZLER NE DE YÖNETİCİLERİNİZ BUNU DÜŞÜNEBİLİR. ESKİ YÖNETİCİLER İLE İLGİLİ TABİİ Kİ BENDE KONUŞTUM. BİR FARKLA . SÖYLEMEM GEREKENİ ÇALIŞIRKEN KENDİLERİNE SÖYLEDİM. ŞİMDİ İSE ONLARIN KIYMETİNİ DAHA İYİ ANLADIM. NE ZAMAN MI? SİZİNKİLERİ GÖRDÜKTEN VE ANLADIKTAN SONRA.
kiralık işçiler ~ 8 yıl önce
Onun bunun gazıyla ya da ideolojik saplantılarla sendika düşmanlığı yapanlar! Bunun sonu ortaçağ kapitalizmidir. Şimdiki etkisiz sendikaları bile arar duruma geleceksiniz. Mal gibi, araç gibi, çalışan hayvan gibi kiralandığınızda, biz ne halt ettik! Diyeceksiniz ama iş işten geçmiş olacak. Durmak yok, yola devam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
müjde! ~ 8 yıl önce
Arkadaşlar siz aldırmayın çetin Beyin bu çizdiği karamsar tabloya. Ne yapıyorsak yandaşlarımız için yapıyoruz.Siz boğaz tokluğunuza çalışın yeter ki! işsizliği bitirmesek namerdiz.Hatta Size iki nurtopu gibi müjde daha vereyim! Kıdem tazminatı hesaplamasına esas ücret bir aylıktan 15 günlüğe düşürülecek.Böylece işveren kıdem tazminatınızı seve seve ödeyecek.işçimizi mağdur etmeyiz dememiş miydik?Demiştk. Buyrun ispatı.İkincisi, SGKdan emekli olmanız mümkün değil. Bunun için de zorunlu BES geliyor. Herkesten en az 100 lira keseceğiz.Böylece İki emekli maaşıbirden alacaksınız!Bu arada, Mütedeyyin, muhafazakar, mümin,ensarlar, işçi kardeşler, sakın bizden ümidinizi kesmeyin! mitinglerde döner ekmek, vapurda çorba, ramazanda iftar ve gıda yardımı, kışın kömür, çocuk parası vb sosyal adalet projelerimiz hız kesmeden devam edecektir. Yine, yeni, yeniden kişnemeye devam.En yüksek emekli maaşını da biz veriyoruz. Avrupa bizi kıskanıyor, Amerikanın canı cehenneme...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MÜJDE ~ 8 yıl önce
ÇİZDİĞİM KARAMSAR TABLO İÇİN ÖZÜR DİLİYORUM. İYİ Kİ İÇİMİZİ AYDINLATTINIZ. DURMAK YOK YOLA DEVAM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
neden? ~ 8 yıl önce
meceralı bir THY hayatınız olmuş.Başkalarından çok dinledik.siz bunları neden anlatmıyorsunuz? insanlar merak ile okur ve çok beğeni alır?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP NEDEN ~ 8 yıl önce
EVET THY YAŞAMIM RENKLİYDİ.YAŞANMIŞLARI ANLATMAK İSTEMEM. NEDENİ BU GÜNÜN BİAT KÜLTÜRÜ İLE YETİŞMİŞ ÇALIŞANLARI ZATEN OLANA BİTENE İNANMAZ VE İNANAMAZLAR.BİZDE ÜSTLERİMİZİ, TEPEDEKİLERİ TABİİ Kİ SEVER VE SAYARDIK.ANCAK KARŞI ÇIKILMASI GEREKEN ŞEYLERDE DE AÇIK SEÇİK MUHALEFETİMİZİ ORTAYA KOYARDIK. BU KÜLTÜRÜN ONLARA İNANMASI MÜMKÜN DEĞİL.BUNA İLAVETEN BU İNSANLARA GEÇMİŞ VE GEÇMİŞTEKİ YÖNETİCİLERİMİZLE İLGİLİ YORUM YAPMA FIRSATI VERMEK İSTEMEM. ANLAMAYACAKLARDIR AMA YÖNETİCİLERE DUYULAN SAYGI BÖYLE İFADE EDİLİR. KONULARIN BİR TAKIM ÇALIŞANLARDAN BEĞENİ ALMASI BENİM AÇIMDAN ÖNEMLİ DEĞİL. OTURUP ESKİ YÖNETİCİLER İÇİN UYDUR KAYDIR ( MENFİ ) NE YAZARSAM YAZAYIM BEĞENİ ALACAĞINA EMİNİM. SİZE HATIRLATMANIZ VE TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Çetin Bey ~ 8 yıl önce
2002'de 5 milyondan fazla olan sendikalı işçi sayısı günümüzde 500 bin'e kadar düştü ve sendikalar da hiç olmadıkları kadar sarılaştı ancak işçi kesimi, sendikalı işçi sayısını indirip,patronların yanında olan zihniyete yıllardır durmadan oy veriyorsa,hesap sormuyorsa,biat ediyorsa o zaman onlar için yapacak hiçbir şey yok boşuna ağlamasınlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN BEY ~ 8 yıl önce
EVET HAKLISINIZ. KÖMÜR BÖLGELERİNDE YOĞUN PROTESTO VAR. ANCAK SOMADA YANILMIYORSAM İKTİDAR PARTİSİ % 40 OY ALMIŞTI.
Üstad ~ 8 yıl önce
Bilgi birikiminin neticesinde teferruatlı bir yazı çıkmış elinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÜSTAD ~ 8 yıl önce
TEŞEK EDİYORUM.KÜR EDİYORUM. BAŞLIKTAKİ YAKIŞTIRMAYI HAK ETMEK İÇİN BİR FIRIN EKMEK YEMEM GEREK. SİZİN TAKDİRİNİZE TEŞEKKÜRLER

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000