28 Haziran 2010, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

ATLASJET'İN İŞİ ÇOK ZOR

Hiç kimse yaşanan geçmiş sürece dair görüş belirtmiyor. Her ağzı açılan batmış bir şirketin peşkeş çekildiğini veya kirli oyunlar döndüğünü eveleyip-geveleyip duruyor. Oysa ortada bir realite var. O realite de Kıbrıs Türk Havayolları’nın borç batağında oluşudur.

KTHY’nin 35 yıllık serüveninde otuz beş yönetim değiştiğinden bahseden yok. Bu kadar istikrarsız bir yönetim tarzı olan bir şirketin bugüne kadar nasıl ayakta kaldığını sorgulayan da yok.

Nasıl ayakta kaldı? Elbette THY sayesinde. Bundan birkaç sene evveline kadar KTHY, Türk Hava Yolları’nın kanatları altında idi. Sonra ne oldu? Tıpkı bugünlerde olduğu gibi Kıbrıs’taki işgüzarlar THY’den ayrılmak için kampanya başlattılar. Bunların en başında sendikalar yer alıyordu.

Zaten THY’ye yük olan KTHY, kaostan beslenenlerin ekmeğine yağ sürecek şekilde özelleştirildi. İşte sonun başlangıcı da o zaman start aldı.

Benim edindiğim bilgilere göre KTHY yönetimine en büyük baskı siyasi ve sendikal yapılanmadan geliyor. Siyaset KTHY’yi bir arpalık gibi görüp siyasi polemiklerini de bu bayrak taşıyıcı şirket üzerinden yapıyor. Sendikalar ise Uç-Sen ile Hava-Sen KTHY’nin düşmanı gibi davranıyorlar. Siyasilerin baskıları ile işe alınanlar sendikalar için kasaya girecek yeni para demek oluyor. Sendikalarla ilgili en büyük iddia ise bazı sendikacıların KTHY biletlerini satan acentelerle yakın ilişki içinde oldukları yönünde. Bu sendikacıların KTHY’den biletleri ucuza alıp, pahalı sattığı ve bu sebeple de KTHY’nin büyük zarar ettiği şeklinde iddialar var.

İşte bu iddiaların altında THY’den ayrılarak kendi halinde bir şirket olduktan sonra sürekli zarar eden bir şirket hüviyetindeki KTHY’nin 120 milyon doları aşan borcunu kapatmak ve şirketi yeniden diriltmek için yapılan çalışmalar çıkar çevrelerini rahatsız etti.

Kıyametin kopuş sebebi de özel sektör mantığı ile işletilmesi arzulanan KTHY’nin, işletmesinin özelleşmesinden sonra çıkar çevrelerinin hortumunu kesileceği endişesinden kaynaklanıyor.

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşturulan yeni hükümet işbaşına geldiği günden beri KTHY ile yatıp KTHY ile kalkıyor.

Sonuç olarak Atlasjet Havayolları KTHY ile ortak oldu. Ortak oldu olmasına ama ateşten gömlek giydi. Fokur fokur kaynayan bir KTHY’de akıllı bir taktik uygulanıp, çalışanların da hakları göz önünde bulundurularak akıllı hareket edilmeli. KKTC’nin bayrak taşıyıcı şirketini ayağa kaldırmak için taşın altına sadece yatırımcının değil, çalışanın da sendikanın da el koyması gerekmektedir. Aksi taktirde çalışanların haklarını savunduğunu iddia eden sendika da bu yükün altından kalkamaz. Batan bir şirketin çalışanı olmayacağına göre sendika da kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu dönemde AtlasJet Havayolları’na sendikanın yardımcı olması gerektiğine inanıyorum.

KTHY için hayırlı olsun, çalışanlar için hayırlı olsun. KKTC için hayırlı olsun demekten başka bir dileğimiz olamaz.

NEREDESİN HAVACILIK SEKTÖRÜ…

 

Çok kısa ve öz iki satır sektöre sitem etmek istiyorum. Biliyorsunuz geçen hafta İstanbul sivil havacılığımız adına önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. ECAC Havacılık Eğitimi Konferansı İstanbul’da yapıldı. Bu organizasyonun en büyük eksikliği bana göre havacılık sektörünün ana oyuncularının konferansa ilgi göstermemesi olmuştur. Bırakın özel sektörü THY Genel Müdürü konferans verecekler arasından olmasına rağmen gelmedi.

 

Bu konferansa 44 ECAC üyesi ülkenin Sivil Havacılık Genel Müdürleri, ECAC Başkanı, ICAO Genel Sekreteri, Eurocontrol Genel Müdürü gibi dünyanın havacılık sorumluları katılıyor. Ama ne yazık ki bizim sektörümüzden o konferansa sadece TÖSHİD Başkanı İzzet Tükenmez, Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, Corendon Havayolları Genel Müdürü ve sahibi Yıldıray Karaer ile ICF Genel Müdürü Ferda Yakar katılıyor.

 

Şimdi her şeyi devletten bekleyen bu sektöre soruyorum. Her ülke bu tür toplantılarda geleceğe yönelik lobi çalışmaları yürütürken bizim sektörümüz neden güncel işlerini bırakıp bu tür organizasyonlara ilgi göstermez? Dünya havacılığının yetkilileri ayağınıza kadar gelmişken neden onlarla tanışıp havacılığımız adına çalışma yapmıyorsunuz?

 

Bütün bunları sektör oyuncularının düşünmesi gerekir.

 

Saygılarımla..

 

Haftaya görüşmek dileğiyle…



ATLASJET'İN İŞİ ÇOK ZOR

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Tutturuldu bir slot hakkı türküsü. Ne slot hakkı be kardeşim. Sen o slotlara rağmen ayakta duramadın. Al o slotlarını, uçabiliyormusun; HAYIR. Uçamıyorsan o slot hakkın falan KALMAZ zaten. Bu kadar SA kaybı olmaz yahu. Hem kel, hem fodul diye buna denir. Kurtarıcına hırlıyorsun. Dükkan kapandı, sen hala kuyruğu dik tutuyorsun. Bu anlayışla baş etmek hakikaten zor. Atlasjetin işi de çok zor. Ama Kıbrıslımı yanlız bırakmadığı için, ben umutluyum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Atlasjet çok daha zorlu işleri başarmış ve bugün yolcusuların en çok beğendiği hava yolu olmayı hak etmiştir.Bu işinde altından kalkacaklardır. SLOT MESELESİ'ne gelince, Atlasjet Heatrow slotlarını satabilmesi için KTHY'e iade etmiş, diğer tüm uçuşlar için Atlasjet'in Atlasjet'in zaten İST base bir havayolu olarak sorunu yok.Budurumda KTHY'den Atlasjet'e maddi değeri olabilecek hiç bir slot geçmemiş görünüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY nin 35 senedir uyguladığı tarifenin 10 dak. öncesinde Ercan'dan uçuş slotu kimlere hangi baskılarla verilmiştir? THY Teknik'e olan borcun mahsuplaşması yapılmış mıdır, kabul imzası hangi Gn. Müdüründür? Devlet Havayolu olarak uçan bir şirketin ana meydanında en son kontuarları kullanması için şirkete kimler baskı yapmıştır? Buna benzer birçok soru sıralanabilir ve bu soruların cevabı bulunduğunda, 2005 te belirlenen yol haritası ortaya çıkar, yolun sonu da bugündür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hiçbirşey değilde milleti çatır çatır ayakta uyuttular. sözüm ona ekşi zamanında çıkarılacak kişiler geri alındı neden? Sakın Cumhurbaşkanlığı seçim arefesine denk gelmesin? Sözüm ona Anlaşma ilk Atlas ile imzalanmıştı birden askıya alındı. Sakın Yerel seçimlerin arefesinde olmasından kaynaklanmasın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın yazar, Haklısınız ilk etapta Atlasjet ateşten bir gömlek giymiş olabilir. KTHY borç altında olabilir, Ama dikkat edilmesi gereken önemli bir husus daha var. KTHYnin elinde bulunan Slot hakları hakkında konuşan pek yok. Atlas jetin ne kadar slot hakkı var KTHYnin ne kadar? 30 yılı aşkın bir süredir uçuş gerçekleştiren bir şirketin itibariyle diğer şirketin itibarı hiç karşılaştırılmıyor bile...Sonuçta borç batağına giren havayolu sayısı avrupada hiç de küçümsenecek kadar değil? Ama dediğiniz gibi başta yönetim düzgün çalışmalı, ve siyasiler gerçekten KTHYyi babaların malı gibi görmekten vazgeçmeli. Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Çağırınca gelmezler,çağrılmayınca ortalığı yıkarlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY'nin 2005 yılından bu yana seyri izlenirse, deyim yerindeyse evlere şenlik bir şirket ..Atlasjet'in her anlamda bu krizi yürütmesi çok zor..Kıbrıs medyasındaki haberleri okursanız, karar mekenizmasında ne denli zorlanacaklarını göreceksiniz..Bu iş zor..Çok zor.Palyatif önlemlerle hele de daha zor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000