13 Haziran 2016, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Ali Bey yine döktürmüş, lafını esirgememiş...Vallahi okuyucu bu yorumları gönderse belki editör yayınlamaz, o derece yani. Hayır, eleştirdiğimden değil ama bir noktadan sonra nokta konacak yazıya...Bak, anlayanlar, nasıl da geçmiş günleri hatırlayıp pis pis sırıtmaya başladı? vallahi çok alem adamsınız. Ali Bey'in TAV'ın hakkını veren yaklaşımını doğru buluyorum, hepinizi bu hayırlı ramazan gününde saygı ve sevgiyle selamlıyorum. bu ay nokta ayı değil, yanılmayasınız :)
  • Havacılık sektörü havayollarının çiftliğine döndü. Öve öve sığdıramadığınız malum havayolu şirketleri her şeyi berbat etti. Uç koçum demekle olmuyor bu işler. En az 2 sene daha rezillik yaşamaya devam.
  • TAV isletme hakkini malezyali`lardan yine alabilir zamani gelince anlasilirsa. Ticaret bu.
  • TAV süper de reklam gibi olmuş
  • yönetim zaafiyeti olduğu açık ssm acilen dhmi ye devretmeli sg yi
  • Sn.Ali Bey yerinde bir gündem olusturmussunuz tebrik ederim.Saw Havalimanı gerçekten profesyonel isletmeciler tarafından yonetilmelidir.Emin olun ki benim gibi çoğu firma böyle düşünmektedir.Tabi bu arada bazıları koltuğundan olurum korkusu sarmistir bu da çabası hadi bekleyip göreceğiz.
  • Agzina saglik ali kardesim bu satırlara yoruma gerek yok son söz TAV nokta
  • Ismarlama haberler gibi göründü çok.. IGA ilerliyor, TAV'a ne olacak önümüzdeki yıllarda?? hisseler halka açık, diğer terminaller zararda, personelin gelecek korkusu.. Sabiha'yı alması haberleri hisse fiyatlarını biraz arttırır mı??
  • sabiha gökçen kötü halde.Malezya kendi gibi orayı da mahvediyor. neden TAV almıyor anlamıyorum
  • sabiha'yı TAV almalı.yeni havakimanı taaa nerde. sabiha aktifleşşsin. Tav orayı AHL gibi yapar

Atatürk’ü bitirdiniz sıra Sabiha’ya mı geldi?

Bu ülkenin en büyük sorunlarından birisi planlama zaafıdır. Aslına bakarsanız plansız yaşamak bizim geleneğimizdir. Günü şartlarına göre yaşar, bir adım sonrasını düşünemeyiz. İhtiyaç hasıl olduğunda da “Yandım anam” deyip çare ararız.

Yıllarca yazdık ve söyledik. Bu Atatürk Havalimanı uçak trafiğine hizmet veremeyecek, gerçek anlamda paralel pist yapılsın, uçaklara park alanları yapılsın diye dilimizde tüy bitti.

Ama gel gör ki devlet zihniyeti ne planlayabildi ne de planladığını yapabildi. Ya bürokratik direnme ya da ihale süreçlerindeki açmazlar havacılığa hep darbe vurdu.

Örneğin DHMİ’nin, adını “Teneke Mahallesi” diye koyduğum, apronun ortasındaki alanda bulunan işyerlerini tahliye etmesi bile 5 seneden fazla sürdü.

Devletin önündeki en büyük engel yine devlettir. Bürokrasinin, defans olduğu veya çıkarı olmadığı çokça projenin kadük ilerlediğini hiç kimse inkar edemez.

Zamanında yapılmayan bir işin faydasından çok zararını görmekteyiz.

Bakın çok canlı bir örnek vermek istiyorum.

Atatürk Havalimanı malum İstanbul hava trafiğini kaldıramıyor. Aslına bakarsanız trafiği kaldıramıyor diye bir şey söz konusu da olamaz. Sıkıntı uçakların park alanında. Park alanı olduğu taktirde trafik atmak kolay iş.

Mevcut yolcu köprülerine ilaveten ek köprüler yapılması için THY bastırdı, TAV tamam dedi ama DHMİ aylarca hatta yıllarca defans yaptı. Bazı yöneticilerin gözünü hırs bürüdüğü için aklına estiği gibi yapmak isteyince olan zarar memlekete oluyor.

Neyse ki akıl galip çıktı da TAV’a yap denildi. Karşılığında da TAV hiçbir şey almadı. Ama havalimanı işletmeciliği nasıl yapılıyormuş onu gösterdi TAV. Çok kısa sürede yaptı ve işletmeye aldı. Bir, iki, üç veya beş fark etmez. Yeter ki özel sektörü teşvik edin, önünde set olmayın.

Halen ve ısrarla söylüyorum ki Atatürk Havalimanı için çok haksızlıklar yapıldı ve bu haksızlıklar bizim belleğimizde. Zamanı geldiğinde bizim de söyleyecek sözümüz olacak.

Atatürk Havalimanı için oynanan senaryolar, Sabiha Gökçen Havalimanı için oynanmasın istiyoruz amma, gel gör ki orada da plansızlık, programsızlık, işletmenin yetersizliği, beceriksiz yöneticilerin iş bilmezliği üstüne koydukça koyabilirsiniz.

Bu meydan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ait olunca da elli yerden elli ses çıkar elli dereden de su getirilir işlerin hızlı yürümemesi için.

Sözü nereye getireceğimi anlamışınızdır umarım.

Bağıra bağıra gelen trafiğe rağmen ikinci pistin yapılamaması Türkiye için rezilliktir.

Katılıyorum. Savunma Sanayi Müsteşarlığı havalimanı işletmeciliği anlamında deneyimsiz, yetersiz velhasıl o iş SSM’ye göre değil. SSM Müsteşarı da deneyimli bir havacı. Bu bilinç ile ikinci pist için DHMİ ile “siz yaptırın bu işi” sözleşmesi imzalıyor.

Sözleşme imzalanıyor imzalanmasına da işler o kadar basit değil. NATO petrol boru hattından tutun İSKİ borularına, kanalizasyon borularından Telekom sistemine kadar her bir şey bu pistin yapılacağı yerden geçiyor.

DHMİ pist yapımı ile yukarıda saydığım hatların ayrı ayrı yapılacağına karar verip iki ayrı ihale yapmaya karar veriyor.

Bu işi DHMİ tecrübesinden daha iyi kimse bilemez. O halde yaptığını doğru kabul edeceğiz. Lakin benim kabul etmediğim, edemediğim şeyler oluyor. Bunu ilk defa yazıyorum. İhaleyi kazanan çalıştırılmıyor. Neymiş efendim başka firma alacakmış hakkı yenmiş. Haydi hoooop mahkemeye. Süreç mahkeme süreci olunca çalışma duruyor. Sonra ne oluyor mahkemeye verenlerden biri veya bir kaçı ihaleyi kazanana şantaj yapıyor. “bana biraz para verirsen mahkemeden vazgeçerim” diyor.

Ahlaksız adam, vatan haini adam. Burada ülkenin havacılığı tehdit altında. Sen üç-beş kuruşun peşindesin.

İhale konuları çok sıkıntılı. Bu yüzden Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesi çok gecikti. MAKYOL ihaleyi %17.72 kırım ile kazanmış. Vatana millete hayırlı olsun.

Ama burada şunu söylemeden geçemeyeceğim. Eğer Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Malezyalılar yerine TAV işletiyor olsa idi yukarıda köprü örneği verdiğim gibi pist sorununu da hemen çözerdi.

Verecektiniz TAV’a, “al kardeşim yap pisti, işletmeyi şu kadar uzatıyorum” deseydiniz Sabiha Gökçen Havalimanı şimdi çoktan hit olmuştu.

Ben böyle düşünüyorum.  

Atatürk’ü bitirdiniz sıra Sabiha’ya mı geldi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

meraklı ~ 8 yıl önce
Ali Bey yine döktürmüş, lafını esirgememiş...Vallahi okuyucu bu yorumları gönderse belki editör yayınlamaz, o derece yani. Hayır, eleştirdiğimden değil ama bir noktadan sonra nokta konacak yazıya...Bak, anlayanlar, nasıl da geçmiş günleri hatırlayıp pis pis sırıtmaya başladı? vallahi çok alem adamsınız. Ali Bey'in TAV'ın hakkını veren yaklaşımını doğru buluyorum, hepinizi bu hayırlı ramazan gününde saygı ve sevgiyle selamlıyorum. bu ay nokta ayı değil, yanılmayasınız :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çiftlik ~ 8 yıl önce
Havacılık sektörü havayollarının çiftliğine döndü. Öve öve sığdıramadığınız malum havayolu şirketleri her şeyi berbat etti. Uç koçum demekle olmuyor bu işler. En az 2 sene daha rezillik yaşamaya devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAV ~ 8 yıl önce
TAV isletme hakkini malezyali`lardan yine alabilir zamani gelince anlasilirsa. Ticaret bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAV ~ 8 yıl önce
TAV süper de reklam gibi olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ad soyad ~ 8 yıl önce
yönetim zaafiyeti olduğu açık ssm acilen dhmi ye devretmeli sg yi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tam isabet ~ 8 yıl önce
Sn.Ali Bey yerinde bir gündem olusturmussunuz tebrik ederim.Saw Havalimanı gerçekten profesyonel isletmeciler tarafından yonetilmelidir.Emin olun ki benim gibi çoğu firma böyle düşünmektedir.Tabi bu arada bazıları koltuğundan olurum korkusu sarmistir bu da çabası hadi bekleyip göreceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alper ~ 8 yıl önce
Agzina saglik ali kardesim bu satırlara yoruma gerek yok son söz TAV nokta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
şüpheci ~ 8 yıl önce
Ismarlama haberler gibi göründü çok.. IGA ilerliyor, TAV'a ne olacak önümüzdeki yıllarda?? hisseler halka açık, diğer terminaller zararda, personelin gelecek korkusu.. Sabiha'yı alması haberleri hisse fiyatlarını biraz arttırır mı??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLEN ~ 8 yıl önce
İçinde IGA ve TAV olmadan bir cevap olsun istiyorum. SAW'da ; slot problemi var mı, bununla ilgili havayolu, handling ve yolcu şikayetleri var mı, hızlı kaçış yolları , ikinci pist ihtiyacı ve park yerleri sorunları var mı ? bugünden başlayarak gelecekte de terminalin fonksiyonel yetersizliği var mı ? VAR , VAR , VAR.... Bu ayak oyunlarıından veya iş bilmezlikten gelen veya bürokratik sorunlar aşıldığında SAW'ın kapasitesinin artacağı doğru mu ? DOĞRU . ÇÖZÜM YATIRIM... Bu açıdan bakabilen çok havacı var ama maalesef konuşturulmuyoruz, dinlenmiyoruz...
sabiha ~ 8 yıl önce
sabiha gökçen kötü halde.Malezya kendi gibi orayı da mahvediyor. neden TAV almıyor anlamıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
buğday ambarı ~ 8 yıl önce
aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış.
sabiha ve tav ~ 8 yıl önce
sabiha'yı TAV almalı.yeni havakimanı taaa nerde. sabiha aktifleşşsin. Tav orayı AHL gibi yapar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000