14 Kasım 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Geçtiğimiz aylarda ogluma izmir den saw a tek yön bilet almıştım...pegasus tan...biletin fiyatı yanılmıyorsam120- 140 tl civarındaydı.oglumun bileti akşam saatiydi .işi erken bitti bir evvelki uçakla dönmek istedi...istenen fark bir bilet parası kadardı,aynı olay thy de olsa gidiş saatinden önce iç hatlarda değişiklik yapacak ve uçuş saatinizden önce uçacaksanız fark ödemiyorsunuz...yiyecek içecek koltuk seçme paralarınıda söylememe gerek yok...şimdi sayın HAMDİ TOPÇU'YA soruyorum...bir atasözüyle KURT'U KUZU YAMI BOGDURUYORUZ....Lütfen saw a bir el atın ve Başarılarından mutluluk duyduğumuz T.H.Y. nı saw dada I numara ve tartışılmaz yapın
  • Ben mümkün olduğunca T.H.Y. ile uçan bir yolcuyum...bundan birkaç yıl evvel saw da daha pegasus firması emeklerken..T.H.Y. antalyaya sabah 6.15 (yanılmıyorsam) te uçuyor ve akşamda 22 gibi bu seferin dönüşü oluyordu...hemen hemen haftada bir veya iki kere uçuyordum...bu uçak epeycede dolu oluyordu...sonra bu sefer kaldırıldı ve meydan pegasusa bırakıldı..(pegasus u kötülemiyorum o'da bir türk firması)...sonra anadolu jet çıktı meydana...bakın uçuşlarına çoğu ankara aktarmalı...yani uçmak mümkün değil...peki T.H.Y. saw da kendi olsa aynen atatürk havalimanı gibi sefer ve hizmet verse sonuç ne olur ...söylemeye bile gerek yok...pegasus çok yolcu kaybeder.(bu benim görüşüm ) neden yapılmaz...yetkililere sormak lazım..l
  • çok merak ediyorumm airport haber yazarları sunexpress düşmanı mıdır diye.sürek atıp tutuyorlar sürekli bir karalama var...anlaşılan pegasusla ir dostluk var kesin.ama sunexpressten ne istiyorsunuz.
  • Sayın Ali Bey, Atatürk hava limanında TGS bir kaza yaptığında anında haber yapıyorsunuz fakat SAW'da dün PEGASUS uçağını konveyör ile biçen İSG den bir haber yok?
  • pegasus nedir yolcusunu bile ucaga almayan bir kurulustur her yerde pegasusla ilgili binlerce sikayet var boyle bir havayolunu nasil bir devlet havayoluyla kiyasliyabiliyorsunuz anlam veremedim sunexpress ucagana binin ve pegasus ucagina binin sizde goreceksiniz aradaki farki
  • Devletin malı deniz.... Ayrıca nasıl olsa hesap soran yok.
  • Varsa yoksa personel maliyeti, bol keseden limitsiz ve hesapsiz harcamalar, tekel oldugun hatlarda yere goge reklam vererek yandas sirketlere aktarilan paralar, bunlarin hepsi bitti, sirket personel maliyetinden zararda. Tabi kulahima anlatin bunlari; ama isin en komik yani bu yalana inanan ve en hararetli savunanlarin cogunun uc kurus paraya, yani karin tokluguna calisiyor olmasi. Ilahi bir komedya yani sizin anlayacaginiz, cok guluyorum
  • Sayın Kıdık güzel tesbitlerde bulunmuş anadolu Jet ve Sunexpres hakkında... Pegasus SAW da, gerçek anlamda düşük maliyet politikası ile hareket ediyor. Mesela yolcusuna ekopark hizmeti sunuyor ve buradan da para kazanıyor, ikramını yolcusuna satıyor ve buradan da para kazanıyor, uçuş ekibinin maliyetini de birebir karşılaştırsak eminim ciddi farklar var... Sadece bu farklı gelir kaynaklarını hesaplasak yeterli olur. Tabi bir de şunu unutmamalıyız, Pegasus yolcusu için sınırları sonuna kadar zorluyor, diğerleri hala müşteri odaklılıkta sıkıntı çekiyor, nasıl mı diyorsunuz, örnek olması açısından; aynı saatte kalkan bir Pegasus bir de diğer firmaların check in saatlerine bakın ... derim.
  • Saydiginiz Sirketlerin THY/SUN EXPRESIN/ANADOLU JETIN yurt icinde ve yurt disindaki personel sayilarini alin birde PEGASUSUN yurt ici ve yurt disi personel sayisini karsilastirin...Tabloyu goreceksiniz ne oldugunu....
  • Anadolujet'in zarar ettiği iddiaları doğrulanamaz. Çünkü Anadolujet için ayrı bir mali rapor sunulmuyor. Bu marka altında yapılan operasyonlar 1 kuruş bile fazla verse bu şirket zarar etmiş sayılamaz. Bu hesabı kim yapmış da zarar etti diyebiliyoruz. Ancak dış denetim kurumları tarafından yapılacak kapsamlı bir analizle bir portre çıkarılabilir. Bu olursa THY bu marka altında yaptığı operasyonlar hakkında borsaya açıklama yapmak zorunda kalır. Bir hissedar olarak zarar eden operasyonlardan haberim olmalı ki ona göre hisseler hakkında karar verebileyim. Ali Bey'in yazdığı iddialar Borsa'yı ve hissedarları ilgilendirecek bir biçimde verilmezse bu iddialar boşuna olur.

AnadoluJet Sabiha Gökçen Havalimanı'na Gömülecek...

AnadoluJet, Sabiha Gökçen operasyonundan zarar ediyor. Sebepleri say say bitmez. Yönetim maliyetinden tutun, yer hizmeti maliyetinden devam edin, hizmet veren personel sayılarını ekleyin ne demek istediğim net olarak ortaya çıkacaktır. Karşılığına Pegasus Havayolları'nı koyun, ikramından aynı işi yapan personele kadar eşleştirin zararın tablosunu daha iyi göreceksiniz.

Peki, Türk Hava Yolları'nın alt markası AnadoluJet'in dolayısıyla THY'nin bu zararını önlemek için nasıl bir formülü olmalı idi?

Formül bulunmuştu. Hatta yönetim kurulu bu formülü imzalayıp son noktayı koymuştu. AnadoluJet'in zararını önleyecek formüle göre AnadoluJet Sabiha Gökçen operasyonlarında kullandığı 5 yada 6 uçağı Sunexpress Havayolları envanterine geçirecekti. Daha sonra bu uçaklar kokpit ve kabin ekibi ile birlikte Sunexpress Havayolları'ndan kiralanacak, operasyonlar bu şekilde sürdürülecekti. Yani uçakların içi Sunexpress dışı ise AnadoluJet olacaktı.

Proje kapsamında Anadolujet'in kokpit ve kabin maliyeti düşecek, bu sayede maliyetlerin en aza indirilmesi sağlanacaktı.

İşte bu sayede Sabiha Gökçen Havalimanı pazarının mutlak hakimi Pegasus Havayolları'nın kapmış olduğu büyük pastaya ortak olunacaktı.

THY bunu birkaç türlü denedi ama maalesef deneyimleri hep zararla noktalandı. THY önce kendisi bu pazarda var olmak istedi ama yapamadı. Sonra AnadoluJet hamlesini yaptı. Takviye olarak da Sunexpress gönderildi. Olmadı olmadı olmadı.

İşte bu olmazların içinden bir olur çıkarılmak istendi. Low Cost mantalitesi taklit etmeye çalışan Sunexpress Havayolları ile yapılmak istenen bir nevi hülle ortaklık projesi başlamadan sona erdi gibi.

Değişik kaynaklardan edindiği bilgilere göre bu bitişin arkasında THY'nin kurumsal olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'na yeniden dönmek gibi bir görüşme trafiği yürüttüğü yönünde.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bu yönde ısrarlı isteği var. Ama THY bu isteğe iki hatta üç açıdan negatif bakıyor. Hatta Sabiha Gökçen Havalimanı'nın THY'ye özel teklifler verdiği ifade ediliyor. Ama THY'nin çekinceleri daha ağır basıyor gibi.

Birincisi THY Sabiha Gökçen Havalimanı'na ilk girişinde 30 milyon dolar gibi bir zarar etti. İkincisi kendi alt markası AnadoluJet'i daha farklı bir sistemle Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan operasyon yaptırmaya başladı ki bu aşı da tutmadı ve zarar ediyor. Üçüncüsü kendi iştiraki olan Sunexpress Havayolları Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan operasyon yapıyor. THY'nin Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yeniden operasyon yapmaya başlaması için AnadoluJet ve Sunexpress'in buradan çekilmesi gerekiyor.

Pegasus Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kendi işletme tarzı ile ezip geçiyor. Çok yakında Atatürk Havalimanı'nda da ezip geçmeye başlarsa şaşmamak gerekir. Zira İzAir makyajı ile girilen Atatürk Havalimanı şimdi perde arkasındaki asıl oyuncusu Pegasus Havayolları ile şenlenecek gibi.

AnadoluJet'in handikabı kendine ait bir sisteminin olamamasıdır. AnadoluJet'e rahat hareket etme imkanı sunulmadığı taktirde zarar hanesinin kabarması kaçınılmaz olacaktır.

THY, AnadoluJet'i tamamen operasyonel bağımsızlığa kavuşturmak zorunda.

Pegasus'un taşrada herhangi bir meydanda 2 personel ile yürüttüğü operasyonları AnadoluJet'in 40 personelle yürütmesinin mantığını anlamak mümkün değil. İşte o yüzden diyorum ki THY, AnadoluJet'i daha serbest bırakmalı ve Pegasus gibi stilini oturtmuş ve bu stilden taviz vermeyen özellikle Sabiha Gökçen'in mutlak hakimi olmuş rakiple yarışmanın yolunu bulmasını sağlamalı.

Aksi taktirde AnadoluJet tıpkı THY gibi Sabiha Gökçen Havalimanı'na gömülecek.

AnadoluJet Sabiha Gökçen Havalimanı'na Gömülecek...

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 12 yıl önce
Geçtiğimiz aylarda ogluma izmir den saw a tek yön bilet almıştım...pegasus tan...biletin fiyatı yanılmıyorsam120- 140 tl civarındaydı.oglumun bileti akşam saatiydi .işi erken bitti bir evvelki uçakla dönmek istedi...istenen fark bir bilet parası kadardı,aynı olay thy de olsa gidiş saatinden önce iç hatlarda değişiklik yapacak ve uçuş saatinizden önce uçacaksanız fark ödemiyorsunuz...yiyecek içecek koltuk seçme paralarınıda söylememe gerek yok...şimdi sayın HAMDİ TOPÇU'YA soruyorum...bir atasözüyle KURT'U KUZU YAMI BOGDURUYORUZ....Lütfen saw a bir el atın ve Başarılarından mutluluk duyduğumuz T.H.Y. nı saw dada I numara ve tartışılmaz yapın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ben mümkün olduğunca T.H.Y. ile uçan bir yolcuyum...bundan birkaç yıl evvel saw da daha pegasus firması emeklerken..T.H.Y. antalyaya sabah 6.15 (yanılmıyorsam) te uçuyor ve akşamda 22 gibi bu seferin dönüşü oluyordu...hemen hemen haftada bir veya iki kere uçuyordum...bu uçak epeycede dolu oluyordu...sonra bu sefer kaldırıldı ve meydan pegasusa bırakıldı..(pegasus u kötülemiyorum o'da bir türk firması)...sonra anadolu jet çıktı meydana...bakın uçuşlarına çoğu ankara aktarmalı...yani uçmak mümkün değil...peki T.H.Y. saw da kendi olsa aynen atatürk havalimanı gibi sefer ve hizmet verse sonuç ne olur ...söylemeye bile gerek yok...pegasus çok yolcu kaybeder.(bu benim görüşüm ) neden yapılmaz...yetkililere sormak lazım..l

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
çok merak ediyorumm airport haber yazarları sunexpress düşmanı mıdır diye.sürek atıp tutuyorlar sürekli bir karalama var...anlaşılan pegasusla ir dostluk var kesin.ama sunexpressten ne istiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Ali Bey, Atatürk hava limanında TGS bir kaza yaptığında anında haber yapıyorsunuz fakat SAW'da dün PEGASUS uçağını konveyör ile biçen İSG den bir haber yok?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
pegasus nedir yolcusunu bile ucaga almayan bir kurulustur her yerde pegasusla ilgili binlerce sikayet var boyle bir havayolunu nasil bir devlet havayoluyla kiyasliyabiliyorsunuz anlam veremedim sunexpress ucagana binin ve pegasus ucagina binin sizde goreceksiniz aradaki farki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Devletin malı deniz.... Ayrıca nasıl olsa hesap soran yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Varsa yoksa personel maliyeti, bol keseden limitsiz ve hesapsiz harcamalar, tekel oldugun hatlarda yere goge reklam vererek yandas sirketlere aktarilan paralar, bunlarin hepsi bitti, sirket personel maliyetinden zararda. Tabi kulahima anlatin bunlari; ama isin en komik yani bu yalana inanan ve en hararetli savunanlarin cogunun uc kurus paraya, yani karin tokluguna calisiyor olmasi. Ilahi bir komedya yani sizin anlayacaginiz, cok guluyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Kıdık güzel tesbitlerde bulunmuş anadolu Jet ve Sunexpres hakkında... Pegasus SAW da, gerçek anlamda düşük maliyet politikası ile hareket ediyor. Mesela yolcusuna ekopark hizmeti sunuyor ve buradan da para kazanıyor, ikramını yolcusuna satıyor ve buradan da para kazanıyor, uçuş ekibinin maliyetini de birebir karşılaştırsak eminim ciddi farklar var... Sadece bu farklı gelir kaynaklarını hesaplasak yeterli olur. Tabi bir de şunu unutmamalıyız, Pegasus yolcusu için sınırları sonuna kadar zorluyor, diğerleri hala müşteri odaklılıkta sıkıntı çekiyor, nasıl mı diyorsunuz, örnek olması açısından; aynı saatte kalkan bir Pegasus bir de diğer firmaların check in saatlerine bakın ... derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Saydiginiz Sirketlerin THY/SUN EXPRESIN/ANADOLU JETIN yurt icinde ve yurt disindaki personel sayilarini alin birde PEGASUSUN yurt ici ve yurt disi personel sayisini karsilastirin...Tabloyu goreceksiniz ne oldugunu....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Anadolujet'in zarar ettiği iddiaları doğrulanamaz. Çünkü Anadolujet için ayrı bir mali rapor sunulmuyor. Bu marka altında yapılan operasyonlar 1 kuruş bile fazla verse bu şirket zarar etmiş sayılamaz. Bu hesabı kim yapmış da zarar etti diyebiliyoruz. Ancak dış denetim kurumları tarafından yapılacak kapsamlı bir analizle bir portre çıkarılabilir. Bu olursa THY bu marka altında yaptığı operasyonlar hakkında borsaya açıklama yapmak zorunda kalır. Bir hissedar olarak zarar eden operasyonlardan haberim olmalı ki ona göre hisseler hakkında karar verebileyim. Ali Bey'in yazdığı iddialar Borsa'yı ve hissedarları ilgilendirecek bir biçimde verilmezse bu iddialar boşuna olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000