28 Aralık 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

ALİ SABANCI'NIN BORSASI

Aslında her şey en başından belliydi. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı iç hat operasyonlarının başlayacağını ve operasyonların Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılacağını Swiss Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamıştı.

Ali Sabancı havacılık sektörünü takip eden basının karşısına da ilk kez o zaman çıkmıştı. Bir orkestra şefi gibi yapılacakları anlatan Ali Sabancı’nın samimiyeti ve sempatikliği toplantıya katılanları etkilemeye yetmişti.

Havacılık sektörü bir komedyeni andıran üslubuyla konuşan bu genç adamı kabul edebilir miydi? Alışılagelmişin dışında tavrı olan Ali Sabancı’nın havacılık sektöründeki serüveni yaklaşık beş yılı dolduracak. Birçoğumuz “havacılığı bilmiyor” şeklinde eleştiririz Sabancı’yı. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve THY’nin yöneticileri için de aynı şeyi söyleyen çok olmuştu. Bir konuşma sırasında Hamdi Topçu bana şöyle demişti.”Üniversite bile dört yıl. Ben buraya geleli altı yıl oldu. Dolayısıyla altı yılda havacılığı öğrenemedi denilemez”

Aynı şeyi Ali Sabancı için de düşünmek lazım. “Havacılığı bilmiyor” eleştirisi çok fazla anlam taşımıyor. Zira Pegasus Havayolları’nın durumu belli, yapılanlar da ortada.

Sivri çıkışları, farklı uygulamalarıyla sık sık medyaya konu olmayı başaran Ali Sabancı’nın en çok tartışılan sözleri de “Havacılık sektöründe üç buçuk şirket kalacak” demesi olmuştu.

Low-cost sistemini abartarak uygulamasına rağmen bu uygulamaları katıldığı televizyon programlarında her iki kelimesinin arasına sıkıştırdığı “ hı hı” tikiyle sempatik hale getiriyor.

Önce İzAir, ardından Air Berlin ve son olarak Kırgızistan’daki atılımı ile global bir hüviyete kavuşan Pegasus Havayolları yeni bir hedef açıklayarak sektörün heyecanlanmasına sebep oldu.

Ali Sabancı Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada 2010 yılından itibaren Pegasus Havayolları’nı “Halka arz” çalışmalarına başlayacaklarını belirtmiş. Açıkçası bu durum beni de heyecanlandırdı.

Şimdiden söyleyebilirim ki Pegasus Havayolları halka arz edilirse borsada iyi işlem yapar. Ali Sabancı öyle bir açıklama yapar ki senetler hit yapar. Bu durumda Sermaye Piyasası Kurumu da “Spekülatörlük yapıyorsunuz” diye Ali Sabancı’nın kulağını çeker.

Pegasus Havayolları halka arz yolu ile borsaya girdiği andan itibaren daha dikkatli olması gerek. Zira her atılan adım takip edilecek, her açıklama kılı kırk yararak yapılacak. Aksi taktirde hesap verilecek.

Ali Sabancı’nın bu hamlesi halktan toplayacağı parayla yeni yatırımlara yönelik bir hamle olabilir mi diye düşündürüyor bana.

Borsaya girişin handikapları da düşünülmeli. En küçük bir hadise borsada işlem gören senetleri etkileyebilir. Bir arıza, bir acil iniş senetlerde dalgalanmalara yol açabilir. Bütün bunlar elbette Ali Sabancı tarafından düşünülüyor olabilir.

Borsaya giriş gerçekleşirse bu durum diğer şirketlerimize de cesaret verebilir.

Ali Sabancı’nın bu cesur girişiminin iyi sonuçlar doğurmasını diliyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

ALİ SABANCI'NIN BORSASI

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
borsaya girdikleri an bizleri yani kamuyu atacaklari her adimda alacaklari her ucakta THY gibi bilgilendirmek zorundalar. Ali Bey buna hazirmi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Küçümsenmeyecek işler yapan ve sektöründe önde medya kuruluşu AirportMedia'yı da İMKB'de görmek isteriz Sn.KIDIK .. Saygılar, E.Durak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
cinali ne yapsa yeri:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000