03 Aralık 2018, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Arkadaşlar taşınma 29 Mayıs 'ta olacak, Fatih 'in karadan gemileri ve topları yürüttüğü gibi havalimanı da 29 mayısta taşınacak görüceksiniz.
  • Yazılan yorumlarin hepsi boşuna. Biraz da siz verin vergi siz ne sanıyorsunuz kendinizi? Uc kuruş kesildi diye ne hallere dustunuz. Hani maassiz parasiz bile ucardiniz bunları soyleyen sozde havacilik sevdalilari nerede. Madem sevdalisiniz neden en cok sizin sesiniz cikiyor ufacik kesintiye. Diger graibanlar ne yapsin yeter artik ya giderseniz de gidin birakin asil isteyenler yapsin bu isleri
  • Pilotlar vergi mi ödüyormuş ya? Bizim ödediklerimizin yanında onlarınkisi olsa olsa sadakadır. Kaptanların 70 bin liraya kadar çıkan kazancına karşılık ayda 3-4 bin lira vergi ödediğini bilmeyen mi var? Ama ortalama bir pilotun çeyreği kadar kazanan hava trafik kontrolörü bir Süper Lig futbolcusundan daha fazla vergi ödüyor. Yılın son iki ayında %35’lik dilime bodoslama giriyoruz. Yüzdelere vurursanız görürsünüz kim ne ödüyor. Keşke bizi de pilotlar gibi gelir vergisinden muaf kılsalar. Yolculara ikramda bulunmakla görevli kabin memuru hava trafik emniyetini temin ve idare eden kontrolörden fazla kazanıyor. Canım ülkemin neresine baksan tutarsızlık...
  • Alin butun maasim sizin olsun yeterki bana esb yati vermeyin
  • JOHN STEINBECK'I ANDIM VE GENC BIR HUKUKCU OLARAK PILOTLARIN VATAN SEVGISI VE VERGIYE TAKINDIGI TUTUMDAN UZUNTU DUYDUM. MUHAKKAK BURADA YAZANLAR BUTUN PLOTLARI TEMSIL ETMESEDE SAYGISIZCA VE TERBIYESIZCE SALDIRIDA BULUNANLAR YETTI.
  • KARDESE CED VARMI ??
  • Almayı planladıkları vergi, Cengiz inşaatın her sene sıfırladıkları vergisinin 5te1i bile değil. Bayraktar ,Demirören ve diğer yandaşları hesaba bile katmıyorum. Bordrolu musun, öperler. Vergi seviciler bir de böyle düşünsün.
  • Şoförlük tespiti iyi tutmuş. Hemen korunmaya geçmiş bazıları. zeka seviyeni merak ettim, kamyon şoförü üstünden geçsin gibi yorumlara bakınca da sanki dünyada ki en zeki insanları uçucu yapıyorlar sanırsın. Kabul etsenizde etmesenizde yakın zamanda herkes uçak kullanabilir hale gelecek. En stresli meslek gruplarında 2. Sıradaymış güya. Şöyle stres olabilir belki bu ay uçuş tazminatı fazla yok vergiyi çok kesecekler. Ya hadi kardeşim ağlamayın işinizi yapın.
  • Ali bey,yeni havalimanına taşınma için gündem doğal olarak hep THY üzerine.Acaba diğer özel havayolları taşınma ve operasyona başlama için neler yapıyor? Bu konuda da bizlere bir haber yaparsanız iyi olur.
  • Hava iş ne iş yapıyo acaba

AHL talan edilebilir… Pilotlar, Hostesler vergi kıskacında…

Varsa yoksa İstanbul Havalimanı. Hiç arkamıza önümüze bakmıyoruz. Tamam, yeni havalimanı yapıldı, 31 Aralık taşınma sürecinin son günü. Hadi hep birlikte taşınalım. Tüm zorluklara rağmen her şeye “evet” diyelim. Peki, ya sonrası ne olacak? Hiç düşündünüz mü?

Doğrucu “Davut” olmak bize günübirlik kaybettirebilir ama nihayetinde doğrular hep haklı çıkar. Tıpkı, 2008’den beri FETÖ için söylediklerimiz nasıl bizi haklı çıkarttı ise şimdi de aynısını söylemekte bir sakınca görmüyoruz.

İstanbul Havalimanı ile yatıp, İstanbul Havalimanı ile kalkıyoruz. Şu zaman taşınılacak, bu zaman taşınılacak tartışmaları ile günü bitiriyoruz. Oysa asıl mesele “taşınma sonrası ne olacak” sorusunun cevabını bulabilmektir.

Evet, siyasi iktidar “fuar alanı olacak, millet bahçesi olacak” deyip işin içinden çıktı. İşin aslına bakarsanız bu fikir “film stüdyoları olsun, fuar alanı olsun” şeklinde şahsıma ait olmakla birlikte yeni bir öneri daha sunuyorum. Aynı zamanda üniversite de olabilir. Devasa alanı fuar alanı ile kapatamazsınız, dolduramazsınız. Yeni, alternatif proje üretmek zorundasınız.

Ama gel gör ki Atatürk Havalimanı’ndan taşınma sonrasındaki kaosu düşünemiyorum bile. Bakın bir örnek vereyim. Cengiz Topel havalimanı bir gecede talan edildi. İçinde çalınmadık değerli malzeme kalmadı.

Atatürk Havalimanı taşındıktan sonra ne olacak? Mesela güvenlik hizmeti devam edecek mi? Edecekse kimin kontrolünde olacak? Etmeyecekse Atatürk Havalimanı’nı kim idare edecek? Atatürk Havalimanı yolgeçen hanı mı olacak yoksa devletin eli üzerinde olacak mı? Elektrik yanacak mı, yanacaksa kim ödeyecek?

Milyon dolarlık cihazlar, Anadolu’da dört beş meydan yapacak teçhizat var Atatürk Havalimanı’nda. Bu cihazlar çöpe mi gidecek herhangi bir meydanın yapımında değerlendirilecek mi? Örneğin Rize’de yapımı devam eden havalimanı cihazları buradan karşılanabilir.

Gözümüz hep yenisinde. Oysa eskisi de yenisi kadar önemli. Bir taraftan yenisini yaparken diğer taraftan eskisinin ne olması gerektiği, nasıl bir sistem üzerinde dizayn edileceğine karar verilmedi bile.

Neresinden bakarsanız bakın bir kaosun girdabında olacak. Sözsel yaklaşımlarla bu işin içinden çıkılması mümkün değil. Karar vericilerin sözle değil, doğru planlama ile bu işi neticelendirmesi gerekir.

Öte yandan ihale şartnamesinde olmasına rağmen Atatürk Havalimanı’nın kiracıları dernekleşmiş durumda. Fahiş fiyatlarla İstanbul Havalimanı’na taşınmak istemiyorlar. Mahkemeye gidip ihale şartnamesinden kaynaklanan haklarını arayacaklar. İstanbul Havalimanı cephesi ise “varsa yoksa para” mantığı ile işletmecilik yapma derdinde. Şimdiden söyleyeyim fiyatlara yapılan yüzde 30’luk zam havayolu işletmecilerini yeni arayışlara itiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı ile birçok şirket görüşüyor. Hatta birkaç tanesi yılbaşı itibari ile SAW ile anlaştı bile. Bazıları da Atatürk Havalimanı’ndaki frekanslarının bir kısmını SAW’a kaydırmak için görüşüyor.

Fahiş fiyatlarla işletmecilik yapılamayacağı er geç anlaşılacaktır. Düşünün ki kiralar astronomik, indi-bindi maliyetleri yüksek. Ulaşım zor, her yönden maliyet yükseliyor. Yükselen maliyet doğrudan havayolu şirketini etkileyeceği için, bu maliyetleri karşılamak için yolcuya aksettirilecek. Velhasıl olan yine yolcuya olacak. Bu durumda havayolunu ne kadar kişi tercih edecek bunu hep birlikte göreceğiz. İstanbul Havalimanı fiyat politikasını gözden geçirmediği sürece “Havayolu halkın yolu” değil “Havayolu karayolu” tercihine dönebilir.

Biz olacakları tahmin ederek, olması gerekenleri sıraladık. Kararı İstanbul Havalimanı işletmecileri verecek. Geri vites yapmaktansa işin başında çözüme yönelmek daha mantıklı olacaktır.

Pilotlar, kabin memurları, uçucular vergi kıskacına girecek.

Yeni bir yasa meclise sunuldu. Bu yasaya göre pilotlar, hostesler, uçuş görevlisi her kim olursa olsun yeni bir vergi ile karşı karşıya kalacaklar. Dünyanın en stresli işini yapan bu kişilerin kazandığı paraya olta atmak ne kadar doğru, yorumu etkilenecek uçuculara bırakıyorum.

Ama şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Kaşıkla verdiğinizi kepçe ile almaya kalkmayın. Bu vergilendirme isteği yeni bir huzursuzluğun temelini oluşturabilir.

Oysa beklentimiz yılan hikayesine dönen havacılık kanununun çıkartılması idi. Pilotlar, hostesler bir kanuna sahip olsunlar istiyorduk. Çıkara, çıkara şapkadan tavşan çıkartabildiler. Hiçbir kanuni güvencesi olmayan uçucuların özlük haklarını koruyacak kanuna kavuşmalarını sağlamak varken onların kazandığı paraya göz dikmek abesle iştigal etmektir.

Dedik ya yeni bir huzursuzluğun temelini oluşturabilir diye. Evet, bu durumda aldığı maaştan ekstra vergi ile karşı karşıya gelecek olan uçucuların durumu ancak TİS ile düzelebilir. TİS masasında ek vergiyi telafi edecek zam isteği, THY tarafından nasıl karşılanır onu da şimdiden tahmin etmek zor. Bu süreci de hep beraber yaşayıp göreceğiz.

Ama şu gerçeği unutmayalım. Uçucular yeni vergi yükünden hiç mi hiç memnun olmayacaktır.

Kalın sağlıcakla.

AHL talan edilebilir… Pilotlar, Hostesler vergi kıskacında…

Yorumlar Tüm Yorumlar (152)

Yalnız kurt ~ 5 yıl önce
Arkadaşlar taşınma 29 Mayıs 'ta olacak, Fatih 'in karadan gemileri ve topları yürüttüğü gibi havalimanı da 29 mayısta taşınacak görüceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boşuna ~ 5 yıl önce
Yazılan yorumlarin hepsi boşuna. Biraz da siz verin vergi siz ne sanıyorsunuz kendinizi? Uc kuruş kesildi diye ne hallere dustunuz. Hani maassiz parasiz bile ucardiniz bunları soyleyen sozde havacilik sevdalilari nerede. Madem sevdalisiniz neden en cok sizin sesiniz cikiyor ufacik kesintiye. Diger graibanlar ne yapsin yeter artik ya giderseniz de gidin birakin asil isteyenler yapsin bu isleri

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kontrolör ~ 5 yıl önce
Pilotlar vergi mi ödüyormuş ya? Bizim ödediklerimizin yanında onlarınkisi olsa olsa sadakadır. Kaptanların 70 bin liraya kadar çıkan kazancına karşılık ayda 3-4 bin lira vergi ödediğini bilmeyen mi var? Ama ortalama bir pilotun çeyreği kadar kazanan hava trafik kontrolörü bir Süper Lig futbolcusundan daha fazla vergi ödüyor. Yılın son iki ayında %35’lik dilime bodoslama giriyoruz. Yüzdelere vurursanız görürsünüz kim ne ödüyor. Keşke bizi de pilotlar gibi gelir vergisinden muaf kılsalar. Yolculara ikramda bulunmakla görevli kabin memuru hava trafik emniyetini temin ve idare eden kontrolörden fazla kazanıyor. Canım ülkemin neresine baksan tutarsızlık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
37 fo ~ 5 yıl önce
Alin butun maasim sizin olsun yeterki bana esb yati vermeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PILOTLAR VE INSANLAR ~ 5 yıl önce
JOHN STEINBECK'I ANDIM VE GENC BIR HUKUKCU OLARAK PILOTLARIN VATAN SEVGISI VE VERGIYE TAKINDIGI TUTUMDAN UZUNTU DUYDUM. MUHAKKAK BURADA YAZANLAR BUTUN PLOTLARI TEMSIL ETMESEDE SAYGISIZCA VE TERBIYESIZCE SALDIRIDA BULUNANLAR YETTI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fatih kaptan ~ 5 yıl önce
KARDESE CED VARMI ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LoadmasterFikri ~ 5 yıl önce
Ya arkadasim bilgisiz cahil cahil soru sorma, kaptan olmussun bosuna olmussun, git kendine bi araba daha al kabin amirine anlat butun ucus, sonra da kadincaaz sıkıntısından kendisini sudokuya falan versin. işiniz gücünüz goy goy. 40-50bin liradan aşağı para kazanmazsınız hala CED sorarsınız.
Bordrolu çalışanı soymak ~ 5 yıl önce
Almayı planladıkları vergi, Cengiz inşaatın her sene sıfırladıkları vergisinin 5te1i bile değil. Bayraktar ,Demirören ve diğer yandaşları hesaba bile katmıyorum. Bordrolu musun, öperler. Vergi seviciler bir de böyle düşünsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şoförlüğe devam ~ 5 yıl önce
Şoförlük tespiti iyi tutmuş. Hemen korunmaya geçmiş bazıları. zeka seviyeni merak ettim, kamyon şoförü üstünden geçsin gibi yorumlara bakınca da sanki dünyada ki en zeki insanları uçucu yapıyorlar sanırsın. Kabul etsenizde etmesenizde yakın zamanda herkes uçak kullanabilir hale gelecek. En stresli meslek gruplarında 2. Sıradaymış güya. Şöyle stres olabilir belki bu ay uçuş tazminatı fazla yok vergiyi çok kesecekler. Ya hadi kardeşim ağlamayın işinizi yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zavallı ~ 5 yıl önce
Sen zavallı bir şahışsın.
Dündar ~ 5 yıl önce
Senin eğitiminin ne olduğu belli. Sen git kamyon kullan. Hava da uçağı kaldıranları, annenize birşey kaldıranlar la karıştırmayın. Naşşş
Ahahahah ~ 5 yıl önce
He he kardeş , zekiyiz , stres yönetiyoruz , karşılığını alıyoruz.Teknoloji yeteri kadar gelişirse belki sen bile bir gün uçak kullanırsın
PilotlukKolay ~ 5 yıl önce
On numara yorum, adam basıyor parayı ucus okulundan alıyor lisansi sonra da GENEL MUDURLUKte referans arıyor.
İrfan benli ~ 5 yıl önce
Ali bey,yeni havalimanına taşınma için gündem doğal olarak hep THY üzerine.Acaba diğer özel havayolları taşınma ve operasyona başlama için neler yapıyor? Bu konuda da bizlere bir haber yaparsanız iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava iş ~ 5 yıl önce
Hava iş ne iş yapıyo acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000