11 Haziran 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Af edersinizi 'Brenderbug Havalimanı'değil Brandenburg Havalimanı.
  • Yazarin yazdigina bakarmisiniz.? ""Alman basını ve sektörü takip edenler, havalimanının açılamayacağına dair açıklamayı adeta pusuda bekliyorlar. Öyle ki, beraber çalıştıkları Türk havacılılara sık sık bu soruyu soruyorlar; ‘Açılış gecikecek mi? Seçim öne alındı biraz ötelenebilir mi?’ diye."" Alman basinindan 1 tabe bu sekilde yazan örnek verebilir mi Sayin yazar.? Türk havacilara soruyorlarmis..acilis olacak mi diye.. Sayin yazar sen kendine sormuyormusun.. gittin gördün insaati.? Inanilir gibi degil. Disarida mihraklar.. kalkinmamizi istemeyenler.. Fakat biz herseyi mükemmel yapiyoruz.. Sayin yazar, Yol yok yol. rayli sistem yok beyefendi. Toplu tasima yok Hocam. Bu sorular senin aklina gelmiyor mu? Almanlarin sorularini arastiriyorsun da. Bu ülkedeki sorulara niye takilmiyorsun.
  • ses gürültü ve binaların tarihi bina olmasından dolayı uçakların titreşim yaratması nedeniyle açılamıyor berlin havalimanı. belediye meclisi mahkeme halk inşaat firması uzlaşamadı. burda mahkemeler halkın sözünü dinler. öyle emir geldi yıkıyoz yapamazlar. tarihi binalar da düşünülür ses gürültü de halk sağlığıda. ama almanlar da dahil yeni havalimanını tabiki kıskanıyorlar uganda bile kıskanır. bizde bmw çalışanı olarak teslayı kıskanıyoz mesela. ama almanlar öyle kıskancından da ölmüyo bu da net
  • Almanya hikayelerini bırakın da, havalimanının sorunsuz bir şekilde açılıp açılamayacağını, olası aksaklıkların ne gibi sorunlara yol açabileceğini irdeleyin. Şu kafadaki adamlara yazı yazdırıyorlar ya pes.
  • TGS , TURKISH DOCO , THY TEKNİK , GERİDE HİÇ KİMSEYİ BIRAKMADAN HEP BERABER GEÇELİM YENİ HAVALİMANINA... 29 EKİMDE RESMİ AÇILIŞ OLDUKTAN SONRA TOPLU ULAŞIM SİSTEMLERİ KURULDUĞU ZAMAN TAŞINILMALI ORAYA.... ACELE İŞE ŞEYTAN KARIŞIR , TAM OLARAK BİTİRİLSİN O ZAMAN GEÇİLSİN...YOKSA KIŞ ŞARTLARINDA OPERASYON ZOR....
  • yaptığın bu büyük projeyle bizi kıskanan ve teröre destek veren Almanları adeta kapımızda kemik bekleyen misali bizden çıkacak bir haberi bekler hale getirdin
  • Thy taşeronların hali ne olacak yeni havaalanında bilgisi olan var mı?
  • Çok güzel bir yazı gerçekten ufuk açıcı olmuş
  • 3 5 ay geciktirilip derli toplu bir sekilde insanlarin eziyet cekmeyecegi bir halde acilmasi ile senelerdir yapilamamis berlin havalimaninin konuyla ilgisi ne acaba. Nasil bir bagdastirma. Amacli yazilmis bir yazi.
  • Doco ile turkhavayollari yeni bir anlasma yapti.Sats ile olan gorusmeler tikandigi icin.3.havalimaninda doco da olacsk inanmayan varsa editorlerinizden biri gerekli yerlerden bilgi alabilir.maillerin seflere gitmis olmasi gerek

3. Havalimanı’nda ‘Berlin’ detayı - Almanlar neyi bekliyor?

Türk havacılık tarihinin en prestijli projesi olan İstanbul yeni havalimanına artık sayılır günler kaldı. Sayılı günler diyorum; çünkü bugün itibariyle açılışına 141 gün gibi bir zaman var.

Bundan 5 yıl önce Atatürk Havalimanı’nın artık ihtiyacı karşılayamama noktasına gelmesi nedeniyle bir ihale gerçekleştirildi. Bu ihaleyi 22 milyar Euro'luk teklifle Cengiz, Limak, Mapa, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı. İhaleden 1 yıl sonra da temeli atıldı.

Açılışı için önce 26 Şubat 2018 tarihi belirlendi ancak bunun pek mümkün olmayacağı anlaşılınca açılış tarihi 29 Ekim 2018 olarak güncellendi. Zaten 29 Ekim’de açılacak meydan, yüzde yüz haliyle hizmet vermeyecek. İlk etabı açılacak ve 90 milyon yolcu kapasiteli olacak. Tamamen bitmesiyle yolcu kapasitesi 200 milyonu bulacak.

Asıl mesele 29 Ekim tarihinin de ertelenmesi ihtimali… Bunun için çeşitli argümanlar da sunuluyor. Seçimin erkene alınması, ulaşım sıkıntısı, toplu taşıma ve özellikle raylı sistemin olmaması, terminal binalarının inşaat halinde olması vs… Bunlar önemli veriler olabilir ancak ben böyle bir ihtimali hiç olası görmüyorum. Havalimanının kusursuz olarak açılacağını söylemiyorum ancak; bu açılışın mutlaka yapılacağını görüyorum. Bu artık seçim için kullanılacak bir proje olmaktan ziyade, bir ulusal bir prestij meselesi haline geldi.

Öyle ki; yeni havalimanının değil birkaç aylık gecikmesi, bir gün bile geç açılması Almanlar’ın arayıp da bulamayacağı bir nimet olacak. Almanlar’ın kıskanıp kıskanmaması meselesine girecek değilim. Onların derdi, havalimanının açılışının gecikmesiyle tam bir fiyaskoya ve yılan hikayesine dönüşen Berin Brandenburg Havalimanı’na bir arkadaş bulabilmek!

Bunu dört gözle beklediklerine emin olabilirsiniz. Çünkü Berlin için son dere önemli bir proje olarak hayata geçirilen ve 2006 yılında temeli atılan Brenderbug Havalimanı bir türlü açılamıyor.

Şöyle bir göz atalım:

Eylül 2006’da temeli atıldı,

Açılış için 2011 yılı ilan edildi,

‘2011 yılında yetişemez Haziran 2012 yılında açıyoruz’ açıklamasını yaptılar,

Açılışa kısa bir süre kala yangın söndürme sistemlerinde arıza tespit ettiler ve 2013 yılının sonuna ertelediler,

Bu sırada Berlin halkında ciddi rahatsızlık olunca Belediye başkanı başta olmak üzere peş peşe istifalar geldi ve açılış 2015 yılına ertelendi,

Bundan sonra da havalimanı açılışı meselesi bir türlü dikiş tutmadı ve önce 2017’ye sonra 2018’e ve son olarak da 2021 yılına ertelendi.

Yapımını bitirdiklerini söyledikleri havalimanı için bile 3 yıl erteleme isteyenler, yapımına başlandığından 4 yıl sonra açılacak havalimanının gecikmesini dört gözle beklerler ki bekliyorlar da zaten.

Alman basını ve sektörü takip edenler, havalimanının açılamayacağına dair açıklamayı adeta pusuda bekliyorlar. Öyle ki, beraber çalıştıkları Türk havacılılara sık sık bu soruyu soruyorlar; ‘Açılış gecikecek mi? Seçim öne alındı biraz ötelenebilir mi?’ diye.

Bunu kıskanmak olarak değil ama endişe olarak algılamak daha doğru olur diye düşünüyorum. Çünkü, havacılık gibi bir pazardan pay kaptırmayı kimse istemez. Almanlar’ın derdi de özellikle transit yolcuda yaşayacağı kayıp. Bu endişe onlar adına normal aslında. Çünkü ciddi bir kayıp yaşamaları çok muhtemel. Bunu kıskanıyorlar diyerek duygusallaştırmak da doğru olmaz, ‘ne kıskanacaklar’ diyerek basitleştirmek de. Onlar bu havalimanının açılmasını istemiyor. Bu çok net.

Kendi halkına da bir şey sunacaklar aslında; ‘Bakın onlar da erteledi’.

O yüzden ben yeni havalimanının gecikeceğine hiç ihtimal vermiyorum. Yapılan açıklamalar da bu yönde. Ancak ulaşım konusu çok önemli bir sorun gibi görünüyor.

Toplu taşımada bir eksiklik olduğu ortada, mesafe uzak olduğu için taksi konusu hem taksiciler için hem yolcular için ciddi soru işareti. Giden taksici boş dönmek istemeyecektir, yolcu bir bilet parası da taksiye vermek istemeyecektir.

Transit yolcu konusunda bir sorun yaşanmaz belki ama hem iç hat yolcusu hem de dış hat yolcusu bu sorundan etkilenebilir. İkamet edilen yerle ilgili olarak değişebilir tabi ama, yolculardan Sabiha Gökçen’e bir kayma söz konusu olabilir.

Tabi burada da devam eden 2. Pist yapımı var. Sabiha Gökçen’in de bir kapasite sorunu yaşadığı aşikar. İSG’de şu anda pist dışında ilave paralel taksi yolları, apron, yeni bir hava trafik kontrol kulesi, itfaiye binası, teknik bina yapımı gibi çalışmalar devam ediyor.

Aslında 2. Pistin yapımı yıllar önce bitmiş olmalıydı, yetkililerin 5-6 yıl önceki açıklamalarını çok net hatırlıyorum. 2013-2014 yıllarında 2. Pistin hizmete verilmesi planlanıyordu. Kapasite göz göre göre daraldı ama bu bekleyiş bir türlü bitmedi…

Sonuç olarak yeni havalimanı ertelenmeyecektir ancak açılışı itibariyle irilik ufaklı aksaklıklar yaşanacaktır. Bu dünyanın her yerinde böyle. Önemli olan bir an önce aksaklığın tespit edilip giderilmesi.

Bu arada 3. Havalimanına geçilmesiyle birlikte Turkish Ground Services’in (TGS) olmayacağı, yada İGA tarafından satın alınacağı gibi pek çok dedikodu ortaya atılmıştı. Geçtiğimiz haftanın son gününde bu soru da yanıt bulmuş oldu. THY ve Havaş, ortaklığı 15 yıl daha devam ettirme kararı aldılar. Bu, TGS personelini son derece mutlu etti.

Bir mutlu haber bekleyen de Turkish DO&CO personeli. İnşallah onlar adına da olumlu bir adım atılır ve ‘biz ne olacağız’ sorusundan kurtulurlar. Şimdi söz yetkililerde…

3. Havalimanı’nda ‘Berlin’ detayı - Almanlar neyi bekliyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Almanya Berlin ~ 6 yıl önce
Af edersinizi 'Brenderbug Havalimanı'değil Brandenburg Havalimanı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu ne yaa.. ~ 6 yıl önce
Yazarin yazdigina bakarmisiniz.? ""Alman basını ve sektörü takip edenler, havalimanının açılamayacağına dair açıklamayı adeta pusuda bekliyorlar. Öyle ki, beraber çalıştıkları Türk havacılılara sık sık bu soruyu soruyorlar; ‘Açılış gecikecek mi? Seçim öne alındı biraz ötelenebilir mi?’ diye."" Alman basinindan 1 tabe bu sekilde yazan örnek verebilir mi Sayin yazar.? Türk havacilara soruyorlarmis..acilis olacak mi diye.. Sayin yazar sen kendine sormuyormusun.. gittin gördün insaati.? Inanilir gibi degil. Disarida mihraklar.. kalkinmamizi istemeyenler.. Fakat biz herseyi mükemmel yapiyoruz.. Sayin yazar, Yol yok yol. rayli sistem yok beyefendi. Toplu tasima yok Hocam. Bu sorular senin aklina gelmiyor mu? Almanlarin sorularini arastiriyorsun da. Bu ülkedeki sorulara niye takilmiyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
net bilgi ~ 6 yıl önce
ses gürültü ve binaların tarihi bina olmasından dolayı uçakların titreşim yaratması nedeniyle açılamıyor berlin havalimanı. belediye meclisi mahkeme halk inşaat firması uzlaşamadı. burda mahkemeler halkın sözünü dinler. öyle emir geldi yıkıyoz yapamazlar. tarihi binalar da düşünülür ses gürültü de halk sağlığıda. ama almanlar da dahil yeni havalimanını tabiki kıskanıyorlar uganda bile kıskanır. bizde bmw çalışanı olarak teslayı kıskanıyoz mesela. ama almanlar öyle kıskancından da ölmüyo bu da net

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okur ~ 6 yıl önce
Almanya hikayelerini bırakın da, havalimanının sorunsuz bir şekilde açılıp açılamayacağını, olası aksaklıkların ne gibi sorunlara yol açabileceğini irdeleyin. Şu kafadaki adamlara yazı yazdırıyorlar ya pes.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HEP BERABER ~ 6 yıl önce
TGS , TURKISH DOCO , THY TEKNİK , GERİDE HİÇ KİMSEYİ BIRAKMADAN HEP BERABER GEÇELİM YENİ HAVALİMANINA... 29 EKİMDE RESMİ AÇILIŞ OLDUKTAN SONRA TOPLU ULAŞIM SİSTEMLERİ KURULDUĞU ZAMAN TAŞINILMALI ORAYA.... ACELE İŞE ŞEYTAN KARIŞIR , TAM OLARAK BİTİRİLSİN O ZAMAN GEÇİLSİN...YOKSA KIŞ ŞARTLARINDA OPERASYON ZOR....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
büyüksün Reis ~ 6 yıl önce
yaptığın bu büyük projeyle bizi kıskanan ve teröre destek veren Almanları adeta kapımızda kemik bekleyen misali bizden çıkacak bir haberi bekler hale getirdin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay vay ~ 6 yıl önce
Almanlar kapimizda kemik bekler misali olmus. 2 sene önce Alman turistler gelmediklerinde de ayni seyleri mi düsünüyordun.
Ne yiyorsanız kafa yapmıs ~ 6 yıl önce
Adamlar yıllık 500 milyar dolar cari fazla veriyor. Yani devlet yıllık 500 milyar dolar para biriktiriyor. Sen de 200 milyar dolar borçlaniyorsun. 1 sene içinde devletin ödemesi gereken kısa vadeli borç 280 milyar dolar. Ya ödeyeceksin ya başka kredi cekerek döndereceksin. Ama Haklisın bizi kıskanıyorlar. Ne yiyip içiyorsan devam et. Yoksa hayat zor be dostum.
Thy taşeron ~ 6 yıl önce
Thy taşeronların hali ne olacak yeni havaalanında bilgisi olan var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okuyucu ~ 6 yıl önce
Çok güzel bir yazı gerçekten ufuk açıcı olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazici ~ 6 yıl önce
Ufkunuzun neresi acildi? Rica etsek aciklayabilirmisiniz.?
Kpt ~ 6 yıl önce
3 5 ay geciktirilip derli toplu bir sekilde insanlarin eziyet cekmeyecegi bir halde acilmasi ile senelerdir yapilamamis berlin havalimaninin konuyla ilgisi ne acaba. Nasil bir bagdastirma. Amacli yazilmis bir yazi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taze haber ~ 6 yıl önce
Doco ile turkhavayollari yeni bir anlasma yapti.Sats ile olan gorusmeler tikandigi icin.3.havalimaninda doco da olacsk inanmayan varsa editorlerinizden biri gerekli yerlerden bilgi alabilir.maillerin seflere gitmis olmasi gerek

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000