04 Eylül 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Yazı olsun diye yazılan bir şey olmuş. Ömrümden giden bir 1-2 dk. Hatta buraya yorum yaptığım için toplamda 4dk boşa gitti hayatımdan. Pişmanım
  • Sağlık sistemi 10 gunluk sürede felç oldu
  • Memur ve işçi arasındaki doğum izni,idari izin, yıllık izin, emeklilik, tazminat vb. farklılıkları da keşke dile getirip tek bir sistemde buluşulması için çalışma başlatılsa. Memurlar tarafından yalandan alınan raporlarla uzatılan doğum izinlerinden ya da bilmem ne kadar süre ile alınabilen ücretsiz izinlerden ve bunları işçi yaptığında başına gelebileceklerden de bahsetsek...SGK' lı kesimin kaç seneye kadar sadece kaç gün izin kullandığı kaç seneden sonra ne kadar artış kazanabileceği ama bunun için de aynı işyerinde çalışıyor olma şartını ve diğer ülkelerdeki yasal yıllık izin günlerin sayısını da konuşsak. Ayrıca bu ülkede memur haricindeki kişilerin mesai saatlerini ve aldıkları yükleri, maaşlarını,geçinme koşullarını, çalışma şartlarını da önce tartıp sonra başka ülkelerle kıyaslama yapsak...Bu yazımı genel bakış açısıyla yazdım, HEDEFTE HİÇ BİR İŞLETME YADA KURUM YOK. SADECE BU ÜLKEDE BU KONUDA AYRIMCILIK VAR. GENEL SİSTEM SORUNU BU...TEK BİR DÜZEN, TEK BİR SİSTEM OLMALI.
  • Çok güzel yazı ayrıca bu kadar Türk neden Yunan adalarına gidiyor bunun cevabını bilmek isterim:) kur 4,20 serbest piyasa oteller sıradan yemek ahtapot bizde de var sorun nedir :)
  • Öncelikle size ve ailenize iyi bayramlar dilerim. Türklerin tatil için yurtdışını özellikle de Yunanistan'ı tercih etmesi tesadüf değil. Bu ülke, yıllardır yabancılara özellikle de avrupa ülkelerinin vatandaşlarına haftalık gelirleri olan 400-500 euro'ya uçak dahil,bir hafta,5 yıldızlı otellerde herşey dahil tatil yapma imkanı verirken,çoğunlukla aynı kazanca sahip olmayan kendi vatandaşına aynı oteli günlüğü kişi başı 400-500 tl'den,uçağı tek yön 350-400 tl'den satarsa, kendi insanına kendi ülkesinin nimetlerinden faydalanma imkanı vermezse,hizmet veren personelini ucuz iş gücü diye Anadolu'dan gelmiş,eğitimsiz,kalifiye olmayan,hiçbir şey bilmeyenlerden seçerse,esnafımız da bir tabak yemeğe,bir bardak içeceğe fahiş fiyatlar isterse,kazıklarlamaya meyilli olurlarsa tabii ki daha ucuza daha kaliteli hizmet alacağı yerleri tercih ederler. Arkadaşlarım tatil için Yunanistan'a gitmişler, 6 kişi balık,meze,içecek vs 90 euro hesap ödemişler aynısını burada kaça yer,içerlerdi kimbilir. Vatandaşımızın da bir tatil için aylar boyunca borca girip,kısıntılı bir hayat geçirmeyi göze almaları da ayrı konu tabii. Ayrıca kazaların çok olmasını sadece cehalet'e bağlamamalıyız,devletin de birçok konuda olduğu gibi trafik konusunda da gerekli denetlemeyi yapmaması,caydırıcı kanunlar koyup,uygulamaması da kazaların çok olmasında önemli etken diye düşünüyorum. Üretimi,sanayisi kısıtlı,dışa bağımlılığı çok ,ithalatı ihracatından fazla,bilim,ilim,eğitim,liyakate önem vermeyen, daha da borçlanarak ,yatırımları göçü durduramadığı için çoğunlukla bir bölgeye yapan,sadece havalanı,yol,köprü vs yapmakla ileri gittiğini sanan bir ülke de tatiller uzun olur normaldir maalesef. Saygılarımla.
  • Daha çok çalışmak tabiiki ülke ekonomisine gelir getirir.
  • İNANABİLİRSİNİZ Kİ BENİM BİR ŞEY BEKLEDİĞİM YOK.
  • Yahu yeni sene baslarken resmi tatiller hangi gunlere denk geliyor diyerek tum takvimi alt ust eden bir milletten ve tatil 10 gun olsa daha iyi olur sozune hemen padisahim cok yasa diyen gudumlu fuzelerin oldugu bir ulkeden ne bekliyorsunuz ki acaba tabiiki bol bol yatis

10 günlük tatil kimlere kötü, kimlere iyi geldi?

2008 Küresel Ekonomik Kriz esnasında aşağıda yer alan fıkra çok popüler olmuş ve gerek yazılı ve gerekse sözlü basında “ Al Ver Ekonomiye Can ver” sloganı ile birlikte çok fazla yer almıştı. Fıkra 100 Doların 500 dolarlık bir hacim yaratarak somut anlamda kimsenin cebine girmeden sistemi nasıl kurtardığını anlatıyordu. O dönemde bankacıların bu fıkraya rağbet göstermesinin nedeni finansal darboğazdan çıkmak için nakit akışının ne kadar önemli  olduğunun göstermekten öte değildi. Fıkra şu. Mevsim Yaz. Ağustos ayı. Riviyera kıyısında küçük bir kasaba. Yağmurlu bir gün ve sokaklar bomboş. Kasabada herkesin birbirine borcu var ve kredi ile yaşıyorlar. Şans eseri otele zengin bir Rus geliyor. Resepsiyona 100 Dolar bırakıyor. Ancak odayı beğenmez ise parasını geri alıp gideceğini söylüyor ve yukarı çıkıyor. Otel sahibi parayı alır almaz kasaba olan borcunu ödüyor. Kasap 100 doları alır almaz toptancıya olan borcunu kapatıyor. Toptancı büyük bir sevinç ile kredili hizmet veren hayat kadınına mevcut borcunun ödemesini yapıyor. Hayat kadını parayı alır almaz borçlu bulunduğu otele giderek 100 dolar ile borcundan kurtuluyor. Ve o anda yukarıya çıkmış olan Rus Müşteri aşağı inip odayı beğenmediğini söylüyor ve 100 dolarını geri istiyor. Rus müşterinin bu ziyaretinden somut olarak hiçbir kimse para kazanmıyor.  Ancak tüm kasaba ahalisi borcundan kurtuluyor. Tabii ki bu fıkra her ne kadar benimsenmiş olsa da hakikati yansıtmaktan uzak. Herkesin birbirine eşit miktarda borcu var ve de o ülkede KDV. vb vergi yok. Bunları göz önüne alıp hesaplama yapılması cihetine gidilirse sonuç başka çıkar.  Geçtiğimiz bayram tatili gündemde olan  bu fıkrayı bazıları yine  anlatır oldu. Aslına bakarsanız nedenini anladığımı söyleyemem. Bu aralar dünyada ekonomik bir kriz yok. Ülkemizde ise ekonominin doğru ve düz yolda olduğunu söylüyor hükümet. Gelelim tatile. Türkiye tümü ile tatilde değil. Bankalar Resmi ve dini bayram günleri dışında çalışıyor. Kamuya hizmet veren kuruluşların operasyonel bölümleri işinin başında. Özel sektör yapacağı uygulamaya kendisi karar verdi. Kimi tatil kimi değil.  Kısacası 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı çalışanlar 10 gün izinli.

10 GÜNLÜK TATİL VE KAZANANLAR

10 Günlük Tatil Ekonomiyi Canlandırdı mı? Turizm sektörünü ve  ulaşım sektörünü, ( Havayolları, otobüs şirketleri vb..)  bayram tatili seyahatini karayolu ile yapanların etkisi ile güzergâh üzerindeki konaklama tesislerini ve onların bu yolcuları ağırlamak için  alışveriş yaptığı gıda vb. tüm kuruluşları vb.. canlandırdığı mutlak. Başka bir deyişle bu uzatılmış tatilin ülke ekonomisinin bir bölümünü müspet etkilediği ortada.

Evet, geçtiğimiz Cuma günü başladı uzatılmış tatil. Turizmciler 2 Milyon misafir bekliyorlar. Bayramın, tatilin son gününde bu sayı kaça tırmanır bilemem.  Havayolu şirketleri bayram döneminde ( satışlar itibarı ile ) % 100 doluluk oranını şimdiden yakaladılar. Turizm tesisleri yabancı misafir sayısındaki  % 10 civarındaki düşüşü yerli turist ile kapatmaya başladı

 10 GÜNLÜK UZUN TATİLDE YUNAN ADALARINI TÜRKLER İHYA ETTİ.

10 güne uzatılan mevsimin son Bayram Tatilinde Türklerin İlk tercihlerinden biri Yunan adaları oldu. Midilliye giden Türk sayısında % 214 Sakız adasında giden Türk sayısında ise % 217 artış olduğu görüldü ve Türkler Yunan esnafını ihya etti.  Bir kısın Yunanlıların bile bilmediği Didim’in karşısında bulunan, 700 kayıtlı nüfusa sahip, gazete gelmeyen bir yerleşim olan  Leipsoi ( Lipsi ) adası bu bayram tatilinde nüfusu kadar Türkü ağırladı. Adanın Belediye Başkanı “Türk Turistleri her yıl dört gözle bekliyor olacağız “ diyor. Eh Yunanlıların Adalarda hükümranlık kurmak amacı ile yaptıkları cambazlıklara ancak böyle iyi niyetli bir cevap verebilir Türk Halkı. Bir Türk’ün Yunan adalarında günde 200- 250 Euro harcama yapmasına karşın, ülkemize gelen yabancılar günde ortalama 54 Euro, gurbetçiler ise 44 Euro harcama yaptığı ifade ediliyor.

TÜRK HAVA YOLLARINA BİR BAKIŞ.

Bu arada THY Yönetim Kurulu Başkanı Sn. AYCI Basın mensupları ile yaptığı görüşmede; Çalışanlarımızın bu alın terini, uçucu personelimizden yer hizmetlerine kadar tüm personelimize, teknisyenlerimize, her alanda çalışan tüm personelimize THY ailesinin tüm mensuplarına bu müjdeyi vermek istiyorum. Çok önemli bir mesafe kat ettik. Kendi rekorlarımızı kırıyoruz. Bundan dolayı çok mutlu ve gururluyum. Çalışanlarımıza bu emeğinden dolayı arife günü maaş avanslarını yatırıyoruz. Bunu bir gelenek haline getireceğiz. Bu bayram THY çalışanları maaş avanslarını arife günü mutlaka alacaktır. Maaşlarının yüzde 80 gibi bir kısmını o gün alacaklardır. Böylece gerek kurban görevini yerlerine getirebilsinler. Buna da biz de biraz katkıda bulunursak mutlu olacağız. Bundan dolayı bizimle iş birliği yapan sendikalarımıza da teşekkür ediyoruz”  Bu bayram süresince tabi ki kapasite limitlerimiz sonuna kadar zorlanacak. Biz de bunun farkında olduğumuz için yolcularımızın talebini göz önüne alarak elimizdeki uçak seviyesini maksimuma çıkartarak ek seferler planladık. Özellikle yoğun ziyaret edilen Bodrum Milas, Antalya, Dalaman, Trabzon gibi yörelerimize ek seferler koyduk. Bu ek seferlere personel takviyesi de yaparak, havalimanlarında gerekli tedbirleri de aldık. 7-24 görevinin başında olan çalışanlarımızla vatandaşlarımıza bu süreci en süratli, en konforlu şekilde geçirmelerini sağlayacağız” diye konuştu.  Tabii konuşmanın devamı da var. Airporthaberde okuyabilirsiniz. Uzatılan bu tatil sürecinin havayollarına sağladığı maddi ve manevi faydayı ortaya koyuyor bu konuşma.

Tabii ki çalışanların takdiri ve 7x24 görev yapmalarından ötürü kendilerine genelinde haberdar olacağı şekilde teşekkür edilmesi güzel ve anlamlı. Çalışanlarımızın birçoğunun duymak istediği sözler bunlar. Tüm Havayollarında, Devler hava Meydanları İşletmesinde 7x24 çalışarak bu sürece katkıda bulunan cephedekiler bu teşekkürü fazlası ile hak ediyorlar.

BAYRAM GELİRİ BİR CEPTEN DİĞER CEBE.

Öncelikle ifade etmek gerekir ki, bu dönemde elde edilen Turizm geliri “ Bir Cepten Diğer Cebe “ misali. 2008 yılı Ekonomik krizi için anlatılan fıkranın bu günümüze uygun bir tek başlılığı var.” Al, Ver Ekonomiye Can Ver”

Peki; bu uygulamadan zararda olan var mı? Var tabii ki. Mutlak farkındasınızdır. Daha tatil konusu ilk gündeme geldiğinde bankaların kredi reklamları yazılı ve sözlü basınımızda boy göstermeye başladı. İhtiyaç kredisi, falan kredi, filan kredi ilanları ile doldu sayfalar. Ve sonuçta İnsanların bir bölümü kredi aldı tatile gidebilmek için. Bir kısmı tatil yapacakları yerlerin özel taksit programlarından yararlanmayı planladı ve tatillerini öyle gerçekleştirdiler. Düşünüyorum da 2015 ve 2016 yıllarının  9 günlük tatilinde İstanbul’ dan milyonlarca kişinin tatile çıktığını yazmıştı gazeteler. Türkiye genelinde bakınca bu gün milyonlar daha da artmıştır mutlak. Evet; bu tatilin dönüşü de var. Tatilin giderinin kaç taksitte ödeneceği önemli tabii ki. Ödeme şekli aile bütçesine nasıl bir etki yapacak? Bu ilave yükü kaldırmak için nelerden kısılacak, nelerden vazgeçilecek. Eylül ayının okulların açılması nedeni ile aileler için masraf ayı olduğunu da dikkatten uzak tutmamak gerek. Tatil güzel de bunun giderini 12 ay ödemek pek hoş gelmiyor. Şu hususu dikkate almak gerekir ki tüketici kredi batığında artış var. Ödenmeyen borç rakamı en yüksek seviyeye çıktı.2016 yılında 51 milyar TL tutarında borç bankaların takibine girdi. İyi bir tablo değil. Temenni edelim ki    “ ayağını yorganına göre uzatmayı bilenler “tatile çıkmış olsunlar.

Evet; bu tatilden en fazla zarar görenler ise karayollarımızdaki trafik kazaları nedeni ile hayatını kaybeden yüze yakın vatandaşımız ve bu kazalarda yaralanan 500 civarında kazazede. Her sene aynı trajedi.  Karayollarımızda meydana gelen  bu Trafik kazalarının genel nedeni aşırı sürat ve trafik kaidelerine uymamak. Bir başka ve kısa bir deyişle              “ CEHALET”

Evet; 2016 yılında yapılan araştırmaya göre Avrupa’da en fazla tatil yapan ülkeler listesinde ilk sıralardayız Tabii; bu hesaplamaya uzatılan tatil günleri dâhil değil. Onları da hesaplamaya dâhil edersek herhalde ilk sıraya otururuz.

Şimdi şu suali sormak gerekiyor. Daha çok çalışarak üretimi artırmak mı yoksa uzun tatillerin mi ülke ekonomisine katkısı fazla olur? Benim cevabım: Tabii ki;  büyüklerimiz daha iyi bilir.

10 günlük tatil kimlere kötü, kimlere iyi geldi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Gezgin ~ 7 yıl önce
Yazı olsun diye yazılan bir şey olmuş. Ömrümden giden bir 1-2 dk. Hatta buraya yorum yaptığım için toplamda 4dk boşa gitti hayatımdan. Pişmanım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GEZGİN ~ 7 yıl önce
YAZIYI İKİ DAKİKADA OKUYUP BİR SATIR YAZIYI 2 DAKİKADA YAZIYORSANIZ DURUMUNUZ KÖTÜ DEMEKTİR.ALLAH KOLAYLIK VERSİN. DAKİKALARINIZI DAHA VER,MLİ UĞRAŞLARA AYIRINIZ.
Gezgin'e ~ 7 yıl önce
1-2 dakikada okumak değil okuduğunu anlamak önemli.Bari o yorumu yazmasaydın da 2 dakika karda olsaydın.
Tokatlı ~ 7 yıl önce
Sağlık sistemi 10 gunluk sürede felç oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İŞÇİ? MEMUR? ~ 7 yıl önce
Memur ve işçi arasındaki doğum izni,idari izin, yıllık izin, emeklilik, tazminat vb. farklılıkları da keşke dile getirip tek bir sistemde buluşulması için çalışma başlatılsa. Memurlar tarafından yalandan alınan raporlarla uzatılan doğum izinlerinden ya da bilmem ne kadar süre ile alınabilen ücretsiz izinlerden ve bunları işçi yaptığında başına gelebileceklerden de bahsetsek...SGK' lı kesimin kaç seneye kadar sadece kaç gün izin kullandığı kaç seneden sonra ne kadar artış kazanabileceği ama bunun için de aynı işyerinde çalışıyor olma şartını ve diğer ülkelerdeki yasal yıllık izin günlerin sayısını da konuşsak. Ayrıca bu ülkede memur haricindeki kişilerin mesai saatlerini ve aldıkları yükleri, maaşlarını,geçinme koşullarını, çalışma şartlarını da önce tartıp sonra başka ülkelerle kıyaslama yapsak...Bu yazımı genel bakış açısıyla yazdım, HEDEFTE HİÇ BİR İŞLETME YADA KURUM YOK. SADECE BU ÜLKEDE BU KONUDA AYRIMCILIK VAR. GENEL SİSTEM SORUNU BU...TEK BİR DÜZEN, TEK BİR SİSTEM OLMALI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İŞÇİ MEMUR ~ 7 yıl önce
ÇOK DOĞRU BİR NOKTAYA DEĞİNMİŞSİNİZ. HEPİMİZ PATRON VE YÖNETİCİLERİN HATALARINI GÖRÜP SAYFALARA DÖKÜYORUZ.YA ÇALIŞANLARIN HATALARI VE İSTİSMARLARI. ONLARA HİÇ DEĞİNMİYORUZ. ÇOK ÇOK HAKLISINIZ. BU GENELE HİTAP EDENLERİN NEREDEYSE MÜŞTEREK EKSİKLİĞİ.TEŞEKKÜRLERİMLE.
737Ng ~ 7 yıl önce
Çok güzel yazı ayrıca bu kadar Türk neden Yunan adalarına gidiyor bunun cevabını bilmek isterim:) kur 4,20 serbest piyasa oteller sıradan yemek ahtapot bizde de var sorun nedir :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP 737 Ng ~ 7 yıl önce
dün gece Yunan adaları hayranlarından biri anlattı. Hizmet farklılığı, Ucuzluk ve bana göre en önemlisi kimsenin turist kazıklama gibi bir düşüncede olmaması tercih nedenleriymiş.
737 old gen ~ 7 yıl önce
Bodrum çeşme gibi yerlerde 2 lahmacun 1 ayran 100 tl ye satilirsa(ki hic gitmedim ve gitmem de) insanlar hakli olarak gider. Ama yine de yiginla insan bodrumlara cesmelere vb. Yerlere gidip tonla para harciyor basit siradan hizmetler karsiliginda. Ne yazik ki turizmci esnafimiz ya da oradaki siradan esnaflar bile işini biliyor. Ama insanlar mutlu.
sayın üstat ~ 7 yıl önce
Öncelikle size ve ailenize iyi bayramlar dilerim. Türklerin tatil için yurtdışını özellikle de Yunanistan'ı tercih etmesi tesadüf değil. Bu ülke, yıllardır yabancılara özellikle de avrupa ülkelerinin vatandaşlarına haftalık gelirleri olan 400-500 euro'ya uçak dahil,bir hafta,5 yıldızlı otellerde herşey dahil tatil yapma imkanı verirken,çoğunlukla aynı kazanca sahip olmayan kendi vatandaşına aynı oteli günlüğü kişi başı 400-500 tl'den,uçağı tek yön 350-400 tl'den satarsa, kendi insanına kendi ülkesinin nimetlerinden faydalanma imkanı vermezse,hizmet veren personelini ucuz iş gücü diye Anadolu'dan gelmiş,eğitimsiz,kalifiye olmayan,hiçbir şey bilmeyenlerden seçerse,esnafımız da bir tabak yemeğe,bir bardak içeceğe fahiş fiyatlar isterse,kazıklarlamaya meyilli olurlarsa tabii ki daha ucuza daha kaliteli hizmet alacağı yerleri tercih ederler. Arkadaşlarım tatil için Yunanistan'a gitmişler, 6 kişi balık,meze,içecek vs 90 euro hesap ödemişler aynısını burada kaça yer,içerlerdi kimbilir. Vatandaşımızın da bir tatil için aylar boyunca borca girip,kısıntılı bir hayat geçirmeyi göze almaları da ayrı konu tabii. Ayrıca kazaların çok olmasını sadece cehalet'e bağlamamalıyız,devletin de birçok konuda olduğu gibi trafik konusunda da gerekli denetlemeyi yapmaması,caydırıcı kanunlar koyup,uygulamaması da kazaların çok olmasında önemli etken diye düşünüyorum. Üretimi,sanayisi kısıtlı,dışa bağımlılığı çok ,ithalatı ihracatından fazla,bilim,ilim,eğitim,liyakate önem vermeyen, daha da borçlanarak ,yatırımları göçü durduramadığı için çoğunlukla bir bölgeye yapan,sadece havalanı,yol,köprü vs yapmakla ileri gittiğini sanan bir ülke de tatiller uzun olur normaldir maalesef. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
211 ~ 7 yıl önce
Daha çok çalışmak tabiiki ülke ekonomisine gelir getirir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ....... ~ 7 yıl önce
İNANABİLİRSİNİZ Kİ BENİM BİR ŞEY BEKLEDİĞİM YOK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 7 yıl önce
Yahu yeni sene baslarken resmi tatiller hangi gunlere denk geliyor diyerek tum takvimi alt ust eden bir milletten ve tatil 10 gun olsa daha iyi olur sozune hemen padisahim cok yasa diyen gudumlu fuzelerin oldugu bir ulkeden ne bekliyorsunuz ki acaba tabiiki bol bol yatis

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000