Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Düşün ve bizde Düşün.!

İlk havacılığa Esenboğa ATC’de başladığımda, belirli frekans aralıkları ile uçaklarla görüşür, hava trafiğini yönlendirirdik. Bu frekans boyunu cihazında ayarlayan herkes, iletişimin bir parçası olurdu.

Electronic Warfare (EW)

Elektromanyetik spektrum, çağımız görevlerinin hepsini kapsamaktadır. Yerde, denizde, havada ya da alanda birden fazla dalga boyunu kazanmadan başarı elde edemezsiniz. Elektronik savaş üç şekilde kullanılır: saldırgan, savunmacı ve destekleyici önlemler. Elektronik Savaş (EW) alanındaki stratejik çözümleri geliştirmeye ve geliştirmeye devam etmekte olan her bir şirket, elektromanyetik spektrum operasyonlarının karmaşık yönü ve stratejik önemini herkesten daha iyi anlamış demektir.

Üç Tekme Kuralı

Bir İngiliz avukat Truro yakınlarında ördek avına çıkar. Bir ördeği vurup düşürür, ancak ördek çitin diğer tarafındaki çiftçinin tarlasına düşer.

Yaşamın içinden…

Tıbbi yanlarını, yapılan ameliyatların gerçeğe yakın olup olmadığını veya otistik bir doktorun, özellikle de “cerrah” olmasının doğruluğunu tartışmayı bir kenara koyarak söylüyorum. Bence kalbe dokunan, insanı düşündüren, dostluğu, merhameti, insafa gelmeyi işleyen bir dizi ve gerçekten bu anlamda çok severek takip ediyorum.

Birikim ve Akıl

1989 senesi Ekim ayında Alman ekibine SunExpress’i kurmak üzere katıldım. Bana sordular, “Uçuş İşletme Kontrol Merkezi’ni nasıl kurmak istersin?” diye. Lisanslı alsam maliyet artacak ve bazı yanlışlar birlikte gelecek, üstelik uçmaya daha çok var, “ben adayları seçip işe alıp yetiştiririm” dedim.

Hayatımız bizim eserimiz

Bir müteahhidin yanında çalışmış olan usta, "Artık yoruldum" diyerek işten ayrılmaya karar verir. Müteahhit, ona, "Son olarak senden bana bir ev daha yapmanı rica ediyorum" der. Usta birkaç işçi toplar ama o kadar yorgundur ki pek fazla özen göstermez.

Copy-paste

Hep bir yerlere, bir şeylere yetişme telaşındasınız değil mi? Hiç vaktiniz yok; “fast live”, “fast food”, “fast music”, “fast love” ve dikte ettirilen “yükselen değerler”, “in” ler, “out” lar…

Teknik köşe paylaşımları

Almanlar, 2.Dünya savaşında vurulan uçakları inceleyerek en çok isabet alan yerlerine göre zırh geliştirmişler. Görüldüğü gibi motor kısmında hiç mermi izi yok, bu sebeple motora zırh koymamışlar.

Ching Shih

Ching Shih ya da diger bir deyişle Cheng I Sao, Orta Çin’in bir korsanıydı

124-262-52-314

“THY, dünyanın 124 ülkesinde 262 havalimanına, Türkiye’de 52 şehir olmak üzere toplam 314 noktaya uçuyor.” Böyle bir başlık ile övünmeli mi, dövünmeli miyiz? Bu tür işletme, ancak Belediye Şehirlerarası Otobüs Garajları'nda olur.

Farkındalık ve Bilinç

Vücutlarımız aracılığı ile ulaşırız diğer insanlara ve dünyaya. Başkaları ile konuşmak, başkalarına yardımcı olmak, çalışmak, yaratmak, sevmek için hep vücutlarımızı kullanırız. Vücutlarımızla var oluruz. Varlığımızı vücutlarımız içinden hissederiz...

Sözcükler ve Resimler

Bilgisayarların karşısında ölmüş, alışveriş merkezleri tarafından boğulmuş o zihinlerinizden insanlığı ileri taşıyacak ve yüceltecek tek bir cümle istiyorum.

Tarihlerden Mayıs.!

Tarih: Şubat 1923 Yani; Kurtuluş Savaşından dört ay sonra, yani Cumhuriyetin ilanından dokuz ay önce. Mustafa Kemal, Amerikan milletine hitaben, Lozan Konferansının kesintiye uğramasının ardından, ABD Senatosuna aşağıdaki mektubu göndermiştir:

Taksi - Taxi

Avrupa'da, apron gecikmeleri (ATFM), rotadaki ve havaalanı kapasitesindeki talebi dengelemek için çok daha sık kullanılmaktadır; bu da, etkilenen trafikte daha yüksek bir paya sahip olmasına karşın, uçuş başına daha düşük bir ortalama gecikmeye neden olmaktadır.

Şark kurnazlığı

"Şark kurnazı" kavramı, biri Arapça öteki Farsça iki kelimeden oluşur. Şark (doğu) ve kurnaz (kanmayan, başkalarını kandırmasını ve ufak tefek oyunlarla amacına erişmeyi beceren, açıkgöz, hin).

Futbol Sohbetleri

--Daha ilk dakikalarda gol yiyen kaleci Hayrettin'e İlker YASİN; “Yapma Hayrettin daha kadroları saymadım”

İstanbul (Atatürk) Havalimanı

Bir uçağın sorunsuz bir şekilde inişini kolaylaştırmak için, bir dizi havalimanı işlemi bir arada işlenmeli ve uygulamaya geçirilmelidir; hava trafik kontrolü, uçak kapısı tahsisi, bagaj taşıma, giriş işlemleri, pasaport, uçuş transit / transferinden, insan gücü güvenlik konuşlandırması, yiyecek içecek tedarik etme, göçmenlik izni, kargo temizliği ve uçak bakımı vs.. gibi.

Einstein’dan Esrarengiz 10 ders…

Albert Einstein çoğu insan tarafından dahi olarak görülür. Şu ana kadar yaşamış en etkili bilim insanı olmanın yanında teorik fizikçi, filozof ve yazardı.

Yandık..!

CIA’ın ahlak dışı “insan aklı kontrol projesi MK-Ultra”, 60’larda devam eden tek proje değildi.

Kadın..!

Evren bizimle işaretler ve semboller aracılığıyla konuşuyor.!

El Bagajı ve Çantası

Son zamanlardaki uçuşlarımda gözlemlediğim ve seslendirilmemiş sorun olarak kenarda duran bir konudan bahsetmek istiyorum.

Osmanlıda Teleskop

Osmanlılarda teleskopa ilişkin ilk bilgi İstanbul Gözlemevi’nin kurucusu Takiyüddin’in kitabında yer almaktadır. Takiyüddin Şam’da doğmuş (1526-1585), Mısır’a gitmiş, daha sonra da İstanbul’a gelmiş ve Müneccimbaşılığa (baş astrolog) atanmıştır. Takîyüddîn Kitâbu Nûr-i Hadakati’l-Ebsâr ve Nûr-i Hadîkati’l-Enzâr, 1574 (Göz ve Bakış Bahçelerinin Işığı Üzerine Kitap) adlı eserinde uzaktaki nesneleri yakınlaştıran optik bir aletin tanımı yapar.

Mutluluk üzerine…

“Satürn-5 roketiyle uzaya gönderilen Apollo 11 aracı üç günlük yolculuktan sonra 20 Temmuz 1969’da Ay Modülü Kartal’ı Ay’a indirmişti. Araç personelinden Michael Collins Ay yörüngesinde kalırken Armstrong ve Aldrin Ay’a ayak basan ilk insanlar olmuşlardı."

Havalimanı Yangınla Mücadele Sınıflandırması

Yangınla savaş ve kurtarma Not- Yangınla savaş ve kurtarma için 9.2 deki bilgilere bakınız.

Öteki Gündem...

Yeni bir yüzyıla girmekteyiz. Bu yüzyıl, başka hiç bir yüzyıla benzemeyecek, çünkü sayısal.! Kürel bir dünya, küreselizm öne çıkıyor. Kapitalizm yerine Küreselizm. Marksizm yerine Özyönetim. 1966 yılında Birleşmiş Milletler'ce kabul edilen ikiz yasalar var.