Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Eşgüdümlü yaklaşım ve Normalleşme

Corona salgını ile mücadele yöntemlerinin çoğunu gördük. Ingiltere ve ABD “toplum bağışıklığı” stratejisini uyguladılar ilk haftalarda.

Silbaştan..!

Çin'de ilk COVID-19 vakası bildirildikten sadece dört ay sonra, hastalık dünya çapında yayıldı ve iki milyondan fazla insanı etkiledi. Korona virüsünün yayılmasını engellemek için birçok ülke karantinalar ve sınır kapatmaları gibi aşırı önlemler almıştı. Nisan 2020'nin başında dünya nüfusunun yüzde 91'i, vatandaş ve yerleşik olmayanların girişini sınırlayan veya yasaklayan ülkelerden oluşmaktaydı.

Eğitim ve tarihteki yerimiz.1

Günümüzdeki eğitim sistemi, akademik yetenek üzerine kuruludur. Kamu yararı hiç düşünülmemiştir. Her şey, endüstrinin gereklerine bağlıdır. Bundan dolayı kamu eğitimi ikiye bölünmüş durumdadır. Endüstriyel iş sahaları önceliklidir. Geriye kalan sahalar ise desteklenmez. Müzisyen olma, resim mi yapmak istiyorsun, vazgeç. Tiyatrocu mu olacaksın, aç kalırsın. Sanat seni geçindirmez, sporcu olacaksan futbolcu ol.! gibi.

Tarihi Eserlerimiz

Olimpiyat Stadyumu, 31 Temmuz 2002 tarihinde Galatasaray ile Yunanistan'ın Olympiakos takımları arasında oynanan karşılaşma ile açılmıştır. Maç öncesi Galatasaray ve Olympiakos takımları arasında 'Olimpiyat Ateşkesi' anlaşması imzalanmıştır.

Yeniden Başlama

Cenevre- Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, havacılık sektöründe 25 milyon işin COVID-19 krizi nedeniyle yok olma riski altında olduğunu gösteren yeni bir analiz yayınladı.

ICAO ve COVID-19

COVID-19 gibi hastalıklar, insanlar arasında bulaşabildikleri için seyahat eden halk için bir risk oluşturur. Bu nedenle, ilgili tüm paydaşların hava taşımacılığı ile yayılmasını sınırlamaya yardımcı olması önemlidir.

Maske

Yeni Zelanda’da uçmak üzere şirket bir anlaşma yapmış. İzinleri almak da bana düştü. CAA of NZ ile görüşmeye başladım. Şirket ile ilgili gerekli bilgi ve belgeleri gönderdim.

Ignaz Semmelweis

Ignaz Philipp Semmelweis, 1818'de Budapeşte Buda'da doğdu. Önce Viyana Üniversitesi Hukuk fakültesine girdi ancak bir yıl sonra doktor olmaya karar vererek, tıp eğitimini 1844’te Viyana Üniversitesi’nde tamamladı. Diplomasını aldıktan sonra Viyana Hastanesi'nde çalışmaya başladı.

Covit-19 ve Taiwan

Covit-19, %97'nizi öldürmüyor.!

CİNSİYET AYRIMI

Barbara Collinet 37 yaşında. Bu iki çocuk annesi Belçikalı, SN Brussels Airlines'ın (SNBA) kaptanı. Belçikalı pilotların %90’ı erkek. Beşeri bilimlerinden sonra Barbara Collinet Brüksel'deki Ephec'de eğitim gördü.

TALPA basın bildirisi

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) olarak, 5 Şubat 2020 tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen üzücü kaza hakkında yapılmakta olan adlî soruşturma kapsamında, kaptan pilotun tutuklanmasına karar verildiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

Eğitim Nereye Kadar?

Şule N. Aytaç anlatıyor; “1998’de San Francisco’da ‘State of the World’ başlıklı Konferanslar dizisinin birinde Santa Fe Enstitüsü’nden bir profesör bir bulgu aktardı. Vietnam savaşı sonrası Amerikalı’ların pek çok öksüz kalmış Vietnam’lı çocuğu evlat edindiğini ve bu çocukların yedi yaşlarına geldiklerinde daha “ayakkabılarını bile bağlayamadıklarının ortaya çıktığı”nı söylemişti.

Havacılık ve Suç..!

Uçuş Güvenliği Vakfı, 5 Şubat'ta İstanbul'da Pegasus Havayolları Uçuş 2193’un pistten çıkması sonucu yaralananların ve ölen üç kişinin aileleri ve sevdiklerine en içten üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini ifade eder.

Kök Neden..!

Bu ağır girişteki asıl amacım, uçak ile ilgili bir olay olduğunda, her kişi, kesim ve kafadan sansürsüz yorumların ortalıkta uçuşmasının nedenlerini arz etmek.!

Böing to Boeing: a 737 History

1899 Nisanında ABD’de tek kanatlı ve buhar motorlu havadan ağır uçağı ile ilk uçan Alman Gustav Weisskopf’dur. Pennsylvanya’daki ilk uçuşunda uçak yerden ancak 7.5m havalanır ve yolu üzerindeki üç katlı bir binayı aşamayarak ona çarpar.

Karşıt Cins

İskenderiye, Makedonya kralı ve Aristo’nun öğrencisi Büyük İskender tarafından M.Ö. 332 yılında Mısır’da kurulmuş bir kentti. Bu kenti önemli kılan ise bilginin merkezi haline gelmesiydi. İskender’in ölümünden sonra (MÖ 323), İskender’in en güvendiği general olan Ptolemaios ve ailesi tarafından yönetildi. Çok büyük bir üniversite ve kitaplık kuruldu.

Bonobo maymunu ateş yakıp yemek yapıyor

Geçtiğimiz yıllarda hayvanların taş çağına girdiği konuşuluyordu. Başlangıçta BBC tarafından duyurulan bu bulgular insanların, insan türünü en akıllı ve ayrıcalıklı tür olarak görmesi fikrine ağır bir darbe daha indirmişti.

Ters ± Uygun

Meşhur Amerikan Üniversitelerinden birinde, dünyaca ünlü bir Hukuk Profesörü olan John Tomkins öğrencilerinin katıldığı yıl sonu imtihanlarını değerlendiriyordu....??

Bedava Yaşıyoruz

Per- ve polifloroalkil maddeler (PFAS), PFOA, PFOS, GenX ve diğer birçok kimyasal maddeyi içeren bir grup, insan yapımı kimyasallardır. PFAS, 1940'lardan beri Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli endüstrilerde üretildi ve kullanıldı.

Eurocontrol Hava Trafik Yaz Kargaşası

Avrupa'da hava trafik kontrolü, bir keşmekeş içerisindedir. Uzun süreli gecikmeler, aşırı yüklü alanlardan kaçınmak için gülünç yönlendirme ve derin yerleşik kapasite krizi, yaz dönemi felaketlerinin yıldan yıla birikerek artmasına neden oldu.

Şimdi biliyorum

Bu yılbaşı arifesinde havacılık ve eğitim üzerine ne yazsam ciddi olacak.

Araştırma Üzerine

13 Ekm 1919 tarihinde yapılan “Paris Convention” - Paris Konferansı ile Komisyon çalışmaları başlar. Bu konferansta alınan kararların başında, Havcılık Kuralları Uluslararası Komisyonu (International Commission on Air Navigation - ICAN) kurulması gelir. Fransa’nın “Uluslararası Hava Gezin Komisyonu” tarafından Uluslar arası Havacılık fikrinin gelişmesi, ileride ICAO adını alacak olan bir kuruluşun ilk adımıdır.

ICAO 75 - AJFR 100

Albert Jean François Roper, 21 Nisan 1891'de Paris'te doğdu. Paris'teki Hukuk Fakültesini bitirerek hukuk üzerinde çalışmalarına başladı.

CPDLC Zorunluluğu

Kontrolör Pilot Veri Bağlantı İletişiminin (CPDLC) faydaları açıktır: İşletimsel verimlilik ve güvenlik, pilotlar için basitleştirilmiş uçuş güvertesi Hava Trafik Kontrolü (ATC) iletişimi ve Hava Gezin Servis Sağlayıcıları (ANSP'ler) için CPDLC % 70 kullanımına ulaştığında % 11'lik hava trafik kapasitesi artışı gözlemleniyor. Sistemi yaygınlaştırmak için kapsamlı adımlar atıldı.

GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ VE HAVACILIĞIN GELECEĞİ

Geleceğin Teknolojilerinin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine küresel anlamda ulaşılmasında önemli bir rol oynadığı kabul edilmiştir. Bu tür bir “4. Endüstri Devrimi” teknolojisi hızla gelişirken, bu cephedeki en son güncellemeleri yakalamak hiçte kolay olmayacaktır.