Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Yalan Söylediğimi nasıl anladın? Evet, Yaşam şartlarımız Virüse yön veriyor.

Doğru söylemişler. Günümüzde yalancılık meslek dalı olarak ilan edilmeli zira elini vicdanına koy deseler elini koyacak yer bulamayan insanlar var etrafımızda. Ancak şunu unutmamak gerekir, gönül gözü ile gören hiçbir insanı kandırmak mümkün değil. Yalan söylemek konusunda ne kadar uzman olursanız olun, İnanın ki sizi her zaman açık kitap gibi okuyacaklardır

Müslümanız Elhamdülillah. Sanki Allah Bizi Artık Sevmiyor gibi. Acaba Neden ki?

Dürüstlük doğruluğu içerir, ama ondan da öte bir şeydir. Doğruluk, gerçeği söylemek; yani sözlerimizi gerçeğe uydurmaktır, dürüstlük ise gerçeği sözlerimize uydurmak; yani sözümüze bağlı kalmak ve beklentileri gerçekleştirmektir Dürüstlük kişinin doğru bildiğini söylemekle, işine geleni söylemek arasında yaptığı seçime dayanan bir ahlak sorunudur (*)

THY: Kaybolan Güveni Yeniden Kazanmaya Çalışmak Pahalı ve Zor Bir Uğraş.

Zarar eden bir işten ne kadar erken vazgeçilirse, uğranılacak zarar azaltmış ve de haliyle o kadar da kâr etmiş olunur. Tabii ki bunu hissedip uygulamadan vazgeçerek geri dönüş yapabilmek de bir anlamda ustalık ister. İş yaşamında taşıdığı unvana bakılmaksızın “ Usta “ yakıştırması kimlere yapılır? Bunu da sizler düşünün. Evet, dönemin üst yöneticileri ustaydı.

İşi Büyütme. O İkisini listeden sil, başka iki kişinin adını yaz. Bu kadar basit.

Kendilerini tanımam hiç görmedim. İsimlerini bile bilmiyorum. Düşmanları olmam mümkün değil. Onlarda TC vatandaşı bende. Ancak Pandemi ve takip eden ekonomik kriz nedeniyle THY’ nin tensikat yapmasının gerekmesi halinde bu müdürün yerine senelerdir Türk Hava Yollarına emek vermiş olan başka çalışanlar şirketten dışlanacak. Kızgınlığım işte bu nedenledir

En büyük güven: Adil bir hukuk düzeninin arkanızda beklediğine inanmaktır.

Bazı kuruluşlara karşı açılan davalarda kazanmak veya kaybetmek pek bir şey değiştirmiyor gibi. Yargıtay’daki davayı kazanana ücretsiz bilet hakkı nasıl bir cüret ise THY’ ce verilmiyor. Bir önceki tüm davalarını kazanıp bilahare Yargıtay’dan aynı talepte bulunan Bilal Beye hakkının verilmesini ise mahkeme onaylamıyor? Davayı kazan veya kaybet sonuç aynı?

211'lerde Fetöcü Yokmuş? THY Ödediği En Yüksek Manevi Tazminata Mahkum Oldu

Yalan içimize nüfuz etti iyice. Doğru söylemek gerekirse diyen bir cümle başlangıcı kalıbımız bile var Hep doğru olacak değiliz ya. Hani bazı insanlar var, çeşitli platformlarda çalıştığı şirketi temsil eden. Burunları neden uzun ki? Belki daha uzun burunluların emrinde çalıştıkları içindir. Yalan bulaşıcı. Bir de algı yaratma, yalanın kibar adı oldu ya

THY işten atmakla yetinmemiş itibarsızlaştırmanın en iğrencini de uygulamıştı

Şirketin tepesinin emri ile basına servis edilen bültenin formatı çalışanların işten atılırken itibarsızlaştırmalarına ve çok acele edilerek yapılan hatalı işlemden ötürü kendilerinin sorgulamamasına yönelikti. Kamuoyu bu çalışanların hukuki galebelerini iki sene sonra basında yer almayan haberlerden okudular mı dersiniz ( ? ) Akıllarda ne kaldı acaba?

THY Teknik: Türkiye’nin En Büyük Uçak Bakım Hangarı / Planlı Bir Hırsızlık

Devasa bir tesis düşünün. Ülkenin en büyüğü olsun. Kimler can verir ona? İçinde yaşayacak insanlar tabii ki. Bu tesiste çalışanları mutlu kılacak tüm imkânlar mevcutsa bile yine de tepede oturup bunu yönlendirecek bir usta lazım. Ustanın tesisi ve konusunu, tanıması yetmiyor. İnsanları çok iyi tanıyan ve de onları emir vermeden çalıştırmayı bilen bir usta gerek.

Sn. Yönetici. İyi Çalışanlarınız da Var. Onları Layık Oldukları Şekilde Yönetin

Mutsuz, güven duygusunu yitirmiş, yarınını düşünemeyen, çalışırken sürekli ailesinin geleceğini kurgulamaya çalışan insanları değil yönetmek, bir arada tutmak bile çok zor. Yaşanan pandemi’ nin artarak devam eden maddi ve manevi etkilerinden ötürü ruhsal sağlıkları da hayli zedelenmiş olan çalışanlar psikolojik kişisel bir krizi de aynı anda yaşıyorlar.

Giderken Hakkını helal et derler. Haram ettikleri hayatlardan helallik isterler

Er kişi niyetine der hoca ve namaz ve sonrası helallik faslı başlar. Hayatta iken insanlara neler yaptığını hiç düşünmeden helallik isteyenler de var. Bazıları kerhen “ helal eder” bazıları ise hiç ses çıkartmaz “ helal etmiyorum” der içinden yüzüne karşı. Derler ya. Cehennemde ateş yok. Herkes odununu yanında götürür. Odun çok ağır. Bunu yaşarken düşünmek gerek.

Bir Yönetim Kurulu Başkanı ve Bir Orkestra Şefi.

İnsanlar size kendilerini anlattıkları gibi değil, sizlere yaşattıkları gibidirler. Kimini erken, kimini geç tanırsınız. Ama sonuçta kim nedir, nasıldır öğrenirsiniz. Tabii ki bunun bir bedeli var. Onu da paşa gibi ödersiniz. Hani bir söz var “ bir iş yerinizde güvenilecek insan yoksa sistem de yoktur”. Kabullenmek gerek. Sistemi olmayan bir yere iş yeri denmez

Pilot ve Teknisyenlere Sesleniş. Bu da Geçer Yahu

Bir şeyler düzelecek diye ümitleniyorsunuz. Bir de bakıyorsunuz ki hiçbir şeyin doğru gitmediği, düzelmediği bir tarafa sizi bu güne kadar sıkıntıya sokan gelişmeler aynen devam ediyor. Ümitlendiğinize mi yanarsınız, yoksa düzelir beklentisi ile kendinizi kandırdığınıza mı? Galiba en doğrusu bu defa da farklı bir sonuç beklediğiniz için kendinize kızmanız.

Corona ve THY Aşkına Üstlenilen Şeyler Sürekli Uygulamaya Dönüşebilir mi?

Her ne kadar protokolün imzalandığı tarih belli ise de ne şekilde sonlanacağına veya süreç boyunca yaşanacaklara ilişkin tahmin bile yürütmek mümkün değil. Şimdi THY ile Hava-İş anlaşmış durumda. Galip ve mağlup o kadar ortadaki neyi tartışacağız. Bir şeyleri tartışmak istiyorsak, çalışanların nelerin yaşama ihtimali olduğuna, muğlak konulara bakmak gerek.

Bu Uçakları Kimler Havada Tutuyor

Anlamak hayli masraflı iştir. Emek ister, Gayret İster, samimiyet ister. Yanlış anlamak, anlamamak veya anlamamış görünmek ve fikri sabitine tutunup kalmak bazı insanlar için daha kolaydır. Hiçbir çaba gerektirmez. Bunun için biraz kötü niyet ve biraz cehalet yeterlidir. İstenmeyen bir olayı yaşandıktan sonra vicdanınızı bahanelerle rahatlatmak imkânsız.

THY’de Pilot Fazlası Var: Bu Ara Yangın Çıkmıyor Şehirde. Haydi, İtfaiyeyi de Dağıtalım.

Başlığın tam tersine, uzun zamandır ifade ettiğim üzere THY’ de pilot fazlası yok. Ama bazılarımız çok istiyorlar diye isterseniz bir kısmını yine de işten çıkartalım İşler normale dönünce yerli ve millisini bulamazsak yabancı pilot arar, buluruz nasıl olsa. Geçmişte yaşadıklarımızı yeniden yaşarız. Maksat bazılarımızın dediği olsun. Ve de onlar mutlu olsun.

AYCI İyi İnsan: THY’ Deki 5000 Fazla Çalışanı Nasıl Eritecek? İyi Olmak Yeterli mi?

Çetini atsak falandan Metini göndersek filandan torpilli. Mesut’un torpili halen hayata mı? Değilse onu da kayda alın. Partiden ayrılanlardan torpilli olanları liste başı yapın. Gitsinler ağabeyleri gibi. Halit ve Erdem’in torpili MKYK’ da idi. Gözden düştü ise yazın onları da listeye. Topçu’ dan torpillileri de ayıklayın. Sakın ha benimkilere dokunmayın.

Aman ha, İlker Aycı Gidiyor Diye Yazmayın. Yazmak Bir Tarafa Bunu Düşünmeyin Bile

Yaptığınız hataların sonucu salt sizi etkilerse ve bu hatadan ders alırsanız doğacak menfi sonuçlara göğüs gerebilirsiniz. Bilinçli olarak yaptığınız hatalar başka birilerinin yaşamını menfi olarak etkilerse bunun sonuçlarına aldırmamak insanlık dışı olur. Sıkıntısı mağdurların bedduaları ile birlikte ömür boyu sizi takip eder ve bir gün mutlak yakalar

THY: Rica Ettiğimize Bakmayın. Hayır, Derseniz Kulağınızdan Tutup Atarız

Farz edelim ki duyuru kapsamındaki personelin % 99 ’ü iş bulamama korkusuna yenilmiş ve işverenin önerisini kerhen de olsa kabul ettiler Acaba Aycı bu kapsam dışı personelin kendisine ve şirkete olan bağlılıklarından emin olarak onlarla mesaisini bu güne kadar olduğu gibi güven içinde sürdürebilecek mi? ? Veya bu personel Aycı’ ya bundan nasıl güveneceklerdir?

Bu Nane Başka Nane

Evet; çalışanları tatmin eden başarılı sonuçlar almak bir takım işi. Ne demiş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ” Ekip lazımdır. Yani tek başına bir kimseye bütün muvaffakiyetler atfedilemez. Organize etmek lazımdır ki, başarıya ulaşılabilsin. Ben de her ne yaptıysam, arkadaşlarıma dayanarak, milletime dayanarak yapabilmişimdir. Tek başına bana atfedilemez.

Pegasus‘un Tepesi Duruma Hangi Pencereden Bakıyor?

Ülkemizde şaşırtıcı sözleri sık sık basında yer alan o denli çok insan varken bir havayolunun Genel Müdürünün yaşanmakta olan krizin en fazla etkilediği sektörlerimiz konusunda bilinen ve görünenlerin aksine “ Havayollarımız ve turizm sektörümüz dimdik ayakta “ şeklinde hakikate uymayan, hatta kişisel açıdan güven zedeleyici bir beyanat vermesi şaşırtıcı?

İstanbul Havalimanı, İGA: Rakibin İşine Çomak Sokmanın Sözleşmeli Yöntemi.

SAW’ ın 14 aylık işi, 4 sene 5 ay sonra bitecekmiş. Bu işin uzamasının sorumlusunun işin ihalesini İstanbul havalimanını işleten IGA’ ya sunan SAW yöneticilerinin olduğunu düşünmek yanlış olur mu? Acaba, bu karar yöneticilerin koltuğu muhafaza etmekle makamdan şerefi ile ayrılmak arasında yaptıkları tercihin sonucu olabilir mi? Şimdi rahat mıdırlar acaba?

İnsanlık Tümü İle Hep Yapayalnızdı. Öldürüldü En Sonunda. Katili Kim mi? Menfaat

İnsanlığı bu denli yozlaştıran, insani değerleri törpüleyen menfaat denilen bir olgu ki bu duygu insanoğlunun tüm benliğini sarmış, yaşamın her kesitinde kişisel menfaate dayalı çirkin davranışların görülmesine neden oluyor. Herkesin işine yaradığın kadar iyisin bu hayatta sözünü doğrulayan hareket tarzına o kadar aşina olduk ki. Artık şaşırmıyoruz bile.

Başkalarına yaramayan akıl er geç kendisine zarar verir.

Kendisini Övgülere kaptırmış, yanlış bilgilerle yönlendirilmiş, çevresini aşağılayan, gücün yalnız kendisinde olduğunu sanan, öfkelerinin, tutkularının esiri olmuş bir lider veya üst düzey yönetici er veya geç kurum tarihinin çöplüğünde yerini alır. Gelişleri görkemli olan bu liderlerin gidişleri başı önünde olur. Onları, kim arar, kim sorar, kim özler?

THY: Zaman Usulca Fısıldadı Karşısındaki Adama. Yapma. Her Şeyin Zamanı Var.

Bir işi doğru yapmanın üç yolu vardır: Birincisi “ AKIL YÜRÜTEREK” ki en saygı değeridir. İkincisi “ BENZETEREK” ki en kolayıdır. Üçüncüsü “ TECRÜBEYLE” ki en acısıdır. Akıl yürüterek yapabilmek için konuyu çok iyi tanımak, bilmek gerek. Benzeterek yapmak için iyi örneklerin göz önünde olması şart. Tecrübeyle yapabilmek için ise o yönde çok yol yürümüş olmak lazım

Sektörümüz Krizin En Büyük Kaybedeni: CEO Bu Krizi Nasıl Yönetiyor?

İlk günden beri çalışanları şirketin tüm uygulamaları ile ilgili bilgilendiriyorlar. Kriz Komitesi şirketin konuya en hâkim elemanlarından kuruldu. Kurumun İki sözcüsü topluluğun yüzü en yıpranmamış, güvenilirlikleri en üst düzeyde olan insanları? Personel şirketin krize karşı kendilerini en üst düzeyde koruyacağına inanıyor. CEO öyle demişti ya ( ? )