Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Altüst edilmiş bir moralle koşuşturan havayolu çalışanları için depresyon kaçınılmaz gibi.

Depresyon ve yılgınlığın yoğun olduğu bu süreçte, uyumsuzluk ve dertleri yenmenin, hayata direnmenin, hep beraber gülümseyebilmenin reçetesi kavga etmek değil diğer insanlarla sağlıklı iletişim kurabilmek. DSÖ’nün verilerine göre dünyada yaklaşık 450 Milyon Depresyonlu insan var. Yılda kaç milyon kişi iş göremeyecek kadar ağır depresyon altında yaşıyor?

Kaptan Pilot Seçim Kurulu: THY’ de demokratik bir uygulama (?) Tarafsız bir seçim ( ? )

Kurulun çalışması doğru bir uygulama. Ancak kurul üyelerinin seçiminde tepedekilerin söz hakkının tarafsızlık ilkesini mutlak zedeleyeceğine inanıyor herkes. Bu güne kadar THY yönetimin üzerine düşen en büyük gölgelerden biri istihdamın geneli ile ilgili olarak uygulanan değerlendirme kıstaslarının belirlenme şekli. Bu konuda çoğunluk hemfikir.

Sn. Aycı ve Sn. Ekşi: Sonunda kendisini size yakın hisseden Hava-İş’i bile çıldırttınız. BRAVO.

Sn. Mesut Varlık diyor ki, “ Çıldırmak bazen iyidir. İnsana kendisini hatırlatır. Çıldırmanın ardından, nasıl bir insan olduğumuzla yüzleşiriz ” Tabii ki bu kurumlar için de geçerlidir. Ve de benim görüşüme göre THY Hava-İş’i de çıldırmayı becermiş ki geçen haftaki sendika duyurusu kaleme alındı. Geç oldu ama bence Sendikanın çıldırması iyi oldu. Kendine geldi

THY GN. MD EKŞİ: HİBRİT DÖNEMİ BAŞLIYOR (?) SİSTEMİN İSMİ HER NE İSE, ONU YÖNETENLER AYNI DEĞİL Mİ?

Farklı güç kaynaklarının bileşimi ile çalışan Hibrit motorlar bir çevre dostu olması yanında araçların işletme, kullanım maliyetlerini düşürmek amacı ile yapıldı. Dünya petrol piyasasındaki yükseliş insanları bu yönde çalışmaya itmişti. Daha sonra insanoğlu Hibrit tekniğini çalışma yaşamı, eğitim, sağlık, teknoloji vb. konularda da kullanmaya başladı.

THY İ. Aycı CNN’e THY’ nin iyilerini anlatırken başarıyı hangi zeminin üzerine bina etti?

Şimdi THY’ nin bazı insanları belirtilen tür bir tehdidin vuku bulmadığını söyleyecekler. Ancak bunu yaşadıklarını ifade edecek insanlar da var. Söyleyemezler o başka. Nedeni Aynı Korku. Yönetimlerde bu tazı benimseyenler hayli fazla. En yaygın olan yönetim şekli, maalesef en kötü olanı. Korku Yönetimi. İşsizlik o gün korkulacak boyuttaydı. Bu gün de öyle.

Sektör insanlarının %75’i genç. Yaşama bakış açıları farklı? Ne olacak bu gençliğin hali?

Bazı gençler konuşmaları ile aynı görüşü paylaşmayanları insafsızca yıpratarak, çirkin bir üslupla tenkit ediyor. Dilerim ki kimse bu hataya sıklıkla düşmesin. Ne mi olur? Birçok kimseyi gereksiz yere karşınıza almış olursunuz. Cepheyi genişletmek kimseye orta vadede bir şey kazandırmaz. Lime lime ederek, aşağıladığınız insanlara ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tepkiye Açık Mesuliyet Yaratacak Bir Olayın Sorumlusunu Bulmak Hiç Mümkün Olmuyor. Neden?

Her türlü yetkiyi talep eden veya talep olmaksızın tepe yönetimce yetkilendirilen bir yöneticinin işin sonunda sorumluluk üstlenmemeyi nasıl becerdiğini anlayabilmek olanaksız. Bu konuda yöneticilerimizin bir kısmının hayli usta olduğunu ifade etmek gerekir. Güdülmesi gereken insanları sorumlu makamlara atama gibi bir hatayı nedense ısrarla yapıyoruz.

THY ve PGS Yöneticileri: Unvan Sizin. Ama Bu Sanat Salt O Unvana Sahip Olmakla İcra Edilemiyor (?)

Kötü çalışan olmaz, kötü yönetici olur demişti THY Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Aycı. Doğru bir söz. Kötü yöneticilerin çalışanları ve kurumları ne hale getirdiklerini görüyoruz. İyi yönetici, her şeyi iyi bilen kişi değil, yaptığı işi iyi bilenleri bir araya getirip onları uyum içinde çalıştıran ve onlarla birlikte kol kola her zaman ileri doğru yürüyen kimsedir

HAVAYOLLARI TEPE YÖNETİCİLERİNİ POPÜLER KILIYOR. BAZILARINI HAK ETTİKLERİNDEN FAZLA

Eğer yönetici kendini ekibinin üzerinde konumlandırıyorsa doğal olarak o ekibin bir parçası değildir. Aşırı kontrol çoğunlukla çalışanlara duyulan güvensizliğin bir sonucu. Güven ve saygıyı kaybetmiş yönetici varlığını korumak için çaresiz “korkutma ve aşırı kontrol” silahlarına sarılır. Ve de bunun sonucunda insanlığını unutur Etrafındakilerin de.

PGS: Gülümsemek adaletsiz düzene sessiz bir küfürdür. Biraz Zorlayın Kendinizi. Gülümseyin.

İyilik ödülsüz, kötülük de cezasız kalır veya her ikisi eşit tutulur da aralarında fark gözetilmezse davranış adaletle bağdaşmaz. Bu durum düzeni bozacaktır. Tutumda ısrar edilmesi yönetimi iflâsa götürür. PGS yönetimi açısından varış çizgisine çok az kaldığını halen kovulmamış olanlar ifade ediyor. Yönetimler gider, yenisi gelir. Allah şirketi korusun.

PGS: Aynı Hatayı İki Kez Yaparsanız, İkincisi Hata Değil, Tercihinizdir.

Ne demişler; Başkalarının hatalarından da ders çıkartın. Hepsini kendiniz yapacak kadar oturamazsınız o koltukta. Ne ömrünüz ne de diğer insanların sabrı yeter. Sorunun kendinizde olduğunu anlamanız uzun iş. Bunu anlayana kadar yapabileceğiniz tek şey başkalarının huzurunu bozmak. Yaptığınız da bu. Amsterdam kazasından sonra THY’ nin ne yaptığına bir bakın

Vaziyetin Durumu Dengesiz: PGS ve THY

Korku, en beşeri duygu. Bir insanın kuvvetlilere başkaldırışını görenlerden kimileri onu korkusuz bir insan sanırlar. Oysa o da korkmaktadır. Başkalarına yararlı olacak konularda, doğruyu söyleme duygusu, korku duygusuna her zaman mutlak üstün gelmeli ve de İnsanlar korkularının, kendilerini umutlarının ardına düşmekten alıkoymasına izin vermemelidir.

THY VE PGS’ YÖNETİCİLERİ İNSANI İNSAN YAPAN HASLETLERDEN YOKSUNLAR MI? ( 1 )

Bu etik kurullarını neden ihdas ederler anlamak mümkün değil. Sektörümüz şirketlerinde mevcut kurullar bu güne kadar sisteme ve çalışanlara nasıl bir fayda sağladılar anlayan beri gelsin. Etik değerleri zedeleyenler genel de çalışanlar değil tepe yöneticiler. Etik kurul kimi kime raporlayacak? Eğer hadlerini aşıp raporlarlarsa, performanstan kapı dışarı.

THY& PEGASUS: Çalışanı İşe Almak gibi İşten Çıkartmak da Profesyonellik ister

KÇÖ sonrası üzücü de olsa fazla istihdam yapan şirketlerin tensikata yönelecekleri biliniyordu. Bu işlemi mazur göstermeğe yönelik yalanların arkasına saklanmak komik. İnsanları işten çıkarttıktan sonra personel arama ilanı vermek rezalet. Sendikalı çalışanı PGS’ den ayıklamak çirkinlik ötesi hain bir tarz. Artık PGS’ ye çalışan güveni, bağlılığı sıfır.

TROLLER: Taciz ve Riya Odaklı Lafazanlar

Trollerin hedefi, kitlelerin düşüncelerini etkilemektir. Troller Sosyal medyada çok sayıda paylaşım yaparlar. Ve fikirlerini insanlara kabul ettirmeyi hedeflerler. Trol sözcüğü İskandinav çocuk hikâyelerinde de geçmektedir. Hikâyelerde ki troller, olağanüstü, canavar görünümlü yaratıklar.. Bizdeki klavye ve VPN ustası trollere yakışır bir benzetme.

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞAKA MI YAPTI, YOKSA BİRİ HOOOP MU? DEDİ.

Sıkışık durumdan kurtulmak için arada bir herkes bir mazeret üretir. Mazeret uydurmak bir alışkanlık, tabiat haline geldiğinde elinizi ayağınızı bağlar. Bir süre sonra mazeretler sizin hayattan, yaptığınız işten tat almanızı önleyecektir. Çırpındıkça çaresizlik-karamsarlık bataklığında daha derinlere çekilir ve tüm inandırıcılığınızı kaybedersiniz.

THY: Çalışanlar Arasına Nefret Tohumları Saçıp, Onu Yeşertenlerin Niyetleri Kaderleri Olsun

İnsanlar ya korktukları ya da gıpta ve haset ettikleri kimselerden nefret ve beddua ederler. Bir Havayolu düşünün ve bir çalışanı herhangi bir pilota çalışana bir sitede yorum kisvesi altında sudan bir sebeple beddua etsin. Ve bu çirkin, kötü ruhlu trol bir gün o uçakta çocuğunun veya ailesinin de bulunabileceğini düşünemez. Evet, cehaletin ve kötülüğün sonu yok

Yaşamda Paradan Daha Önemli Bir Şey Var mı? THY Kar açıkladı ya. Maaşlar Eski Haline Gelecek mi?

Parayla gıda alınır, iştah alınamaz. İlaç alınır fakat sağlık alınamaz. Eğlence alınır fakat neşe alınamaz. Boş vakit alınır, huzur alınamaz. Yine de Para her yere sızıyor. Bütün bağları ve ilişkileri zedeliyor İnsan artık sadece gelirine göre değerlendiriliyor. Para ekonomisi dünyaya hâkim olunca genel bir ahlaksızlığın başladığını gördük ve onu yaşıyoruz.

THY: Bu Muhteremler İnançlı İnsanlar İse (?) Ben de Tramvay Olayım..

Bu insanlar neler yaptılar? Çalışanlar, yaşayanlar, şirketten kovulmuş olanlar, bunu benden iyi bilirler. Olanları bir düşünün. Yazıdaki maddelerde kırmızı renk ile belirginleşmiş hususlara dikkat edin. Bu beyefendilerin davranışları ile onları eşleştirmeğe çalışın. Hadi ben yanlışım. Bu muhteremler inançlı olabilirler mi. Ne dersiniz? Günahı bana.

Ya Bir Gün Sizin Veya Bir Yakınınızın O Ambulansla Hastaneye Yetiştirilmesi Gerekirse?

Hastaneler. Birçok insanın hayatının en önemli anlarını yaşandığı farklı bir dünya. Hayatla ölüm arasındaki ince çizginin geçtiği yer. Her sene 120 milyonu aşkın hastanın başvurduğu, üzüntü ve sevinçlerin yaşadığı hizmet alanları. Hastaneler. Ve hastaları taşıyan AMBÜLANSLAR. Yol verin onlara. Yetkililer onlara bir yol açın. Yaşamlar AMBÜLANSTA sonlanmasın

THY: Havacılıkta Tüm Çalışanların Birbirini Tamamlaması Şart. Emniyetli Uçuş Bunu Gerektirir

Yaprağa sorarlar; kendi kendine tamam mısın, yaprak cevap verir; Hayır benim hayatım dallardadır. Aynı suali dala sorarlar: Dal der ki, hayır benim hayatım köktekidir. Kökün suale cevabı ise, benim hayatım gövdede, dallarda ve yapraklarda, onları kopartırsanız ben ölürüm. Bizler tek kanatlı melekler gibiyiz. Yalnız birbirimize sarılırsak uçar ve yaşarız.

THY Teknik: Uçakları Kim Havada Tutuyor? / Baran Gülbaran: "THY Gen. Md. Yardımcısı (Uçuş İşl.)

Uçak Bakım 850CK0002 sayılı Uçak Bakım ve Çevre doküman ”Uçak bakımında teknisyenin önemi unutulmamalıdır; Göz, kulak, beyin, duygusal stres, bedensel yorgunluk, dikkat, uyku, beslenme, solunum, öğrenme ve unutma gibi insanı insan yapan özellikleri de mutlak dikkate alınmalıdır”. THY’ Teknik A.Ş’ de, teknisyenlerin insanı özellikleri dikkate alınıyor mu?

İnsanlar kulaklarına gözlerinden daha fazla inanıyorlar. Kartal İHL Ve Mikail Akbulut

İnsan bir şey e inanmaya görsün, başkasını da aynı konuya inandırmak ister. Bunun için de konuya dilediği gibi çekidüzen verir ve de bir şeyler katmaktan çekinmez. Dinleyenin kafası karışır. Bu durumda, inandım demek anlamaya çalışmaktan daha kolaydır. İnsanlar gördüğünden ziyade anlatılana inanmayı yeğliyor. Malum en çok inanılan şeyler, en az bilinenlerdir

2021’de turizmin canlanması ne kadar zorsa havayollarının işi de bir o kadar zor

Sonbaharda ağaçlar yapraklarını döker. Ancak onlar bu nedenle tabiata, yaşama küsmezler. İlkbahar geldiğinde o ağaç yine yeşile bürünür. Ağacın azmi insanlara örnek olmalıdır. Kötü günleri aşıp iyi güne ulaşmanın yolu ümidi kaybetmemek, azmi sürdürmek. Evet, bu gün karşımızda duran çirkin düşman ve canlarımıza verdiği zarar bizi üzüyor. Ama biz onu yeneceğiz

THY zirvede ve kâr etti. Eğer zirve oraysa ( ? ) bilin ki o yamaçta dağcılar dinlenme molası veriyor

Yaşamda insanlar zirveye nasıl çıkar sualini cevaplayan iki teori var. Biri çevresindeki insanları aşağı iterken onların sırtlarına basarak daha yükseğe çıkanlarla ilgili, diğeri çevresindekilerle beraber daha yükseğe çıkmak için çalışan insanlarla ilgili. Tabii ki sizi zirvede tutacak şey kişilik yapınızdır ve tercihiniz kişiliğinizi ortaya koyacaktır