Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Biraz Dem Biraz Sitem…

Değerli sektörüm, kıymetli okurlarım. Uzun bir yolculuk yaptım. Türlü türlü baskılara maruz kaldım. Ama tek başıma kalacağımı bilsem bile vazgeçmeyeceğimi söz verdim kendi kendime.

THY’de Uzman Olamadı Ama Her Şey Oldu!

Vallahi helal olsun, vallahi bravo, vallahi tebrik ediyorum, vallahi taktir ediyorum ve vallahi gıpta ediyorum. Adam yürüdükçe yollar açılıyor, yürüdükçe büyüyor ve yürüdükçe daha da popüler hale geliyor. Kimden mi bahsediyorum? Tabi ki Abdülkerim Çay’dan.

THY’de yeni şirket bilmecesi…

THY 22 Şubat 2023 tarihinde bir yönetim kurulu kararı alarak KAP’a bildirimde bulundu. Karara göre yeni bir şirket kurulacak ve bu şirket THY’nin ana iştigal konuları hariç; temizlikten operasyonel faaliyetlere kadar kapsamı geniş bir iştirak olacaktı.

THY Taşeronları ve Örnek Davranışlar…

Türkiye’nin depremle birlikte sınır taşına kadar sallanmasının ardından birçok özelliğimizi yeniden hatırladık. Ama bundan önce THY taşeronları ile ilgili düşüncelerimizi açıklayalım. Zira hem depremde zarar gören taşeronlar var hem de iş için girdikleri yerde adeta işkence gören işçiler var.

Doğrular Yanlışlar…

“Tek Yürek Türkiye” başlığı altında doğruları yanlışları da görme fırsatını bir kez daha çıplak gözle görme fırsatı gördük. Gördüklerimizi sıralamak ve yanlışları da ifade etmek, doğru insanın görevi diye düşünüyorum. Buyurun birlikte bakalım.

Deprem ve Havacılık…

Öyle bir sınav ki çözümü imkansız. Toplamda 10 ilimizi genelde ülkemizi derinden etkileyen Kahramanmaraş, Pazarcık merkezli ve ardından Elbistan depremleri tam bir kaosun içine attı hepimizi.

TGS Personelinin CED Bilet Kullanımı…

Ne zaman nerede olursa olsun bir TGS personeli ile karşılaşsam hep aynı soru ve hep aynı sorunu konuşuyoruz. THY personeli gibi CED bilet hakkı tanınan personel, bu hakkı kullanmaya başladı. Başladı ama kadük kalan bir hak verildiğinden şikayet var.

Cevap Bekleyen Sorular ve Zam Oranları…

Bilmiyorum benim gibi bu işin üzerine düşen var mı? Sanmıyorum ve hiçbir zaman olmadı ki! Herkes kendi yolunda. Vatandaşı düşünen, çalışanları düşünen de görmedim. Allah dilimizi döndürdüğü kadar konuşuyoruz, yazıyoruz. Şu taşeron konusunda kafama takılanlar var. Örnekleyeceğim ve soracağım.

THY’de seçim promosyonu mu yoksa ödül mü?

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın her yıl geleneksel hale gelen Antalya toplantılarında bol keseden para dağıtması personeli motive etmesi adına önemli bir hamle. Ama gel gör ki seçim sürecine denk gelmesi kafalarda “Seçim promosyonu mu” sorusunun oluşmasına neden oldu.

Orman Kanunları ve AnadoluJet

Hizmete girdiği günden bugüne kadar bir türlü ne olacağı netlik kazanmadı. Candan Karlıtekin’den Ahmet Bolat’a kadar herkes üzerinde yorum yaptı, niyet belli etti ve fakat kimsenin ne dediği ne de niyet ettiği gerçekleşmedi. Son açıklama ise yine Ahmet Bolat’tan geldi. Bakacağız hepsine. Ve havada, karada her yerde orman kanunları.

Tehlikeli Hareketler…

Yeni yılın başlangıcı ve seçim sürecinin başlamasıyla birlikte sektörde kulak kesme operasyonları başladığına dair bilgiler geliyor. DHMİ kaynaklı bazı sektör söğüşçüleri, dışarıdaki maşaları da kullanarak havacılık sektörü oyuncularına ağrı baskılar yaparak maddi çıkar sağlama yolculuğuna çıktığına dair ciddi iddialar var.

Geride Kalanlar, Şanslı Olanlar…

Yeni bir yüzyıla girdi ülkemiz. Her ne kadar Cumhuriyetimizin ilan tarihi gelmemiş olsa bile, Cumhuriyet yılına girdik. Elimizde avucumuzda ne varsa, ne bıraktılarsa onu da Cumhuriyet’e borçluyuz.

2023 başlamadan uyarılarım…

Yazımın ilk satırlarında tüm havacılık sektörümüzün yeni yılını kutlamak isterim. Yeni yıl aynı zamanda ülkemizin yeni bir yüz yıla gireceği yıl olacak. O açıdan her anlamda önemli bir yılın başlangıcındayız. Sektörümüz ve sektörümüzü idare edenler artık hem sektörü hem de kurumlarının önemini daha iyi kavramalı.

Bizim Çocuklar Değil Bilen Çocuklar Olmalı…

Sivil Havacılık Eski Genel Müdürü Bahri Kesici’nin tutuklanması gösteriyor ki “Bizim çocuklar” mantığında yürütülen devlet yönetiminin nerelere götüreceği açık bir kanıttır. “Bizim Çocuklar” değil “Bilen Çocuklar” olmalı.

Yepyeni gelişmeler…

Bu yılın son günlerini yaşıyoruz. Ülkemiz yeni bir atmosfere giriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yıldönümü vesilesi ile havacılığımızda da önemli atılımların yılı olmasını temenni ederek başlamak istiyorum sözlerime.

Kimse Kusura Bakmasın… Gerçekler Acıdır…

Bir ölümün üzerinden konuşulması doğru değil… Ama bazı şeyleri düzeltmek için doğruları konuşmak zorundayız. Bursa’da bir genç kızımızı uçağa alarak bir nevi gezinti yapan pilot Hakan Köksal, havacılık kültürü oluşmayan ülkemizde ne ilk ne de son olacaktır.

Düzen Değişecek…

Havacılık sektörü adına ödediğimiz bedelleri hayal dahi edemezsiniz. Bir insanın; ne psikolojisi ne de fizyolojisi bu bedel karşısında direnç gösteremez. Bunların tamamı havacılık sektöründeki kanunsuzluğu değiştirmek, gelecek kuşaklara özgürce uçan, uçacak havacılar bırakma adınadır.

Sesiniz olmak!

Bilirsiniz sizleri hiç habersiz bırakmam. Bir takım olaylar yaşandı ve nahoş hadiselere maruz kaldı. Ama ben havacılıkla büyüdüm, havacılıkla geçiniyorum ve havacılık sektörüne hizmet ediyorum.

THY Kargo’da 5M Bilmecesi...

Yıllardır mail alırız, yorum alırız, mesaj alırız 5M çalışanlarından. Mesajların özü “Sesimiz olun, bu şirkette köle gibi kullanılıyoruz” şeklinde. Hep bir sonraki sefere derken, yeni gündemlerle öteledik 5M şirketini. Bu hafta “bir bakalım” dedik ve neler gördük neler. Tam bir bulmaca-bilmece.

Ahmet Bolat’ın iletişim yolu…

“Bol keseden veriyor” diyor kamuoyu. Aslında sözünü tutuyor. İlker Aycı ve takımı gibi “ pandemide işten çıkartma olmayacak” deyip onlarca insanı sorgusuz, sualsiz atma gibi bir şey değil bu. Tam tamına sözünün karşılığını yerine getirmek denir buna.

Kim Kandırdı?

Havacılık konusunda Cumhurbaşkanını birileri fena yanıltmış. Sayın Cumhurbaşkanının havacılık konusunda aldığı bilgileri bir başkasından doğrulatması gerekir. Zira bilenler “Yine kim kandırdı” sorusunu soruyor.

THY Müşteri Sadakatine Ne Kadar Önem Veriyor?

Geçen hafta Akdeniz çanağında turizm ve havacılık sektörü içinde önemli yerleri bulunan iş insanlarımızla bir dizi toplantılar yaptım. Turizmin geleceği, havacılık sektörünün içinde bulunduğu açmazları masaya yatırdık. Konu dönüp dolaşıp hep Türk Hava Yolları’na geldi. Haklı sebepleri vardı ve ben bunları aktarmaya söz verdim.

DHMİ Tazminatları ve Beklenmedik Ölüm…

İki konuya temas edeceğim. Elbette Murat Demirbilek dostumun zamansız vedası ve DHMİ personeline ödenen Eurocontrol tazminatları. Yine gündemde olan bu konu tüm camiada farklı beklentilerin oluşmasına sebep oldu. Detayları paylaşacağım.

Havacılık Bu Kadar Sabote Edilebilir - THY’nin Pilot Stratejisi!

Ben bir kez daha utandım ve bir kez daha umutlarımı yitirdim. Bu kadar vizyon düşüklüğünü asla kabul etmiyorum ve değişmesi için elimden geleni yapacağım. Övündüğümüz havacılık yükselişinin, nasıl da aşağı çekildiğini görmekten hicap duyuyorum. Anlatacağım…

Primsiz Kalan Öksüz Havacılar ve İstanbul Airshow…

Türk Hava Yolları pandemi döneminin verdiği zararları tamir etme adına personele hem hatırı sayılır zam ve ardından da prim jestiyle yara sarmaya devam ediyor. Motivasyon adına iştirakleri ile birlikte önemli bir mesafe kaydetti. Peki ya öteki havacılar! Onların hakkı yok mu?