Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY PİLOTLARI ARASINDA PARA KAVGASI VAR…

Türk Hava Yolları pilotları arasında yeni bir kavga çıktı. Üst tiplerde uçan pilotlara verilen ekstra para Boeing 737, Airbus 320 ve benzeri tiplerde uçan pilotları rahatsız etti. Uzun uçuş yapan pilotlara verilen ayrıcalıkların asıl kendilerine tanınması gerektiğini düşünen pilotlar bayrak açtı.

DHMİ'DEN GELEN SESSİZ ÇIĞLIK

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal'ın haksız uygulamalarını okurlarımızla paylaşmıştık. Söylediklerimizin yanında canı yanan o kadar çok kişi varmış ki, çokça mektup almaya başladık.

BASKI ALTINDAKİ HAVACILIK VE SİYASETE ÇEKİLEN THY...

Çamur haberleri kimler yayıyor ve kim hangi düşünceye hizmet ediyor bilinmez ama kaosdan beslenen bir zümrenin olduğu artık inkâr edilemez. Edilse de kimse bu numaraları yutmaz.

ADALETSİZ ORHAN GİDİCİ...

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal’ın adaletsiz atamalarını sizlerle paylaşmıştım. Bu adaletsiz atamalara ek adaletsizlikleri de ekleyeceğim bu yazımda.

THY’NİN PARALEL TAVRI…

Türk Havayolları’nın Zaman Gazetesi ile Bugün Gazetesi’ne uyguladığı ambargonun doğru olmadığını geçen haftaki yazımda açıkça yazmıştım. Taraf olmanın topluma faydası olmadığını kutuplaşma yerine kucaklaşmamız gerektiğini vurgulamıştım. Ancak THY, dostane uyarıları dikkate almayıp hasmane tavrını milletvekillerine de uygulama yönünde adımlar atıyor.

THY, ZAMAN AMBARGOSUNUN BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK!

DHMİ’deki adaletsizliğin ucunu yazdım kıyametler koptu. Devamını yazsam kıyamet tam kopacak emin olun. Lakin biraz ara vereceğim. Gelişmeleri takip edip adaletsizliğin devam etmesi halinde verilen şansın değerlendirilmediği kanaatine varıp kaldığımız yerden daha fazlasını yazarak gizlenmiş gerçekleri sergileyeceğiz.

MÜSAADENİZLE...

Değerli okurlarım, kutsal topraklara Umre ziyaretim sebebiyle bu hafta ve önümüzdeki hafta sizlerle olamayacağım. İki hafta sonra sektör sorunlarıyla burada buluşmak üzere hoşça kalın...

O MADDELER SENİ AKLAMAZ! NEYİN PEŞİNDESİN?

Değerli okurlarım, geçen hafta THY-Sunexpress Havayolları ve THY Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Kılıç üçgenindeki THY İnsan Kaynakları Prosedürü’ne aykırı gerçekleşen işlemi kanıtları ile sizlerle paylaşmıştım. İşte bu köşe yazıma Sayın Coşkun Kılıç bir cevap yazısı gönderdi. Evlere şenlik bu açıklamayı aynen yayınlıyorum. Sonra bizim de sözümüz olacak elbette.

THY’DE PARALEL YAPILANMA… SUNEXPRESS DE CABASI

Son haftaların moda tabiri tam da bu yazıya uygun düşecek. Türkiye’de iddialar havada uçuşurken THY mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı Coşkun Kılıç’ın şirket kurallarını hiçe saydığını, Sami Alan-Songül Elçi ısrarını araştırırken öğrendim. Bu durumu masum görecek olanın da “masumiyetinden şüphe ederim” deyip noktayı en başından koymak isterim.

THY’DE HOSTES OLMAK İSTEYENLERİN İSYANI…

Hiç bu kadar isyan görmedim. THY geçen hafta kabin memuru alım kriterlerini yayınladı. Grev sürecinde kabin memuru alamayan Türk Hava Yolları, sendika seçimlerinin ardından imzalanan 24. TİS ile grevi sonlandırmıştı. THY bu stresli ortamdan kurtulduktan sonra ilk işi kabin memuru ihtiyacını gidermek için harekete geçmek oldu.

THY TEKNİSYEN AÇISINDAN SIKINTIYA DÜŞER Mİ?

Aslında teknik açıdan yorum yapacak ne bilgiye ne de tecrübeye sahibim. Hele Sefa İnan gibi bir tecrübenin yanında ahkam kesmek, teknik değerlendirme yapmak kendi haber portalımın gelmişine geçmişine hakaret olur. Lakin ben ne bir uçağın bakımı ile ne de bakımın nasıl yapılacağı ile ilgili yazmayacağım.

YOLSUZLUKLARI DEŞME ZAMANI…

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en başarılı bakanı olarak adını altın harflerle yazarak bakanlıktan ayrıldı. Bir daha geri döner mi bilinmez ama şimdiden kendisine yeni açıldığı denizlerde başarı diliyorum. İtiraf edeyim ki Binali Yıldırım karşılıksız sevdiğim bir bakan idi. Yeni bakan Lütfi Elvan’a önerilerim olacak.

THY 305 İÇİN TERS KÖŞE YAPTI

THY’nin 305 taktiği iş barışını sağlamak mı yoksa Atilay Ayçin’in gidişini kutlamak mı açıkçası anlamış değilim. 29 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 305 kişi için çokça yazı yazdık. Haksız yere atılan olduğunu da söyledik, içeriden aldığımız bilgiler doğrultusunda kimsenin alınmayacağını da yazdık. İtiraf etmeliyim ki yapılan sözleşme ile ters köşeye yattık.

HAVA-İŞ’TE ÇEYREK ASIRLIK DÖNEM BİTTİ…

“Git” dediğimiz şekliyle gitmedi, sandıkla gitti. Belki demokrasi adına seçimle yenilmek daha şık görülse bile Atilay Ayçin, kendi kendini yemiştir ve Hava-İş serüvenini kapatmıştır. Kişisel hırsları, egoları, ihtirasları onu mağlubiyete götürdü. Anlaşmaz tutumları, ben merkeziyetçi tavrı, grev sırasında facebook sayfalarında yapılan eleştirilere dahi hazmedemeyen ruh hali onu mağlup etti.

THY, LUFTHANSA’YA ŞÖYLE MİSİLLEME YAPMALI!

Türk Hava Yolları’nda bildiğim kadarı ile Temel Kotil Lufthansa hayranı idi. Sanırım Lufthansa’nın THY tavrı en çok kendisini üzmüştür. Kasım 2012’de yazdığım “THY LUFTHANSA'YA PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?" yazıma bir kez daha bakmanızı öneririm. Boş konuşmadığımız ortada. Başbakan Erdoğan ile Alman Merkel’in sükseli laflarının içinin boş olduğu da ortaya çıktı.

ONUR HAVAYOLLARI BATAR MI?

Yazımın başlığına cevabı ben vereyim. Evet, “batar” demiştim Sami Alan Onur Air’in başına geldiğinde. Çalışma arkadaşlarımız benim bu görüşüme temkinli yaklaşsalar bile ben Onur Air’deki arkadaşlara da Sami Alan için en fazla altı ay ömür biçmiştim. Sami Alan ile ilgili değişik bilgiler vereceğim. Lakin önce Onur Air’deki son gelişmeleri değerlendirmek lazım.

GÜNAHI CANKUT BAGANA’NIN OLACAK…

Son birkaç haftadır Onur Air’den çok üzüntü verici haberler geliyor. Uçak kiralama firmaları dahil, yakıt veren firmalara, Eurocontrol’e, kısacası havacılık camiasına olan borçları kabardı. Şirkette finansal darlık var. Bu gidişin yolunu açan Cankut Bagana’dır.

İKİ YÜZLÜ HAVACILARIMIZ...

Türk Hava Yolları, Onur Air, Pegasus, Atlasjet ve bilcümle havacılık şirketlerimizle ilgili haberler yayınlıyoruz. Yazdığımız bu haberlerin altına da ilgili ilgisiz her kesimden yorum yağıyor. Bu yorumların çoğu alakasız ve bilgisiz olmakla birlikte yorumların çoğu hakaret ve sinkaf dolu kelimeler içeriyor. Ama söz konusu yabancı şirketler olduğunda nedense bizim çokbilmiş yorumcularımızdan ses çıkmıyor.

TÜRKİYE'NİN HAYALİ ŞİRKETİ VE HAYALİ UÇUŞ PLANI

Çokça havayolu şirketi gördü bu ülke. Ve ne acıdır ki o çokça şirketlerin çoğu havacılık tarihimizin tozlu sayfalarında bir anı, bir hüzün, bir utanç ve bir kara leke olarak anılmak üzere silindiler gittiler. Adam gibi havacılık yapamadığımız veya yaptırılmadığımız için batan bu şirketler örnek olmamış ki hala havayolu simsarlarının parmaklarında oyuncak olmaya devam ediyorlar.

THY'DE DEĞİŞEN KIYAFET Mİ ZİHNİYET Mİ?

Hiç kimse beni özgürlüğün alabildiğince sınırsız olabileceğini, kıyafetin de bu bağlamda düşünülmesi gerektiğine inandıramaz. Dünyanın hiçbir yerinde de özgürlüğün ucu açık değildir. Hele ki THY gibi marka olan, kurumsallığı yerleşmiş bir yapıda değişime gitmenin ne anlamı vardır ne de izahı vardır. O yüzden THY bizim yüz akımızdır, onurumuzdur, bayrak taşıyıcımızdır, yükselen değerimizdir. Asla leke getirilmemesi gereken bir kurumumuzdur.

PİLOTLARI KURTARMA ŞOVU...

Dile kolay 71 gün hayatınızı elinizden almışlar. Yaşayan bilir yaşamayan maval okur. Murat Akpınar ve Murat Ağca hiçbirimizin istemediği, hiç kimse için dilemediği esaret altında kaldılar. Sonuç çok güzel olsa bile iki pilotumuz bu esareti hayatları boyunca unutamayacaklar. Sadece onlar değil, eşleri ve çocukları, anne-babaları ve sevenleri de bu talihsiz olayı unutamayacaklar.

ATİLAY AYÇİN’İN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEK…

Fikrini açık açık söyleyen biriyim. Bu yüzden Atilay Ayçin için düşündüklerimi de sık sık bu satırlarda paylaşıyorum. Hatta “istifa et” diyen de benim. Atilay Ayçin’in sendikanın başından ayrılmasını istemem o’na ya da ekibine karşı negatif ayrımcılık yapacağım anlamı taşımaz. Bu seçimlerde ve diğer tüm seçimlerde muhalefetin veya sendika iktidarının tüm açıklamaları bu sitede yer bulmuştur. Kişisel görüşüm ile sitenin yayıncılık anlayışını birbirine karıştırmamaya özen gösteriyorum.

ATİLAY AYÇİN REFORM'DAN ÇEKİNİYOR MU?

Bir önceki seçim de heyecanlı geçmişti ama bu seçim çok daha farklı. Bu seçim dört alternatifli bir seçim. Geçtiğimiz seçimlerde aynı sepete elma toplayan Bahadır Altan ile Ali Gülçiçek yollarını ayırarak ikiye bölündüler. Hiç hesapta olmayan Reform Hareketi sendikada deprem etkisi yarattı diyebilirim. En korktukları da buydu. Ve şimdi mercek altına alalım Reform Hareketi'ni.

UTANMALISINIZ... NOKTA...

Türkiye'de bir ilk olan, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarı (IFTE) 27-28 Eylül'de WOW Convention Center'da açıldı.

ATLASJET'İN HEM HAVASI HEM DE AFA'SI GÜZEL

Atlasjet'in bana sempatik gelen en önemli faktörü milli duyguları yaşatan şirket olması. THY için söylenen milli havayolu yakıştırmasının aslında millilik duygusunu yaşatan Atlasjet için söylenmesi gerektiğini düşünüyorum. Her milli ve dini bayramda bu söylediklerimi fazlasıyla görebilirsiniz.