Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

HAMDİ TOPÇU ZİRVEDE BIRAKTI...

Herkes ama herkes Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil'in gideceğini düşünüyordu. Buna ben de dahilim. Hatta O'nun için THY'de çok etkili konumdaki bir yöneticiye "Giderse arkasından konuşmayacağım, kalırsa kutlayacağım" demiştim. Kutluyorum. Kendisi kaldı, Hamdi Topçu'nun gidişine zemin hazırladı.

ON YILA İMZA ATTIK...

Bugün bizim için çok ama çok önemli bir tarih. Airporthaber olarak on yılı geride bıraktık. Bu on yıl, acısıyla tatlısı ile bir başarı hikayesinin havacılık sektörüne vurduğu damganın hikayesidir. Başarıyı tek başıma üstlenecek kadar egoist değilim. Bu başarı arkadaşlarımın tamamının başarısıdır. O kadar çok zorluklara göğüs gerdik ki anlatmakla biitmez. On yılın kısa bir özetini anlatmak istedim bu hafta.

İŞKENCE SÜRÜYOR; THK ERİYOR...

Türk Hava Kurumu kişisel egoların ve vazgeçilmez taht kavgasının yarattığı kaos ile geleceğini karartacak gibi görünüyor. Tutuklu eski başkanın Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin kendi öz şirketi imiş gibi yönetmekte ısrar etmesi öğrencileri bile çileden çıkartacak hale getirmiş ise zaten kötü olan gidişatın vahametini düşünmek bile istemiyorum.

PEGASUS PİLOTLARI KAÇIYOR, THY KAPIYOR...

Türk Havayolları'nda çalışmak her pilotun rüyası haline geldi. Özellikle Pegasus Havayolları'nda çalışan pilotların ilk çaldığı kapı Türk Havayolları. 2014 yılında toplam 140 pilot Türk Havayolları'na geçti. Bu durum aslında bir geçiş değil bir kaçış. Nedenlerini-niçinlerini açıklamaya çalışacağım.

THY TEKNİK KÖLE Mİ ÇALIŞTIRIYOR...

Uzun zamandır THY Teknik'te çalışan taşeron işçilerden e-posta ve yorumlarla çok sayıda şikayet alıyoruz. Onlara göre sebebi yine onların deyimiyle "Modern Kölelik" düzeni. Kadrolu THY Teknik personeli ile aralarındaki ücret farkının çok olması.

HAVACILIĞIN TEPESİNDE ÜÇ RİZELİ. SACAYAĞI...

Futbolda bir terim var. Hakem triosu. Yani hakem üçlüsü. Bu terimi artık havacılık için de kullanabiliriz. Havacılığın üç önemli ayağı Rizelilere teslim. Birinci otorite Bilal Ekşi, ikinci otorite DHMİ ve bana göre en önemli otorite THY Rizeliler tarafından yönetiliyor.

IBERTOUR PİLOT OKULU PERİŞAN MI EDİYOR?

Türk gençleri pilot olma hayallerini Türkiye'de gerçekleştiremeyince çareyi yurtdışındaki okullarda arıyorlar. Daha önce de Amerika'daki bir okula öğrenci götüren aracı kurum hakkında yazılar yazılar yazmıştık. İspanya'daki IberTour Pilot Okulu'ndan da kötü kokular gelmeye başladı.

BİRDAL'IN GİDİŞİ ÜZERİNE DAVUL ÇALMAYACAĞIM...

Ben sivri dilliyim, gördüğümü, doğruluğundan emin olduğum her şeyi yazmak isterim. Bazen ölçüyü de kaçırabilirim. Lakin bunlar sektörüm adına, havacılık çalışanlarının ezilmemesi adına, bu sektöre milyonlarca dolar döken işverenlerin çektiği zulümler adına yazılmış yazılardır.

YENİ TÜRKİYE'DE YENİ SHGM OLACAK MI?

Özellikle son aylarda popüler söylem haline getirilen "YENİ TÜRKİYE" sloganına "YENİ SHGM" olacak mı diye sormak istiyorum. Nedenlerini izah edeceğim. Bu hafta geçen hafta yazmış olduğum yazıya yorum gönderen bazı fanatiklere de kendi dillerinde cevap vereceğim.

TEMEL KOTİL BÖYLE İMZA ATIYORSA VAY THY'NİN HALİNE...

Değerli okurlar; emin olun ki yazdıklarım ve bugüne kadar benim köşemde okuduklarınız hiçbir negatif düşünce ürünü değildir. Tamamen objektif ve tamamen somut bilgiye dayanan yazılar yazmaya gayret ederim. Temel Kotil ile ilgili birkaç hafta önce yazdığım yazının bana gelen bir belgeyi gördüğüm çok hafif kaldığını düşündüm maalesef.

SİZ TEKNİSYENİN HALİNDEN NE ANLARSINIZ?

THY'nin çalışanlarının sendika konusunda neden hiç yüzü gülmedi? Geçmişe bakıyorsunuz ideolojik sendikacılık bugüne bakıyorsunuz beklentileri hiç mi hiç karşılayamayan üstüne üstlük güncel konulara yönelik tepki vereyemen bir garip yönetim. Son açıklamaları evlere şenlik. Varlığı ile yokluğu anlaşılamamış sendika(cılık).

ANLAYAMADIKLARIM... ANLAYAMAYACAKLARIM...

Bugünün şartlarına baktığımda, geçmişi gözümün önüne getiriyorum ve birçok şeyi anlamakta güçlük çekiyorum. Anlam veremiyorum. Saplantıları bol olan, koltuk sevdalılarının hallerine bakıyorum acınacak hallerini görüyorum. İşte anlayamadıklarım ve anlayamayacaklarım...

THY'DE GÖRÜNMEYEN ZULMÜN ADI TEMEL...

Herkese şirin, herkese gülen yüz, herkese mavi boncuk. Lakin yaradılmış özellik gibi görünen bu yüzün arkasındaki ego, kibir, fitne. THY emektarlarını kendine rakip gören bir saplantı ve ruh hali. Hepsi Temel Kotil'in aynadaki görünmeyen hali.

THY KOKPİTİ S.O.S VERİYOR. SORUMLU KİM?

Türk Hava Yolları tarihinin en büyük ilanına çıktı. Hemen hemen tüm uçak tiplerinde pilot aranıyor. Ateş bayacayı sarmış durumda. Tehlike büyük. THY, pilot bulmakta ve yetiştirmekte zorluk çekiyor. Koca kurum iç çekişmelerin ve ihtirasların kurbanı olacak!

TÜRK SİVİL HAVACILIĞINI KİM KORUYACAK?

Atlasjet Havayolları ile Irak arasında yaşanan kriz Türk Sivil Havacılığı'nın ne denli bir sahipsizlik içinde olduğunun göstergesidir. Bir havayolunun uçuşlarının ticari anlaşmazlıklar sebebiyle durdurulması üzerine yetkililerin sessizliği anlaşılabilir değil.

ÖZGÜR İRADE SEÇİMİ...

Türk Hava Kurumu olağanüstü genel kurulu sonrasında yeni başkanı belli oldu. Adapazarı Şube Başkanı Vacit Öktem, kurumun yeni genel başkanı oldu. Yazımın başında söylemek isterim ki işi çok zor. Şimdi silkelenme zamanı, yeniden yapılanma zamanı ve en önemlisi kuruma itibar kazandırma zamanı.

MY JET HAVAYOLARI'NA ENGEL NEDİR EY SHGM?

Farkında mısınız bilmiyorum ama; 2011 yılından itibaren havacılık sektöründe yaprak kımıldamıyor ve bana göre “durağan mı desem düşüş mü desem” adını koyamadığım bir dönemi yaşıyoruz. Girişimciler de her nedense bir şekilde engelleniyor ya da bir şekilde defans ile karşılaşıyor.

TEMEL KOTİL KÖTÜ KOKUTTU...

Bazen kendimden şüpheleniyorum. Bütün havacılık sektöründen de şüpheleniyorum. Acaba hepimiz aptalız da bir tek Temel Kotil mi akıllı diye düşünüyorum. Bu kaçıncı gaftır, bu kaçıncı düşünmeden konuşmadır ve bu kaçıncı küçük düşürmedir THY'yi?

KADERİNİZİ OYLARKEN, KEDERİNİZİ OYLAMAYIN...

Önce, geçen haftaki yazıma bir iki kelam edip sonra THK'de yirmi gün sonra yapılacak olan seçimlere değinmek istiyorum. Gerçekten THK seçimlerini kim kazanırsa kazansın ateşten gömlek giyecek. Ve kararı verecek olan delegeler, kurumun ya kaderini ya da batışa giden yolda kederini oylayacaklar.

BAŞBAKANLIK UÇAĞINI KİM ALACAKTI? MUZ CUMHURİYETİ HAVAYOLLARI MI?

Paralel yapı demek istemiyorum ama, güdümlü medyanın, çıkar medyasının bilmeden, araştımadan saçma sapan bilgiler ile yazdığı haberlere itibar edenleri anlamakta güçlük çekiyorum. Hele ki, bu saçmalıkların peşine düşenleri de, karın ağrısından kaynaklanan hazımsızlık olarak değerlendiriyorum.

SİNDİRİLMİŞLER, KORKUTULMUŞLAR, TEHDİT EDİLMİŞLER...

Derin bir oh çektiler, prangalarından kurtuldular. Geleceğe umutla bakabilmenin hazzını yaşadılar. Bizim yazdıklarımızı görmezden gelenler, gösterilmeyenler, adeta sağır, dilsiz, kör bırakılanlar uyandı. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacağını anladılar.

ÇOK ŞAŞIRACAKSIN ORHAN BİRDAL...

Sen yine doğruları söylememişsin. Ama doğruları ben kamuoyuna açıklayacağım. Kendinden bahsetmemişsin ve o kısmı laf kalabalığı ile geçiştirivermişsin. Ama merak etme ben bu kez seni savunacağım. Eksilerine rağmen bu konuda sana hak vereceğim.

THK'DA TALAN DÖNEMİ...

Malumlarınız THK'nın en tepesi ve onun işbirlikçileri değişik iddialarla tutuklandılar. Şimdi yangından mal kaçırma peşinden olanlar olabilir. Çok güçlü bir iddiayı da yazımın başında söyleyeyim. Adli kontrol şartı ile serbest kalan Volkan Yılmazer'in kısa bir süre önce eşinden boşandığı iddiası var. Dikkate alınacak bir durum.

YÜZÜNÜZ KIZARMADI MI?

Neresinden tutsam elimde kalıyor. Ne kadar söylesem dilimde tüy bitmekle kalıyor. Türk Hava Kurumu'nun içler acısı durumundan bahsediyorum. Bugün tutuklu bulunanları defalarca uyardım. Onlar ne yaptı? Bizi engellemenin yolunu aradılar. Tehditler gönderdiler. Kolumuzu, kanadımızı kıracak adam arayışına girdiler.

TEMEL KOTİL'İN GAFI VE HAVACILIK GÜNDEMİ

Ne THY uçaklarındaki arapça yazılar ne yeni kurulacak olan havayolu şirketleri ne de Türkiye'de ikincisi düzenlenen IFTE fuarı. Son haftalara damgasını vuran gaf, Temel Kotil'den geldi. Kotil, "Ebola tehlikeli değil ama bulaşırsa ölümcül" diyerek akademik kariyeri ile de ters düşmüş oldu.