Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Pegasus'u yerden yere mi vurmak lazım?

Kim ne derse desin low cost havacılığın kültürünü Pegasus Havayolları bu ülkeye kazandırmıştır. Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz ama gerçekler böyle. Suyu para ile satmış, şu koltuğu şu paraya satmış bu bir pazarlama yönetimidir. Bu yönüyle eleştirdiğimiz noktaları olmasına rağmen, alkışladığımız noktalar da çok.

3. Havalimanı ve Çukurova Fiyaskosu...

Mevcut halimize şükretmemiz lazım! Binali Yıldırım'ın bıraktığı hız ile devam etse idi havacılık şu anda konmaya-konaklamaya ne yer bulabilirdiniz ne de ortaya çıkacak sorunların hesabını verebilecek bir sorumlu bulabilirdiniz. Havacılığın geri vites yapmasından memnun olunur mu? İşte o vaziyete geldik.

"Eyvah" diyecek zamanınız kalmayacak!

Değerli dostlar; geçen hafta sizlerden ayrı kaldım. Kısa yazımda da belirttiğim gibi babamın ağır rahatsızlığı dolayısıyla yazımı yazamadım. Halen devam eden bu sürecin sonunu Rabbim hayırlı eylesin. Bu zor zamanlarımda yanımda olan başta yazarları ile birlikte Airporthaber ailesi ve okurlarımla birlikte tüm dostlarıma teşekkürü bir borç bilirim.

Özür dilerim...

Değerli okurlarım; Her hafta bu köşeden sektörel konulara değinerek sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum. Ancak bazen elde olmayan sebepler bu imkanı zorlaştırabiliyor. Hepimizin bir kıymetlisi vardır. Hele hele bu anne ya da baba ise vazgeçilmezdir. En azından benim için öyle. Biricik babamın ağır sağlık sorunları nedeniyle bu hafta maalesef yazımı sizlerle paylaşamayacağım. Hoşgörünüze sığınarak dualarınıza ihtiyacımız var. Saygılarımla

Havacılıkta kaybedilenleri hatırlayınca...

Havacılık sektörü güncel yaşamaya alışmış. Geçmişi unutup kazanılmış hakların elimizden gidişi kimsenin umuurnda değil. Herşey Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin iki dudağı arasında. Malum ses çıkartmak yasak. Hak arayanın mevcut hakları bile tehlikeye girer. Eleştirmek, hak aramak yasak hale gelmiş durumda.

Sivil havacılık birinci lige çıkmış da haberimiz yok!

Sivi Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi geçen hafta yaptığı açıklama ile yüreğime su serpti! Havacılığımız birinci lige çıkmış.

İki kurum devasa sorun...

Değerli okurlarım; geçen hafta yazmış olduğum yazıya gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum. Öncelikle bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Okurlarımın "Paralel" anlayışının çok farklı noktalarda olduğunu anladım. Bu "Paralel" sözünün güncel anlamdaki karşılığı cemaat yapılanması. Ben yazımda hem ona hem de başka konuya dikkat çekmek istemiştim.

THY paralelcileri ve işe yaramaz yöneticiler...

Türk Hava Yolları içten içe çürüyor. Bakmayın sağda, solda gülümseyerek verilen pozlara. Hem vallahi hem billahi alev alev yanan bir ortam var. Yaz sıcağının bile bu kadar hissedilmediği sinsice yapılan girişimler var. Pilotlar kaçmaya hazırlanıyor, sorumlular özel oda yapma derdinde.

Adil olmadığımız sürece!

Ak Parti iktiradara geldiği vakit değişen havacılık yönetimleri ile birlikte sahtekarlığın, iki yüzlülüğün de şekli değişmişti. Tanıdığım birçok havacılık çalışanının da tavırları, yaşayış tarzları değişmişti. Meraklanmayın anlatacağım.

Apron işçileri yanarken biz...

Hepsi birer kahraman, hepsi havacılığın ağır işçileri, hepsi havacılığın hamalları. Bir çoğunun gözünde küçümsenen o insanların hallerini empati yapıp düşününce aslında bizlerin birer hiç olduğunu düşündüm. Ne zaman? Geçen hafta o kavurucu sıcaktan korunmak için kendilerini en küçük gölgede korumaya çalıştıklarını gördüğüm anda.

THY yönetiminde onarılamaz çatlak...

Halk arasında bir tabir vardır "ben adamımı gözünden tanırım" şeklinde. Bu sözün o kadar çok gerçeklik payı var ki saymakla bitmez. THY Genel Müdürü Temel Kotil için çokça şeyler yazdım. Hatta mahkemelik olduk. Fıkralardaki Temel bile değişirken, THY'deki Temel asla değişik bir profil çizemiyor.

Koca kurumun içine ettiniz...

Milli hediyelerimizden elimizde kalan tek kurum olarak gurur duyuyorduk. Varlığını havacılığımızın teminatı olarak görüyorduk. Şimdi adı yolsuzluklarla, rüşvetlerle, sorgu odaları ile anılır oldu. Eğitim kurumundan çok yetim kurum haline geldi-getirildi.

Çelik İş "enayi" yerine koydu...

Haftalardır yazıyoruz. Yazmaya da devam edeceğiz. Bizi tarafgirlik ile suçlayanların yüzüne inen her tokadın sesini duyana kadar da taviz vermeyeceğiz. THY Teknik A.Ş çalışanları açısından hayati önem taşıyan sendikal süreç geçen hafta kaosa giden bir sürece girdi.

İhtimal vermek istemiyorum...

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş'de yaşanan sendika süreci henüz tamamlanmadı ama dedikoduların da ardı arkası kesilmiyor. Yöneticilerin, çalışanlar üzerine baskı yaparak Çelik İş Sendikası lehine baskı yaparak üye olmalarını sağladıkları yönünde iddialar var. Ben bu iddialara ihtimal vermek istememekle birlikte kulak arkası da etmiyorum.

THY Teknik'te sendika savaşları: Çekin elinizi THY Teknik'in üzerinden...

Leş kargaları gibisiniz... Hepinizin derdi 'duygusal'. Bazılarınız da durumdan vazife çıkartmak için "Bende burdayım" diye fink atıyor. Yok olan itibarı "Nasıl kurtarırım" derdine düşmüş. Bazılarının aklı havada idi. Şimdi bakıyorsun THY Teknik davasının sahibi olmuşlar. "Hadi ordan" derler adama.

THY'de hiçe sayılan hayatlar ve Koltuk sendikacılığı

THY teknisyeninin nasıl öldüğü halen karşılığını bulamamış sorularla dolu iken şimdi de hayatının baharını bile yaşayamamış bir hostesin ihmaller zincirinde hayata veda edişi. Bu acılara yürek dayanır mı? Yüreği olanlar bilir lakin yüreksizlere laf edilemez.

THY'nin tepesinde kararlı bir adam: İlker Aycı

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı. Göreve geleli iki ayı az bir süre geçti. İlk karşılaşmamız THY teknisyeninin cenazesinde, ikincisi Ordu-Giresun Havalimanı açılış töreninde oldu. Ve üçüncüsünü makamında gerçekleştirdik. İlker Aycı ile yaptığımız sohbetten endiğim Aycı profilini sizlerle paylaşmak isterim.

Pegasus hosteslerinin çığlığına neden sessiz kalınıyor!

Pegasus Havayolları'nın başarısını görmezlikten gelemeyeceğim. Lakin sadece para odaklı çalışmanın da uçuş güvenliğini tehlikeye düşüreceğini de kamuoyu ile paylaşmanın benim görevim olduğunu vurgulamak isterim.

Kemikleri sızlayan adamlar...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tanıtarak ve yerli uçak olarak lanse ettiği Dornier 328 uçağı, okuduğum havacılık tarihi karşısında yüzümü kızarttı. Havacılık konusunda geçmişi altın sayfalarla dolu Türkiye'nin; Dornier adından montajlayacağı uçağa ne yerli diyebilirim ne de milli.

Kuru kuru salavat gel yanıma yat...

Arkadaşlar, değerli okurlar, havacılık sektörünün çalışanları. Ben desteksiz atmam, atmadım, atmayacağım. Bildiğimiz şeyleri de söylemekten gocunmayacağız. Her ne kadar şeref yoksunları doğruları yazan kişileri değişik yaftalarla afişlemeye kalksalar da emin olun ki onlar kendilerini aynada görüyorlar.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINA SKANDAL AYRICALIK...

Tarih 3 Mayıs 2013. İstanbul'a 3. havalimanı ihalesi yapılıyor. Bu ihaleyi Airporthaber dakika dakika okuyucuları ile paylaşıyor. Çok geçmeden ihaleyi kazanan Cengiz-Limak-Kalyon-Mapa-Kolin ortak girişim grubu çalışmalara başlıyor. Sıkı durun çok çarpıcı iddialar var.

DHMİ'NİN DİKTATÖR KADINI VE HAVACILIK TAZMİNATI...

Biliyorum "Havacılık Tazminatı" yazdığım anda burada çok sayıda yorum olacak ve bu yorumlardan bir çoğu da çekişme, kavga, hakaret içerikli olacak. Buna mahal vermek istemyorum. Lakin çok sayıda istek olunca değinmek zorunda kaldım. Ama asıl mesele Uşak Havalimanı Müdiresi Uğur Yalvaç.

TEMEL KOTİL İLE İLKER AYCI'NIN KÖŞE KAPMA SAVAŞI

Türk Hava Yolları’nda yönetimin değişimi ile taşlar yerinden oynadı. Hamdi Topçu'nun koltuğuna oturan İlker Aycı'nın yönetim tarzı SkyLife Dergisi'ne kadar ulaştı. Yani, Temel Kotil'e "senin borun, benim istediğim kadar öter" demek istedi. Tarz meselesi. Geçmiş dönemlerde sadece yeni yıl için yazardı yönetim kurulu başkanları. Yoğurt yeme tarzı değişik İlker Aycı'nın.

İLKER AYCI'YA AÇIK MEKTUP...

Yazımın hemen başında belirtmeliyim ki, Türk Hava Yolları büyük bir faciayı kimsenin burnu kanamadan atlattı. Buna ister "şans" deyin, isterseniz "pilotun soğukkanlı becerisi" deyin. Ne derseniz deyin "Allah korudu" diyorum ben. Böylece çiçeği burnunda yeni başkan İlker Aycı da ilk ciddi kriz ile karşı karşıya gelmiş oldu.

THY’DE TEMELLİ ÇÖZÜM ZOR…

Türk Hava Yolları yeni dönemde daha büyük yönetim kavgalarına gebe görünüyor. THY’nin çiçeği burnunda yeni yönetim kurulu başkanı İlker Aycı’nın farklı bir başkan profili çizeceği belli oldu. Koltuğa oturmasının ardından çıktığı ilk seyahatte raconu kesti ve “CEO” benim dedi.