11 Eylül 2008, Perşembe 08:06:28

SKY Havayolları uçağında panik!

Sky Hava Yolları'nın, Antalya-Pozlan seferini yapmaya hazırlanan Boeing 737-400 tipi uçağı, kaptan pilotun, 'kokpit sağ kayar camının açık olması' nedeniyle kalkış anında uçuştan vazgeçmesi üzerine büyük tehlike atlattı.
  • Kanat kardeş ne güzel sen kendi payına bakımdan çıkan uçakla ilgili dersini almışsın..Olaylardan ders çıkarmak ve bunu özümlemek hepimiz için yararlı.Ancak bak ne güzel sende yazmışsın bu 8 sene önceydi ve Boeing firması bir video göndermiş.Olay gerçek..Adamlar ne yapmış? Aynen kalkışa devam..Öyle göz göze bakmak filan da yok yani..Çünkü prosedür bellidir.Hadi sizin cam açıldı ve bir an panikten refleks olarak abort ettiniz..Ancak bu arkadaşların (SKY) camı açılmıyor.Teknik müdür yazmış açıklama göndermiş..Ne diyor ? Kaptan camın kapalı olduğundan emin olmadığı için....abort etmişler..Önce mızrağı çuvala sığdırmaya çalışmak yerine , abort edilmese daha iyi ve uygun olurdu ancak kaptan böyle bir karar vermiş diyerek olması gerekeni söyleme yürekliliğini göstermek gerekir.
  • Değerli Arkadaşlar,Normalde burada yazı yazmıyorum ancak haberdeki olayın aynısı kendi başımda geçtiği için tecrübemi sizlerle paylaşmak istedim. 2001 yılında Pegasus adına Cezayirde uçuyordum.Uçak trim arızası bakımda ve teknik ekip üzerinde çalışıyordu.Biz geldiğimizde teknisyen arkadaşım sağ sandalyede oturuyordu.İşini bitirip kalkarken camı da kapattı ve biz hazırlıklarımızı tamamladık.Bütün checlist maddeleri eksiksiz tamamlanırken windows/doors maddesinde ben gözle kapalı ve mandalın yerinde olduğunu gördüm.Müteakiben kalkış rulesine başladık yaklaşık 100 kts civarı büyük bir gümbürtüyle sağ cam açıldı.Bir poz anı açılan cama baktım,sürate baktım kaptanımla göz göze geldik ve REJECT ikazıyla işleme başladık,pistin uzun ve kuru olması ve sebebiyle istikamette uçağı durdurduk. Benim gözle yerinde gördüğüm mandal aslında yerine tam oturmamıştı.Bu tarz bir olay o dönemde ne QRH nede FCTM de kapsanmıyordu.Dolayısıyla Kaptan bir KARAR VERMİŞTİ ve sonuç doğru olmuştu.Bundan sonra şirket tarafından Boeing'den bilgi istendi ve konuyla ilgili bir eğitim videosu geldi.Burada aynı senaryo gerçek uçakta yaşanıyor ve pilotlar emniyet irtifasına ulaştıktan sonra camı kapatıyorlar teknik olarak(basınçlama vs) herhangi bir sorun da yaşanmıyordu. Özet olarak 1-Bu tarz olaylardakarar kaptana ait olmakla beraber kalkışa devam etmek kaptanın opsiyonlarında bir tanesidir. 2-Ben bu olayda kendime büyük bir ders çıkardım camın yerinde oturmuş olduğunu mutlaka elle kontrol ederim 3-Kontrol güvene mani değildir,teknisyende olsa yaptıklarını kontrol ederim 4-Bakımdan çıkan uçaklarda mutlaka pilotların genel alışkanlıklarına aykırı switch pozisyonu,sistem ve ayar değişikliği vs. olur. 5-En aptalca bile olsa her olaydan bir ders çıkarıp bunu mutlaka diğerleriyle paylaşmak gerklidir.Bir özlü söz"Başkalarının hatalarında ders almaya bak çünkü havacılıkta tüm hataları yapacak kadar uzun yaşayamayabilirsin" der. 6-Eğer 10 yılda birtek şey öğrendimse o da her olayın sebebini sadece o kokpitin içinde olanlar bilir çünkü anı ve olayları yaşayanlar onlardır.Dışarıdan yapılan yorumlaar çoğu zaman eksik bilgi nedeniyle yanlış olur. HERKESE EMNİYETLİ UÇUŞLAR DİLERİM. KANAT ERDÖL Yorumunuz...
  • sayın kaptan..Olabilir şeklindeki yorumunuz bence gerçeklere uygun değil..Rumuzunuzdan uçucu olduğunuzu tahmin ediyorum..Simülatör eğitimlerinde örneğin bir tek motor arızası ve yangında yada evacuation da vs vs ...önemli olan uygulamaların kitaba uygun olup olması mı yoksa "Nolucak canım yanlış uygulama yaptı ama olsun öyle etti böyle etti getirdi uçağı indirdi.." midir? O uçakta sizin de bir yakınınız aileniz olsa aynı şekilde yorum yapmayacağınız tahmin ederim.Burada bizler hakim yada savcı değiliz ancak yine de sektörün içinde olan kişiler olarak yorumlarımızı paylaşıyoruz.Bu olay tabiki bir kaza kırım değil..o açıdan sevindirici ancak sonuç itibariyle YANLIŞ
  • yanlış ya da doğru uçakta kırım olmamıştır.gerekli incelemelerden sonra şirket ve sivil havacılık üzerlerine düşeni yapacaktır.uçakta büyük bir hasar yoktur ve yolcularda yaralanma olmamıştır.spanair kazasını da hatırlayarak bu küçük olaydan dolayı şükredelim.
  • Kalkış anında REJECT TAKEOFF / ABORT denilen kalkıştan vazgeçme sebepleri bellidir ve bununla ilgili eğitimler her 6 ayda bir simülatörlerde yapılır.Kalkış esnasında kokpit yan camının açılması 80 kt dan önceki düşük süratlerde bir ihtimal kabul edilebilir ancak v1 denilen karar süratine yakın yerlerde KALKIŞA DEVAM EDİLMELİDİR.Cam havada kapatılabilir.Zaten V1 sürati yaklaştıkça abort yerine kalkışa devam etme prensibi vardır .Aksi takdirde işte bu olayda da gördüğünüz gibi latikler patlayabilkir , uçak pistden çıkabilir.vs vs ..Ya hava yağmurlu ve pist kısa olsaydı bu arkadaşlar yine kalkıştan vazgeçermiydi cam açıldı diye !!
  • yanlıs habere cevap.oncelikle lastigin patladigi dogru sag arka.hangar belki yanlis tanimlanmis olabilir ama ucak bir sure ground oldu.siz gibiler butur olaylari haziralti ettigiiz surece Turk sivil havacilgi yerinde saymaya devam edecektir.
  • 1- tekerin patladığına eminmisiniz? 2- hangar derken :) ? 3- bahsedildiği gibi cam çık değil zaten ama açık olsa bile o cam 10000ft kadar kapatılabilir zaten ve dolayısı ile basınçlama arızası falan oluşmaz. dolayısı ile böyle bi açıklamayı tekniğin yaptığına eminmisiniz, asılsız yere birilerini zan altında bırakmış olmayın ? lütfen araştırmadan yapılan haberlere yer vermeyiniz...
  • Anlatılan doğru ise..... işte size insan hatası.Askeri sivil tüm kazalarda insan hatası yüzde 95 nedendir demiştik hatırladınız mı? Kalan Yüzde beşin nedeni ise pilotun başa çıkamayacağı arızalar ve hasarlardır.Kalkıştan vaz geçme Frenleme lastik patlaması sırtında yolcu ile kolay iş değil.
  • Checklist üzerinden iyi gidilmemiş gibi görünüyor. Uçuştan vazgeçme seçeneği her zaman var. Öbür türlü kalkış yapıldıktan sonra tekrar inmek için yakıt boşaltmak veya uçağa göre havada boşuboşuna uçup yakıt tüketmek gerekir. Ekip bunlardan birini tercih etmiştir.
  • Kesinlikle kaptan hatasıdır.1000 feet yüksekliğe kadar basınçdn kaynaklanan bir problem söz konusu olamaz.Her Kaptan ve F/O kalkmadan önce Taksi yapmadan önce,Pist başında kontrolleri yapar,tüm kontroller içerisinde camların güvenli şekilde kapalı olduğuda kontrol edilir.madem kontrol etmişler son anda nasıl olmuşta cam açık olmuş.Cam kesinlike müdahale olmadan açılmaz.Olaki çok olağan dışı bir durum oldu da açıldı.bunun prosedürü kalkışa güvenli şekilde devam edilir.Belirli yükseklikte seyre devam edilerek iniş yapılır.Böylelikle uçak hiç bir tehlike atlatmadan inmiş olur.Yapılan işlem çok daha tehlikeli ve teknik anlamda çok masraflıdır.Tamamen insiyatif ve kaptan hatasıdır bu olay.Kontrol etmeden uçak kalkış yapamaz.Kalkışa geçerek tüm sistemlerin faal olduğunu onaylamış olur.Sonradan neyin farkına armış acaba.Büyük faciaya cam değil neredeyse Kaptan ve F/o sebep olacakmış.Kaptanlar kabin ekipleriyle ve etik olmayan işlerle ilgileneceklerine biraz kendilerini yetiştirmelidirler. Saygılar...

Sert fren nedeniyle tekerleği patlayan uçak, pistte son anda durabildi. Büyük panik yaşayan yolcular, otobüslerle terminale alınırken, uçak bakım için hangara çekildi. Antalya Havalimanı'ndaki teknik ünite yetkilileri, pilotun uçuşa devam etmesi halinde uçakta, 'kabin basınçlandırma arızası' yaşanacağını ifade etti. Teknik yetkililer, sağ kayar camının uçuş esnasında açılmasında basınç nedeniyle pilotların dışarı çekilebileceğini ve büyük bir facianın yaşanabileceğini bildirdi.

Mustafa Gün / Zaman

SKY Havayolları uçağında panik!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

wing ~ 16 yıl önce
Kanat kardeş ne güzel sen kendi payına bakımdan çıkan uçakla ilgili dersini almışsın..Olaylardan ders çıkarmak ve bunu özümlemek hepimiz için yararlı.Ancak bak ne güzel sende yazmışsın bu 8 sene önceydi ve Boeing firması bir video göndermiş.Olay gerçek..Adamlar ne yapmış? Aynen kalkışa devam..Öyle göz göze bakmak filan da yok yani..Çünkü prosedür bellidir.Hadi sizin cam açıldı ve bir an panikten refleks olarak abort ettiniz..Ancak bu arkadaşların (SKY) camı açılmıyor.Teknik müdür yazmış açıklama göndermiş..Ne diyor ? Kaptan camın kapalı olduğundan emin olmadığı için....abort etmişler..Önce mızrağı çuvala sığdırmaya çalışmak yerine , abort edilmese daha iyi ve uygun olurdu ancak kaptan böyle bir karar vermiş diyerek olması gerekeni söyleme yürekliliğini göstermek gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kanat Erdöl ~ 16 yıl önce
Değerli Arkadaşlar,Normalde burada yazı yazmıyorum ancak haberdeki olayın aynısı kendi başımda geçtiği için tecrübemi sizlerle paylaşmak istedim. 2001 yılında Pegasus adına Cezayirde uçuyordum.Uçak trim arızası bakımda ve teknik ekip üzerinde çalışıyordu.Biz geldiğimizde teknisyen arkadaşım sağ sandalyede oturuyordu.İşini bitirip kalkarken camı da kapattı ve biz hazırlıklarımızı tamamladık.Bütün checlist maddeleri eksiksiz tamamlanırken windows/doors maddesinde ben gözle kapalı ve mandalın yerinde olduğunu gördüm.Müteakiben kalkış rulesine başladık yaklaşık 100 kts civarı büyük bir gümbürtüyle sağ cam açıldı.Bir poz anı açılan cama baktım,sürate baktım kaptanımla göz göze geldik ve REJECT ikazıyla işleme başladık,pistin uzun ve kuru olması ve sebebiyle istikamette uçağı durdurduk. Benim gözle yerinde gördüğüm mandal aslında yerine tam oturmamıştı.Bu tarz bir olay o dönemde ne QRH nede FCTM de kapsanmıyordu.Dolayısıyla Kaptan bir KARAR VERMİŞTİ ve sonuç doğru olmuştu.Bundan sonra şirket tarafından Boeing'den bilgi istendi ve konuyla ilgili bir eğitim videosu geldi.Burada aynı senaryo gerçek uçakta yaşanıyor ve pilotlar emniyet irtifasına ulaştıktan sonra camı kapatıyorlar teknik olarak(basınçlama vs) herhangi bir sorun da yaşanmıyordu. Özet olarak 1-Bu tarz olaylardakarar kaptana ait olmakla beraber kalkışa devam etmek kaptanın opsiyonlarında bir tanesidir. 2-Ben bu olayda kendime büyük bir ders çıkardım camın yerinde oturmuş olduğunu mutlaka elle kontrol ederim 3-Kontrol güvene mani değildir,teknisyende olsa yaptıklarını kontrol ederim 4-Bakımdan çıkan uçaklarda mutlaka pilotların genel alışkanlıklarına aykırı switch pozisyonu,sistem ve ayar değişikliği vs. olur. 5-En aptalca bile olsa her olaydan bir ders çıkarıp bunu mutlaka diğerleriyle paylaşmak gerklidir.Bir özlü söz"Başkalarının hatalarında ders almaya bak çünkü havacılıkta tüm hataları yapacak kadar uzun yaşayamayabilirsin" der. 6-Eğer 10 yılda birtek şey öğrendimse o da her olayın sebebini sadece o kokpitin içinde olanlar bilir çünkü anı ve olayları yaşayanlar onlardır.Dışarıdan yapılan yorumlaar çoğu zaman eksik bilgi nedeniyle yanlış olur. HERKESE EMNİYETLİ UÇUŞLAR DİLERİM. KANAT ERDÖL Yorumunuz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oraj ~ 16 yıl önce
sayın kaptan..Olabilir şeklindeki yorumunuz bence gerçeklere uygun değil..Rumuzunuzdan uçucu olduğunuzu tahmin ediyorum..Simülatör eğitimlerinde örneğin bir tek motor arızası ve yangında yada evacuation da vs vs ...önemli olan uygulamaların kitaba uygun olup olması mı yoksa "Nolucak canım yanlış uygulama yaptı ama olsun öyle etti böyle etti getirdi uçağı indirdi.." midir? O uçakta sizin de bir yakınınız aileniz olsa aynı şekilde yorum yapmayacağınız tahmin ederim.Burada bizler hakim yada savcı değiliz ancak yine de sektörün içinde olan kişiler olarak yorumlarımızı paylaşıyoruz.Bu olay tabiki bir kaza kırım değil..o açıdan sevindirici ancak sonuç itibariyle YANLIŞ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 16 yıl önce
yanlış ya da doğru uçakta kırım olmamıştır.gerekli incelemelerden sonra şirket ve sivil havacılık üzerlerine düşeni yapacaktır.uçakta büyük bir hasar yoktur ve yolcularda yaralanma olmamıştır.spanair kazasını da hatırlayarak bu küçük olaydan dolayı şükredelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wing ~ 16 yıl önce
Kalkış anında REJECT TAKEOFF / ABORT denilen kalkıştan vazgeçme sebepleri bellidir ve bununla ilgili eğitimler her 6 ayda bir simülatörlerde yapılır.Kalkış esnasında kokpit yan camının açılması 80 kt dan önceki düşük süratlerde bir ihtimal kabul edilebilir ancak v1 denilen karar süratine yakın yerlerde KALKIŞA DEVAM EDİLMELİDİR.Cam havada kapatılabilir.Zaten V1 sürati yaklaştıkça abort yerine kalkışa devam etme prensibi vardır .Aksi takdirde işte bu olayda da gördüğünüz gibi latikler patlayabilkir , uçak pistden çıkabilir.vs vs ..Ya hava yağmurlu ve pist kısa olsaydı bu arkadaşlar yine kalkıştan vazgeçermiydi cam açıldı diye !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
yanlıs habere cevap.oncelikle lastigin patladigi dogru sag arka.hangar belki yanlis tanimlanmis olabilir ama ucak bir sure ground oldu.siz gibiler butur olaylari haziralti ettigiiz surece Turk sivil havacilgi yerinde saymaya devam edecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlış haber ~ 16 yıl önce
1- tekerin patladığına eminmisiniz? 2- hangar derken :) ? 3- bahsedildiği gibi cam çık değil zaten ama açık olsa bile o cam 10000ft kadar kapatılabilir zaten ve dolayısı ile basınçlama arızası falan oluşmaz. dolayısı ile böyle bi açıklamayı tekniğin yaptığına eminmisiniz, asılsız yere birilerini zan altında bırakmış olmayın ? lütfen araştırmadan yapılan haberlere yer vermeyiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demirkuş ~ 16 yıl önce
Anlatılan doğru ise..... işte size insan hatası.Askeri sivil tüm kazalarda insan hatası yüzde 95 nedendir demiştik hatırladınız mı? Kalan Yüzde beşin nedeni ise pilotun başa çıkamayacağı arızalar ve hasarlardır.Kalkıştan vaz geçme Frenleme lastik patlaması sırtında yolcu ile kolay iş değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HPM900 ~ 16 yıl önce
Checklist üzerinden iyi gidilmemiş gibi görünüyor. Uçuştan vazgeçme seçeneği her zaman var. Öbür türlü kalkış yapıldıktan sonra tekrar inmek için yakıt boşaltmak veya uçağa göre havada boşuboşuna uçup yakıt tüketmek gerekir. Ekip bunlardan birini tercih etmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Raptor ~ 16 yıl önce
Kesinlikle kaptan hatasıdır.1000 feet yüksekliğe kadar basınçdn kaynaklanan bir problem söz konusu olamaz.Her Kaptan ve F/O kalkmadan önce Taksi yapmadan önce,Pist başında kontrolleri yapar,tüm kontroller içerisinde camların güvenli şekilde kapalı olduğuda kontrol edilir.madem kontrol etmişler son anda nasıl olmuşta cam açık olmuş.Cam kesinlike müdahale olmadan açılmaz.Olaki çok olağan dışı bir durum oldu da açıldı.bunun prosedürü kalkışa güvenli şekilde devam edilir.Belirli yükseklikte seyre devam edilerek iniş yapılır.Böylelikle uçak hiç bir tehlike atlatmadan inmiş olur.Yapılan işlem çok daha tehlikeli ve teknik anlamda çok masraflıdır.Tamamen insiyatif ve kaptan hatasıdır bu olay.Kontrol etmeden uçak kalkış yapamaz.Kalkışa geçerek tüm sistemlerin faal olduğunu onaylamış olur.Sonradan neyin farkına armış acaba.Büyük faciaya cam değil neredeyse Kaptan ve F/o sebep olacakmış.Kaptanlar kabin ekipleriyle ve etik olmayan işlerle ilgileneceklerine biraz kendilerini yetiştirmelidirler. Saygılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000