06 Mart 2010, Cumartesi 08:43:12

"Buradan Bakan Yıldırım'a sesleniyorum"

Turizmin dörtlü sacayağı tur operatörü, seyahat acentası, otel ve uçak şirketleri üzerine oturuyor.
  • terminal işletmecilerinin karını artıracağım diye sen kalk ürk turizminin önünü kes en bariz örneği antalya hala gazipaşaya uçak inmiyor
  • bosuna atpl konusunu yazmayın sayın bakan bu konu ile ilgilenmiyormuş. shgm de malum mantıkla yabancı pilotların bu memlekete daha faydalı olduğu düşüncesinde.birde ulaştırma bakanına ulaşabilen vamı teknoloji çağında ?
  • Sinan bey havayolu şirketleride yıllar önce sessiz sedasız dolardan euro ya geçtiler hatırlatırım.ve halada euro satıyorlar.euro'yu baz alıyorlar alan vergisinn euro olmasıda gaye doğal
  • bende burdan bakan'a sesleniyorum.. kaptanlığı gelmiş arkadaşlar var, şirket içinde tip değiştirmesi gereken insanlar var. sırf şu ATPL yüzünden değiştiremiyor. sektörde bu insanların sayısı 60' ı geçmiyor ve hepsi lisanslarını 2000 yılı civarlarında aldı.. yani bu atpl sınavları başlamadan. Anadolu üniversitesi mezunlarına sınavsız verdiniz bunu, polilere 5 derste, askerlere 3 derste verdiniz. peki bizim günahımız ne. bizde 5 dersten girmek istiyoruz. hepimizin 4000-5000 saat uçuşıu var. sizden biraz hoşgörü istiyoruz.
  • Onlardan alinani yazina almada senden ve benden alinanlari yaziya al olurmu. Cikis vizesi olarak ! Dunyanin hic bir ulkesinde olmayan bir vergi. Arti benden aldigina esdeger olmasi gerekir dusuncesindeyim Jhonnyden veya Hansdan...

Turizm sektörüne dışarıdan bakınca tatlı bir iş gibi görünse de içten bakıldığında riskli ve meşekkatli bir sektör. Bugün size uçak şirketlerinin rızklarından bahsederken risklerini de anlatayım dedim. Türk turizmi çok şanslı çünkü bizde bir sürü 'çılgın özel havayolu sahibi' var.

Son yıllarda Türkiye'de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin filolarındaki yolcu uçak sayısı 260'a ulaştı. Filolarda görülen bu artışla birlikte, toplam koltuk kapasitesi de 50 bini aştı.

Peki, hiç düşündünüz mü? Çılgın uçak şirketi patronlarımız olmasa turizm sektörü küresel pazarlarda bu kadar rekabetçi ve güçlü olabilir miydi? Kesinlikle hayır.

'Çılgın'lar olmasa yıllık 30 milyona varan turist sayısını ağzımıza bile almaya korkardık. 50 milyon turist beklentisi 'milli bir hayal' olurdu. 80'lerin başında turizmci arkadaşım Hüseyin Baraner ile Antalya Havalimanı'nda turistleri beklerdik. Günde bir uçak inerdi.

Şimdi ise bazı günlerde bu sayı 900'ü geçiyor. Ancak bu sektöre çelme takmamalı. Bugünlerde havayolu şirketlerinin canı havaalanı vergisi nedeniyle sıkkın. Bazı havalimanlarında yolcu başına alınan havaalanı vergisi sessiz sedasız 15 dolardan 15 euroya çıkarılmış. Anlamak zor! Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) üyesi şirketler isyanda; "Biz anlaşmalarımızı yurtdışındaki tur operatörlerle 15 dolardan yaptık şimdi özel havameydanlarını desteklemek için bizden 15 euro isteniyor" diyor. Konu Rekabet Kurumu'na taşınacakmış. Aldıkları bilgiye göre yap-işletdevret modelindeki ihale şartı bu artışın gerekçesiymiş. Yeniden hatırlatıyorum.

Turizmde ücret tarifeleri yıllık belirlenir. Dünyada sezon içinde böyle bir vergiyi artırmak veya eksiltmek mümkün değil. Sezon içindeki değişikliklerin 6 ay ya da 1 yıl önce havayolunu işleten şirket tarafından deklare edilmesi gerekir.

Bu köşeden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a "Sezon öncesi bu problemi çözün" diye sesleniyorum. Lakin havacılıkta dünya liginde ilk sıralara oynayan Türk havacılık sektörünü zayıflatmış olacağız.

Sinan VARDAR
SABAH

"Buradan Bakan Yıldırım'a sesleniyorum"

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
terminal işletmecilerinin karını artıracağım diye sen kalk ürk turizminin önünü kes en bariz örneği antalya hala gazipaşaya uçak inmiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bosuna atpl konusunu yazmayın sayın bakan bu konu ile ilgilenmiyormuş. shgm de malum mantıkla yabancı pilotların bu memlekete daha faydalı olduğu düşüncesinde.birde ulaştırma bakanına ulaşabilen vamı teknoloji çağında ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sinan bey havayolu şirketleride yıllar önce sessiz sedasız dolardan euro ya geçtiler hatırlatırım.ve halada euro satıyorlar.euro'yu baz alıyorlar alan vergisinn euro olmasıda gaye doğal

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bende burdan bakan'a sesleniyorum.. kaptanlığı gelmiş arkadaşlar var, şirket içinde tip değiştirmesi gereken insanlar var. sırf şu ATPL yüzünden değiştiremiyor. sektörde bu insanların sayısı 60' ı geçmiyor ve hepsi lisanslarını 2000 yılı civarlarında aldı.. yani bu atpl sınavları başlamadan. Anadolu üniversitesi mezunlarına sınavsız verdiniz bunu, polilere 5 derste, askerlere 3 derste verdiniz. peki bizim günahımız ne. bizde 5 dersten girmek istiyoruz. hepimizin 4000-5000 saat uçuşıu var. sizden biraz hoşgörü istiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Onlardan alinani yazina almada senden ve benden alinanlari yaziya al olurmu. Cikis vizesi olarak ! Dunyanin hic bir ulkesinde olmayan bir vergi. Arti benden aldigina esdeger olmasi gerekir dusuncesindeyim Jhonnyden veya Hansdan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000