30 Eylül 2012, Pazar 08:25:03

TAHMİN: 12 MİLYAR EURO!

Avrupa Komisyonu, AB'nin havacılık sektöründe rekabet gücünü artırmak için yeni bir girişim başlatılıyor...

Bu çerçevede aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerle havacılık alanında yeni anlaşmalar imzalanacak, adil rekabete yönelik yeni düzenlemeler yapılacak ve yatırımların artırılması için havacılık sektöründe daha fazla serbestliğe gidilecek.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada Avrupa'da ekonomi ve istihdama büyük katkı sağlayan havacılık sektörünün rekabet gücünün tehdit altında olduğu belirtilerek, en hızlı büyüyen pazarların artık AB içinde olmadığının altı çizildi.

Avrupa Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas, 'Avrupa'nın, AB'yi dünyanın geri kalanıyla bağlayan bir ağın merkezinde, küresel liderliği bulunan bir havacılık sektörününe sahip olmasının stratejik önemi vardır. AB dışı ilişkilerimizdeki yeni iş fırsatlarının doğrudan bir sonucu olarak, geçtiğimiz on yılda büyük ekonomik kazanımlar elde ettik. Ancak mevcut sistemler, ihtiyacı karşılamıyor. Acil bir değişikliğe ihtiyacımız var. Küresel havacılıklaki büyük değişiklikler karşısında Avrupa'nın yanıt verebilmesi ve hızla uyum sağlayabilmesi gerekir, aksi takdirde geride kalacağız' dedi.

Avrupa Komisyonu'nun girişimi üç temele dayanıyor: Komşu ve küresel ortaklarla yeni anlaşmalar yapmak, adil rekabeti sağlamak ve yatırımları artırmak.

Dış ülkelerle anlaşmalar

Komisyon, hava taşımacılığında Çin, Rusya, Körfez ülkeleri, Japonya, Hindistan ve Güney Asya gibi giderek daha büyük önem kazanan oyuncularla ulaştırma alanında anlaşmalar yapmayı; 2015 yılına kadar Türkiye, Ukrayna, Azerbaycan, Tunus ve Mısır gibi komşuluk ilişkilerinin bulunduğu ülkelerle anlaşmaları tamamlamayı hedefliyor.

Müzakereler için AB ülkelerinden yetki almak üzere 2013 başında bir öncelik listesi hazırlayacak olan Komisyon, bu anlaşmaların AB için yıllık getirisini 12 milyar Euro olarak tahmin ediyor.

Komisyon aynı zamanda hava trafik yönetimi, güvenlik ve havacılık ürünlerinin sertifikalandırılması gibi alanlarda üçüncü ülkelerle anlaşmalar imzalamayı hedefliyor.

Adil rekabet

Mevcut AB düzenlemelerinin, havacılık sektöründe adil rekabeti korumak için yetersiz kaldığı belirtildiği Komisyon açıklamasında, günümüz havacılık sektörünün gerçeklerine uyum sağlayabilecek yeni bir aracın oluşturulması gerekliliğinin altı çiziliyor.

Yatırımda artış

Avrupa Komisyonu, AB-ABD hava taşımacılık anlaşması çerçevesinde havayolu şirketlerinin daha fazla yatırım çekebilmesi için şirket sahipliği ve kontrolü alanında daha fazla serbestlik sağlamayı hedefliyor ve konunun Mart 2013'te gerçekleşecek Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Hafa Trafik Konferansı'nda da görüşülmesini öneriyor.

Uluslararası Hava Taşımacılık Birliği (IATA), Avrupalı ticari havayollarının 2011 yılında yarım milyar dolar olan net kârının bu yıl 1.1 milyar dolar zarara dönmesini bekliyor. Asya-Pasifik bölgesinin 2030 yılında, hava trafiğinde yüzde 38'lik paya ulaşarak liderliği ABD'den devralması bekleniyor.

AB Ulaştırma Konseyi önümüzdeki Aralık ayında toplanacak. (euractiv)

TAHMİN: 12 MİLYAR EURO!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000